Cameraman RTL omgekomen in Georgie

12-08-2008 21:41 306 berichten
Alle reacties Link kopieren
GORI - Bij Russische bombardementen op de Georgische stad Gori is een journalist van het Nederlandse televisiestation RTL Nieuws omgekomen. Dat heeft de hoofdredacteur Harm Taselaar bevestigd aan de journalistenbond NVJ.



Cameraman RTL omgekomen

Stan Storimans (39) werkte als cameraman voor het RTL Nieuws. Samen met correspondent Jeroen Akkermans deed hij verslag van het conflict in Zuid-Ossetië.



Stroimans is door vermoedelijk Russisch mortiervuur om het leven gekomen. Akkermans raakte bij het bombardement lichtgewond, hij kreeg een scherf in zijn been. Ze zouden vanuit de lucht zijn aangevallen.



Volgens een zegsman van RTL waren de twee samen met enkele andere journalisten een buurt in Gori aan het bekijken die niet per se als gevaarlijk bekend stond. "Het gevaar kwam geheel onverwacht".



Volgens de RTL-directeur verkeert Jeroen Akkermans in complete shock. "We proberen hem en het lichaam van Stan zo snel mogelijk terug te halen. Twee psychologen gaan mee naar Gori om Jeroen bij te staan."



nu.nl



Vreselijk, voor alle betrokkenen, collega's en nabestaanden.
Alle reacties Link kopieren
.
Gedane zaken nemen geen keer. Misschien heeft de opa van mijn opa vroeger wel iemand een enorm pak slaag verkocht zonder een directe aanleiding. Als dan een kleinzoon van de kleinzoon bij mij verhaal komt halen, moet-ie oppassen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen, zullen we maar zeggen. Dat is een persoonlijke visie.



Qua internationale betrekkingen en goodwill zou het in mijn optiek wel handig kunnen zijn dit gebaar naar Indonesie te maken. Maar dan niet als verlengde van mijn wens als Nederlands staatsburger om 'iets goed te maken' wat mensen die ik niet ken een hele tijd geleden hebben aangericht.
Lad schreef op 14 augustus 2008 @ 20:43:

Het is heel gebruikelijk dat landen hun excuses aanbieden voor misstanden van vroeger. Dat heeft niets te maken met de vraag of de huidige bestuurders er toen al waren. Dat heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen voor de geschiedenis van je land en recht doen aan het leed van de slachtoffers en hun nabestaanden.
Je hoeft mij niet te overtuigen hoor... Je kunt je alleen afvragen, zoals Happy-me lijkt te doen, tot hoe lang terug neem je verantwoordelijkheid voor de geschiedenis van je land? Daar probeerde ik een antwoord op te geven. Het lijkt me dat je op z'n minst wel verantwoordelijkheid kunt nemen voor de bestuurders die je zelf gekozen hebt, of die er nu nog zitten of niet.



Indonesië denk ik anders over dan Compli, dat voelt voor mij niet als ''een hele tijd geleden'', temeer daar bijna iedereen in NL wel Indonesische of Molukse familieleden heeft. Dan is jouw geschiedenis toch ook hun geschiedenis. - En zo komen we dan weer bij het onderwerp dat je je makkelijker kunt identificeren met mensen die voor jouw gevoel dichtbij staan.
korenwolf schreef op 15 augustus 2008 @ 11:27:

[...]



Je hoeft mij niet te overtuigen hoor... Je kunt je alleen afvragen, zoals Happy-me lijkt te doen, tot hoe lang terug neem je verantwoordelijkheid voor de geschiedenis van je land? Daar probeerde ik een antwoord op te geven.
Als land je excuses aanbieden, hoeft niet per definitie te betekenen dat je als samenleving van nu ook de schild op zich neemt. Het belang van politieke excuses strekt oneindig veel verder dan het 'S-woord', om het maar zo te zeggen.



Het is wel van groot belang om wandaden uit het verleden te erkennen. Bijvoorbeeld omdat dat cruciaal is voor de erkenning van het leed van de slachtoffers. Omdat er soms de vaststelling van een compensatie van afhangt, of de hoeveelheid hulp bij wederopbouw.



Excuses aanbieden heeft ook een ander nut dan schuld op je nemen. Door te erkennen: dát was een koloniale oorlog, waarbij we destijds het oorlogsrecht overtreden hebben, help je de internationale gemeenschap ook afbakenen wat een koloniale oorlog is, wat het oorlogsrecht is - en waar we voortaan met zijn allen van uit gaan, op dat vlak.



Duiden en rekenschap afleggen voor het verleden van je land is, wat dat aangaat, een belangrijke bijdrage aan het komen tot beschaafde omgangsnormen tussen landen. Erg belangrijk voor de wereldvrede. Je moet je goed realiseren welk precedent het schept als Duitsland bijvoorbeeld zou zeggen: "Excuses voor de holocaust? Nou, sorry, maar dat waren onze grootouders. Gebeurd is gebeurd en wij kunnen dat ook niet helpen."



Het is van groot politiek, diplomatiek, humanitair en (als spin-off daarvan) zelfs economisch belang om wat dat betreft de rol van je land in de geschiedenis te erkennen.



Maar goed: we zijn het geloof ik niet oneens, dus no worries.
Alle reacties Link kopieren
En ook ik ben het met niemand eens dan wel oneens, ik heb er gewoon mijn persoonlijke mening over.



Wij Nederlanders hebben, net als zoveel andere landen, het nodige op onze 'kerfstok'. Het hele conflict in Noord-Ierland bijvoorbeeld kan je ook op onze naam zetten, want wij (ergo: een onzer stadhouders) heeft er wat protestanten geplant om de Ieren te straffen en dus houden zij daar nu nog steeds de omstreden Oranjemarsen. En ik kan nog veel meer voorbeelden noemen.



En ik persoonlijk, en daar hoeft niemand het mee eens of oneens te zijn, vind het niet nodig om anno 2008 'schoon schip' te willen of moeten maken voor de inmiddels historische handelingen van onze voorouders. Waar trek je dan de grens.....gewoon willekeurig een jaartal prikken?



En dan hebben wij het alleen nog over regeringen die excuses zouden moeten aanbieden en vergeten voor het gemak de kerk die excuses zou kunnen aanbieden voor de kruistochten, de onderdrukking van andersdenkenden en het niet ingrijpen toen duidelijk werd wat er in de 2de Wereldoorlog met de Joden gebeurde.
Lad schreef op 15 augustus 2008 @ 11:55:

[...]





Als land je excuses aanbieden, hoeft niet per definitie te betekenen dat je als samenleving van nu ook de schild op zich neemt. Het belang van politieke excuses strekt oneindig veel verder dan het 'S-woord', om het maar zo te zeggen.
Ik heb het dan ook over verantwoordelijkheid, niet over schuld. Dat is iets anders.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven