Geld & Recht alle pijlers

Geen betrouwbare inkijk servicekosten

31-01-2024 18:47 21 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo allen, eind vorig jaar wilde mijn huurbaas mijn servicekosten verhogen i.v.m. alle kosten die omhoog zijn gegaan. Dit ging om een verhoging van in totaal 100 euro. Ik betaal gas, water en licht aan mijn huurbaas en deel een cv-ketel met de buren.

Nu wilde ik dit aangeven bij de belastingdienst, omdat ik huursubsidie ontvang. De belastingdienst vraagt om een compleet plaatje en wat je precies overal voor betaald. Omdat ik niet wist waar mijn servicekosten precies uit bestaan, vroeg ik mijn huurbaas om een recente afrekening.

Ze stuurde me een appje met wat dingen op een rijtje. Gek was dat mijn servicekosten + kale huur hoger lagen dan wat ik betaal. Ik heb geïnformeerd bij het Juridisch Loket, volgens hun moet mijn huurbaas inzage geven in de gemaakte kosten door middel van een afrekening, omdat zij geen winst mag maken op de servicekosten.

Dit gaf ik op een nette manier via mail aan bij mijn huurbaas. Hierop kreeg ik een licht aanvallende mail met een getypt schema terug. Deze keer zelfs met andere kosten... Ook letterlijk voor andere dingen. Ik krijg het gevoel in de maling genomen te worden.
  • De vorige keer noemde ze water, gas/water/licht (twee keer water dus), de glazenwasser en onderhoud cv. Dit kwam uit op 235 euro.
  • Nu noemt ze water, gas/water/licht, onderhoud cv en administratieve afhandeling en komt het bedrag uit op 214,75. Weer twee keer water en een ander eindbedrag.
Ze zegt ook letterlijk dat ze me matst: "Zoals je ziet betaal je op dit moment minder dan de werkelijke kosten. Daar zullen wij over 2023 geen narekening voor versturen. Over 2024 zullen wij overwegen dat bij jou wel te doen."

Waarom zou ze bewust minder rekenen dan ik haar kost? Dat kost haar toch alleen maar geld? Daarnaast is het voor mij niet handig, omdat ik de kosten die ik maandelijks betaal exact moet doorgeven aan de BD.

Ik weet even niet goed wat ik moet en kan doen. Moet ik hier achter aan gaan? Ik krijg het gevoel dat ze misschien wat achter houdt en winst aan het maken is op de servicekosten. Ook heeft ze nooit eerder een jaarafrekening gestuurd, waarvan ik nu weet dat dat verplicht is. Dat maakt het allemaal nog meer verdacht.

Mijn twee gedachten zijn nu:
  • Nog een keer om de exacte kosten vragen die ik haar betaal aan servicekosten (dus niet wat zij betaald), zodat ik dit kan doorgeven aan de BD. De rest even parkeren, in juli om een jaarafrekening vragen en dan nagaan of alles klopt.
  • Of doorgaan en om bewijsstukken vragen van de huidige kosten. Ze geeft aan dat de servicekosten dit jaar namelijk weer omhoog zullen gaan. Volgens het Juridisch Loket heb ik hier recht op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou helemaal nergens meer om vragen en een zaak starten bij de Huurcommissie. Moet je wel rekening houden met de kans dat je verhuurder huisjesmelker je gaat wegpesten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Door haar laatste mail waarin ze me erop attendeert dat ze nu overweegt bij mij zo'n beetje alle kosten omhoog te gaan gooien, krijg ik dat gevoel al :lol:
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb het idee dat er idd niets van klopt, dat kan onnozelheid zijn (ze heeft het slecht voor elkaar) of juist bewust. Ik zou nogmaals netjes om de juiste gegevens verzoeken. "Beste, in mijn eerder mail heb ik verzocht om een specificatie van de servicekosten. Deze gegevens vraag ik omdat ik deze op moet geven bij de Belastingdienst. U stuurde mij twee verschillende bedragen en specificaties, dus ik weet nu niet wat de juiste gedragen zijn. Wellicht is er iets misgegaan bij de berekening? Wilt u mij de juiste gegevens verstrekken, zodat we het aan beide kanten op de goede manier kunnen regelen met de Belastingdienst?"

Mochten dat nog steeds rare bedragen zijn dan kun je andere stappen nemen. Zij moet zich gewoon aan de regels houden, voor het verhogen van de huur (en bepalen van de huurprijs sowieso) en de servicekosten. Doet ze dan niet dan meteen naar de huurcommissie. Leg alvast een dossier aan, met alle communicatie, je contract, de afgelopen jaren betaald hebt ect.
Ze is verplicht je een afrekening te sturen inclusief meterstanden om je verbruik aan te tonen. Ook kan je evt naar de huurcommissie als je twijfels hebt. Je hebt dit recht, wel kan je je afvragen of dit verstandhouding met je verhuurster ten goede komt.

Servicekosten als energie, schoonmaak etc hoef je niet aan te geven bij BD, je huurtoeslag wordt daar niet op berekend.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je verhuurder moet je een afrekening geven. Op die manier krijg je als huurder inzicht.

Maar wat jij opnoemt aan servicekosten zijn niet de servicekosten die DG Toeslagen bedoeld voor de huurtoeslag.

Alleen de volgende 4 soorten servicekosten tellen mee voor de huurtoeslag:

• kosten voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten

Dit zijn de maandelijkse schoonmaakkosten voor de lift en andere gemeenschappelijke ruimten, zoals een galerij, trappenhuis of recreatieruimte. Is uw huurhuis aangewezen als een onzelfstandige woonruimte met recht op huurtoeslag? Dan mag u de schoonmaakkosten voor bijvoorbeeld een gezamenlijke keuken, woonkamer, wasruimte of toilet niet meetellen.

• de energiekosten voor de gemeenschappelijke ruimten

Dit zijn bijvoorbeeld de maandelijkse kosten voor elektriciteit voor de lift, de verlichting, de ventilatie en de alarminstallatie. Het gaat hier dus niet om de energiekosten van uw huis.

• kosten voor de huismeester

Dit zijn de maandelijkse kosten voor de diensten die de huismeester, flatwacht, wijkbeheerder of conciërge voor u levert.

• kosten voor dienst- en recreatieruimten

Dit zijn de maandelijkse kosten voor reparaties en groot onderhoud aan dienstruimten en recreatieruimten. Deze kosten komen meestal voor bij senioren- of bejaardenwoningen. Het gaat niet om de inventaris, het schoonmaken van de ruimten of onderhoud aan de tuin.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/ ... uurtoeslag
Alle reacties Link kopieren Quote
Per soort servicekosten rekent de belastingdienst maximaal 12 euro, er zijn vier verschillende soorten servicekosten, dus maximaal 48 euro.
Als je bij een kostensoort hoger dan 12 euro zit wordt het bedrag daarboven niet meegeteld.
Daarbij tellen alleen de vier soorten servicekosten mee die in het bericht van summerheat worden genoemd.

Dus als je die kosten niet hebt, of je hebt ze wel en weet dat ze meer dan 12 euro kosten dan is het gedeelte van het probleem van het doorgeven bij de belastingdienst al opgelost.
Dit. En ik ben normaal altijd team huurder maar ik vind dat je wel een beetje wantrouwend bent en zelf weinig uitzoekt.
We hebben in de tas waar ik woon waterschapsbelasting en daarnaast betalen we voor ons waterverbruik.
Ooit was dat de term gas water en licht, ik kan me voorstellen dat ze de verkeerde term gebruikt.
Je focust je op termen en niet op bedragen en ik vind zelf de genoemde bedragen niet bijzonder of bizar.
De genoemde bedragen mag je sowieso niet opgeven als servicekosten, dus splits op wat je wel mag opgeven en neem dat mee in je aanvraag huurTOESLAG.
Dat mag toch maar tot een bepaald bedrag dus je kunt daar zelfs wat voor buiten beschouwing laten.
Laura1992 schreef:
31-01-2024 18:54
Ik zou helemaal nergens meer om vragen en een zaak starten bij de Huurcommissie. Moet je wel rekening houden met de kans dat je verhuurder huisjesmelker je gaat wegpesten.
Ach kom zo gek klinkt dit allemaal niet. To heeft zelf haar info ook niet op orde.
Alle reacties Link kopieren Quote
Surebaby schreef:
01-02-2024 06:54
Ach kom zo gek klinkt dit allemaal niet. To heeft zelf haar info ook niet op orde.
De verhuurder dreigt met een speciale verhoging van de servicekosten voor TS alleen en dat is niet zo gek?

TS heeft gewoon recht op een duidelijke afrekening. Klaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je deelt een CV-ketel met de buren. Dat is al niet ideaal. Dan zit je ook op dezelfde meter en is niet te achterhalen wat ieder verbruikt. Of heb je tussenmeters? (na de cv-ketel dus)?
Alle reacties Link kopieren Quote
of het bedrag niet raar is hangt ook helemaal af van de soort bewoning. Als je in je eentje in een kamer of studio woont dan vind ik het een flink bedrag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank voor alle reacties!

Doordat gas/water/licht (volgens de website van het Juridisch Loket) onder de servicekosten vallen als je een gedeelde meter hebt, was ik in de veronderstelling dat ik deze moest opgeven. Voor het opgeven bij de BD is dit dan nu inderdaad niet meer van toepassing. Wel zit het me niet lekker dat ze me twee keer een ander bedrag stuurt, zegt me te matsen door minder geld te vragen, maar nu wel overweegt me later dit jaar een afrekening te sturen, ook bij mij overweegt een huurverhoging van de kale huur door te voeren en tot twee keer toe geen duidelijke afrekening stuurt. Plus ze heeft me ook nooit een jaarafrekening gestuurd van het afgelopen jaar, iets wat ze wel verplicht is.

Ik woon in mijn eentje in een appartement van 50m2 en leef zelf best zuinig. De cv-ketel wordt gedeeld met de buren, een koppel. Het is inderdaad niet handig dat we een gedeelde meter hebben, vooral omdat zij met z'n tweeën zijn en ik alleen, maar volgens internet kan ik hier vrij weinig aan doen. Ik heb geen tussenmeters, maar nu ik hierover lees vind ik het wel een interessante optie voor later.

Dit is trouwens de eerste huurverhoging in 2 jaar tijd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kun je wel bij de CV? Dan zou ik de standen tussendoor eens even opnemen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou wel even reageren dat je dacht dat je dit precies moest weten voor de huurtoeslag/BD en het daarom zo uitgebreid navroeg. Dat je nu begrijpt dat je je vergist hebt en dit niet relevant is voor de huurtoeslag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Waitingforthenight schreef:
01-02-2024 11:03
Kun je wel bij de CV? Dan zou ik de standen tussendoor eens even opnemen.

Welke standen denk jij precies van een CV af te kunnen lezen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Sorry, ik bedoelde natuurlijk de meter.. het is wellicht ook handig om zelf inzicht te hebben in het verbruik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je moet niet zeggen dat JIJ dit wilt, je moet zeggen dat de Belastingdienst om een duidelijk overzicht vraagt. Dan help je jezelf een beetje door steeds naar de BD te wijzen en zeggen dat het voor hun niet overzichtelijk is. En ze zal ook geen gedonder met de BD willen, dus ze kan maar beter alles netjes op papier zetten.
En als ze dan zegt dat ze dat bij andere huurders niet hoeft te doen oid, om er onder uit te komen, dan zeg je gewoon dat de BD nu vraagt om een extra verduidelijking (kan een steekproef zijn toch, of aangescherpte regels).
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi allen, ik denk er over na om een een-op-een gesprek aan te vragen met mijn huurbaas. Het lijkt me beter om alles face to face te bespreken dan heen en weer te mailen, en dingen kunnen via een mail toch anders overkomen dan in het echt. Wel wil ik me hierop goed voorbereiden.

Tussendoor heb ik aan de buren gevraagd hoeveel zij omhoog zijn gegaan (het gebouw bestaat uit vier woningen, twee koppels en twee alleenstaanden). Van één buurman weet ik het nog niet, van de koppels hoorde ik dat het bij beide 125 euro is. Met één van deze twee koppels deel ik een CV-ketel.

Ik weet niet helemaal hoe het zit met de meter. Boven zijn er (naast de voordeuren) drie deuren, waarvan twee CV-ketels. Een heeft een kleinere meter. Beneden aan de trap is nog een deur, deze heeft een grote meter. Ik weet dus niet of ik een meter deel met alleen mijn directe buren, of met iedereen.

Weet iemand hoe het zit met de regels rond het verdelen van de servicekosten? Wordt dit per woning verdeeld, of maakt het uit hoeveel bewoners er zijn en wat de grootte van de woning is? Het huis van mijn directe buren is trouwens net zo groot als die van mij en heeft een klein terras. Die van het koppel daarnaast is een stuk groter en heeft ook een terras. Zelf heb ik geen terras.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gentry schreef:
04-02-2024 17:14
Hoi allen, ik denk er over na om een een-op-een gesprek aan te vragen met mijn huurbaas. Het lijkt me beter om alles face to face te bespreken dan heen en weer te mailen, en dingen kunnen via een mail toch anders overkomen dan in het echt. Wel wil ik me hierop goed voorbereiden.

Tussendoor heb ik aan de buren gevraagd hoeveel zij omhoog zijn gegaan (het gebouw bestaat uit vier woningen, twee koppels en twee alleenstaanden). Van één buurman weet ik het nog niet, van de koppels hoorde ik dat het bij beide 125 euro is. Met één van deze twee koppels deel ik een CV-ketel.

Ik weet niet helemaal hoe het zit met de meter. Boven zijn er (naast de voordeuren) drie deuren, waarvan twee CV-ketels. Een heeft een kleinere meter. Beneden aan de trap is nog een deur, deze heeft een grote meter. Ik weet dus niet of ik een meter deel met alleen mijn directe buren, of met iedereen.

Weet iemand hoe het zit met de regels rond het verdelen van de servicekosten? Wordt dit per woning verdeeld, of maakt het uit hoeveel bewoners er zijn en wat de grootte van de woning is? Het huis van mijn directe buren is trouwens net zo groot als die van mij en heeft een klein terras. Die van het koppel daarnaast is een stuk groter en heeft ook een terras. Zelf heb ik geen terras.

Ik vrees dat je het met deze aanpak nog ingewikkelder (en onprettiger) gaat maken dan je al gedaan hebt. Ik zou excuses aanbieden voor het misverstand en als je straks een jaarafrekening wil vraag je daar gewoon om.
Gentry schreef:
04-02-2024 17:14
Hoi allen, ik denk er over na om een een-op-een gesprek aan te vragen met mijn huurbaas. Het lijkt me beter om alles face to face te bespreken dan heen en weer te mailen, en dingen kunnen via een mail toch anders overkomen dan in het echt. Wel wil ik me hierop goed voorbereiden.

Tussendoor heb ik aan de buren gevraagd hoeveel zij omhoog zijn gegaan (het gebouw bestaat uit vier woningen, twee koppels en twee alleenstaanden). Van één buurman weet ik het nog niet, van de koppels hoorde ik dat het bij beide 125 euro is. Met één van deze twee koppels deel ik een CV-ketel.

Ik weet niet helemaal hoe het zit met de meter. Boven zijn er (naast de voordeuren) drie deuren, waarvan twee CV-ketels. Een heeft een kleinere meter. Beneden aan de trap is nog een deur, deze heeft een grote meter. Ik weet dus niet of ik een meter deel met alleen mijn directe buren, of met iedereen.

Weet iemand hoe het zit met de regels rond het verdelen van de servicekosten? Wordt dit per woning verdeeld, of maakt het uit hoeveel bewoners er zijn en wat de grootte van de woning is? Het huis van mijn directe buren is trouwens net zo groot als die van mij en heeft een klein terras. Die van het koppel daarnaast is een stuk groter en heeft ook een terras. Zelf heb ik geen terras.

Wellicht het beste om dit gesprek samen met je buren aan te gaan, voor zover mogelijk. Anders ben jij de zeikerd.

Dit is altijd nadeel met een particuliere huisbaas, het is gelijk zo persoonlijk.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven