Baby vaak wakker, wat doen we verkeerd?

29-11-2020 09:48 66 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onze baby van 9 maanden blijft 's nachts erg vaak wakker worden. Het is niet mijn doel dat ze de nacht gaat doorslapen (maar uiteraard mooi meegenomen als dat uiteindelijk wel een keer lukt), maar iets langer aan een stuk zou nu toch moeten lukken. De eerste maanden was ze de makkelijkste baby ooit, zodra ze 'mocht', sliep ze 6 uur achter elkaar door en ze is eigenlijk goed blijven slapen tot een maand of 3/4 oud. Daarna werd het lastigere omdat ze naar kdv ging en ivm flesweigeren overdag weinig voeding binnen kreeg en dat 's nachts ging compenseren. Nu de interesse in vast voedsel heel langzaam toe begint te nemen hebben we het idee dat ze overdag voldoende binnen zou moeten krijgen, maar ze blijft 's nachts spoken. Bijna elke keer wil ze dan ook gevoed worden.
Ik weet nu niet meer zeker waar het wakker worden aan ligt, verkeerd slaapritme, de voedingen overdag of zoekt ze gewoon troost en moet ik s nachts minder snel de borst aanbieden? Ben benieuwd naar ervaringen of tips.

Onze gemiddelde dag (maar wijkt ook vaak af, we hebben niet een heel strak rtime):
06:00 uur op, borstvoeding
08:30 - 09:30 slaapje
10:00 pap
12:00 brood/fruit (varieert heel erg of en hoeveel ze dit eet)
14:30 borstvoeding
15:00 - 16:00 slaapje
17:00 half potje groente (potjes eet ze tot nu toe veel beter dan zelf gekookt spul)
17:45 borstvoeding
Rond 18:00 naar bed, omdat ze dan vaak ook wel echt moe is
Dan wordt ze dus nog een aantal keer wakker, vaak rond 21 uur, rond 23 uur nog een keer, rond 2 uur en als het tegenzit om 4 uur nog een keer. Ze is in ieder geval dus 's nachts gemiddeld om de 3 uur wakker en ik weet niet waar het aan ligt.
Edit voor de duidelijkheid: elke keer als ze wakker is krijgt ze dus ook nog een voeding!

Ik weet dat het eigenlijk een no-go is om voor het slapen te voeden, maar ik krijg het allemaal maar moeilijk op de juiste manier in een dag gepropt.
patatje15 wijzigde dit bericht op 29-11-2020 10:04
2.44% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Patatje15 schreef:
29-11-2020 10:11
Ja later de pap ga ik dan ook maar proberen. Het kan ivm flesweigeren alleen dus niet nadat ze naar bed is omdat ze pap echt in de kinderstoel met een lepel moet krijgen, dan zou ze weer klaarwakker zijn.
En als je er eenlaat dutje van maakt? 18-19, dan nog weer even wakker en pap geven en rond 21 uur de nacht in?
Alle reacties Link kopieren
HennieHen schreef:
29-11-2020 10:17
En als je er eenlaat dutje van maakt? 18-19, dan nog weer even wakker en pap geven en rond 21 uur de nacht in?
Ja misschien moet ik het zo zien, op zich valt ze 's avonds redelijk makkelijk in slaap dus het is het proberen waard
Misschien slaapt ze overdag zo weinig omdat ze dan (te) veel eten krijgt. Dan houdt ze het om 17.30 niet meer vol.
Alle reacties Link kopieren
beetjegek schreef:
29-11-2020 09:59
Bij mij duurde die fase 18 maanden....Toen sliep mijn jongste eindelijk door.
Die van ons is nu 18 maanden en de fase is nog niet voorbij..
Soms slaapt hij een paar nachten door, maar meestal niet.

Hij krijgt sowieso voor het slapen gaan nog steeds een fles, en met regelmaat ‘s nachts ook nog. Doen we dat niet, spookt hij uren lang, krijgt hij wel een fles slaapt iedereen na een kwartier weer verder. Volgens de regels mag dat niet, maar hij lijkt het nodig te hebben, en is niks te dik, dus voor onze nachtrust kiezen we de weg van de minste weerstand.
Herkenbaar verhaal, hier ook een kindje van 9 maanden dat nog steeds 4 keer per nacht komt. Wij lopen ondertussen op ons tandvlees, het is echt heel pittig.

Herkenbaar ook het stukje moeilijk in slaap komen overdag, de eerste twee dutjes gaan wel maar het laatste dutje is een drama terwijl ze dat wel echt nodig heeft.

Hier eet ze wel als een bootwerker:

07:30 papje van 210 melk

09:00-10:30 dutje

11:00 banaan/ ander fruit

12:30 boterham met margarine en pindakaas/avocado/appelstroop/andersoortig fruit/humus

13:00-14:00 dutje

14:15 boterham met beleg zie boven en nog wat fruit bijvoorbeeld en een flesje melk

16:00 - 16:30 dutje

17:00 zelfgemaakte groentehap van 200 gram groenten

18:30 in bad, naar bed en 210 melk


MAAR NOG snachts makkelijk drie flessen van 180 leegdrinken en waar het aan ligt? Geen idee.

Ik voel met je mee en ook de zoektocht. Probeer denk ik wel meer eten aan te bieden- en ja, voor mijn gevoel ben ik de hele dag bezig met haar eten te geven, maar ook heel logisch als je bedenkt hoe snel ze ontwikkelen en wat dat kleine mensje allemaal voor elkaar krijgt!

Een heel verhaal, maar misschien heb je iets aan ons schema.

Edit: ohja en die slaapassociatie met eten, ja ik heb er ook van gehoord, maar ons kindje heeft écht honger en slaapt pas weer na een fles. Niet alles geloven wat je leest in boeken of internet want het maakt je onzeker. Ik ben er ook mee gestopt- verademing!
Helaas, ik heb 2 kinderen die pas echt goed gingen slapen toen ze kleuter waren ongeveer.

Heel veel baby's slapen niet door of met fases niet door/goed. Helaas. Heeft niet goed dingen goed of slecht doen te maken.

Neem even aan dat je dat eigenlijk wel weet?
Alle reacties Link kopieren
Laat sowieso los dat jullie iets 'fout' zouden doen :)

Wat mij vooral opvalt is dat het weinig eten en weinig slapen overdag is.

Als ze maar een uur achter elkaar slaapt zou ik proberen 3 dutjes te doen. En eventueel groentehap smiddags en juist savonds pap.

Die associatie van eten met slaap vind ik de grootste onzin. Het is heel natuurlijk voor een baby om in slaap gevoed te worden. Was hier ook geen enkel probleem, hij leerde vanzelf in slaap te vallen. Breek daar dus je hoofd niet over, als het werkt is het goed.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook eens kijken om naast fruit en groente ook iets van aardappel/rijst/pasta toe te gaan voegen aan het avondhapje. Vult stukken beter dan alleen groente.

Zijn wij destijds op aanraden van diëtiste in het ziekenhuis met 7 maanden mee begonnen en werkte goed.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou in elk geval de nachts anders gaan beschouwen. Wat mij betreft wordt ze twee keer wakker s nachts (2 en 4u), 21 en 23 is toch geen nacht? Wellicht voelt het al anders als het maar twee keer is ipv 4.

En verder zou ik vooral doen wat werkt. Geen voeding voor het slapen? Jammer dan, zijn hele generaties groot op geworden hoor. Met 9 maanden al bijna met de pot mee-eten? Deed die van mij ook niet hoor. En later ging ze ‘absolute bootwerker’ afwisselen met ‘drie muizen hapjes op een dag’. Zolang ze goed groeit, laat ik het er maar bij.
Alle reacties Link kopieren
Hier ging dochter met 18 maanden opeens gewoon slapen. De fase leek eindeloos en ik werd er best moedeloos van. Het werd ook erger en erger, van om de 3 uur naar om de 2 uur en toen om het uur wakker. Ik ben er nog steeds niet achter wat er nou aan de hand was. Maar opeens was het over. En nu slaapt kind (2 jaar en 3 maanden oud) zelfs uit in het weekend, vandaag om 9.30 wakker geworden.

Ik heb helaas geen tips, behalve op tijd zelf naar bed. Het was heel ongezellig, maar ik ging maar telkens ook slapen als zij sliep. Dus na het avondeten ging ik soms al gelijk naar bed, want ik wist dat ik er snachts weer minstens 6 keer uit zou moeten.
Alle reacties Link kopieren
Luci_Mster2 schreef:
29-11-2020 10:33
Helaas, ik heb 2 kinderen die pas echt goed gingen slapen toen ze kleuter waren ongeveer.

Heel veel baby's slapen niet door of met fases niet door/goed. Helaas. Heeft niet goed dingen goed of slecht doen te maken.

Neem even aan dat je dat eigenlijk wel weet?
Dit! En niet doen aan No go's hoor.... Doen wat werkt voor jullie en het komt allemaal goed uiteindelijk..
Alle reacties Link kopieren
Patatje15 schreef:
29-11-2020 10:00
Dat mag zeker wel, maar ik voed nu dus op elk moment waarop ik hierboven schrijf dat ze wakker is, 21, 23, 2 en 4 uur en dat vind ik gewoon teveel worden
Als je (uiteindelijk) borstvoeding gaat afbouwen, vervangt het ontbijt, lunch en avondeten die (borst)voedingsmomenten. De ochtend- en avondvoeding blijft dan het langst doorgaan. Avondvoeding heb ik zelfs tot 23 maanden gegeven. Maar die laatste is belangrijk omdat ze dan ‘s nachts geen honger krijgen en door kunnen gaan slapen tot de ochtend. Borstvoeding is licht verteerbaar.

Toen ik geen borstvoeding meer gaf ben ik zelfs s nachts wel eens opgestaan om een boterham te smeren omdat kind dan overdag te weinig gegeten had en s nachts honger had.

Ik lees hier over papflessen ed. Bij flesvoeding zit het toch net wat anders in elkaar. Dan wordt soms geadviseerd om Johannesbroodpitmeel aan de fles toe te voegen.
Alle reacties Link kopieren
Weet je zeker dat ze honger heeft of valt ze na een paar slokken in slaap? Ik zou idd oppassen dat het geen gewenning wordt en ze de borst nodig heeft om in slaap te vallen.
Alle reacties Link kopieren
Kijk is in het boek baby in een droomritme zijn hele handige schema’s.
Ik maak baby van tien maanden nog wakker voor een voeding om 22-23 uur
where ever you go, go with your heart
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar, mijn zoontje is bijna 6 maanden en wordt ook nog steeds om de 2 of 3 uren wakker. Dan geef ik hem ook borstvoeding. Drinkt wel goed maar valt ook meteen weer in slaap.
Ga even meelezen hier.
Hij gaat half 8, 8 uur ongeveer op bed en begint vaster te eten maar nog niet echt veel. Wat fruit, brood sabbelen en pap.
justagirly wijzigde dit bericht op 29-11-2020 12:07
1.72% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Patatje15 schreef:
29-11-2020 10:00
Dat mag zeker wel, maar ik voed nu dus op elk moment waarop ik hierboven schrijf dat ze wakker is, 21, 23, 2 en 4 uur en dat vind ik gewoon teveel worden
Grappig, mijnes gaat dus wat later op bed en komt zo' n beetje om 23, 2, 4 en 6 uur. Zelfde ritme hebben ze dus!
Alle reacties Link kopieren
Wat hier hielp was een tijdje het warme eten en het brood omdraaien, dus tussen de middag warm eten. In de avond was baby hier vaak al te moe om te eten, brood ging dan al spelend af en toe een hap erin en dat ging beter dan warm. Tussen de middag at ze het warme eten beter. En dan voor het slapen nog een fles (of bordje) pap er in.
Ik zou inderdaad proberen meer vast voedsel aan te bieden en wat minder borstvoeding, dat vult beter en duurt langer om te verteren zodat ze misschien wat langer verzadigd is en beter doorslaapt?
Ik lees niks geks. Baby's zijn niet voorgeprogrammeerd om door te slapen. Om de 3 uur wakker worden is redelijk normaal. Ik zou haar gewoon aan de borst leggen. En dan samen verder tukken.
soliver schreef:
29-11-2020 11:41
Als je (uiteindelijk) borstvoeding gaat afbouwen, vervangt het ontbijt, lunch en avondeten die (borst)voedingsmomenten. De ochtend- en avondvoeding blijft dan het langst doorgaan. Avondvoeding heb ik zelfs tot 23 maanden gegeven. Maar die laatste is belangrijk omdat ze dan ‘s nachts geen honger krijgen en door kunnen gaan slapen tot de ochtend. Borstvoeding is licht verteerbaar.

Toen ik geen borstvoeding meer gaf ben ik zelfs s nachts wel eens opgestaan om een boterham te smeren omdat kind dan overdag te weinig gegeten had en s nachts honger had.

Ik lees hier over papflessen ed. Bij flesvoeding zit het toch net wat anders in elkaar. Dan wordt soms geadviseerd om Johannesbroodpitmeel aan de fles toe te voegen.
Johannesbroodpitmeel wordt soms toegevoegd als kindertjes veel spugen maar pas hier mee op. Het bevat geen voedingswaardes en kindertjes kunnen er erge damrkrampen van krijgen en heel erg van aan de diarree raken.
Alle reacties Link kopieren
En nog een keer borstvoeding voor het slaapje in de ochtend? En dan de papfles inderdaad later op de dag. Ik heb hier tot 14 maanden elk slaapje in slaap gevoed (behalve op kinderdagverblijfdagen , flessen ging dan met veel moeite erin).
Hier gestopt met borstvoeding rond de 14/15 maanden omdat ze toen gevallen was en een wond op haar tong had, het lukte haar niet meer om aan te happen. Toen zijn we over gestapt op yoghurt voor haar middagslaapje en avondslaap. Daar slaapt ze direct heel erg goed op moet ik zeggen.
Alle reacties Link kopieren
nausicaa schreef:
29-11-2020 11:02
Ik zou in elk geval de nachts anders gaan beschouwen. Wat mij betreft wordt ze twee keer wakker s nachts (2 en 4u), 21 en 23 is toch geen nacht? Wellicht voelt het al anders als het maar twee keer is ipv 4.

En verder zou ik vooral doen wat werkt. Geen voeding voor het slapen? Jammer dan, zijn hele generaties groot op geworden hoor. Met 9 maanden al bijna met de pot mee-eten? Deed die van mij ook niet hoor. En later ging ze ‘absolute bootwerker’ afwisselen met ‘drie muizen hapjes op een dag’. Zolang ze goed groeit, laat ik het er maar bij.
Ben het eens met deze post.
Je kind wordt elke 3 uur wakker, dat zal een ritme zijn wat nu bij je kind hoort. Om 21 en 23 uur onderbreek je niet je eigen slaap, probeer dat te zien als iets wat er gewoon bij hoort.

Mijn met de pot mee-etende baby van 9 maanden was ook met die regelmaat wakker 's nachts. Soms is het gewoon zo.
Wat wel heeft geholpen is zoveel mogelijk slapen. Overdag stevig slapen, avond vroeg naar bed (18.30 max). Bij elke twijfel over moeheid ging hij richting bed. Toen werden de nachten ook beter. Maar nu met 2 jaar loop ik er nog soms nog 2x per nacht heen. Voor een droom, een speen naast het bed, extra dekentje, weetikveel.
Hips, hopsakee en pierlala.
Alle reacties Link kopieren
Lees nu dat je borstvoeding geeft op die tijden. Dat past wel in het plaatje van borstgevoede baby's. Die van mij dronk ook tot hij een jaar was met veel regelmaat in de nachten. Ging daarna ineens over.
Hips, hopsakee en pierlala.
Alle reacties Link kopieren
Patatje15 schreef:
29-11-2020 10:10
Heb de OP even aangepast voor de duidelijkheid, bij alle wakkere momenten krijgt ze inderdaad nog een voeding. Helemaal geen probleem om dit te doen, maar het is meer de frequentie ervan die me ondertussen erg veel lijkt (ook met het oog op mijn eigen nachtrust).

Een extra slaapje overdag zodat ze later naar bed kan kunnen we misschien nog wel eens proberen, al krijgen we haar overdag moeilijk in slaap.

Het klopt dat ze in de middag weinig binnenkrijgt, ik zal inderdaad eens kijken of ik de pap naar de middag kan verschuiven. Het ritme is ook een beetje gelinkt aan het kdv ritme waar ze haar laatste voeding rond 15 uur krijgt, maar ik zal eens vragen of ze daar later nog iets willen geven.

O en dat voeden voor het slapen heb ik volgens mij ooit uit baby in een droomrite gelezen omdat zoveel mensen daarbij zweren. Dat je niet de voeding met de slaap moet gaan associëren, maar goed, ik doe het dus inderdaad wel.
Mijn beide zoons gingen met 10 maanden over van 2 naar 1 slaapje overdag. In de middag van 12 tot 14 of 13-15 uur ongeveer. Ga mee in het ritme.

En voeding en slaag associeren doet je kindje echt niet. Het heeft honger en dan moet er eten in.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Hier een dochter van negen maanden:

7:00-7:45 wakker
7:30/7:45 fles 180cc
09:30/10:00 heel stuk fruit
11:30 fles 150cc
11:45-14:15 slapen
14:30 boterham + slokjes water/thee/sap
16:30/17:15 potje groenten + slokjes sap/thee/water
18:30 180 cc fles en naar bed

Als ze wakker wordt snachts krijgt ze een 150cc fles en slaapt ze daar vrijwel altijd weer mee in/door.
Alle reacties Link kopieren
Ons zoontje van 10 maanden slaapt de ene nacht door en de andere wordt hij een paar keer wakker, volgens mij hoort het er allemaal bij.
Een tijdje geleden sliep hij erg slecht een periode en toen bleek hij het koud te hebben. Nu slaapt hij met een pyjama, slaapzak en deken een stuk beter.

Wat mij helpt is hem volgen en proberen niet te stressen.
Hij eet wel meer dan jouw dochter en gaat rond 18u de nacht al in, soms slaapt hij tot de volgende ochtend en soms wil hij nog een of twee keer drinken. Geen pijl op te trekken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven