Kleuter deels met groep 3 mee laten doen

27-09-2020 23:01 128 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben benieuwd naar ervaringen van mensen wiens kind in de kleuterklas al deels mee mocht draaien met groep 3 of in de eigen klas groep 3 stof kreeg aangeboden (echt leren lezen of rekenen). Waarin deed jouw kind mee / welke stof kreeg je kind aangeboden? Hoe werkte het in de praktijk, hoe heeft je kind het ervaren en hoe pakte het uiteindelijk uit? Was het een fijne tussenoplossing tussen vervelen en versnellen, of had het vervelende neveneffecten? Gaf het een goede uitgangsbasis in groep 3 of leidde het uiteindelijk tot toch een hele klas versnellen (en was dat prima, of had je het achteraf dan liever toch meteen gedaan) of tot ultieme verveling in groep 3?

Achtergrond:
Onze dochter van 5,5 past eigenlijk deels in groep 2 en deels in groep 3. Ze zit in groep 2 en loopt voor op het gebied van lezen en rekenen. Samen met haar juf kwamen we eropuit dat ze de groep 2 stof op deze gebieden al helemaal beheerst. Ook de extra materialen voor de kleuters zullen op dit gebied haar weinig uitdaging meer bieden volgens de juf, want die is ze ook al voorbij. Sociaal zit ze echter wel prima op haar plek in groep 2 en ze kan/moet op andere vlakken wel nog dingen leren. Hoewel we van de juf zouden mogen proberen om haar te versnellen en als het niet gaat dan dat weer terugdraaien, neigen we op dit moment meer ernaar haar toch in groep 2 te houden.

De vraag is dan wel: hoe kan ze zonder een volledige klas te versnellen toch uitdaging krijgen en nieuwe dingen leren, liefst op alle vlakken, dus ook op de gebieden waar ze al sterk in is? Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om dochter echt uit te dagen op verschillende vlakken zonder aan de groep 3 stof te komen. En dan is het zoeken naar een balans tussen genoeg uitdaging geven zonder al het gras van groep 3 alvast weg te maaien.

Dochter zelf wil graag nieuwe dingen leren en zou deels meedoen met groep 3 zeker geen straf vinden. Ik hoor vaak de uitspraak 'laat kleuters lekker spelen', maar dochter houdt niet van fantasiespel en bouwen en heeft al vanaf het begin een hekel gehad aan de huishoek en bouwhoek. Stilzitten en werkhouding zullen denk ik ook geen probleem vormen. De juf heeft haar in de afgelopen weken een paar keer mee laten doen met groep 3 en dat ging haar prima af.

Wat op zich handig is, is dat dochter in een groep 2/3 combinatieklas zit. Een stukje van de dag meedraaien met groep 3 is wat dat betreft dus geen eng of geïsoleerd verhaal, maar hetzelfde lokaal, dezelfde juf en bekende kinderen. Deels meedraaien is voor mij ook logischer dan in haar eentje tussen de spelende groep 2-ers zelfstandig groep 3 werk moeten doen, want dat werkt denk ik niet echt. Dochter is ook niet zo initiatiefrijk en autodidactisch dat ze uit zichzelf bij een tekening spontaan een heel verhaal gaat schrijven ofzo. Maar waarin laat je een kind dan meedoen met groep 3? Leren lezen, leren rekenen, leren schrijven of van alles een beetje? Ik zie voor alles voors en tegens.

Uiteraard gaan we dit verder met de juf bespreken en zal zij zeker ook haar ideeën en ervaring hebben. In ons vorige gesprek leek ze echter een beetje naar 'alles of niets' te sturen, dus of gewoon groep 2 met wat in de praktijk matig aansluitende verrijking, ofwel volledig door naar groep 3 (voor de juf zijn deze opties natuurlijk ook wel een stuk makkelijker dan een programma op maat). Terwijl juist zo'n combigroep volgens mij mooie kansen zou moeten kunnen bieden. Om goed beslagen ten ijs te komen ben ik dus heel benieuwd welke tussenvormen er mogelijk zijn en hoe die uit kunnen pakken.

Alvast bedankt voor jullie ervaringen!
Man en ik hebben altijd de insteek gehad dat we de kinderen versnellen als al het andere niet meer werkt. Geen versnelling "omdat het kan" en niet zolang een kind met plezier naar school gaat. Bij ons is zoon uiteindelijk wel versneld, maar de problemen zijn daarmee niet opgelost.
Alle reacties Link kopieren
Succes To, echt lastig.
Ik zou neigen naar door naar groep 3. Je dochter lijkt nu al bijna te voldoen aan de eisen van zon gaan lezen (alle letters en dubbele klanken kennen en enigszins vlot lezen). Maar ik snap dat het sociale een lastige afweging is. Is er een parallel klas met bijv veel najaarskinderen in groep 3?

Dat zou dan voor volgend jaar fijn kunnen zijn mocht ze naar groep 4 gaan.
Alle reacties Link kopieren
nicole123 schreef:
28-09-2020 12:09
Het maar proberen en teruggaan als het niet gaat lijkt mij verre van ideaal, in die situatie wil ik echt niet belanden. Dat het niet gaat dat bepaal je niet in één dag, dus dat zou betekenen dat het langere tijd sociaal en/of cognitief niet goed zou gaan met dochter. Dat ze helemaal geen aansluiting kan vinden of toch niet mee kan komen met het tempo van de leerstof. En bovenop die ervaring komt dan het gevoel van falen dat je vervolgens een klas terug moet. Dat kun je natuurlijk anders brengen, maar mijn dochter is niet gek en heeft geen luchtig 'het glas is altijd halfvol' karakter, dus die zal zoiets zwaar opvatten. Verder kan het 'gaat het niet' zowel direct optreden als later. Ik ken best wat verhalen waarbij versnellen in het begin wel een fijne optie leek, maar uiteindelijk in hogere klassen of zelfs op de middelbare school toch tot problemen leidde.

Ik wil daarom alleen versnellen als op alle fronten de kans heel groot is dat het goed gaat en de risico's van in groep 2 blijven groter zijn dan de risico's van naar groep 3 gaan. Niet als experiment van we kijken wel waar het schip strandt. Want ik wil geen gestrand schip, ik wil voorkomen dat het schip strandt.
Zoals ik in een ander topic al vertelde, zaten we 1,5 jaar geleden in dezelfde situatie als jullie.
Na veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk besloten niet te versnellen - ook met het idee dat het later altijd nog kan. Een andere reden was dat ik het als kind wel heb gedaan, maar op de middelbare school mis ging. Ik was wel slim, maar kreeg geen goede begeleiding en was al jong en puberde laat, dus had ook weinig sociale aansluiting. Met wat omwegen is het wel weer goed gekomen, maar ik denk dat een jaar extra kleuteren in elk geval niet meer schade zou hebben toegebracht. Ik hoop/denk dat de begeleiding vandaag de dag beter is, maar volgens mij moet versnelling nog altijd een laatste redmiddel zijn en als ik de beschrijving van je dochter lees, begrijp ik niet waarom daar nu al haast mee zou moeten worden gemaakt. Als ze sociaal op haar plek zit, motorisch nog een en ander te leren heeft en over t algemeen niet ongelukkig is, zou ik haar laten waar ze zit, goed in de gaten (laten) houden en later verder kijken. In de loop van dit schooljaar, of later in groep 3. Het komt op mij over als gemakzucht van de school, die geen aangepast werk wil geven en geen plusklas/werk aanbiedt. Moet zeggen dat onze school dat wel aanbiedt, en we daar ook speciaal op geselecteerd hebben. Het hoeven echt geen werkbladen te zijn.

Waar anderen letters stempelden, mocht mijn zoon schrijven. Hij mocht klasgenoten voorlezen, een spreekbeurt geven over zn favoriete onderwerp, boeken lenen in de schoolbieb (eigenlijk vanaf groep 3) etc. Waar anderen tot 20 telden, ging hij door tot 100 etc. Thuis speelde hij niet, maar leerde hij zichzelf lezen en schrijven, deed opdrachten in de okki etc en was gewoon happy.

Nu in groep 3 doet hij weer deels met groep 4 mee. Kans bestaat dat we alsnog gaan versnellen, maar ik zie echt niet in hoe het extra 'kleuteren' schade toe kan brengen. Langdurig onder je niveau werken, of doodongelukkig zijn natuurlijk wel- maar daarvan lijkt hier geen sprake.

Met corona verwacht ik het komende jaar trouwens nog wel wat lesuitval, dus beter dat ze dan niet op hun tenen hoeven lopen om bij te blijven. Maar dat is mijn idee.
nootboek wijzigde dit bericht op 28-09-2020 12:33
2.94% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
28-09-2020 12:11
Wat net laatste betreft: er kwam hier regelmatig een kind uit een hogere groep (7 of 8)een spelletje spelen. Uiteraard alleen de kinderen die dat leuk vonden, maar we waren er altijd wel een paar voorhanden. Nu is dat op onze school redelijk normaal (groep 7 leest standaard een uur per week met de kinderen uit groep 3). De klasse-assistent kwam ook regelmatig wat doen met zoon.

Jammer dat jouw school zo'n onderscheid maakt tussen spelen en werkbladen maken (leren). Hier was dat onderscheid er niet zo en wordt er minimaal 1 moment van de dag op papier gewerkt (werkbladen, doolhoven etc). De kinderen vonden het volkomen normaal dat mijn zoon soms andere dingen deed. Die waren daar op die leeftijd totaal nog niet mee bezig (maar wederom, op onze school sowieso veel kinderen die in de kleuterklassen nauwelijks Nederlands spreken, dus heel normaal dat kinderen allemaal iets anders deden).

Nu in groep 5 zijn de kinderen er veel meer mee bezig wie op welk niveau werkt, maar bij de kleuters speelde dat totaal niet.
Dank je wel voor al je ervaringen, daar kan ik zeker wat mee!

Tot vorig jaar lazen hier ook de kinderen van groep 7 met de kleuters en de kinderen van groep 8 met groep 3. Ik zal eens navragen of dat nog weer opgestart wordt, want tot nu toe is het nog niet gebeurd. Ze zijn hier toe aan het werken naar unitonderwijs, met veel interactie binnen groep 1, 2 en 3 (onderbouwunit) en binnen groep 7 en 8 (bovenbouwunit), maar ik denk dat ze dwarsverbindingen tussen die units dan organisatorisch weer te ingewikkeld vinden (vul ik nu even in voor ze).

Verder wordt er juist geen onderscheid gemaakt tussen spelen en leren, het wordt geïntegreerd. Wat ik op zich heel goed vindt, maar wat het differentiëren lastiger en intensiever maakt. Maar wat jij zegt is misschien ook wel weer zo, dat het helemaal geen punt zou zijn als dochter doolhoven of sudoku's gaat maken, terwijl anderen in de huishoek spelen. Ik herken wel dat mijn zoon nu in groep 5 precies weet wie de besten van de klas zijn op welk vlak en dat dat hem bij de kleuters nog totaal niet boeide. Ik zal het in het gesprek met de juf inbrengen, want ik denk dat zij graag ook iets wil wat haar geen bergen werk kost of waar steeds een aparte onderwijsassistent voor nodig is. Als je maar tijd genoeg hebt zal er vast een prachtig spelend leren programma op maat voor dochter opgetuigd kunnen worden, maar het moet met tig kinderen in de klas die allemaal aandacht en tijd nodig hebben wel haalbaar zijn.
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
28-09-2020 12:15
Man en ik hebben altijd de insteek gehad dat we de kinderen versnellen als al het andere niet meer werkt. Geen versnelling "omdat het kan" en niet zolang een kind met plezier naar school gaat. Bij ons is zoon uiteindelijk wel versneld, maar de problemen zijn daarmee niet opgelost.
Ja, ik denk dat ik er ook zo in sta. Ik weet niet zeker of ik eerst al het andere per se zou willen uitproberen, maar ik ben zeker ook niet voor een versnelling puur omdat het kan. Ik heb teveel verhalen gehoord en gelezen over kinderen waarbij het versnellen toch problemen gaf of de bestaande problemen niet oploste. Vervelend dat het bij jouw zoon niet opgelost is, hopelijk gaat het bij hem op een gegeven moment toch beter of vinden jullie toch nog een oplossing!
Alle reacties Link kopieren
sprietgras schreef:
28-09-2020 12:19
Succes To, echt lastig.
Ik zou neigen naar door naar groep 3. Je dochter lijkt nu al bijna te voldoen aan de eisen van zon gaan lezen (alle letters en dubbele klanken kennen en enigszins vlot lezen). Maar ik snap dat het sociale een lastige afweging is. Is er een parallel klas met bijv veel najaarskinderen in groep 3?

Dat zou dan voor volgend jaar fijn kunnen zijn mocht ze naar groep 4 gaan.
Vlot lezen doet ze echt nog niet, ze leest hakkend en plakkend en vindt hele zinnen moeilijk (ze hakt eerst de hele zin en probeert het dan aan elkaar te plakken, dat gaat natuurlijk niet meer bij meer dan 10 letters).

In de parallelklas (die vaak gecombineerd wordt met de groep 3 kinderen uit de klas van mijn dochter, ze splitsen en combineren dan in een groep 2 en een groep 3) zitten ook niet veel najaarskinderen. Twee meisjes uit die groep zijn najaarskinderen (sept en dec) en zitten bij dochter op de BSO, maar ze heeft geen enkele aansluiting bij die meisjes.
Alle reacties Link kopieren
nootboek schreef:
28-09-2020 12:29
Het komt op mij over als gemakzucht van de school, die geen aangepast werk wil geven en geen plusklas/werk aanbiedt. Moet zeggen dat onze school dat wel aanbiedt, en we daar ook speciaal op geselecteerd hebben. Het hoeven echt geen werkbladen te zijn.

Waar anderen letters stempelden, mocht mijn zoon schrijven. Hij mocht klasgenoten voorlezen, een spreekbeurt geven over zn favoriete onderwerp, boeken lenen in de schoolbieb (eigenlijk vanaf groep 3) etc.
Ze willen op zich wel aangepast werk geven, maar het moet wel haalbaar zijn. De halve dag een onderwijsassistent naast haar kan natuurlijk niet en een spelend werken les zo moeten aanpassen dat het de juf 2 uren werk kost ook niet. Over wat wél mogelijk is zullen we zeker in gesprek gaan nog.

Ik heb het idee dat dochter in een lastige fase zit wat betreft lezen en schrijven. Ze kan het allebei een beetje, maar niet zo goed om zelf een boek te lezen, voor te lezen, spreekbeurten te houden of verhalen te schrijven. Maar weer te goed om het pluswerk dat ze in groep 2 hebben echt uitdagend te laten zijn. Ik ben niet precies op de hoogte van de materialen, maar wat ze bijv. hebben in groep 2 is hamertje tik met letters. Daarmee kunnen ze dan woordjes of hun eigen naam timmeren. Dat kan even leuk zijn, maar ik denk dat dat al snel saai is voor dochter, zeker omdat ze daar vorig jaar ook al mee speelde op school.

Wat betreft verrijking buiten lezen en rekenen denk ik dat ze wel ook dingen hebben waar dochter nog uitdaging in kan vinden, bijv. kaarten in de bouwhoek van gebouwen die nagebouwd moeten worden of plattegronden ervan en dan zelf het gebouw bouwen. Dat soort dingen kun je zo moeilijk maken als je wilt en wat ze hebben kan dochter denk ik echt nog niet allemaal. Ik denk dat het vooral in dit soort dingen gezocht zal moeten worden als het gaat om verrijking binnen groep 2.
nicole123 wijzigde dit bericht op 28-09-2020 12:56
14.29% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Waarom biedt school geen verdieping en/of verbreding aan? Versnellen is wel een erg makkelijke oplossing. Er zullen toch wel meer kinderen in de klas zitten die al wat verder zijn? Voorlopen bij de kleuters is nou niet heel uitzondelijk.
Alle reacties Link kopieren
tulp09 schreef:
28-09-2020 12:49
Waarom biedt school geen verdieping en/of verbreding aan? Versnellen is wel een erg makkelijke oplossing. Er zullen toch wel meer kinderen in de klas zitten die al wat verder zijn? Voorlopen bij de kleuters is nou niet heel uitzondelijk.
Eens. Precies wat ik met de juf zou willen bespreken. En ze bieden haar vast nu ook wel verdieping en verbreding aan, maar de vraag is of er genoeg is wat zowel passend als haalbaar is op dat vlak.
Alle reacties Link kopieren
Als er nog meer goede ideeën zijn voor wat voor verrijking, verdieping en verbreding er mogelijk is bij kleuters, zonder dat het de juf veel extra werk oplevert, dan houd ik me aanbevolen! Wellicht heb ik een te beperkt beeld van de mogelijkheden.
Alle reacties Link kopieren
nicole123 schreef:
28-09-2020 12:53
Als er nog meer goede ideeën zijn voor wat voor verrijking, verdieping en verbreding er mogelijk is bij kleuters, zonder dat het de juf veel extra werk oplevert, dan houd ik me aanbevolen! Wellicht heb ik een te beperkt beeld van de mogelijkheden.
Het is er zeker en je mag van de juf verwachten dat zij zicht heeft op wat er allemaal beschikbaar. Dat is niet jouw taak. Hier op school kwam juf gewoon met aangepast werk en werd bij elk kind in groep 2 een dhh quickscan gedaan, zodat de meer-en hoogbegaafden vroeg in beeld kwamen om ze te bieden wat ze nodig hebben. Hoort gewoon bij het takenpakket van de juf. Geen tijd en /of niet haalbaar is onzin. Dan zou ik serieus een andere school overwegen.
Alle reacties Link kopieren
Nouschi schreef:
28-09-2020 08:59
Jij volgt een schooladvies dat kind niet laat versnellen omdat het niet kan hinkelen?????
Nee, als het alleen daarop vastzat...want ons meisje is motorische ook vlot.
Wij hebben het zo gelaten omdat we geen vergelijkingsmateriaal hebben en omdat we ook geen zeurderige ouders willen zijn (ik bedoel..iedereen vind zijn kind toch bijzonder?).
Sociaal gezien is ze niet zo goed in vriendschappen, ze is best bazig maar op school gaat ze bij buiten spelen dus vaak bij de juf staan omdat ze niet weet met wie ze kan spelen. Heb wel s gevraagd of het kan komen dat ze daarin ook voorloopt, maar dat konden ze niet zeggen. Daarnaast ben ik zelf niet zo'n voorstander voor versnellen omdat ze dan zo jong keuzes moet gaan maken later en altijd achter loopt tov anderen in wat wel en niet kan/mag.
Alle reacties Link kopieren
Maar denk bijvoorbeeld aan smartgames, die waren hier in groep 1 en 2 beschikbaar om te pakken. Uitdagend werk hoeft natuurlijk niet alleen met lezen en schrijven te maken te hebben.
Alle reacties Link kopieren
tulp09 schreef:
28-09-2020 12:56
Het is er zeker en je mag van de juf verwachten dat zij zicht heeft op wat er allemaal beschikbaar. Dat is niet jouw taak. Hier op school kwam juf gewoon met aangepast werk en werd bij elk kind in groep 2 een dhh quickscan gedaan, zodat de meer-en hoogbegaafden vroeg in beeld kwamen om ze te bieden wat ze nodig hebben. Hoort gewoon bij het takenpakket van de juf. Geen tijd en /of niet haalbaar is onzin. Dan zou ik serieus een andere school overwegen.
Welk aangepast werk kreeg jouw kind dan? Daar ben ik dus wel benieuwd naar. Dan kan ik als de juf komt met wat zij kan bieden (want dat is natuurlijk ook niet puur: "Nee, je krijgt niks, want ik heb geen tijd", dan begrijp je me verkeerd) inschatten of het reëel is wat ze aanbiedt.
Alle reacties Link kopieren
tulp09 schreef:
28-09-2020 12:58
Maar denk bijvoorbeeld aan smartgames, die waren hier in groep 1 en 2 beschikbaar om te pakken. Uitdagend werk hoeft natuurlijk niet alleen met lezen en schrijven te maken te hebben.
Oh crosspost. Ja, ze hebben wel een of twee Smart Games (en kunnen misschien ook wel wat lenen van groep 3 of 4 in dat soort dingen). Ze moeten dochter dan wel dwingen om die te pakken, want uit zichzelf doet ze dat niet. Dat is buiten het materiaal om denk ik ook een dingetje: aan de ene kant heeft ze uitdaging nodig, aan de andere kant neemt ze niet zelf het initiatief om die uitdaging te zoeken. Ze vindt hangen en een beetje in de zandtafel rotzooien wel best. Maar ik weet niet of ze daar nou wel zo gelukkig van wordt, als ze dat nog een jaar gaat doen. Dus zeker ook iets om met de juf te bespreken hoe ze haar hierin gaan activeren en stimuleren.
Alle reacties Link kopieren
nicole123 schreef:
28-09-2020 13:01
Welk aangepast werk kreeg jouw kind dan? Daar ben ik dus wel benieuwd naar. Dan kan ik als de juf komt met wat zij kan bieden (want dat is natuurlijk ook niet puur: "Nee, je krijgt niks, want ik heb geen tijd", dan begrijp je me verkeerd) inschatten of het reëel is wat ze aanbiedt.
Wat hij concreet kreeg kan ik je niet zeggen, ik weet wel dat het meer was dan alleen werkbladen. Ik heb daar nooit bovenop gezeten omdat dat niet nodig was. School zag wat hij (al) kon en wist en anticipeerde daarop. Zoals bv die smartgames. School heeft veel ervaring met mb/hb- kinderen (oa voltijd hb-onderwijs), dus ik vertrouwde erop dat hij daar goed zat.

Maar nogmaals, als juf zegt dat uitdagender werk niet haalbaar is schiet zij wel tekort. Zoals je zelf zegt is de voorsprong niet extreem en zullen er waarschijnlijk meer kinderen zijn die wat extra's nodig hebben. Het is toch vreemd dat jullie als ouders dan met werk moeten aankomen omdat juf het niet weet/kan.
Solomio schreef:
28-09-2020 11:38
Kinderen leren op school voornamelijk cognitieve vaardigheden, De rest leren ze maar mondjesmaat op school en grotendeels daarbuiten.
Wat mij betreft moet het cognitieve niveau dus leidend zijn bij het bepalen van het niveau van een kind.

Deel 1 van wat je schrijft is absoluut niet waar en de rest is inderdaad je mening.
Zomaar wat dingen die mijn zoon deed naast werkbladen (ik onder meer werkbladen omdat je zei dat je dochter niet zo dol was op bouwen).

Smartgames
Gezelschapsspellen
LaQ
Iets bouwen in Knex met opdracht
De klas vertellen over sterren en planeten
Knikkerbaan bouwen van wc- en keukenrollen
Knikkerbalanceerspel bouwen (van karton zo'n doolhof waar me met balanceren je knikker doorheen loodst)
Kapla bouwen met opdracht (bouw een brug o.i.d.)
Werken in de online omgeving van veilig leren lezen
Boot van karton bouwen en kijken hoeveel knikker er in konden zonder te zinken
Zoon was verantwoordelijk voor het weekbord met dagen, weer en data
Alle reacties Link kopieren
tulp09 schreef:
28-09-2020 13:09
Maar nogmaals, als juf zegt dat uitdagender werk niet haalbaar is schiet zij wel tekort. Zoals je zelf zegt is de voorsprong niet extreem en zullen er waarschijnlijk meer kinderen zijn die wat extra's nodig hebben. Het is toch vreemd dat jullie als ouders dan met werk moeten aankomen omdat juf het niet weet/kan.
Ik denk dat ik het dan niet goed omschreven heb, want zoals jij het schrijft bedoel ik het niet.

We hebben het met de juf nog helemaal niet uitgebreid gehad over extra werk en ze heeft ook niet gezegd dat uitdagender werk niet haalbaar is. Dat over haalbaarheid komt bij mijzelf vandaan, omdat ze het taal- en rekenonderwijs in de kleuterklas vrijwel helemaal spelenderwijs doen en de suggesties van sommigen 'dan geeft juf dochter gewoon een uitdagender werkblad dan de andere kinderen' daarmee wat lastiger worden. Want als de kinderen 10 of 20 sprongen moeten maken op het schoolplein en die moeten tellen, wat laat je dochter dan doen? Ze kan moeilijk tot 1000 springen. Ik ben dus zelf bang dat hierbij verrijking voor voorlopende kinderen soms lastig en tijdrovend zou kunnen zijn, dat is geen tekst van de juf. Die is mogelijk creatiever dan ik hierin.

Wat de juf tot nu toe heeft gezegd is dat dochter de groep 2 doelen voor lezen en rekenen al helemaal gehaald heeft en de pluswerkjes die er in groep 2 zijn op deze gebieden voor haar waarschijnlijk ook niet heel veel uitdaging meer zullen bieden. Dat zijn dus bijv. dingen als hamertje tik met letters, 'puzzeltjes' waarbij je kaartjes met woorden bij kaartjes met afbeeldingen moet leggen, materiaal waarbij je cijfers moet verbinden met het aantal dingen op een kaartje, etc. Over verrijking en verbreding op andere vlakken hebben we het eigenlijk helemaal niet gehad en dat is zeker iets voor een vervolggesprek. Ik weet dat er dingen als Smart Games en moeilijke bouwkaarten zijn, dus het is niet dat de juf niks weet of kan. Een uitdaging zal zijn om dochter hier met plezier mee te laten werken, want zij wil liever of leren lezen of klooien in de zandtafel.

Ik vraag ook geen suggesties omdat ik die aan de juf zou moeten geven om te laten doen door dochter, maar om een beeld te krijgen van wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Dat kan (en zal) ik ook aan de juf vragen in ons volgende gesprek, maar ik vind het fijn om bij voorbaat al een idee te hebben van wat er kan. Als de juf tekort zou schieten dan haal ik dat er juist uit als ik weet of en hoe het anders kan, anders denk je waarschijnlijk toch snel: "Ach, zij is de professional, dus het zal wel zo zijn".
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
28-09-2020 13:31
Zomaar wat dingen die mijn zoon deed naast werkbladen (ik onder meer werkbladen omdat je zei dat je dochter niet zo dol was op bouwen).

Smartgames
Gezelschapsspellen
LaQ
Iets bouwen in Knex met opdracht
De klas vertellen over sterren en planeten
Knikkerbaan bouwen van wc- en keukenrollen
Knikkerbalanceerspel bouwen (van karton zo'n doolhof waar me met balanceren je knikker doorheen loodst)
Kapla bouwen met opdracht (bouw een brug o.i.d.)
Werken in de online omgeving van veilig leren lezen
Boot van karton bouwen en kijken hoeveel knikker er in konden zonder te zinken
Zoon was verantwoordelijk voor het weekbord met dagen, weer en data
Dank je. Vooral heel veel bouwen/constructie zie ik. Weet je toevallig of dat was omdat de juf daarmee aansloot op zijn interesses, of omdat dat gewoon heel geschikt is voor verrrijking en verdieping bij de kleuters? En vond jouw zoon het leuk om iets te vertellen in de klas? Mijn dochter is dermate verlegen dat ze vertellen in de kring vreselijk vindt. Wel iets waarvan het goed is om aan te werken in groep 2 denk ik en waar ze nog in kan groeien.
nicole123 schreef:
28-09-2020 13:55
Dank je. Vooral heel veel bouwen/constructie zie ik. Weet je toevallig of dat was omdat de juf daarmee aansloot op zijn interesses, of omdat dat gewoon heel geschikt is voor verrrijking en verdieping bij de kleuters? En vond jouw zoon het leuk om iets te vertellen in de klas? Mijn dochter is dermate verlegen dat ze vertellen in de kring vreselijk vindt. Wel iets waarvan het goed is om aan te werken in groep 2 denk ik en waar ze nog in kan groeien.
Mijn zoon bouwt inderdaad erg graag en was wat minder van aan een tafel werken. Vandaar dat hij ook niet ontkwam aan elke dag wat werkbladen maken ;-), om hem zo wat voor te bereiden op groep 3.
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
28-09-2020 14:05
Mijn zoon bouwt inderdaad erg graag en was wat minder van aan een tafel werken. Vandaar dat hij ook niet ontkwam aan elke dag wat werkbladen maken ;-), om hem zo wat voor te bereiden op groep 3.
Mooi dat de verrijking dan zo aan kon sluiten bij zijn interesse. Dat wordt bij dochter denk ik lastiger. Aan de andere kant: bij de andere kinderen wordt er ook niet specifiek aangesloten op hun interesse, dus ze doet het er maar mee.
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
28-09-2020 13:31
Werken in de online omgeving van veilig leren lezen
En nog even hier over, want hier werken ze bij ons in groep 3 ook mee weet ik (dochter heeft ook al eens mee mogen doen en vond het leuk): dat deed jouw zoon pas in de laatste maanden van groep 2, toch? Heb je een idee of hij hier veel van leerde en er snel vooruit door ging, of was het vooral wel leuk om te doen voor hem ter voorbereiding van groep 3 en om hem net wat uitdaging te geven? Denk je dat het kwaad kan (teveel voorsprong oplevert) als een groep 2 kind hier direct al mee zou beginnen, of is het maar een heel klein stukje van het groep 3 leesonderwijs?
nicole123 schreef:
28-09-2020 14:52
En nog even hier over, want hier werken ze bij ons in groep 3 ook mee weet ik (dochter heeft ook al eens mee mogen doen en vond het leuk): dat deed jouw zoon pas in de laatste maanden van groep 2, toch? Heb je een idee of hij hier veel van leerde en er snel vooruit door ging, of was het vooral wel leuk om te doen voor hem ter voorbereiding van groep 3 en om hem net wat uitdaging te geven? Denk je dat het kwaad kan (teveel voorsprong oplevert) als een groep 2 kind hier direct al mee zou beginnen, of is het maar een heel klein stukje van het groep 3 leesonderwijs?
Ik heb je een PB gestuurd.
Alle reacties Link kopieren
Dank je Alecta, gelezen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven