Misofonie bij kinderen

06-10-2020 14:11 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Ik heb het vermoeden dat mijn kind misofonie (=haat aan geluid) heeft. Heel specifiek gaat het om kuchen en snuiven door anderen.
De reactie op deze geluiden is voor mij herkenbaar, al heb ik het met andere geluiden (vooral snurken (maar eigenlijk ook luidruchtig ademhalen), maar ook een storende radio).

Heeft iemand hier ervaring mee met kinderen?

Ik kan er weinig over vinden als het gaat om kinderen. Ik ben vooral benieuwd of zoiets nog in de kiem te smoren is. Oftewel; kunnen we er nog iets aan doen voordat het erger wordt? Ik weet dat er een behandeling voor is in het AMC, maar ben vooral benieuwd of hier mensen zijn die ervaring hebben met het aanpakken hiervan in een vroeg stadium.

Voor wat betreft de geluiden die ik irritant vind, die kan ik ontlopen of erbij weglopen. Ik slaap standaard met oordopjes in en als in een winkel de radio stoort (dat gebeurt vaak ;) !) dan ga ik weg). De geluiden waar mijn kind op aanslaat zijn toch minder makkelijk te ontlopen. Een snotterig kind in de klas of een broer/zus die door een droog hoestje elke minuut aan het kuchen is, daar loop je niet zo makkelijk bij weg.

Ik hoop dat ik mijn kind kan helpen zodat het niet een probleem wordt dat dagelijks voorkomt (waar je veel over leest als je dit onderwerp opzoekt).
Alle reacties Link kopieren
Stokkie schreef:
06-10-2020 16:52
Oh ja, heel herkenbaar. Afgelopen zomer gekampeerd. De buurman snurkte enorm! Ik werd echt gek (ondanks oordopjes dus). Ben van ellende midden in de nacht maar een poos op de camping wc's gaan zitten... Gelukkig was onze eerste nacht zijn laatste nacht op die camping...
Ik moet er wel bij zeggen dat bij mijn zoon het idee dat er een wasmachine aanstaat al genoeg is, soms loopt hij naar boven om te controleren. Hij staat overigens nooit aan als hij er is, ik werk overdag thuis en draai de wassen dus als hij weg is.

Mijn ouders hebben een heel stille wasmachine die hij in principe niet hoort, maar als hij toevallig langs de badkamer komt en ziet dat de wasmachine draait, zet hij 'm ook uit. Maar het is wel begonnen om het geluid en ook zomaar vanuit het niets.

Er waren een tijdlang meerdere geluiden die hij niet kon verdragen, waaronder de vaatwasser, de magnetron en de stofzuiger, maar dat gaat nu beter. De stofzuiger vindt hij nu hooguit hinderlijk, dus dan gaat hij even de kamer uit, maar ik kan wel gewoon beneden stofzuigen als hij boven is en andersom.

Wat hij ook vervelend vond waren de vlaggetjes die tijdens het EK en het WK in de straat hingen die klapperden in de wind, dat verdraagt hij volgens mij nu ook beter.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Mallelein schreef:
06-10-2020 17:31
@ blabla, wat rot dat het jou niet geholpen heeft. Heb je inmiddels een manier gevonden om ermee om te gaan? Ik denk dat het blootstellen aan triggers niet voldoende is. De emotie die eraan vast zit, daar moet je iets mee. Emotie uitzetten of negeren is eigenlijk niet te doen, dus je moet deze ombuigen naar iets positiefs of neutraals. Zo kon ik jaren niet luisteren naar de muziek die op mijn oma's uitvaart werd gedraaid en wilde ik dit krampachtig ontwijken. Inmiddels is het mij gelukt om met een fijn gevoel aan mijn oma terug te denken als ik deze muziek hoor. Dat scheelt veel stress.
Gelukkig wel! Ik heb de luxe om vrij goed zelf te kunnen kiezen wanneer ik wel of niet in een situatie terechtkom die triggerend zal gaan zijn (zoals geen kinderen, alleen wonen, niet werken in een team, etc). Doordat ik gewoonlijk niet teveel belast word kan ik beter omgaan met situaties waarin dat wel gebeurt en zelf gezellig met vrienden gaan eten. Daar moet wel bij worden gezegd dat de misofonie niet mijn enige probleem is en het aanpakken van andere problematiek waarschijnlijk ook heeft geholpen bij het beter kunnen omgaan met alle boosheid en schaamte die ik voelde rondom de misofonie.
Blablabla97 schreef:
06-10-2020 17:13
Interessant om te lezen! Ik ben er zelf als volwassene (helaas onsuccesvol) voor behandeld en merk dat daar toch wel verschillen tussen zitten. Zou je kunnen uitleggen waarom? :)
Ik wist dit ook niet! Ik heb het tegenovergestelde, ik sluit me juist erg af. Man zegt dan: hoor je die harde muziek van de buurman niet.
Ik: nee.
Pas als ik focus hoor ik het en dan erger ik me ook.
Maar ik kan echt uren naast een lawaaiig feestje tv kijken of een boek lezen.
Ik ben als jong kind door een heel lawaaiige ouder opgevoed en woonde ook nog eens recht onder een vliegveld. Misschien heeft dat er mee te maken.
Ik dacht echt dat het met je persoon te maken had.
Alle reacties Link kopieren
Mallelein schreef:
06-10-2020 17:08
Dat klopt, dit ligt binnen mijn werkveld ;-) Eigenlijk sla je de spijker op zijn kop met de zin die ik dikgedrukt heb. Je gaat je pas ergens aan ergeren als je dit opmerkt. Als je eenmaal een gek geluidje in een liedje hebt gehoord dan blijf je het horen. Als je eenmaal een 'gezicht' in een voorwerp hebt gezien dan blijf je het zien. Het is de kunst om jezelf te leren om de geluiden te negeren. Of (zoals iemand al eerder zei) de emotie die de geluiden teweeg brengen los te koppelen. Ik snap dat het niet prettig voelt om tegen kind te zeggen dat hij/zij er maar mee om moet leren gaan. Want...hoe dan?! Misschien kan je proberen om de emotie rondom het geluid om te draaien. Dus als je kind klaagt over smakgeluiden kan je bijvoorbeeld samen die smakgeluiden na doen. Zo hard en zo gek als je kan. Zo stel je jezelf bloot aan het geluid én maak je er een grapje van. (positieve emotie) Of je gaat samen op zoek naar andere geluidjes zonder daar een oordeel aan te plakken. Of de een maakt een geluid en de ander moet raden waar het vandaan komt.
Mocht je merken dat het erger wordt dan zou je een verwijzing naar een audiologisch centrum kunnen vragen. Ik weet niet hoe oud je kind is, maar soms helpt het als een kind van een professional hoort dat er niks mis is met het gehoor en dat de irritante geluiden geen kwaad kunnen. Daarnaast zijn er binnen zo'n centrum maatschappelijk werkers die tips en adviezen kunnen geven.

Mooie tips. Nog een tip: uitzoeken op welk geluid (waar je positieve associaties bij hebt) het geluid wat negatieve emoties oproept lijkt. Bijvoorbeeld krakende chips wat kan lijken op het ritselen van herfstbladeren als je erdoorheen loopt.
strings-attached schreef:
06-10-2020 17:00
Dit.
Nee hoor.
Alle reacties Link kopieren
Blabla, wat fijn dat je er toch mee om kan gaan nu. Het lijkt me vrij lastig.

Het-groepje, ik denk dat het deels kind-eigen is. Een gevoelig kind zal er sneller last van hebben. Maar de omgeving speelt inderdaad ook een grote rol. Zo heb jij je waarschijnlijk al heel jong leren afsluiten van de geluiden.
Eigenlijk is het onderdeel van de hoorontwikkeling. Afsluiten voor geluid, verstaan in rumoer, richtinghoren. Allemaal dingen die je gaandeweg leert als je er voldoende aan wordt blootgesteld. Mensen die als kind veel middenoorproblemen hebben gehad hebben kans dat ze later ook meer problemen hebben met deze vaardigheden. Omdat ze als kind periodes van slechter horen hebben gehad en daardoor minder blootgesteld zijn aan geluid. Maargoed, nu ga ik off-topic ;-)
Alle reacties Link kopieren
Het is een heel bekend probleem. Er bestaan behandelingen tegen hoorde ik laatst.
Ik denk zelf dat de behandeling zou moeten bestaan uit afleiden en positieve associaties, dus zoals je ook een hond opvoedt om geen angst te krijgen bij geluiden: geleidelijk eraan blootstellen terwijl die persoon prettige prikkels krijgt (bij een hond dus: tijdens het eten).
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Er is geen algemene behandeling, dat is nu juist het grote probleem. Sommige mensen hebben baat bij gedragstherapie, anderen doen aan yoga of andere ontspanningsoefeningen om het zenuwstelsel te kalmeren.

De emotie loskoppelen van het geluid door om te buigen werkt soms maar soms ook niet.

Het AMC heeft een behandelingsprotocol maar daar heeft lang niet iedereen baat bij.
Alle reacties Link kopieren
In feite moet je leren om te filteren en dat is nou juist bij sommige mensen heel moeilijk. Als je een onderliggende aandoening zoals ASS of ADHD hebt werkt het filter minder goed en kost het onwijs veel energie om wel te filteren.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals bedankt voor jullie input!

Kind is inderdaad behoorlijk sensitief. Dingen die kind ziet of hoort uiten zich vaak in iets fysieks. (voorbeeld: het lukt niet om 's avonds de broek uit te trekken (strakke broek die niet meteen over de hakken gaat), dan is er meteen misselijkheid. Of een dood vogeltje zien liggen zorgt instant voor een 'naar gevoel' ('dat voel ik in mijn hart').)

Voor mezelf lees ik ook best veel herkenning in de verhalen.

Het opzoeken van de wasdroger bijvoorbeeld. Op een camping ga ik liggen luisteren of ik een snurker hoor en als ik die dan hoor... Grrrr... Of bij het binnengaan van een winkel check ik meteen de muziek. Het gebeurt gewoon... Als de radio dan stoort, dan ga ik weer... Dat trek ik niet...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven