Thuisonderwijs groep 3

21-12-2020 09:41 50 berichten
Alle reacties Link kopieren
Even nieuwsgierig: hoe is voor jullie kind in groep 3/4 het onderwijs georganiseerd tijdens de lockdown? Krijgen ze een hele dag les via Teams, of wordt het online lesgeven beperkt en er meer vanuit schoolboeken/ schriften thuis gewerkt? En hoeveel uur per dag worden kinderen geacht met school bezig te zijn?
Alle reacties Link kopieren
TO begint!
Hoe kan het dat zoveel mensen ontevreden zijn over hun lijf en zo weinig mensen tevreden zijn over hun verstand? - EB
Alle reacties Link kopieren
Relax, het is kerstvakantie!
Gewoon opdrachten op vaste sites online en werkboekjes die al meegegeven zijn.

Soms maakt de leerkracht van mijn jongste een youtube filmpje met een instructie, vaak taal of een dictee per youtube filmpje.

Teams is hier een soort doorgeefluik voor de ouders.

Er worden voor groep 3 ( of hoger) meestal geen live les gestreamt zoals voor de middelbare school. Die kunnen dat echt niet zelf en de ouders moeten vaak gewoon werken erbij.
En gaat niet om uren maar of het af is.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk op een school, niet in groep 3,maar wij geven niet te lang live instructie omdat de spanningsboog voor kinderen geen urenlange instructie aan kan. In de klas is de instructie heel afwisselend, dat gaat online minder goed en is niet voor alle ouders even goed te organiseren naast hun eigen werk en laptopgebruik van andere schoolgaande kinderen.

Naast de dagelijkse korte live instructie is er oefenstof voor de kinderen (groep 3 werkt in hun eigen werkboek en oefent online) en een online gespreksmoment. Dus ze zien de juf 2x per dag en verder oefenen ze zelf. In het online programma kunnen zien wat en hoelang er geoefend wordt en hoe ze dat gedaan hebben.

Daarnaast gaat het maar om 10 dagen en is het nu kerstvakantie. Dus wij gaan er vanuit dat de kinderen 4 januari starten en nu in principe niet aan school werken.
Mijn kind heeft werkboekjes en een planning gekregen. En af en toe een live les, maar volgens mij niet eens dagelijks.
Er is bij ons geen contact met een juf 2x per dag. Er word een bel of teamafspraak gemaakt maar ook niet elke dag.
Ik weet wel dat er bij kwetsbare gezinnen wel meer contactmomenten gezocht worden.

Maar ben blij dat er niet elke dag zoveel live contact gewenst is en mijn jongste zit in groep 4.

Bij groep 3 lijkt me dat al helemaal prut, kunnen ze zelf team bedienen? Helemaal als je zelf gewoon bereikbaar moet zijn/werkt onder die zelfde tijden.
Waarom ben jij nu al bezig met iets wat wat pas op 4 januari gaat starten?
Nee kinderen hebben niet de hele dag online les, die hebben werkboekjes (gr4) en bij ons instructie (kort) via teams en die werken via basispoort. Komt allemaal wel goed, voor nu gewoon even niks. Want daar zijn kinderen nu ook gewoon aan toe.
Alle reacties Link kopieren
onze juf is ook terughoudend om Teams in te zetten. Maar zij is ook een beetje van de oude stempel, daarom was ik benieuwd hoe het op andere scholen gaat.
(Ik weet dat het nu vakantie is hoor).
Ergens hoop ik dat ze voor de basisscholen de school een week (of 2) eerder weer opengooien.
Vooral om het sociale aspect.
We hebben een planning voor 2 weken mee gekregen. En elke ochtend aan het begin van de dag een half uur les via teams (groep 3).
Maar wat ze dan gaan doen moeten we nog zien, ze starten pas na de vakantie.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben kopietjes meegekregen en daar staat op, week 1, week 2

Dus, ergens in die week gaan we dat doen.
En als hij niet wil, dan niet.

We hebben laatst in thuisquarantaine gezeten en toen wilde ik met hem lezen maar dat was drama.

Op school was dar vast anders gegaan en ik wil graag dat hij er plezier in blijft houden. Door de sociale samenhang op school is dat makkelijker dan hier thuis met een m moeder die zegt ZO EN NU DOE JE DIT!!

leerkracht zijn is een vak, en ik ben duidelijk geen juf.

Online lesgeven doen ze niet.
Vorig schooljaar stuurde de juf soms wel een filmpje maar dat was dan meer een gezellig praatje, zodat de kinderen de juf even zagen. Toen werden er ook opdrachten meegegeven maar vooral gezegd dat de kinderen lekker in hun vel moesten zitten. Dus als het niet lukt om de opdrachtjes te maken het niet erg is. Kleuters leren op zoveel manieren.
Alle reacties Link kopieren
Zoon zat vorig jaar in groep 3 en nu in 4. Hij krijgt straks iedere dag tien minuutjes/kwartiertje “les” via teams. Dat is dan korte uitleg over een categorie letter ofzo en volgens mij meer zodat ze elkaar even zien. Verder heeft hij werkbladen of boekjes meegekregen. Ongeveer 2u/dag staat ervoor. Hij kan er helaas niet iedere dag bij zijn met het online moment omdat het soms overlapt met mijn eigen meeting of die van man, maarja dat is dan maar zo. Ik mis voor hem vooral het sociale aspect inderdaad. Het is nogal een nerd (net als zn moeder) dus qua scholing loopt alles wel los.
Alle reacties Link kopieren
Kind in groep 3 heeft een chromebook en een schema gekregen, waar ze iedere dag van 9 tot 12 door de juf bezig gehouden worden. Met een tas vol werkboekjes, knutselpapier, letters enzovoorts.
Begin van iedere week komt er een taakbrief.
Op school wordt sowieso al ingezet op zelfstandig werken, doordat het een combinatie klas is. Dit lijkt de juf door te willen zetten thuis.
Dus wisselend contact en zelf werken. Tussendoor ook met de juf fruit eten en voorlezen.
Aan ons de vraag alles goed klaar te zetten, zodat het kind zichzelf kan redden en de ouders ook zelf kunnen werken.
Ik vind het top geregeld! Zo blij met deze juf en school :hyper:
Alle reacties Link kopieren
wow, het is wel heel verschillend per school zo te lezen. Zelfs van 9-12 door juf bezig gehouden worden, knap als ze zo'n lange spanningsboog kunnen volhouden! (overigens schijnt een heel groot deel van schooltijd ook te bestaan uit kletsen, wachten, iets pakken etc. De effectieve leertijd op een schooldag van 8.20-14.00 is 2,5 uur zijn een leerkracht groep 8 mij bij de vorige lockdown)

Wat Aphia schrijft herken ik ook, in die zin dat kind soms vindt dat 'ik zijn juf niet ben', terwijl hij op school graag leert.
Maar leren kan op veel manieren en de intrinsieke motivatie is helemaal voor die jonge leerlingen heel belangrijk. (wij doen bijv veel gezelschappsspelletjes; ook leerzaam!).
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me wel af als de juf nauwelijks in beeld is, wat ze dan wel doet??
Het is gewoon je werk toch om de hele dag met de kinderen bezig te zijn?
Alle reacties Link kopieren
Goede vraag appeltaartmetrozijn. ; )
Al denk ik dat het werk van een leerkracht vooral is: zorgen dat kinderen iets leren. Niet zo zeer ' met ze bezig zijn.'
Alle reacties Link kopieren
Dat leren is natuurlijk de basis, maar bedoel meer, hoe raar is het dat een juf opeens andere plannen heeft dan met de kinderen bezig te zijn? Normaal brengen ze toch ook samen de dag door al lerend en spelend...
Die juf bereidt voor, maakt filmpjes of zo en vooral houdt ze (of hij) in de gaten dat zwakkere leerlingen niet teveel achterop raken. Een leerkracht in Heemstede zal het makkelijker hebben momenteel dan in Amsterdam Noord (als ik afga op Klassen).

En nee, de leerkracht is geen oppas zodat ouders kunnen thuiswerken.
Bij ons is groep drie gewend behoorlijk zelfstandig te werken. Combigroep dus leerkracht zet van alles op het planbord en de kinderen kijken zelf wat nog gedaan moet worden.

Nu krijgen ze in de ochtend twee momenten instructie; een keer taal en een keer rekenen. Het verwerken (het maken van de werkjes) doen de kinderen zonder leerkracht. Vragen kunnen ouders in de chat zetten of mailen. Dan neemt de leerkracht in de middag nog contact op.

Kinderen worden geacht bij de online lessen te zijn. Geen divices beschikbaar is geen reden. School heeft Chromebooks uitgeleend en met de lessen rekening gehouden dat er maar één kind uit een gezin op dat moment online les heeft. Dat lukte net niet helemaal maar dan heeft een leerling uit groep acht gelijk les met jongere kind uit dat gezin. School heeft gecontroleerd of dat ging lukken.
Alle reacties Link kopieren
Appeltaartmetrozijn schreef:
21-12-2020 10:43
Dat leren is natuurlijk de basis, maar bedoel meer, hoe raar is het dat een juf opeens andere plannen heeft dan met de kinderen bezig te zijn? Normaal brengen ze toch ook samen de dag door al lerend en spelend...
ik denk dat de meeste leerkrachten er vanuit gaan dat leerlingen makkelijker thuis werken als ze het een beetje zelf in kunnen plannen (wanneer je hoe lang wat gaat doet en wanneer pauze houden).

Al moet ik zeggen dat structuur ook wel heel erg helpt, en dan is het fijn als school dat faciliteert.

Verder ben ik zelf ook wel benieuwd wat leerkrachten doen met de uren die over blijven. (vast iets nuttigs, gezien de werkdruk).
Appeltaartmetrozijn schreef:
21-12-2020 10:35
Ik vraag me wel af als de juf nauwelijks in beeld is, wat ze dan wel doet??
Het is gewoon je werk toch om de hele dag met de kinderen bezig te zijn?

De noodopvang op school regelen. De volgende lessen voor thuis voorbereiden/kopiëren. Ingeleverd werk controleren en daar feedback op geven. Kost live op school echt veel minder tijd omdat je dan vaak eerder in kunt grijpen en het kind bij je kan roepen.
Alle reacties Link kopieren
Vorige lockdown zat jongste in groep 3, kregen we elke dag een schema met wat er moest gebeuren: dictee afnemen, twee blz lezen, 2 blz uit het gewone boek en 2 blz uit het werkboek. Pauze, uitlegfilmpje voor rekenen, 2 blz maken. Pauze, en dan nog 2 blz schrijven en een filmpje van Schooltv kijken. Na de eerste weken kwam daar een half uurtje per week teams bij om even bij te kletsen. Al met al net genoeg voor een uurtje werk( de instructie filmpjes vond ze saai en keek ze niet) terwijl zus en broer wel drie uur zoet waren. Zelf aangevuld met Taalzee/ Rekentuin/ werkbladen/ zelfstandig lezen zodat de verhouding met broer en zus een beetje gelijk bleef.

Dit keer krijgen ze als het goed is twee keer online instructie per dag. Vind het eigenlijk wel lastig dat je dan vast zit aan tijden maar aan de andere kant is het hopelijk minder intensief voor mij.
Met de moed van de wanhoop en tegen beter weten in Blijf ik geloven, omdat dat wel moet
xylo schreef:
21-12-2020 10:48
ik denk dat de meeste leerkrachten er vanuit gaan dat leerlingen makkelijker thuis werken als ze het een beetje zelf in kunnen plannen (wanneer je hoe lang wat gaat doet en wanneer pauze houden).

Al moet ik zeggen dat structuur ook wel heel erg helpt, en dan is het fijn als school dat faciliteert.

Verder ben ik zelf ook wel benieuwd wat leerkrachten doen met de uren die over blijven. (vast iets nuttigs, gezien de werkdruk).

Vorige keer bleef bij ons weinig tijd over omdat we alles nog aan het uitvinden waren. Wel met elkaar eindelijk eens de tijd genomen om de magazijnen op te ruimen. Hebben we gewoon weken over gedaan, alles in de aula gezet en daarna weer ingeruimd. Goede verdeling gemaakt wat in welk magazijn enzo.
Appeltaartmetrozijn schreef:
21-12-2020 10:35
Ik vraag me wel af als de juf nauwelijks in beeld is, wat ze dan wel doet??
Het is gewoon je werk toch om de hele dag met de kinderen bezig te zijn?
Het heeft geen nut om te teamen met 6 jarigen van 9 tot 14/15.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven