Wat als regels van rust en regelmaat niet passen bij je baby

30-07-2020 11:56 123 berichten
Hoi,

Mijn meisje is inmiddels bijna 13 weken en ik begin me een beetje meer een moeder te voelen die weet wat ze doet. Langzaam beginnen we elkaar een beetje te leren kennen.

Toch blijven we een beetje emmeren met slapen en het strakke ritme van Rust, Reinheid en Regelmaat.

De nachten zijn wel flink vooruit gegaan. Al kan ik haar in de avond nog niet alleen laten slapen en zelf even op de bank gaan zitten. Ik stap nu samen met haar om 7 uur in bed en zij in de co-sleeper. Dan ben ik anderhalf tot twee uur bezig om haar in slaap te sussen. Tegenwoordig ligt ze een groot deel van die tijd wel rustig. Eerder was ze hele avonden helemaal overstuur. Ik kan niet weglopen of me zelfs maar omdraaien. En ze klooit veeeeeel met haar speentje. Maar ze is rustig. En daarna slaapt ze de rest van de nacht wel, met nog 2 voedingen wat ik prima vind.
Ik zou wel graag weer eens mijn avond terug willen hebben. Hoe hebben anderen die stap gemaakt? (zonder laten huilen methoden)

En dan de dag... Dat is een ander verhaal.
Ze doet alleen maar korte hazeslaapjes. En dat zou ik prima vinden als ze het daar goed op deed. Maar ze is eigenlijk voortdurend moe, gezien het gapen en snel na een voeding weer moe. Ze slaapt overdag hooguit 2 a 3 uurtjes verdeeld over hazeslaapjes.
Inslapen duurt ook overdag 30-60 minuten en dan slaapt ze 30-45 minuutjes en wordt wakker. Ik krijg haar met veel strijd soms wel weer in slaap voor nog eens zo'n slaapje. Maar zowel voor inslapen, als voor het aan elkaar rijgen van twee cycli, is veel huilen en strijd nodig. Ik ben langer aan het vechten dan dat ze slaapt.
We passen een vast ritueeltje toe, troosten zoveel mogelijk in de box/bedje, en proberen waar mogelijk regelmaat toe te passen.
Maar als ze echt niet kan slapen kan ik haar moeilijk met de koekepan slaan he? En al die strijd kost haar ook veel energie. En om nou een uur na de vorige fles alweer een fles te geven... Daar wordt ze misselijk van.
Daar gaat je RRR.

Ik zou wat meer met haar mee willen gaan. Ik bedoel, ik zou er minder gestresst onder zijn als ik een alternatief voor verder slapen had waar zij blij van wordt. Maar wat doe je met een kindje dat te vroeg wakker is en niet lang daarna blij blijft zonder fles en gewoon nog moe is. Eigenlijk ook niet zo wil spelen of knuffelen en echt niet meer in slaap te krijgen is (zelfs niet op arm of in de doek)?

Ze slaapt niet beter in de wandelwagen of draagdoek. Ook daar hazeslaapjes en dan vechten om eruit te mogen. Ze is een buikslaper en heeft een hekel aan inbakenen of zelfs een slaapzakje (te heet denk ik). Babynestjes op de bank doet ze niet aan.
We oefenen met haar eigen bedje af en toe, maar nog weinig succes daarmee. Box en cosleeper gaan het beste, als er maar iemand bij blijft.

Wanneer werd het bij jullie beter met slapen? En hoe losten jullie die gaten in de rust en regelmaat regels op?
Hier werkte rust en regelmaat ook niet. Wat veel beter werkte was zijn huiltjes gaan herkennen. Baby's maken verschillende geluiden bij verschillende behoeftes (zoek maar eens op Dunstan baby language, best interessant). Bij mijn zoon werkte dat prima. :)

Het was echt een kwestie van signalen gaan herkennen. Vermoeidheid zag ik vaak aan zijn ogen, of hij begon opeens zelf in zijn ogen te wrijven, dat was voor mij het teken om hem in zijn bedje te leggen, niet de klok. :)

Ook hielp het hier wel goed om hem niet in een te stille kamer te leggen. Daar werd hij erg ongemakkelijk van. Wellicht helpt dat bij jou ook, om bijvoorbeeld iets met geluid bij haar te leggen, je hebt van die speciale mobiles die bijvoorbeeld een half uurtje geluid maken. Wellicht slaapt ze daar beter op
anoniem_644a441f18f50 wijzigde dit bericht op 30-07-2020 12:01
24.39% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Met 13 weken dacht ik daar nog lang niet aan, lekker alles op verzoek. Nog geen vaste bedtijden of wat dan ook, baby bepaalde volledig de dag (en ja ook avond). Pas toen ze met 4 maanden naar kdv ging kwam er vanzelf een soort van ritme inclusief bedtijden in.

Een beetje loslaten dus, het is nog zo'n uk :)
Alle reacties Link kopieren
Hier duurde het heel lang voor kind s avonds om 19 uur al sliep. Je avond terug, zou ik dus loslaten.
Je baby zit nog in het vierde trimester cq de jetlag. Je probeert veel te veel en je kind is er nog niet aan toe.

Dus laat dat los, want er komt een moment dat het wel lukt. Bij mijn ene kind duurde het tot een jaar tot ie eindelijk meer dan 45 min sliep. Dat is hoe hij is. De tweede was daar sneller mee maar ook pas een maand of zes denk ik.

En laat je baby lekker slapen waar hij/zij wil. In de draagdoek/draagzak, kinderwagen etc. Daar krijgen ze niks van en ze hoeven dan echt niet meer te leren om in een bedje te slapen. Of misschien wel maar dan besteed je daar dan toch ff tijd aan? Beter dan dat continue geworstel met een baby die het liefst (denk ik) bij mama/papa wil plakken. Zo heb ik hele avonden Netflix gekeken met een slapende baby op me. Die ging mee naar boven toen wij naar bed gingen. En toen ie groter was ging ie om 20.00 uur of zo naar bed want dan zat ie te staren naar de tv ipv slapen. Dat leek me een goed moment om m in bed te doen.
-Janna- schreef:
30-07-2020 12:06
Hier duurde het heel lang voor kind s avonds om 19 uur al sliep. Je avond terug, zou ik dus loslaten.
Of anders inrichten: netflix met baby kan prima :)
Ik voed semi op verzoek. Alles vanaf 2 uur na de vorige fles is goed.
Ze heeft wat last van reflux en als ik te kort op elkaar voed komt ze in een cirkeltje van misselijk en opgeven en meer willen drinken om het weg te spoelen.

Hadden jullie babies er geen last van dat voeden, verschonen, spelen en slapen steeds in andere volgordes was? Of als je speelde ondanks vermoeidheid omdat slapen niet lukt?
Netflix met baby... I wish!

Tot 8 weken hebben we met een hysterische baby rond gelopen. Zelfs op de arm huilde ze.
Uuuuren achter elkaar. Lekker rustig op de bank met een serie kan hier niet.
En in het donker naast de cosleeper geprobeerd, maar dat merkt ze en dan zitten we weer met een huilend kind.
Dit werkt soort van. In elk geval voor haar.

Wandelwagen en draagdoek en plakken op mamma werkt ook niet. Plakken op mamma heeft ze wel veel gedaan. Maar slapen lukt sinds een paar weken beter in de box.
Ze slaapt inderdaad met white noise.
je baby is 13 weken, ga mee in haar ritme. Regelmaat pak je later op
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon is 3 en slaapt nog steeds niet om 19u :P gelukkig kan hij inmiddels wel zelf spelen in bed zonder dat ik z’n handje moet vasthouden, maar dat heeft wel geduurd tot hij 2.5 was.

Toen hij 13 weken was sliep hij de hele dag op mijn buik/aan de borst. Volgens mij gaf ik wel 20 voedingen op een dag, kan me eigenlijk niet herinneren dat hij níét aan mij vastgeplakt zat. ‘Ritme’ kwam voor het eerst rond 16 weken; toen lag hij ‘s avonds niet meer rustig tussen ons in maar alleen boven in het donker met mij naast hem. Dus ik was elk uur weer boven omdat hij idd nog niet die slaapcycli aan elkaar kon knopen. Dat ging langzaam beter. De dutjes pas veeeeeeel later dan dat. Hij heeft tot een maand of 8 beneden geslapen overdag. Op kdv sliep hij ook op de groep of niet. Een echte nacht doorslapen deed ie voor het eerst met een maand of 14-15. Die 5-6 uur achter elkaar kwamen wel vanaf een maand of 11.

Nou ben ik zelf ook niet iemand die elke avond om 18u honger heeft, dus dat hij niet lekker ging en gaat op een strak schema vond ik niet zo gek. Maar vermoeiend was het wel.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Mollebol1 schreef:
30-07-2020 12:13
Netflix met baby... I wish!

Tot 8 weken hebben we met een hysterische baby rond gelopen. Zelfs op de arm huilde ze.
Uuuuren achter elkaar. Lekker rustig op de bank met een serie kan hier niet.
En in het donker naast de cosleeper geprobeerd, maar dat merkt ze en dan zitten we weer met een huilend kind.
Dit werkt soort van. In elk geval voor haar.

Wandelwagen en draagdoek en plakken op mamma werkt ook niet. Plakken op mamma heeft ze wel veel gedaan. Maar slapen lukt sinds een paar weken beter in de box.
Ze slaapt inderdaad met white noise.
Ja, huiluurtjes. Hoort er echt bij. Ik zette gewoon netflix aan en liep rondjes voor de tv. Toen hij daar te wakker voor werd lag ik naast hem met mijn iphone op de donkerste stand. Tja. Tijd voor mezelf was er eigenlijk gewoon niet.

Had ik ook niks aan, aan die opmerking. Ik dacht: er moet toch IETS zijn. But that’s babies. Helaas.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Je schrijft huilen en strijd. De strijd zou ik opgeven. Als ze niet wil, wil ze niet. En als ze in draagdoek of in de box wil slapen dan prima.
Alle reacties Link kopieren
Ze is 13 weken! Zoon van 7.5 maand begint nu pas zoetjes aan richting een eigen ritme te gaan. Ik pas me dagelijks nog steeds aan hem aan. Iets eerder wakker en slecht geslapen? Dan in de ochtend wat eerder naar bed. Middagslaapje onverwacht heel lang? Dan later naar bed. Etc. Ik volg mijn kind, geen boekje met een schema.

Bevalt me heel goed! Ik merk ook dat ik heel erg vertrouw op mijn kind. Hij geeft het wel aan wat hij wil.
En hoe doet je partner het? Gaat dan anders?
Waarom moet ze per se om 19.00 uur naar bed en ben je 2 uur bezig om haar in slaap te krijgen? Is het dat echt waard?

Slaapt ze in de kinderwagen? Of in een draag doek?
Alle reacties Link kopieren
Mijn motto is trouwens 'als hij 16 is doet hij dit vast niet meer'. Ik geloof dus niet in 'verwennen' of 'dan went hij aan...'. Volgende maand, of al volgende week, zijn zijn behoeften weer anders en pas ik me daar weer bij aan. Zolang hij nog geen herinneringen opslaat valt dat met dat 'wennen' volgens mij best wel mee. Hij moet dus niks, behalve aangeven wat hij wil.
Mijn dochtertje had last van reflux en sliep de 1e maanden overdag alleen maar op ons of tegen ons aan in de draagzak. Dit gaf echt veel rust en was voor zowel haar als voor ons fijn. S nachts sliep ze wel in haar eigen bedje.
Pas na maanden sliep ze ook overdag in haar eigen bedje.
Die geborgenheid en momentjes samen vond ik echt heel waardevol.
Dat vele huilen is echt niet fijn, hopelijk wordt dat snel minder :-)
Pergamon schreef:
30-07-2020 12:29
Mijn motto is trouwens 'als hij 16 is doet hij dit vast niet meer'. Ik geloof dus niet in 'verwennen' of 'dan went hij aan...'. Volgende maand, of al volgende week, zijn zijn behoeften weer anders en pas ik me daar weer bij aan. Zolang hij nog geen herinneringen opslaat valt dat met dat 'wennen' volgens mij best wel mee. Hij moet dus niks, behalve aangeven wat hij wil.
Haha, dat van mij ook!

Ze zijn inmiddels 3 en 5 en ze doen heel veel dingen niet meer waarvan ik dat zei dus het komt prima goed.
PietjeBello schreef:
30-07-2020 12:27
Waarom moet ze per se om 19.00 uur naar bed en ben je 2 uur bezig om haar in slaap te krijgen? Is het dat echt waard?
Nou dit dus. 19.00 uur naar bed is meer voor een dreumes of peuter, en dan ook niet eens voor alle.
Je moet helemaal niks.

En ja er zijn vast baby's die er goed bij varen maar die van jou blijkbaar niet TO.
Alle reacties Link kopieren
Ach, het is heel herkenbaar. En toen ik er middenin zat bij de oudste vroeg ik me echt af wat ik in vredesnaam verkeerd deed. Want, een baby ‘hoort’ toch gewoon te slapen? Waarom deed mijn exemplaar dat dan niet?

Niet op mij, niet in bed, niet in de box. Maar wel in de auto en ‘s nachts ging het ook prima.

Uiteindelijk kwam er iets van regelmaat in toen ze naar de opvang ging. En een vast ritme pas sinds ze overging op 1 slaap.

Jongste idem, maar daar ging ik een stuk relaxter mee om. Het hoort erbij, ik vond het echt heftig toen ik er midden in zat, maar achteraf is dat maar zo’n korte tijd ( in ons geval) geweest..
Jongste werd wel wat meer in een vast ritme gedrukt ivm de oudste, maar zij deed het daar prima op. Als dat niet het geval was geweest, had ik naar een andere oplossing moeten zoeken.

De avonden kregen we terug rond een half jaar bij beiden, toen sliepen ze zelf eigenlijk goed in en konden zichzelf troosten met het speentje. Daarvoor waren man en ik troost.

Baby’s kun je niet verwennen, een heel raar idee dat ooit is ontstaan en jammer genoeg nog altijd in veel hoofden zit. Ze hebben geen idee wat verwennen is, wat manipulatie is. En wennen ze aan iets, dan is het ook weer af te wennen, als dat nodig is. Mijn ervaring is dat het eigenlijk vanzelf goed komt, hoe druk je je er ook om maakt..

Het huilen werd met de maand minder en huiltjes werden steeds herkenbaarder, idem de vernoeidsheidssignalen. Dat maakte het allemaal al een stuk makkelijker..
chantilly21_2 wijzigde dit bericht op 30-07-2020 12:37
5.63% gewijzigd
captain_hindsight schreef:
30-07-2020 12:26
En hoe doet je partner het? Gaat dan anders?
Hem lukt het inmiddels ook steeds beter. In de avond nog niet, dan huilt ze alles bij elkaar. Maar overdag lukt het hem ook om haar na wat strijd in slaap te krijgen. Maar ook maar korte slaapjes.

Nogmaals, de korte slaapjes zijn opzich geen probleem. Meer dat ik niet weet wat ik daarna moet, daar zit een stuk onzekerheid bij mij.
Voortdurend voeden gaat niet en ze is moe genoeg om niet te willen spelen. Op mijn arm is ze ook rusteloos en huilerig dan. Opnieuw slapen lukt pas een tijd later na de volgende voeding.

Dat principe van het kind gaat wel slapen wanneer het moe is, dat gaat hier niet op.
Ze moet daar echt toe aangezet worden.
PietjeBello schreef:
30-07-2020 12:27
Waarom moet ze per se om 19.00 uur naar bed en ben je 2 uur bezig om haar in slaap te krijgen? Is het dat echt waard?

Slaapt ze in de kinderwagen? Of in een draag doek?
Dit zijn we gaan doen omdat ze hier het rustigst onder is. Ze is niet meer overstuur savonds. Het was het enige dat hielp. Maar het duurt evengoed lang voor ze slaapt, dat wel.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij bedoelt TO met ritme en regelmaat niet zozeer strakke tijden, maar meer het cirkeltje voeden, spelen, slapen. En wat als haar baby na het slapen al veel eerder wakker is en het nog te vroeg is voor weer een voeding (want dan weer last van reflux zoals ik lees)? En haar baby is niet geheel tevreden, anders zou ze dit topic niet openen.

Mijn baby deed het erg goed op dit ritme maar had op een gegeven moment ook dat ze na 45 min wakker werd en eigenlijk nog wel moe was, maar nog geen honger had. Wat ik toen deed was even spelen en bij vermoeidheidssignalen weer naar bed. Nu sliep mijn baby wel goed in bed rond 13 weken (de eerste 8 weken niet).
Mollebol1 schreef:
30-07-2020 12:35
Hem lukt het inmiddels ook steeds beter. In de avond nog niet, dan huilt ze alles bij elkaar. Maar overdag lukt het hem ook om haar na wat strijd in slaap te krijgen. Maar ook maar korte slaapjes.

Nogmaals, de korte slaapjes zijn opzich geen probleem. Meer dat ik niet weet wat ik daarna moet, daar zit een stuk onzekerheid bij mij.
Voortdurend voeden gaat niet en ze is moe genoeg om niet te willen spelen. Op mijn arm is ze ook rusteloos en huilerig dan. Opnieuw slapen lukt pas een tijd later na de volgende voeding.

Dat principe van het kind gaat wel slapen wanneer het moe is, dat gaat hier niet op.
Ze moet daar echt toe aangezet worden.
Afwachten helpt, want mettertijd wordt het beter, alleen daar heb je nu niks aan.

Verveelt ze zich niet? Heb je zo'n bewegende mobiel waar ze naar kan kijken? Wipstoeltje?
Wat als je haar in de doek of kinderwagen stopt en boodschappen gaat doen, koffie gaat drinken, wandelen? Hoe is ze dan?

Babymassage?

Je hoeft het niet op te lossen, maar het is wel fijn om het voor jezelf zo relaxt mogelijk te maken.
Alle reacties Link kopieren
Ach, hier is de kleinste 10 maanden en als ie niet om 20.00u wil slapen, blijft ie nog lekker op. Meestal gaat hij dan een uurtje of anderhalf later een stuk gemakkelijker slapen.
Ik ga echt geen uur proberen om de baby in slaap te krijgen.

Ik doe altijd alles op gevoel. Wel met regelmaat, maar niet op de klok.
.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven