Slaapangst doorbreken

13-03-2024 06:47 25 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wie heeft de geniale tip om slaapangst doorbreken? Ik ben pieker wat af op een dag. Ik kan eindeloos doemdenken, ook over het niet kunnen slapen. Zodra het licht uit ga schiet mijn lijf in de stress. Bang voor alle gevolgen van slecht slapen. Doodvermoeiend en ook zonde van mijn tijd.

Ik heb een afspraak bij de PoH ggz staan om te helpen, maar dat duurt nog heel erg lang. Voor de noodgevallen heb ik oxazepam gehad (4 tabletten), maar die gebruik ik liever niet. Ik ben bang voor verslaving.

Wat is jullie meest geniale tip tegen dit soort angsten?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ademhalingsoefeningen doen of geleide meditaties. Dat helpt bij mij. Veel te vinden op oa Youtube.
Echt een rotgevoel, TO. Heb er zelf ook last van, hoewel het nu over het algemeen beter gaat. Wat mij helpt:
- therapie om met mijn gepieker om te gaan: overdag maar ook 's nachts (heb jij nog niet zoveel aan dus. Ik heb een gegeneraliseerde angststoornis en krijg daarvoor hulp uit de sGGZ en die begint een beetje aan te slaan)
- de ervaring dat het kut is om zo slecht te slapen maar ook weer niet het einde van de wereld en wat liever voor mezelf zijn als ik moe ben
- toch echt oxazepam om af en toe toch even bij te slapen - als ik iets beter slaap kan ik ook beter relativeren. Gebruik het al jaren sporadisch (2 per maand ofzo) en ben daar heel blij mee!
- afleiding van dat nachtelijke gepieker: audioboeken, radio 1, podcasts
- afleiding van dagelijks gepieker: wandelen, huishouden, douchen, hobbies

Sterkte, TO!
Alle reacties Link kopieren Quote
Accepteren, verdragen, dat je slecht slaapt. En je programma er overdag op aanpassen. Zolang je van jezelf prestaties overdag verwacht die je toch niet haalt door een slechte nacht, blijf je in de cirkel zitten. Want 'als ik niet slaap, dan'.
Zodra je durft te verdragen en verwachtingen van jezelf en anderen overboord gooit is er meestal meer ontspanning.
Zoek praktische hulp waar nodig om dit te bewerkstelligen, zodat je overdag niet alle ballen hoog hoeft te houden (indien dat zo is).

Lichaamsgerichte oefeningen zijn fijn om op te zoeken, want stress gaat ook vaak in je lichaam zitten (stramme spieren e.d.).

Een fobie/angststoornis doorbreken kost tijd maar velen zijn je voorgegaan!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een boostiv pulse. Of het een placebo effect is omdat gevoel rustgevend is of dat het echt werkt weet ik niet. Maar het werkt.

Wat voor mij helpt bij piekeren of overdenken is hardop stop zeggen. En daarna heel bewust aan iets anders denken. In het begin ben ik dan na een minuut weer aan het piekeren maar door steeds hardop stop te zeggen kom je uit je hoofd.
blauwedruif85 wijzigde dit bericht op 13-03-2024 07:41
Reden: Aanvulling
47.01% gewijzigd
Vandaag is wat gisteren nog toekomst was
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je wel eens aan "bewaking' gedacht? Ik heb twee katten en een hond die gaan mee naar bed, dat geeft een heel veilig gevoel!

Verder zeg ik tegen mijzelf wanneer er wéér zo'n pieker de kop opsteekt: Het komt wel goed, het is altijd nog goedgekomen en probeer dan aan leuke dingen te denken.

Afleiding is in zoverre leuk dat het geen beloning moet worden, als je niet kunt slapen niet iets leuks gaan doen hoor, wel iets heel saais, de vloer dweilen of zo, keukenkast opruimen mag ook.

Wandelen is ook prima, als je in een buurt woont waar dat s'nachts kan is dat ook een aanrader.

En wees lief voor jezelf, tracteer jezelf af en toe op een oxazepam :)
De sterren wandlen, de tijd gaat, de klok zal slaan,.
Mij heeft mindfullness 'bodyscan' veel geholpen om weer te leren ontspannen.
Je gaat dan vanaf je tenen t/m je hoofd elk onderdeel actief ontspannen
Genoeg online te vinden dus je bent niet afhankelijk van wachtlijsten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Slaapmeditatie heeft mij enorm geholpen. Via de app inside timer kan je gratis slaapmeditaties luisteren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat is slaapangst eigenlijk, ik ken het niet? Hoe is het zo gekomen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Betere slaaphygiëne kan ook helpen. Onderdeel daarvan is zorgen dat je bed alleen voor slapen bedoeld is, dus uit bed zodra je gaat piekeren en weer terug zodra je hoofd rustiger is. Kan in het begin heel vermoeiend zijn, maar doorbreekt het patroon van piekeren in bed en daarmee de associatie dat je bed een enge plek is waar gepiekerd wordt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Misschien zo'n somnox slaaprobot? Wordt ook gedeeltelijk vergoed door sommige verzekeraars.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat rot TO, ik ken het helaas ook en het is zo frustrerend.

Ik kreeg van mijn huisarts geen oxazepam, omdat ze inderdaad te angstig zijn voor verslaving. Daarom kreeg ik als alternatief antidepressiva in zeer lage dosering. In zo'n lage dosering is het niet werkend als AD, maar juist wel als slaperigheids-veroorzaker. Dat is eigenlijk een bijwerking, die ze slim benutten voor mensen met slaapproblemen.
Het grote voordeel eraan is dat het niet verslavend is, en ook dat je per dag kunt kiezen of je het neemt of niet. Misschien kun je die optie eens bespreken met je huisarts. (Ik woon overigens niet in NL, dus de richtlijn is hier waarschijnlijk anders. Vandaar dat ik juist dit kreeg ipv echte slaapmiddelen).

Verder helpt het mij om te verdwijnen in een fantasiewereld. Klinkt gek, maar helpt mij erg. Ik creeer een hele droomwereld in mijn hoofd, waarin ik de hoofdpersoon ben maar mijn leven totaal anders is dan mijn echte leven. Dat helpt mij omdat ik dan wel mag nadenken (ik kan in de fantasiewereld ook rottige dingen meemaken, en dan bijv steun zoeken bij een fictief persoon) maar dat veel kalmer is dan nadenken over de echte problemen.
Meditatie en body scans etc helpen mij niet goed, omdat mijn gedachten daar doorheen beuken. Maar dit 'droomdenken' is actief genoeg om me af te leiden, maar onsamenhangend genoeg om toch in slaap te vallen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb ook een angststoornis mbt slapen. Een nacht niet slapen triggert het gelijk weer. Wat bij mij helpt is toch slaapmedicatie of oxazepam slikken. Je raakt echt niet zo maar verslaafd. De medicijnen zorgen ervoor dat je uit de negatieve spiraal raakt.

Ik slik nu een lage dosis anti psychotica elke avond, dit maakt je rustig en stopt je gedachten. Ook anti depressiva kan helpen tegen angst. Voor mij werken medicijnen gewoon goed, zeker samen met therapie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb vanaf dat ik klein ben angst in het donker. Ik zet een boek op van Storytel en zet dan de timer op een half uur en daarmee slaap ik in . Als ik wakker word gedurende de nacht doe ik hetzelfde opnieuw. Soms slaap ik de hele nacht door en soms doe ik hetzelfde ritueel wel vijf keer op een nacht.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat bij mij hielp tegen het piekeren (de psych adviseerde dit):

Je plant voor jezelf een "piekeruurtje" op een dag (niet vlak voor het slapengaan). Buiten dat piekeruurtje mag je niet piekeren - dus als je zit te doemdenken moet je denken: nee, hier mag ik om 16:00 vandaag over denken, nu niet.

Tijdens het piekeruurtje pak je je dagboek (koop een mooi opschrijfboek). Hier schrijf je al je piekergedachten op. De truck van opschrijven (met de hand, niet typen):
- Je vertraagt je gedachten. De meeste mensen denken veel sneller dan ze schrijven, door je gedachten op te schrijven, vertraag je ze en verwerk je ze beter. Zo blijven ze niet ronspoken.
- Je structureerd je gedachten. Door ze expliciet te maken, kan je ook inzien dat ze eigenlijk niet kloppen of tegenstrijdig zijn.
- Je brengt de gedachten buiten jezelf. Door ze op papier te zetten, blijven ze niet (alleen) intern maar geef je ze een plekje naar buiten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Andere tips die je kan toepassen:
- Regelmatig mediteren. MAar dan niet alleen vlak voor het slapengaan (dan associeer je mediteren met de slaapangst), maar bijvoorbeeld standaard 1x 's ochtends en 1x 's avonds. Er zijn heel veel meditaties te vinden op youtube, apps, internet... soms is het even zoeken wat bij je past.
- Slaaphygiene van altijd hetzelfde doen voordat je gaat slapen.
- Het niet erg vinden om niet te kunnen slapen. Dus niet: ik moet nu echt slapen. Maar: als ik met ogen dicht op bed lig, dan rust ik ook uit. Denk ondertussen aan leuke dingen, maak in gedachten een reis door de wereld, herhaal een film die je laatst gezien hebt, leef in een fantasiewereld, luister naar storytel of muziek... entertain jezelf in je gedachten.
- Slaapgeluiden, white noise, junglegluiden... allemaal te vinden bijv. op spotify. Kan helpen.
- Beweging 's avonds, half uurtje wandelen voor het slapengaan, zorgt voor een goede balans in je lijf.

Veel tips, het is even zoeken welke bij jou passen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik luister zelf graag kinderboeken als ik niet kan slapen. Ik kies ze erop uit dat het niet te ingewikkeld is, een fijne voorleesstem, etc. Via het bibliotheekabonnement van mijn kind luister ik, mbv app Online Bibliotheek - maar dat is vast niet helemaal volgens de regels om andermans abonnement te gebruiken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik lees even mee.

Wat mij helpt is een gestructureerd systeem voor mijn taken en to-dos. Dan is dat in ieder geval uit mijn hoofd en weet ik dat ik geen (on)belangrijke dingen zal vergeten.
De app Todoist is daar handig voor. Je kan taken / acties prioriteren, aan een project of thema koppelen en een deadline geven, of aangeven als het een terugkerende actie is.

En in bed ademhalingsoefening: de 4 - 7 - 8 ademhaling.

Maar dan nog is het lastig. Ik ga wat tips die hier gegeven zijn ook uitproberen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij mij speelt "Revenge Bedtime Procastrination" ook een rol trouwens. Dacht dat ik de enige was met die gekke kronkel, maar voelde me erg gezien toen ik dat online een keer tegenkwam.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kan je trouwens niet ergens anders dan de POH terecht? Hier in mijn regio zijn wel instellingen met kortere wachttijden, gelukkig, met wat zoeken. Ik heb wel expres een zorgverzekering die wat duurder is, maar veel dekt.

Of een cursus mindfulness? Heb ik niet zelf gedaan, maar hoor ik veel positiefs over. Dan leer je mediteren en gedachtes erkennen en weer loslaten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ademhalingsoefeningen in combinatie met accepteren. Accepteren is echt proberen een andere mindset te forceren: je ligt in bed, dús je rust uit, of je nou slaapt of niet. het is altijd goed, hoe laat of vroeg je ook in slaap valt, want rusten doe je toch. Dat helpt mij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dankjewel! Ik zie echt heel veel tips waar ik iets mee kan. En het steunt me ook vooral doordat ik niet alleen ben met deze gekke
Alle reacties Link kopieren Quote
hoi TO, ik herken het enorm, jarenlang last van gehad. Ik heb veel gehad aan het boekje 'slapen als een roos' van Guy Meadows, hier staan veel tips, oefeningen en informatie in. En een online training 'natuurlijk slapen' van depsycholoog.nl. Dat laatste heeft mij uiteindelijk definitief van alle slaapmiddelen af geholpen.

Daarnaast weet ik dat er ook psychologen zijn gespecialiseerd in slaapproblemen, dus nee, je bent zeker de enige niet!

Het komt goed hoor, hou de moed erin :heart:
Oh, wat bij mij bijna altijd helpt is om ergens anders te gaan slapen. Ik kan om 5-7u 's ochtends klaarwakker in bed liggen woelen, maar zodra ik dan met een dekentje en luisterboek op de bank ga liggen, ben ik zo weer in slaap. Ik weet niet precies waarom: mijn slaapkamer is donker, koel, rustig en het bed ligt prima. Ik denk dat het komt omdat ik op de bank minder druk voel om te slapen ofzo. Het is misschien niet ideaal, want volgens mij moet je juist je bed associëren met slapen maar als ik maar moe genoeg ben, kunnen die regels mij geen reet meer schelen.

En je bent zeker niet alleen! Dat helpt misschien een heeeel klein beetje.
Alle reacties Link kopieren Quote
Aureel schreef:
13-03-2024 17:16
hoi TO, ik herken het enorm, jarenlang last van gehad. Ik heb veel gehad aan het boekje 'slapen als een roos' van Guy Meadows, hier staan veel tips, oefeningen en informatie in. En een online training 'natuurlijk slapen' van depsycholoog.nl. Dat laatste heeft mij uiteindelijk definitief van alle slaapmiddelen af geholpen.

Daarnaast weet ik dat er ook psychologen zijn gespecialiseerd in slaapproblemen, dus nee, je bent zeker de enige niet!

Wat waren de belangrijkste gewoontes of lessen uit die training die je hielpen?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven