
Waarom is maaltijden bedenken zo ingewikkeld. [Troltopic]
dinsdag 8 juli 2025 om 18:45
Hopelijk zijn wij niet de enige.
Het eten hier in huis moet altijd zo ingewikkeld. Niet gewoon aardappelen, groente en vlees.
Maar iedere week worden er recepten uitgezocht. En de inspiratie is tegenwoordig ver te zoeken. De pasta komt mijn neus uit. En aardappelen maar ik manlief niet blij mee. Kinderen zijn er niet dat scheelt misschien ook.
Ik kan toch niet de enige zijn? Hoe doen jullie dat.
Het eten hier in huis moet altijd zo ingewikkeld. Niet gewoon aardappelen, groente en vlees.
Maar iedere week worden er recepten uitgezocht. En de inspiratie is tegenwoordig ver te zoeken. De pasta komt mijn neus uit. En aardappelen maar ik manlief niet blij mee. Kinderen zijn er niet dat scheelt misschien ook.
Ik kan toch niet de enige zijn? Hoe doen jullie dat.
moderatorviva wijzigde dit bericht op 10-07-2025 11:33
0.00% gewijzigd
woensdag 9 juli 2025 om 11:23
Jullie aten nooit avg?TantePollewop schreef: ↑09-07-2025 10:56Ik gebruik weinig saus bij de aardappelen en bloemkool. Alleen jus. En die zit in de diepvries. Mijn moeder maakt de lekkerste jus, daar begin ik niet eens aan.
Vlees komt van de slager. Mijn schnitzels koop ik ongepaneerd gepaneerd.
Ofwel ze paneren waar ik bij sta.
Wat mik ik in de spaghetti. Uien, champignons, paprika, heel veel tomaten (ool voor de saus). Courgette, sperziebonen en eigenlijk alles wat in de koelkast ligt dat op moet.
De saus laat ik altijd even op staan.
Hetzelfde geld voor de kruiden.

Ik eet vanavond skrei.
woensdag 9 juli 2025 om 11:25
Dan kan je inderdaad niet koken / snijden wat iemand al eerder schreef als je hier een half uur over doet.Wissewis schreef: ↑09-07-2025 11:00Een "beetje pastasaus" voor 1 à 2 dagen betekent hier:
2 uien
3 wortelen
4 à 5 paprika's
500 gram champignons
1 courgette
3 bokalen saus
En gehakt
Ik ben dus toch echt eerst een half uur alle groenten aan 't snijden voor ik uberhaupt aan mijn saus / vlees bakken kan beginnen.
Snij ik niets vooraf dan loopt de boel in de soep. Dan krijg ik mijn vlees niet gaar terwijl ik op 't zelfde moment uien en wortelen zou moeten snijden. Sta ik in potten te roeren en te zorgen dat dingen niet aanbranden terwijl ik eigenlijk 4 paprika's moet snijden.
En ben ik totaal overstressed.
Dan is een zak diepvries-bloemkool in kokend water flikkeren, koken en nadien even opstoven met een klets room toch écht sneller en simpeler. Waarbij ik eerst de aardappelen schil.
woensdag 9 juli 2025 om 11:26
Maar huh? Hoe veel werk kunnen snijbonen nou helemaal zijn? Kantjes eraf, eventueel een draad eraf trekken, in reepjes van een halve tot hele centimeter -- klaar?! Ik snap het geloof ik niet.

Kijk, een grote pompoen helemaal schillen, pitten eruit, in kleine blokjes, dat is een klusje. Of de aardappels schillen voor een gezin van 8 (heb ik niet hoor, maar bij wijze van).
woensdag 9 juli 2025 om 11:27
Ik ben het nu echt kwijt. Je schrijft dat jullie nooit avg eten en nu ineens wel weer... Gek toch.TantePollewop schreef: ↑09-07-2025 10:56Ik gebruik weinig saus bij de aardappelen en bloemkool. Alleen jus. En die zit in de diepvries. Mijn moeder maakt de lekkerste jus, daar begin ik niet eens aan.
Vlees komt van de slager. Mijn schnitzels koop ik ongepaneerd gepaneerd.
Ofwel ze paneren waar ik bij sta.
Wat mik ik in de spaghetti. Uien, champignons, paprika, heel veel tomaten (ool voor de saus). Courgette, sperziebonen en eigenlijk alles wat in de koelkast ligt dat op moet.
De saus laat ik altijd even op staan.
Hetzelfde geld voor de kruiden.
“Let’s enjoy the beautiful things we can see, my dear, and not think about those we cannot.” — Johanna Spyri
woensdag 9 juli 2025 om 11:27
Pompoen hoeft doorgaans niet geschild te worden.Tunamelt schreef: ↑09-07-2025 11:26Maar huh? Hoe veel werk kunnen snijbonen nou helemaal zijn? Kantjes eraf, eventueel een draad eraf trekken, in reepjes van een halve tot hele centimeter -- klaar?! Ik snap het geloof ik niet.![]()
Kijk, een grote pompoen helemaal schillen, pitten eruit, in kleine blokjes, dat is een klusje. Of de aardappels schillen voor een gezin van 8 (heb ik niet hoor, maar bij wijze van).

woensdag 9 juli 2025 om 11:28
Ik herken het snij-probleem ook niet. Zo lang duurt het toch niet, en als dat een dealbreker is koop je de groenten gesneden, probleem opgelost. Gesneden groenten, alles op een traybake, in de oven ,en klaar is kees.
Het is ook een beetje denken in mogelijkheden ipv problemen.
En doe is gek, vraag chatgpt om makkelijke maaltijden. Je kunt allerlei voowaarden mee geven (weinig snijden, specifieke groente, snel klaar etc). Top qua inspiratie.
Het is ook een beetje denken in mogelijkheden ipv problemen.
En doe is gek, vraag chatgpt om makkelijke maaltijden. Je kunt allerlei voowaarden mee geven (weinig snijden, specifieke groente, snel klaar etc). Top qua inspiratie.
woensdag 9 juli 2025 om 11:31
Wraps simpel:
- uitje snijden en fruiten. Eventueel teen knoflook idem.
- gehakt rullen met kruiden (zelf mixen, of kan ook als kant-en-klare voorgemixte zak/pot)
- paprika snijden en erbij
- blik kidneybonen
- eventueel blikje mais
- klodder tomatenpassata om enigszins sauzig te maken.
Staat binnen een kwartier klaar, want de paprika's kun je snijden als de ui aanfruit.
Wrap afbakken, insmeren met creme fraiche, beleggen met ijsbergsla en als je zeeën van tijd over hebt

woensdag 9 juli 2025 om 11:34
woensdag 9 juli 2025 om 11:34
Ik denk dat TO bedoelt met ingewikkeld dat ze veel tijd kwijt is met koken. Groenten snijden duurt een half uur bij haar en dan nog koken.
“Let’s enjoy the beautiful things we can see, my dear, and not think about those we cannot.” — Johanna Spyri
woensdag 9 juli 2025 om 11:34
Ik denk eigenlijk dat TO een vertekend beeld heeft van hoeveel tijd het kost om een maaltijd te koken. Gemiddeld een uurtje, zou ik zeggen.
Zelfs een supersimpele pasta met sla erbij staat niet in acht minuten op tafel. Je moet water koken, snijden, roeren, tafel dekken, de tijd in de gaten houden en dat is heel irritant als je er de tijd/het geduld niet voor hebt, maar juist ontspannend als je op tijd begint en gewoon rustig al die handelingen verricht.
Zelfs een supersimpele pasta met sla erbij staat niet in acht minuten op tafel. Je moet water koken, snijden, roeren, tafel dekken, de tijd in de gaten houden en dat is heel irritant als je er de tijd/het geduld niet voor hebt, maar juist ontspannend als je op tijd begint en gewoon rustig al die handelingen verricht.
woensdag 9 juli 2025 om 11:34
En dat is voor jou ingewikkeld koken?TantePollewop schreef: ↑09-07-2025 10:56
Wat mik ik in de spaghetti. Uien, champignons, paprika, heel veel tomaten (ool voor de saus). Courgette, sperziebonen en eigenlijk alles wat in de koelkast ligt dat op moet.
De saus laat ik altijd even op staan.
Hetzelfde geld voor de kruiden.
Ok...
woensdag 9 juli 2025 om 11:34
Als je groente en (gemarineerd) vlees wokt met specerijen/kruiden, in een paar minuten wat noedels kookt, dan ben je sowieso sneller klaar dan met een AVG.TantePollewop schreef: ↑09-07-2025 10:10Jullie nemen ingewikkeld nog steeds anders op dan ik bedoelde. Gisteren ook al gezegd.
Ik zet ingewikkeld, in deze, af tegen simpel aardappelen groente vlees.
Hier gaat het dan vaak om recepten met meer handelingen.
In plaats van de aardappelen in de pan mikken en zo ook de groente en het vlees.
En gezien de hoeveelheid berichten zie ik ongetwijfeld berichten over het hoofd.
Ik denk dat er voor jou meer denkwerk bij “andere” dingen komt kijken en dat dat het voor jou meer een onderneming maakt. Ik kom uit een rijstgezin, dus dat is voor mij de standaard.
woensdag 9 juli 2025 om 11:35
Ja, en als het 'ingewikkeld' (exclusief?) moet lijken, dus niet een simpele spaghetti die jij al vijf keer per week eet, en niet een simpele AVG (die de rest van Nederland volgens jou vijf keer in de week kiest) dan heeft ChatGPT ook een paar lekkere suggesties:
1. Coquilles met bloemkoolcrème en chorizo-kruim
2. Tagliatelle met truffel, paddenstoelen en parmezaan
3. Gebakken zalm op een bedje van linzen met citroen-dillecrème
4. Tartaar van biet en geitenkaas met pistache en balsamico
Oh, een vispannetje is misschien ook een optie. Kost al helemaal geen werk (op een prei en wortel snijden na) en de voornaamste tijd die je kwijt bent is de gaartijd in de oven. Eet ik ook geregeld!
1. Coquilles met bloemkoolcrème en chorizo-kruim
2. Tagliatelle met truffel, paddenstoelen en parmezaan
3. Gebakken zalm op een bedje van linzen met citroen-dillecrème
4. Tartaar van biet en geitenkaas met pistache en balsamico
Oh, een vispannetje is misschien ook een optie. Kost al helemaal geen werk (op een prei en wortel snijden na) en de voornaamste tijd die je kwijt bent is de gaartijd in de oven. Eet ik ook geregeld!
woensdag 9 juli 2025 om 11:36
Een kilootje snijbonen en ik ben ook weer een half uur zoet met die één voor één te snijden.Tunamelt schreef: ↑09-07-2025 11:26Maar huh? Hoe veel werk kunnen snijbonen nou helemaal zijn? Kantjes eraf, eventueel een draad eraf trekken, in reepjes van een halve tot hele centimeter -- klaar?! Ik snap het geloof ik niet.![]()
Kijk, een grote pompoen helemaal schillen, pitten eruit, in kleine blokjes, dat is een klusje. Of de aardappels schillen voor een gezin van 8 (heb ik niet hoor, maar bij wijze van).
Dan moet dat boeltje nog koken en stoven.
De keuken is mijn domein, maar snijbonen snijden is het ideale klusje waar man weinig verkeerd mee kan doen*

Mag hij dus helpen snijden en is het ten minste na een kwartier al gesneden.
*Laat hem wortelen of paprika snijden en ik kan eerst een half uur gaan uitleggen hoe ik ze wil hebben om dan vast te stellen dat ik alsnog alles zelf kan doen of dat het alsnog verkeerd gesneden is. Dan spaar ik me die tijd uit en doe het ineens zelf.
wissewis wijzigde dit bericht op 09-07-2025 11:37
13.99% gewijzigd
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
woensdag 9 juli 2025 om 11:37
Ok, dus eigenlijk kook je niet perse ingewikkeld, maar vind je het ingewikkeld? Dan helpt een goede basis aan verschillende gerechten juist, in plaats van elke keer wat nieuws uit te proberen.
Als je (zoals in je voorbeelden) standaard; gekookte aardappels, vlees en groente, en pasta met mik-er-alles-maar-in saus is, dan worden andere dingen al snel ingewikkeld denk ik. Dat maakt helemaal niks uit natuurlijk, maar daarom vragen mensen hier om te posten wat je zoal graag eet, zodat we je met je vraagstuk kunnen helpen. In plaats daarvan post je een voorbeeld van 2 gerechten die je, volgens je OP, juist niet graag eet
.
Als je (zoals in je voorbeelden) standaard; gekookte aardappels, vlees en groente, en pasta met mik-er-alles-maar-in saus is, dan worden andere dingen al snel ingewikkeld denk ik. Dat maakt helemaal niks uit natuurlijk, maar daarom vragen mensen hier om te posten wat je zoal graag eet, zodat we je met je vraagstuk kunnen helpen. In plaats daarvan post je een voorbeeld van 2 gerechten die je, volgens je OP, juist niet graag eet

woensdag 9 juli 2025 om 11:38
Ik snap het 'ingewikkeld' ook nog steeds niet. Ik hou van koken en vaak besteed er vaak mijn zondagmiddag aan. Dan maak ik gerechten die lang moeten sudderen of een lange bereidingstijd hebben. Denk aan rode kool met appeltjes, stoofvlees, ragout bolognaise, kippenragout e.d. Daar maak ik dan een grote pan van waarna er porties de vriezer ingaan.
En ik maak nog best wel vaak AVG. Die piepers zijn zo gejast met een asperge schilmesje. Bakje rode kool en bakje stoofvlees opwarmen en in 20 minuten staat het eten op tafel.
Gisteren had ik gesmoord witlof met kaassaus en garnalen en aardappelpuree: Stond van scratch in een half uur op tafel. Dan moet je wel even nadenken over je volgorde: hetgeen het langst moet koken, zet je als eerste op de kookplaat en zo tot de afwerking. Dan is alles tegelijk klaar.

Oh en de Quooker bespaart mij heel veel tijd!
En ik maak nog best wel vaak AVG. Die piepers zijn zo gejast met een asperge schilmesje. Bakje rode kool en bakje stoofvlees opwarmen en in 20 minuten staat het eten op tafel.
Gisteren had ik gesmoord witlof met kaassaus en garnalen en aardappelpuree: Stond van scratch in een half uur op tafel. Dan moet je wel even nadenken over je volgorde: hetgeen het langst moet koken, zet je als eerste op de kookplaat en zo tot de afwerking. Dan is alles tegelijk klaar.
Oh en de Quooker bespaart mij heel veel tijd!
ollegrieze wijzigde dit bericht op 09-07-2025 11:40
2.18% gewijzigd
woensdag 9 juli 2025 om 11:41
Dat zeg ik toch. Een pasta kost mij meer tijd dan aardappelen groente en vlees.Claire45 schreef: ↑09-07-2025 11:34Ik denk eigenlijk dat TO een vertekend beeld heeft van hoeveel tijd het kost om een maaltijd te koken. Gemiddeld een uurtje, zou ik zeggen.
Zelfs een supersimpele pasta met sla erbij staat niet in acht minuten op tafel. Je moet water koken, snijden, roeren, tafel dekken, de tijd in de gaten houden en dat is heel irritant als je er de tijd/het geduld niet voor hebt, maar juist ontspannend als je op tijd begint en gewoon rustig al die handelingen verricht.
woensdag 9 juli 2025 om 11:43
Wat heb je toch met (of tegen) die aardappels, groente en vlees?TantePollewop schreef: ↑09-07-2025 11:40Ingewikkeld als voor mij meer werk dan aardappelen groente vlees.



Wraps met spinazie en pesto: 1 minuut werk. Niet ingewikkelder dan de simpelste AVG.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in