Werk & Studie alle pijlers

Huilbuien en stress door werk

03-09-2023 16:38 23 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi allemaal,

Ik heb een situatie waar ik graag jullie input op wil. Sinds ik na de zomer weer aan het werk ben gegaan heb ik constant last van huilbuien. Het heeft denk ik wel te maken met m'n werk, en ik ervaar ook veel stress op werk. Maar het gekke is dat er eigenlijk geen reden voor is. Ik ben vorig jaar begonnen met werken (het is m'n eerste 'echte' baan) en ik heb leuk werk en leuke collega's. Een leuke baan dus, soms wel druk maar eigenlijk juist de laatste maanden weer wat rustiger. Ik ervaar dus wel stress maar dat komt meer omdat ik zelf 'bang' ben dat ik het niet goed genoeg doe. Terwijl ik rationeel wel weet dat dat niet waar is. Dat wordt ook regelmatig teruggekoppeld door m'n collega's, begeleider (ik doe een traineeship) en leidinggevende. Terugrekenend had ik denk ik rond januari / februari voor het eerst dat ik 's avonds na werk, na een lastige situatie op werk, eenmaal thuis in huilen uitbarstte. Toen heb ik dat verder weggewuifd. In de afgelopen maanden is het steeds frequenter geworden en eigenlijk sinds de afgelopen twee weken, daarvoor had ik drie weken vakantie en toen trok het juist weg, heb ik op de meest random momenten dat ik opeens in huilen uitbarst. Gelukkig niet op werk, maar wel vaak als ik net thuiskom of 's avonds in bed, en net liep ik even in de stad en dwaalden m'n gedachten af naar werk en toen moest ik ook opeens huilen. Inmiddels wel dus op het punt dat ik hier wat mee moet, maar wat?

Voor m'n vakantie had ik bijna een topic geopend over of ik hierover een gesprek moest aangaan op m'n werk. Dat uiteindelijk weer weggehaald in verband met angst voor herkenning en omdat ik toch tot de conclusie kwam dat ik niet zo goed weet wat ik hoop met zo'n gesprek op werk te gaan bereiken. Ik heb immers niet te veel werk (misschien eerder te weinig) en er heerst ook geen nare sfeer. Het probleem zit in mijn hoofd zogezegd. Naar de huisarts gaan voelt ook overdreven, ik ben (volgens mij) niet overspannen of depressief. Het lukt prima om gewoon te werken en ik doe ook gewoon leuke dingen in m'n vrije tijd. Hooguit ben ik vermoeider dan normaal, maar dat vind ik ook lastig om te zeggen.

Het rare is ook dat ik tot hiervoor bijna nooit huilde, ik ben niet per se iemand die bij een zielige film in huilen uitbarst. En heel eerlijk gezegd, ook niet snel op bijvoorbeeld een begrafenis. Maar goed, tegen mezelf zeggen dat ik 'gewoon' op moet houden met huilen want er is niks aan de hand is tot nu toe ook geen werkende strategie geweest, ik weet ook niet zo goed wat ik van jullie verwacht. Maar misschien heeft iemand een goede tip of advies :D
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoe erg moet het zijn voor je naar de huisarts gaat als constant huilbuien blijkbaar niet erg genoeg is? Het klinkt mij namelijk al ernstig genoeg. En je kunt, als je dat wil, waarschijnlijk ook via je weekgever dat je met iemand kunt praten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Aanvulling: je ervaart stress schrijf je, terwijl er op het eerste oog geen reden voor is. Je bent bang dat je het niet goed doet. Het zit dus meer in jou dan in je werk. Misschien loop je hier op andere terreinen ook tegenaan? Hoe dan ook, als het in jou zit, dan gaat het niet vanzelf weg. Het zou zonde zijn als hier last van blijft houden omdat je het niet ernstig genoeg vindt. Sterker nog, dikke kans dat de klachten erger zullen worden als je er niks mee doet. Dus mijn tip zou zijn: ga hiermee aan de slag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oei, dit klinkt herkenbaar. Ik heb het ook gehad, zij het gelukkig in mindere mate. Het lijkt erg op imposter syndrome. Ik had zelf hoe verder ik in m’n carrière kwam en hoe meer verantwoordelijkheid ik kreeg hoe spannender het werd. En dus speelt het mij nu (na bijna 20 jaar werken) nog steeds weleens parten. Ik heb met een coach gesproken en dat hielp enorm en soms boek ik nog weleens een losse sessie. Nu lees ik het boek “happy high status” en dat werkt ook goed. Er zijn nog veel meer boeken die je helpen bij onzekerheid op het werk. En langs de huisarts gaan is echt niet zo gek, die kan je mss op weg helpen naar een coach of psycholoog. Succes!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou toch naar de huisarts gaan. Elke dag op elk moment een huilbui kunnen krijgen vanwege je werk is niet goed. Misschien begrijpt de huisarts wat er met je aan de hand is en weet hij/zij een goede verwijziging of tip.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kun je niet eens met een vertrouwenspersoon of leidinggevende gaan praten? Dat je gewoon eens je ei kwijt kan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Graze schreef:
03-09-2023 17:13
Kun je niet eens met een vertrouwenspersoon of leidinggevende gaan praten? Dat je gewoon eens je ei kwijt kan.
Ik zou dat zeker niet met je leidinggevende doen. De huisarts is de eerste stap.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank voor jullie reacties! Fijn dat jullie zo eensgezind zijn :D Toch maar een afspraak maken bij de huisarts dus. Voelt een beetje onwennig maar het is inderdaad ook waar dat dit momenteel niet echt houdbaar is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het klinkt wel alsof je ontregeld bent. Waardoor is de vraag. Je zegt dat je het niet heel druk hebt op je werk. Het zou kunnen zijn dat je bore out klachten hebt of inderdaad het imposter syndroom. Of gewoon faalangst problematiek. (Ook door faalangst kun je trouwens burnout raken. Je hoeft het niet perse druk te hebben. Als je druk ervaart kun je ook ontregeld en dus ook burnout raken)

Het is je eerste echte baan, dat is ook gewoon spannend. Ik herken het wel hoor. Ik heb zelf een burnout gehad en daarvoor ook jaren last gehad van het imposter syndroom. Ook ervaring met bore out. Al met al heeft het er voor gezorgd dat ik steeds blijf leren in mijn baan en ook makkelijker keuzes durf te maken wanneer ik tot de conclusie kom dat iets niet bij me past.

Hoe dan ook, het is altijd goed om iemand mee te laten kijken. Of het nou een professional is zoals de huisarts of iemand uit je omgeving (heb je het met iemand gedeeld of hou je dit voor je? Het kan ook heel helpend zijn om er met iemanddie je vertrouwd over te praten)
tientje wijzigde dit bericht op 03-09-2023 18:40
13.18% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Werken is ook vaak niet gezond te hard werken voor te weinig geld vaak daarom het werken niet te serieus nemen en gewoon doen wat je kan en morgen weer een nieuwe dag.
meisje85 schreef:
03-09-2023 16:54
Hoe erg moet het zijn voor je naar de huisarts gaat als constant huilbuien blijkbaar niet erg genoeg is? Het klinkt mij namelijk al ernstig genoeg. En je kunt, als je dat wil, waarschijnlijk ook via je weekgever dat je met iemand kunt praten.
Dit! Constant huilbuien hebben is niet normaal, en dat bedoel ik in de zin van: dan is er iets aan de hand. Als de tranen eigenlijk constant zo dicht aan de oppervlakte zitten, dan moet je op de rem gaan trappen en echt goed uitzoeken wat er precies aan de hand is en hoe je dat kan managen.
Vroeg teken van burnout of overspannenheid als je het mij vraagt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat doe jij verder?
Om lief te zijn voor jezelf? Te ontladen? Waar krijg jij energie van?
Je doet toch een traineeship? Ik heb daar verder geen verstand van hoor, maar hier van het forum heb ik wel begrepen dat het nogal een spannend gedoe is om zo'n traineeship te verdienen, met hevige examens en zo. Misschien dat nu die spanning er uit komt bij jou? En dat je een beetje bang bent dat je het toch eigenlijk helemaal niet kunt? Het imposters syndroom zeg maar?

In ieder geval zou ik wel naar de HA gaan. Iedere keer moeten huilen als je aan je werk denkt kan de bedoeling immers niet zijn, al ben je nog zo stoer verder.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bas37 schreef:
03-09-2023 18:13
Werken is ook vaak niet gezond te hard werken voor te weinig geld vaak daarom het werken niet te serieus nemen en gewoon doen wat je kan en morgen weer een nieuwe dag.
Misschien nog wel de moeilijkste tip als ik eerlijk ben. Ik wil het graag goed doen en laten zien wat ik kan, daar komt denk ik wel het grootste deel van de stress vandaan. Juist misschien ook wel nu het iets rustiger is op werk vind ik dat denk ik moeilijk. Ik wil mezelf graag 'bewijzen', maar momenteel kabbelt het nogal qua werkdrukte waardoor een zeven qua inspanning eigenlijk wel genoeg is. Daar word ik erg onrustig van op de een of andere manier. Een meer relaxte houding ten opzichte van werk zou ongetwijfeld verstandig zijn, maar hoe ik daartoe kom weet ik nog niet zo.

@Tientje ik praat er momenteel met niemand over, eigenlijk probeer ik het zoveel mogelijk te negeren voor zover dat gaat en buiten de huilbuien om gaat dat redelijk. Dit weekend was het echter zo ernstig dat dat niet echt meer ging. Ik praat over het algemeen niet makkelijk over dit soort problemen. Toch een soort schaamte. Vandaar denk ik ook een beetje m'n huivering om naar de huisarts te gaan. Voelt toch een als een soort toegeven dat er iets aan de hand is. Wat dat betreft hebben de reacties hier me al geholpen in die zin dat doen alsof er niets is mezelf voor de gek houden is. Merk dat erover schrijven ook al helpt om m'n gedachten te ordenen en erover na te denken. (Wellicht ben ik daardoor wel veel te lang van stof, excuus dan daarvoor :D )

@Lila-linda lieve vraag! Heel wisselend, ik kom echt tot rust van een boek lezen of een stuk wielrennen, maar dat doe ik wel echt te weinig sinds ik ben begonnen met werken. Je sociale leven onderhouden naast een fulltime baan neemt een vrij groot deel van je tijd in beslag heb ik gemerkt, plus de sociale activiteiten die ook een beetje bij m'n baan horen, borrels, traineebijeenkomsten etc. Oftewel zeker een aandachtspunt om daarin beter voor mezelf te gaan zorgen.

@LV ik doe een traineeship inderdaad, op zich klopt wat je schrijft, de selecties zijn competitief en de interne opleiding is vrij intensief, veel studie toch ook nog wel in eigen tijd. Maar tegelijkertijd is het traineeship wel goed ingeregeld in de organisatie. Ik word actief gecoached en begeleid en er is veel aandacht voor dat het niet 'te veel' wordt. Ze hebben daar namelijk in het verleden wel problemen mee gehad. Punt is dat ik daardoor ook heel erg voor m'n gevoel op de rem wordt gehouden, de boodschap is heel erg 'het gaat goed, maar rustig aan'. Soms ga ik daardoor ook aan mezelf twijfelen, als ik het echt 'zo goed' deed zouden ze me dan niet meer verantwoordelijkheden durven geven. Blijkbaar gaat het dus niet zo goed als dat ze zeggen. Terwijl dat rationeel gezien gewoon onwaarschijnlijk is, zij hebben er echt geen belang bij om mij te laten disfunctioneren zonder me daarop aan te spreken. Maar er is nog wel een verschil tussen dat kunnen opschrijven nu en dat ook echt geloven.

In ieder geval heb ik een afspraak gemaakt bij de huisarts voor komende week, dus bedankt in ieder geval allemaal voor de wake-up call :D Hopelijk helpt erover praten al iets!
Alle reacties Link kopieren Quote
Misschien helpt het ook om meer te relativeren. Ik weet hoe het kan zijn met zo'n traineeship enzo, maar ik weet inmiddels ook dat mensen elkaar echt gek kunnen maken met dat soort dingen. Elkaar opjutten eigenlijk, zonder dat ze het zelf echt door hebben. En, hoe lullig misschien ook, aan het eind van de dag is het ook maar gewoon werk, een manier om geld te verdienen. Je staat aan het begin van nog decennia lang werken, die maak je niet vol als je jezelf nu al gek maakt. Als er momenteel even niet meer werk is, dan is dat wat het is. Dat weet je werkgever ook wel, er is geen enkele noodzaak om je dan in bochten te wringen om je te gaan bewijzen. Denk maar zo: als je over 90 jaar dood gaat, staat er écht niet op je grafsteen dat je in 2023 zo'n goede trainee was. ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Soms hoef je ook niet een duidelijke aanleiding te hebben om hulp in te schakelen, soms moet je het gewoon doen. Gun jezelf deze hulp, probeer erachter te komen wat jou triggerd voor die huilbuien en gun jezelf de hulp die jij nodig hebt.

Kortom, wees zorgzaam en lief voor jezelf!
Alle reacties Link kopieren Quote
.
Ik heb geen enkele reactie gelezen en ik reageer alleen op je startpost. Ik denk dat het helemaal niet gek is om hiermee naar de huisarts te gaan. JE zou ook kunnen kiezen voor een goede coach. Er is iets waardoor je erg verdrietig raakt en het heeft te maken met je houding tav je werk.

Goed om dus nu aan de slag te gaan hiermee. Welke eisen stel je allemaal aan je zelf? Wanneer ben je een goede werknemer vind jij? Wat voel je precies en wat betekent dat? Ga maar op onderzoek uit met een goede (loopbaan) coach of psycholoog en gun jezelf de tijd om dit serieus te nemen. Mijn ervaring is dat hoe beter je jezelf leert kennen, hoe makkelijker je gelijksoortige problemen in de toekomst kunt aanpakken. En de beste manier om jezelf beter te leren kennen, is om dit te onderzoeken met een onafhankelijk professionele coach of psycholoog.

Succes en ook plezier bij dit zelfonderzoek!
Alle reacties Link kopieren Quote
Er is toch iets wat emotionele spanning bij je veroorzaakt. Om te ontdekken welk conflict dat is zou ik een deskundige consulteren.
Dan moet het maar zoals het kan
Alle reacties Link kopieren Quote
Je ervaart stress op je werk maar er is geen reden voor? Wie zegt dat?

Ach dat je een goede burger was is snel vergeten hoor. Ik zou niet meer zo eraan gaan hangen. Iemand zal altijd vinden dat je iets verkeerds deed. Als je al je tijd en energie besteedt met het voldoen aan verwachtingen van een bepaalde groep zal je waardeloos worden gevonden door de andere groepen die zich tekortgedaan voelen. Dus kennelijk is het leven daar niet voor bedoeld. Kennelijk houd je je daar teveel mee bezig.
Dan moet het maar zoals het kan
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed is echt goed genoeg. Femke Bol loopt ook niet elke race een wereldrecord of wint elke wedstrijd.

Gewoon je best doen, meer kan men niet van je verwachten, en jezelf al helemaal niet. Soms lukken dingen, soms lukt het gewoon niet. Leerproces.

Natuurlijk is het heel fijn om af en toe eens te vlammen en lukt alles gewoon super goed. Soms gaat iets helemaal niet. En de rest van de tijd gaat het gewoon goed.

Je kan gewoon niet verwachten dat je alles perfect doet, je bent nog maar net met je baan begonnen en zit nog in een opleidingstraject.

Ben je van de planning, maak een planning van je tijd
- reistijd
- werktijd
- huishouden
- boodschappen
- ontspanning
- sport/hobbies
- familie
- vrienden
- slapen
- etc

Hoeveel uren per week / maand wil je waaraan werken. Envul je agenda met deze blokken. Heb je voor vandaag sport/ontspanning staan, maar je moeder is jarig. Dan ga je naar je moeder, en verplaats je je blok/ontspanning naar een ander tijdstip in de week. Dit kan voor sommige mensen rust en overzicht geven.

Uiteraard is een afspraak maken bij de huisarts de eerste stap die je kan doen. Je bent niet uniek.
Een traineeship is meestal op vrij hoog niveau om door te stromen naar een management functie toch?
Misschien moet je een stapje terug doen en tijdelijk een treetje lager gaan werken
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit hoor ook bij werken: leren hoeveel je er wel of juist niet in moet stoppen en wanneer het 'goed genoeg' is.

Naar de HA lijkt me heel zinvol, maar ik zou het juist ook in je omgeving bespreken. Veel mensen worstelen daarmee en hebben tips of kunnen vertellen hoe zij het zien.
Het is zoals het is

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven