Werk & Studie alle pijlers

Neonatologie verpleegkundige

05-10-2022 11:01 11 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi hoi,

Zijn hier mensen die op de neonatologie werken als verpleegkundige? Ik twijfel zelf om deze stap te gaan maken en de opleiding te gaan doen. Waarom werk je hier? Waarom werk je hier niet (meer)? En niet het belangrijkste maar wel interessant: hoe veel verdien je?
Alle reacties Link kopieren Quote
Je gaat iig meer verdienen dan een verpleegkundige zonder specialisatie.
Volgens mij zijn er meer dan genoeg vacatures, dus als je die opzoekt krijg je al een salarisindicatie.
Je bent neem ik aan al verpleegkundige?

Verder geen ervaring als neo-vpk, wel een stage, maar echte ervaring kan ik niet met je delen.
soumis wijzigde dit bericht op 05-10-2022 12:09
1.29% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Soumis schreef:
05-10-2022 11:59
Je gaat iig meer verdienen als verpleegkundige zonder specialisatie.
Volgens mij zijn er meer dan genoeg vacatures, dus als je die opzoekt krijg je al een salarisindicatie.
Je bent neem ik aan al verpleegkundige?

Verder geen ervaring als neo-vpk, wel een stage, maar echte ervaring kan ik niet met je delen.
Dat lijkt me sterk. Specialisatie zou toch altijd tot meer salaris moeten leiden.
Alle reacties Link kopieren Quote
AnAppleADay schreef:
05-10-2022 12:01
Dat lijkt me sterk. Specialisatie zou toch altijd tot meer salaris moeten leiden.
Je hebt gelijk, dat bedoelde ik ook. Ik haal de als en de dan nog wel eens door elkaar. :facepalm: Ik heb het gewijzigd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb vanaf de andere kant zo’n 10 weken ervaring met neonatologie verpleegkundigen.

Ik vind het een bijzonder beroep waarin je verschil kunt maken. Het is een zwarte tijd, als je je pasgeborene doodziek daar ziet liggen.

Je moet wel afstand kunnen bewaken. In het erop of eronder gesprek met de neonatoloog zat onze EVV’ er mee te sniffen. Ik vond dat niet erg, toont betrokkenheid, maar je moet wel goed zijn in loslaten van je werk.

Ik ben ze allemaal zeer dankbaar voor hun werk, maar denk niet dat ik het zou kunnen. Kinderen raken mij. In die 10 weken zijn er echt een aantal baby’s overleden. Als je daarin afstand kunt bewaken, is het denk ik een heel mooi beroep.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kijk ook eens naar "Handen aan de couveuse" van de EO, een reportageserie over de NICU, vooral over de ouders en kindjes, maar er is een serie minireportages over mensen die er werken. Die geeft de motivatie van het personeel weer.
Geen eigen ervaring trouwens, hier.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat je verdient is op te zoeken. Als je googlet op de functie zie je salarisindicaties. Die verschillen per vacature, maar het lijkt erop dat de functie is ingeschaald in schaal 55.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ben je al verpleegkundige? Anders zal dat je eerste stap moeten zijn. Bij voorkeur HBO-V (met MBO is het lastiger, maar niet onmogelijk om de specialistische vervolgopleidingen binnen te komen).
"Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dire." -Voltaire
Alle reacties Link kopieren Quote
Ook hier alleen ervaring 'vanaf de andere kant'. Wat ik vooral ook zag, is dat de vpk met hele verschillende mensen moeten omgaan. Natuurlijk, je werk is het bewaken van de gezondheid van de hele zieke kinderen, maar de meeste tijd is met de ouders, familie, en wie er dan ook verschijnen. En dat lijkt me dus echt het sterkst meewegen in je afwegingen. Er kan zo ineens een zeer verbaal gezin verschijnen met al 5 kinderen op je afdeling, zeer emotionele of juist op dat moment heel ongepaste reacties, mensen die wegrennen etc., verslaafde moeder. Ik verbleef de eerste week zelf ook in het ziekenhuis en vond die impact echt enorm.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn vrouw is neonataal verpleegkundige. Niet in NL overigens.

Het is soms redelijk technisch, met veel machines, bewaking, medicijntoediening en bloed prikken is ook niet altijd even makkelijk. Het ligt qua intensiteit wellicht een beetje meer richting IC verpleegkunde. De verpleegkundigen moeten in principe de verzorging direct op zich kunnen nemen na de geboorte. Wat soms best stressvol kan zijn als een geboorte niet goed verloopt. Dan moet je samenwerken met de vroedvrouw en een arts als het echt crisis is. In meer reguliere gevallen komt er niet direct een arts bij.

Specifiek is ook de band met ouders. Dat geldt natuurlijk voor alle verpleegrollen met kinderen, maar hoe jonger de kinderen, hoe meer de ouders een rol spelen. Ouders moeten ook opgeleid worden in hun rol in de verzorging en (borst)voeding. Natuurlijk nemen de verpleegkundigen de specifieke verzorging op zich, maar ouders worden verondersteld de gewone verzorging te doen (onder begeleiding van verzorgenden). Dat gaat meestal vrij redelijk, maar sommige ouders zijn een ramp en dat kan best een uitdaging zijn. Het gebeurt wel dat ouders een bezoekverbod krijgen of dat de sociale dienst erbij gehaald moet worden.

Qua beloning is er wel verschil met gewone verpleegkundigen, maar het is hier zeker niet enorm. Het geeft je natuurlijk meer kudo's in je carriere.

Verder natuurlijk ook onregelmatige diensten, maar dat verschilt weer niet met algemene verpleegdkundigen.

Je moet hier een geregistreerde specialisatie als kinderverpleegkundige hebben (die is hier in Zweden 1 jaar voltijd na een afgeronde afdeling HBO-V) en daarna wordt je nog geacht een extra cursus als neonataal verpleegkundige te doen (enkele maanden deeltijd). Die cursus kon ze naast het werk doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook ervaring van de andere kant. Heb je al een idee voor welke soort neonatologie je zou willen werken (medium care, high care of NICU)? Dat is namelijk een wereld van verschil. Ik vond de overgang van NICU naar high care bijvoorbeeld enorm. Het NICU was inderdaad vrij technisch qua machines, monitor en medicatie. bewaking. Daar komen natuurlijk de extreem prematuren (geboren voor 32 weken, gewicht lager dan 1500 gram) en baby's die heel ziek zijn door bijvoorbeeld een slechte start of afwijkingen. Baby's die over het algemeen ook een stuk instabieler zijn en waar veel complicaties voorkomen. Alarmen gaan continue af en de zorg is behoorlijk intensief. Vaak zie je meer kabels en infusen dan baby. Dat vond ik bij de high care en medium care al veel en veel minder.
Daarnaast zijn de ouders ook een groot deel van je werk. De ouders ondersteunen voor een goede binding met hun kind. Dus ouders de verzorging zoveel mogelijk laten doen, veel laten buidelen en veel in gesprek. Ouders die het heel erg moeilijk hebben, zich schuldig voelen en heel emotioneel zijn. Communicatie is vooral op de neonatologie erg belangrijk.

Het lijkt mij een heel mooi beroep maar ook heel zwaar.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven