Geld & Recht alle pijlers

Spaarpotjes

15-07-2023 21:33 68 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Laatst in een ander topic ging t over spaarpotje en ook nibud en andere sites met uitleg hebben het er over.

Alleen vraag ik me af waar sommige spaarpotje onder vallen. Ik probeer 10%van mijn inkomen te sparen. Maar is t verstandig om dat te reserveren voor later/noodgevallen?
Maar wat valt daar onder. Wanneer 'mag' je zoiets dan aanbreken?

En van die 10% ->
5% naar potjes huis onderhoud, auto onderhoud, vervanging auto, aflossen hypotheek
5% naar dingen als vakantie, kleding, tuinieren

Ik heb een noodgevallen potje (nu 2500euro) en een spaarrekening voor m'n dochter maar die vallen hier buiten.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik spaar trouwens maar beperkt voor pensioen: lage lasten en beleggen vind ik een fijnere combi, ik ga pas rond 68,5 gebruik kunnen maken v mn pensioengeld en dat lijkt me nogal laat.
Alle reacties Link kopieren Quote
AprilLudgate schreef:
16-07-2023 10:16
Voor mensen die sparen met potjes: gebruik je die potjes echt alleen voor uitgaven die daarbij horen of leen je ook wel eens uit andere potjes? Ik spaar zelf gewoon op 1 grote hoop en als er wat nodig is haal ik het van die hoop.
Bij ons zijn de potjes zo goed gevuld dat dat eigenlijk niet nodig is om te lenen uit andere potjes. Als er geld uitgaat, kunnen we het vrij snel weer aanvullen.
Het gebruik van potjes is ook omdat ik het leuk vind om te zien hoeveel we nou uitgeven aan bepaalde zaken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik gooi ook alles op 1 hoop. Maar ik spaar om het sparen (en voor mijn pensioen, want daar doet mijn branche niet aan) en niet gericht voor dingen. Als ik eens een grotere uitgave moet/wil doen, is er nooit stress. Kleding koop ik zelden en vakanties zijn ook niet mijn hobby. Mijn woning is afbetaald en in principe staat er het veelvoudige op mijn spaarrekening van wat het nibud als buffer aanhoudt.

Wat ik wel doe ik alle inkomsten en uitgaven tot op de cent in een Excel bijhouden. Als ik een maand in de min uit zou komen, schuif ik dat bedrag door naar de volgende maand als post, zodat het meteen ingelopen kan worden. Elke maand tel ik op het begin van de maand de totalen van al mijn bankrekeningen bij elkaar op en maak hier een screenshot van. Zolang daar een stijgende lijn in zit, ben ik tevreden.
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben erg impulsief, heb een concentratie stoornis.... Financiële planning was lang moeilijk voor mij. Dit systeem werkt voor mij.
Potjes helpen mij om goed vinger aan de pols te houden. Soms wissel ik met potjes als onderhoud bijv meevalt dan hevel ik iets over naar vakantie potje.
Verder gaat alles altijd op : er is altijd nog een concert waar ik heen wil, een cursus die ik wil volgen etc. Blijft er toch iets over dan gaat dat in de beleggingspot.
Alle reacties Link kopieren Quote
Veel van de potjes die mensen noemen vallen voor mij niet onder de noemer sparen, maar onder budgetteren. Dat vind ik iets anders dan sparen of beleggen voor de langere termijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik spaar, maar heb maar 2 potjes: studie kind en één voor mezelf.

Meer is niet nodig. Ik denk dat dat vooral komt doordat ik er ruim bij zit(in spaargeld, niet in inkomen). Als dat niet het geval zou zijn, zou ik zeker strakker budgetteren in spaarpotjes.
Alle reacties Link kopieren Quote
MadameJean schreef:
16-07-2023 12:44
Veel van de potjes die mensen noemen vallen voor mij niet onder de noemer sparen, maar onder budgetteren. Dat vind ik iets anders dan sparen of beleggen voor de langere termijn.
Dat onderscheid wil ik dus beter gaan maken. Potje voor dochter is duidelijk (gaat via kind rekening naar spaarrekening of naar zilvervloot)
Maar voor mezelf vind ik t lastiger.
Want als je reserveringen voor een nieuwe auto, verbouwing in huis of vakantie niet als sparen rekent dan heb ik dus alleen reserveringen en spaar ik niet.
Maar vanuit t oogpunt 20% sparen en vanuit de 30% reserveringen aanvullen is het niet haalbaar om te sparen.

Zeg dat ik 3000 netto per maand te verdelen heb.
1080 vaste lasten
120 vast abo
250 dochter (storting kindrekening + bso na kot inc 50 euro sparen)
500 boodschappen en benzine
300 persoonlijke verzorging en vrij te besteden

750 spaar ik in potjes:
huis en tuin onderhoud 250
Vakantie 250
Auto-onderhoud 100
Noodpotje 100
Aflossing hypotheek 50

Maar dit zijn dus vooral kortetermijn reserveringen als ik jullie zo lees.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Jaja007 schreef:
16-07-2023 01:19
Wij hebben een buffer en als er iets kapot gaat, kopen we zonder schroom een nieuwe. Bijvoorbeeld witgoed.
Een kleine hypo en lage nuts-lasten (g-l-w) en goede investeringen zijn belangrijk.
Ik mag hopen dat je snapt dat dit voor jezelf geldt maar dat dit voor het merendeel van de mensen niet haalbaar is?
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar je belegt wel zei je toch? Dan is dat je ; voor later' geld?

En je zei dat je noodpotje laatst leger was dan je wilde , dan maak je de keus, ga ik rustig aanvullen in dit tempo weer of ga ik mijn zakgeld van 300 naar beneden gooien ten gunste van het noodpotje?

Het is ook een kwestie van beginnen hoor, je wordt er vanzelf beter in joh.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb veel potjes op de spaarrekening!

Buffer
Huis en tuin
Vakantie
Kinderen elk een potje
Reservering Zzp
Droompotje
Auto (onderhoud)
Vrij spaargeld

Ik vind het fijn om zo overzicht te hebben en niet te weinig te hebben voor bijv de buffer, die we echt alleen voor noodgevallen hebben voor als er lekkage is oid.

Ik ben pas begonnen met budgetteren in 2016. Daarvoor waren mijn financiën echt een zooitje.

Naast sparen doe ik een beetje beleggen. Niet elke maand. Meer hoe het uitkomt.
Only dead fish go with the flow
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben de financiën gescheiden. Hebben allebei 1 spaarrekening waar alles op de grote hoop gaat. Kunnen ongeveer 30-40% van ons loon sparen. Hebben verder ook geen hoge vaste lasten, zouden van 1.5 inkomen kunnen rondkomen.

Zaken als vakanties, weekendjes weg en kleding betalen we van onze betaalrekening en breken we de spaarrekening niet voor open. Aan het eind van de maand kunnen we dan wel minder storten op de spaarrekening.

Spaarrekening wordt alleen opengebroken voor hoge kosten zoals een verbouwing, kopen van auto, boot, etc.

Daarnaast hebben we allebei een minimum bedrag wat we op de spaarrekening willen hebben. (Jaarloon) We gaan dus niet het hele jaar sparen voor een auto van 6000 euro en dat we dan niets meer op de rekening hebben staan.
Wie wat wil die moet wat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik spaar 50% van mijn loon, mijn man 20% (ik verdien veel meer dan hij). Dat mag worden aangebroken als (i) we niet voldoende geld op de lopende rekening hebben voor een aankoop/uitgave én (ii) de aankoop/uitgave noodzakelijk is óf (iii) de uitgave een aanzienlijke besparing oplevert (bijvoorbeeld extra aflossen hypotheek). Ik maak geen aparte potjes, want als de uitgave noodzakelijk is maakt het natuurlijk niet uit of je in dat betreffende potje voldoende geld hebt zitten; het moet gewoon. Overigens kunnen mijn man en ik ook een uitgave die we heel erg graag willen als noodzakelijk bestempelen, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe dakkapel. Daar plakken we dan een datum aan vast.

Het spaargeld is dus niet bedoeld voor vakanties, weekendjes weg etc. Wel voor het vervangen van de wasmachine/auto/cv ketel of verbouwingen aan ons huis en de studie van onze zoon. We zijn overigens allebei in loondienst dus we sparen niet apart voor arbeidsongeschiktheid of pensioen, dat gaat via het werk.
Ik heb 3 spaarpotjes:
- Spaarrekening voor kind op onze naam. Daar komen we niet aan.
- Spaarrekening voor vakanties. Daar gaat pm 150,00 heen en is als aanvulling voor het vakantiegeld. Daar redden we het niet mee voor alle vakanties en dus sparen we extra. Maar meer dat dit wordt er niet uitgegeven.
- Spaarrekening voor al het overige. Daar mag nooit minder opstaan dan de buffer van € 20.000,00 hebben we ooit bedacht en daar houden we ons al 15 jaar aan. Is er dus te weinig voor een grote aanschaf dan zullen we eerst door moeten sparen.

In november krijg ik altijd nog een 13de maand wat een extra maandsalaris is. Deze gaat bijna altijd op aan iets voor of in het huis. Dus als er iets nieuws nodig is dan wachten we tot november. Of het gaat van de spaarrekening af als het niet kan wachten en in november gaat het dan weer terug. Afgelopen jaar waren het zonnepanelen. Dit jaar worden het waarschijnlijk airco's waar we dan ook mee kunnen verwarmen en een nieuwe tv. Eerder is het opgegaan aan een nieuwe wasmachine en een cv ketel. Altijd de wat grotere dingen dus.

Ons geld gaat op een grote hoop. Ik verdien wel meer dan vriend en straks zelf een stuk meer, want ik ga meer uren werken. Bruto is het verschil dan denk ik bijna 2x zoveel. Netto is het verschil uiteraard kleiner. Maar het is allemaal van ons samen, want hij regelt en doet veel meer in huis en is in de middagen vaker met dochter. Ook geeft hij heel veel minder geld uit aan zichzelf dan ik.

Beide hebben we een pensioenregeling via het werk en beide verwachten qua erfenis ook wel een redelijk bedrag om wellicht dan eerder te kunnen stoppen met werken. Daar sparen we dus niet voor. Na afloop van de hypotheek is er nog een restant van € 150,000,00 over over 20 jaar. De rest is dan afgelost. Ik zit nog te dubben of ik daar nu iets mee moet. Extra aflossen of niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb heel veel potjes voor reserveringen. Daarop zet ik maandelijks een bedrag voor uitgaven die niet maandelijks plaatsvinden. Bijv auto en fietsenonderhoud, eigen risico en zorgkosten, vakantie en gezinsuitjes, kleding, inventaris huis.
Dan heb ik nog een echt spaarpotje, daarop zet ik ook maandelijks wat en verder eventuele meevallers.
Soms zijn de reserveringspotjes wat leeg, dan moet ik soms aanvullen uit de spaarrekening en soms is een bepaald potje wat te vol geworden en dan betaal ik daaruit iets dat eigenlijk bij een ander potje hoort.
Alle reacties Link kopieren Quote
Apatura schreef:
16-07-2023 13:34
Dat onderscheid wil ik dus beter gaan maken. Potje voor dochter is duidelijk (gaat via kind rekening naar spaarrekening of naar zilvervloot)
Maar voor mezelf vind ik t lastiger.
Want als je reserveringen voor een nieuwe auto, verbouwing in huis of vakantie niet als sparen rekent dan heb ik dus alleen reserveringen en spaar ik niet.
Maar vanuit t oogpunt 20% sparen en vanuit de 30% reserveringen aanvullen is het niet haalbaar om te sparen.

Zeg dat ik 3000 netto per maand te verdelen heb.
1080 vaste lasten
120 vast abo
250 dochter (storting kindrekening + bso na kot inc 50 euro sparen)
500 boodschappen en benzine
300 persoonlijke verzorging en vrij te besteden

750 spaar ik in potjes:
huis en tuin onderhoud 250
Vakantie 250
Auto-onderhoud 100
Noodpotje 100
Aflossing hypotheek 50

Maar dit zijn dus vooral kortetermijn reserveringen als ik jullie zo lees.
Tja, wat is kort termijn? Maar sparen is sparen of het nu voor lang termijn is of voor kort termijn. ;-)
Maar je spaar wel voor auto-onderhoud, niet voor vervanging?
Is huis en tuin onderhoud enkel voor het onderhoud gedurende het jaar, of ook bv om over 4 jaar de boel te laten schilderen?
Dus dan spaar je per potje voor zowel het korte als het lange termijn.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik spaar wel in potjes.

Ik heb:
- Buffer. Dit is voor als de wasmachine stuk gaat of mn auto gerepareerd moet worden, maar eerlijk schuif ik er ook wel eens mee als ik een beetje te dure maand heb. Zolang ik rond hetzelfde bedrag blijf hangen ben ik daar flexibel mee.
- Huis, hoop op korte termijn (2-3 jr) een huis te kopen. Is nu wel echt een zonde potje want het staat lekker te verdampen, maar vind het toch ook een te groot risico om het te beleggen. Je wilt toch ook een bepaalde liquiditeit hebben op het moment dat het nodig is.
- Vakantie (vakantiegeld zit in mijn loon, maar dat vind ik zelf irritant dus vind ik het lekker daar apart voor te sparen)
- Verzekeringen en belastingen (betaal zorgverzekering altijd in 1x voor de korting dus spaar ik heel het jaar voor, net als voor waterschapsbelasting e.d.)

Daarnaast beleg ik ook elke maand een bedrag.

Ik heb bijv geen potje voor afschrijving auto, maar die kan naar verwachting echt nog wel een hele tijd mee. En in worst case kan ik een nieuwe kopen van mn buffer of ik spreek een stukje van mn huis aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
sneeuwwitje80 schreef:
17-07-2023 14:46
Ik heb 3 spaarpotjes:
- Spaarrekening voor kind op onze naam. Daar komen we niet aan.
- Spaarrekening voor vakanties. Daar gaat pm 150,00 heen en is als aanvulling voor het vakantiegeld. Daar redden we het niet mee voor alle vakanties en dus sparen we extra. Maar meer dat dit wordt er niet uitgegeven.
- Spaarrekening voor al het overige. Daar mag nooit minder opstaan dan de buffer van € 20.000,00 hebben we ooit bedacht en daar houden we ons al 15 jaar aan. Is er dus te weinig voor een grote aanschaf dan zullen we eerst door moeten sparen.

Maar als de koelkast dus stuk is kan het zijn dat je maanden zonder koelkast zit omdat je buffer anders even onder de 20.000 euro raakt?

Dan zie ik zelf de buffer liever een paar maanden naar 19.000 euro zakken - en zo snel mogelijk weer aanvullen - en dat ik wél gewoon instant een werkende koelkast of een draaiende wasmachine kan kopen.

Niet voor luxe-spul uiteraard, maar wel voor basic toestellen in huis.


Ik heb ook liefst een bepaalde buffer, maar als 2 of 3 vrij essentiële toestellen tegelijk kapot zijn zweet ik maar een paar maand peentjes en is de buffer lager.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Daar heb ik dus mijn dertiende maand voor. Als het niet kan wachten gaat het van de spaar en dan gaat het in november van de dertiende maand weer terug naar de spaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is zo'n buffer van 10 of 20 echt nodig?

Als ik nu zoiets zou hebben zou ik m'n badkamer opknappen en niet laten staan tot in de eeuwigheid

Ik spaar nu daarvoor in m'n huis potje.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Apatura schreef:
17-07-2023 17:56
Is zo'n buffer van 10 of 20 echt nodig?

Als ik nu zoiets zou hebben zou ik m'n badkamer opknappen en niet laten staan tot in de eeuwigheid

Ik spaar nu daarvoor in m'n huis potje.
Hier dient de buffer dus om alles op te vangen.
Gaande van een lekkende kraan, een kapotte wasmachine, een gloednieuwe keuken tot mijn pensioen.
Dus ook de vernieuwing van de badkamer. Ooit.

Een beetje nieuwe badkamer - ooit - en wat ik instel als de absolute minimum-buffer is er volledig aan :-).


We zijn ook ooit allebei tegelijk én langdurig ziek - maanden geen cent gezien omdat de ziekte-verzekering moeilijk deed - én langdurig werkloos geweest. En wel elke maand giga medische kosten.
Toen was ik toch ook héél blij met een bak spaargeld achter de hand zodat we nog altijd eten hadden en ons huurhuis niet uit vlogen.

Sindsdien vind ik die buffer nog eens zo belangrijk.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Persoonlijk vind ik dat het hebben van potjes toch onder sparen en niet specifiek onder budgetteren valt.

Uiteraard is ieders financiële situatie heel verschillend, maar ik denk dat het voor een groot deel van de mensen niet mogelijk is om en potjes te maken voor allerlei uitgaven en hiernaast nog extra te sparen/beleggen.
Dus is het hebben van potjes mijns inziens een verstandige keus, op de voorhand spaar je dus in sommige potjes voor de korte termijn (vakantie, kledinggeld) en voor de lange termijn bijv voor een auto die aan vervanging toe is.
Sinds ik werk met spaarpotjes gaat het sparen een stuk soepeler omdat ik veel minder achteloos kan pinnen van de betaalrekening.

Als bufferpotje houd ik zelf aan dat ik minimaal 2 witgoed producten aan moet kunnen schaffen wanneer deze het begeven. Dit is naast de potjes waarvoor ik dus geld apart heb staan voor een auto of onderhoud in het huis.

Wanneer mijn potjes te groot worden bekijk ik waar ik verstandig aan doe, vooralsnog is dat altijd extra aflossen van de hypotheek geweest.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wissewis schreef:
17-07-2023 18:17
Hier dient de buffer dus om alles op te vangen.
Gaande van een lekkende kraan, een kapotte wasmachine, een gloednieuwe keuken tot mijn pensioen.
Dus ook de vernieuwing van de badkamer. Ooit.

Een beetje nieuwe badkamer - ooit - en wat ik instel als de absolute minimum-buffer is er volledig aan :-).


We zijn ook ooit allebei tegelijk én langdurig ziek - maanden geen cent gezien omdat de ziekte-verzekering moeilijk deed - én langdurig werkloos geweest. En wel elke maand giga medische kosten.
Toen was ik toch ook héél blij met een bak spaargeld achter de hand zodat we nog altijd eten hadden en ons huurhuis niet uit vlogen.

Sindsdien vind ik die buffer nog eens zo belangrijk.

Voor mij, als ZZP-er is een buffer echt cruciaal.

Ik heb wel wat meer dan de eerder genoemde 10-20 k apart staan.
Maar vraag me af of het genoeg zou zijn als mijn verzekering moeilijk gaat doen bij deze ellende die jullie hadden... :-|
Only dead fish go with the flow
Alle reacties Link kopieren Quote
Jij woont toch in België Wis.
Als je hier ziek wordt heb je de eerste 2 jaar geen problemen in principe.
Heb net 3mnd in de ww gezeten. Dat klaagde wel aan m'n budget maar nog niet zorgwekkend.
Wel rede om met nieuw loon weer ff na te gaan denken over hoe en wat.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Omdat ik lang wisselende inkomens had die op verschillende momenten in de maand binnenkwamen, heb ik altijd de methode gehad: alles naar de spaar en dan aan het begin van de maand een bedrag om uit te geven naar mijn lopende rekening. Eigenlijk doe ik dat nog steeds, ondanks dat ik nu 1 vaste baan heb.

Ik stop alles in potjes, een mix van sparen en reserveren. Dat helpt me niet alleen sparen, maar ook uitgeven. Het geld is ervoor (vakantie bijv.) dus mag er ook aan op.

Ik ben dus zo iemand met 17 spaarpotjes en nog eens 6 op de gezamenlijke en daar ga ik erg lekker op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Apatura schreef:
17-07-2023 20:05
Jij woont toch in België Wis.
Als je hier ziek wordt heb je de eerste 2 jaar geen problemen in principe.
Heb net 3mnd in de ww gezeten. Dat klaagde wel aan m'n budget maar nog niet zorgwekkend.
Wel rede om met nieuw loon weer ff na te gaan denken over hoe en wat.
Als zelfstandige kun je maarzo gemakkelijk in de problemen komen in NL, hoor
Only dead fish go with the flow

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven