Basisschool keuze

06-12-2022 15:56 54 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij zijn rond aan het kijken voor een basisschool voor dochter. We hebben de keuze uit een kleine katholieke school (160 leerlingen) in de buurt, een middengrote protestant-christelijke school (300 leerlingen) en een grote katholieke school (600 leerlingen).
Alle drie hebben voor- en nadelen. Alle drie aan te lopen en fietsen.
Mijn eerste voorkeur zonder er geweest te zijn is voor de kleinste school. Voelt als “het buurt schooltje”, oud gebouwtje, doet me denken aan mijn oude basisschool. Echter is dit niet eerste voorkeur van man gezien de wijk en diversiteit op school.
Middelschool voelt open en licht. Onderbouw is alleen in dit gebouw waardoor het klein aanvoelt. Naar mij idee erg prestatiegericht, vanaf kleuter werken met schermen en vanaf groep 3 met doelen die behaald moeten worden.
Grote school vind ik vooral erg groot. Dat is het enige nadeel wat steeds terugkomt. Gebouw is groot, veel klassen, veel mensen. Ze hebben het klein gemaakt door de indeling, drie ingangen en klassen in clusters bij elkaar.
Inmiddels overal gaan kijken maar ik zie overal voor en nadelen en zie door de bomen het bos niet meer.
Misschien dat jullie ervaring of voor en nadelen mij nog aan het denken zetten.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je nog te maken met een naschoolse opvang? Een goede verbinding en communicatie daarmee kan ook erg waardevol zijn.
Je hoort de vogels weer, je ruikt de regen nog
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het lastig. Achteraf weet je vaak beter wat er goed had gepast. De school die wij kozen leek op papier perfect, maar er was 2x in verschillende schooljaren een leerkracht overspannen en de klas is ook nogal een uitdaging voor de leerkrachten. Dat heeft wel invloed gehad. En om me heen hoor ik eigenlijk van andere ouders dat overal wel wat is.

Ken je geen ouders die al kinderen hebben op deze scholen?
Zodat je het daar aan kan vragen?
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben blij dat ik geen keus had; 1 katholieke school met 120 leerlingen.

Welke levensbeschouwing hebben jullie zelf? En hoe gaan de verschillende scholen er mee om? Op ons enige dorpsschooltje is het katholieke beperkt en de school pragmatisch omdat er geen alternatief is. In een plaats waar er wel keus is, zal er wellicht wat strikter met het geloof omgegaan worden.

Hoe zit het met de ondersteuning van leerlingen die voor- of achterlopen? Is de kleine school aangesloten bij een koepel voor overstijgende vraag, op ons dorpsschooltje komt de dyslexie juf eebs per week. De andere dagen zit ze op andere scholen. En dat iemand er op een grote school in huis zit, wil niet automatisch zeggen dat je er makkelijk terecht kan.

Wat is de "mindere" buurt? Zijn dat tokkies en criminelen of veel mensen met een migratie achtergrond waardoor er veel aandacht is voor taalontwikkeling? Wat voor ouders staan er op het schoolplein en ga eens met hen praten over hun keuze.

Hoe is de fietsroute? Waar gymmen ze? Hoe is het gebouw? Juffen, directeur, schooltijden etc. veranderen maar locatie blijft meestal wat hij is.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsDuck schreef:
06-12-2022 16:12
Juffen, directeur, schooltijden etc. veranderen maar locatie blijft meestal wat hij is.

Mijn zoon, aangemeld op dezelfde school als zijn grote zus, werd toen hij vier werd opeens op een locatie vijf kilometer verderop geplaatst. Alles kan, in het basisonderwijs.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je beschrijft alleen maar hoe het voor jou voelt en wat past bij je eigen ervaring en je hebt het alleen maar over de grootte van de school, maar niet over het onderwijs. Maar wat past bij je kind, hoe is je kind qua karakter, sociaal, wat past qua onderwijs het beste.

Een school kan groot zijn, maar uiteindelijk zijn ze vooral rondom hun eigen klas. Buiten spelen gaat dan ook in groepen, dus geen 600 kinderen tegelijk buiten.
Klein kan veilig aanvoelen, maar kan ook beperkt zijn, omdat er niet van klas gewisseld kan worden als het niet lekker loopt.

Ik ben van mening dat een kind over het algemeen zijn weg wel vind op elke school, tenzij je echt hele specifieke behoeften ziet bij je kind. Daarom mijn advies, kijk ook naar wat je kind nodig heeft als je al tegen dingen aanloopt. Maar als je kind het nu goed doet zal het op de meeste scholen wel loslopen. Uitzonderingen daargelaten.
soumis wijzigde dit bericht op 06-12-2022 16:24
8.53% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou zeggen: kijk wat jou het best uitkomt. Uiteindelijk zijn het allemaal goed bedoelende amateurs en als er echt iets is met je kind, heb je weinig aan school, dan moet je het toch zelf uitzoeken. Dus kies een school die dichtbij is en goed te combineren is met je werk, dan houd je energie over om gedoe zelf aan te pakken.
Alle reacties Link kopieren Quote
voor mijn vielen alle scholen met een geloof af, ik vind dat geloof en onderwijs niet met elkaar verweven moet worden
Er is vast wel meer in de buurt? Openbaar? jenaplan?
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ervaring is eigenlijk dat mensen altijd praten over een grote school alsof dat allemaal nadelen zou hebben maar in de praktijk blijkt dat dan helemaal niet zo te zijn.

Voordelen van een grote school kan bijvoorbeeld ook zijn dat er gespecialiseerde yoga/theater/sport/etc docenten zijn of allerlei creatieve extra zaken.

Nu zeg ik niet dat je dus voor een grote school moet gaan :) Maar een algemeen advies is om eens voor jezelf te bedenken of de voor en nadelen die je ziet daadwerkelijk ergens op gebaseerd zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
Positive_vibes schreef:
06-12-2022 16:32
Mijn ervaring is eigenlijk dat mensen altijd praten over een grote school alsof dat allemaal nadelen zou hebben maar in de praktijk blijkt dat dan helemaal niet zo te zijn.

Voordelen van een grote school kan bijvoorbeeld ook zijn dat er gespecialiseerde yoga/theater/sport/etc docenten zijn of allerlei creatieve extra zaken.

Nu zeg ik niet dat je dus voor een grote school moet gaan :) Maar een algemeen advies is om eens voor jezelf te bedenken of de voor en nadelen die je ziet daadwerkelijk ergens op gebaseerd zijn?
Precies. Ik zat op een grote basisschool en dat had zeker voordelen. We hadden eigen schooltv en schoolradio die we maakten, veel activiteiten na school enz
Alle reacties Link kopieren Quote
Een school die al begint over doelen en computers zou sowieso afvallen.

Hoe sterk zijn ze in hun geloof?
De éne school is pro titela nog gelovig, de andere school is toch echt wel strikt.

Wat met dingen zoals naschoolse opvang, pest-protocol, kunnen ze kinderen helpen die achterlopen of net voorlopen, ...?


Een school met 600 kinderen klinkt trouwens groot. Maar met 8 groepen zijn dat dus 75 kinderen of 3 klassen per jaar. Valt nog mee dus.
Waarschijnlijk zijn bepaalde praktische zaken er ook makkelijker te regelen dan op een school met 1 groep per jaar.

En wat zegt de buurt? Heb je mensen in de buurt die al kinderen op één van de scholen hebben?


Als geen van de 3 op het eerste zicht écht je ding is kan je natuurlijk ook altijd verder kijken. Tenzij je zelf gelovig bent of de school écht héél low profile gelovig is zou gelovig mij namelijk anno 2022 ook niet aanspreken.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Eens wat betreft een grote school. Ik zou die school zeker niet op voorhand afschrijven. Mijn dochter zat op een nog grotere school (ongeveer 900 leerlingen) maar het was een enorm fijne school waar ze het heel erg naar haar zin heeft gehad en volgens mij heeft het nooit als groot of massaal aangevoeld. Als ik het over zou doen, als ik nu een kind had dat nog vier moest worden, zou ik zonder aarzelen weer kiezen voor die basisschool.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tip: check de scholen eens op de website van de onderwijsinspectie, onderdeel toezichtresultaten.
Geeft de kwaliteit van het onderwijs aan, is een school zwak of slecht, of een school onder toezicht staat, wat is de uitstroom naar het voortgezet onderwijs ed.

Ga praten met directeuren van de scholen. Er zijn vragenlijsten op internet te vinden die kunnen helpen om het gesprek te voeren. Formuleer zelf een paar vragen die jullie met het oog op je kind voor nu en voor later, belangrijk vinden. Meestal zijn de antwoorden op jullie eigen en persoonlijke vragen doorslaggevend.
Je hebt snel genoeg in de gaten of de school bij jullie (en je kind) past.

Succes!
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben een school totaal uit de buurt op 15 min fietsen gekozen, terwijl er genoeg op 5 min fietsen is. Maar deze school is de beste van de regio, en de uitstroom gaat vooral naar vwo, atheneum, gymnasium. Niet dat wij die verwachting leggen bij ons zoontje, maar als we kunnen kiezen, kiezen we voor de school met beste onderwijs en er gaan veel kids van bepaald milieu naartoe. We willen de beste start bieden die mogelijk is.
Verder verwachten we geen opvoed rol van de school maar blijven we zelf verantwoordelijk voor ons kind.

Zelf had ik liever de 1 na beste school gekozen die op 5 min van ons huis zit en tevens vlak naast mij werk (zoooo handig) maar die bevindt zich midden in het centrum en ervaring van mijn vriend die zelf op school zat in stadscentrum is dat er ook veel schoffies zitten die al vrij jong erg streetwise zijn. Nou vooruit dan fiets ik ons kind wel elke ochtend de hele stad door :whistle:
Alle reacties Link kopieren Quote
Grabbelton schreef:
06-12-2022 16:41

Ga praten met directeuren van de scholen. Er zijn vragenlijsten op internet te vinden die kunnen helpen om het gesprek te voeren. Formuleer zelf een paar vragen die jullie met het oog op je kind voor nu en voor later, belangrijk vinden. Meestal zijn de antwoorden op jullie eigen en persoonlijke vragen doorslaggevend.
Je hebt snel genoeg in de gaten of de school bij jullie (en je kind) past.

Succes!
Elke directeur zal zijn/haar alleen maar positief neerzetten en het zegt niks over hoe de school beleeft wordt. Het is veel interessanter en transparanter om met leerlingen in gesprek te gaan. Toen wij door verhuizing van school moesten veranderen en een rondleiding op de huidige school kregen, werd de rondleiding door 2 groep 7/8 leerlingen gedaan. Ik vond dat zo leuk, omdat ze gewoon eerlijk en ongefilterd zijn en het niet mooier maken dan het is. Nu doet mijn eigen kind deze rondleidingen, superleuk en ook weer goed voor hun ontwikkeling.

Nu is dat niet altijd haalbaar natuurlijk, het is maar net hoe een school het heeft ingericht.
Alle reacties Link kopieren Quote
Soumis schreef:
06-12-2022 16:19
Je beschrijft alleen maar hoe het voor jou voelt en wat past bij je eigen ervaring en je hebt het alleen maar over de grootte van de school, maar niet over het onderwijs. Maar wat past bij je kind, hoe is je kind qua karakter, sociaal, wat past qua onderwijs het beste.

Een school kan groot zijn, maar uiteindelijk zijn ze vooral rondom hun eigen klas. Buiten spelen gaat dan ook in groepen, dus geen 600 kinderen tegelijk buiten.
Klein kan veilig aanvoelen, maar kan ook beperkt zijn, omdat er niet van klas gewisseld kan worden als het niet lekker loopt.

Ik ben van mening dat een kind over het algemeen zijn weg wel vind op elke school, tenzij je echt hele specifieke behoeften ziet bij je kind. Daarom mijn advies, kijk ook naar wat je kind nodig heeft als je al tegen dingen aanloopt. Maar als je kind het nu goed doet zal het op de meeste scholen wel loslopen. Uitzonderingen daargelaten.
Dat vind ik eigenlijk heel lastig om te zeggen, wat past bij mijn kind? Ze is niet verlegen en durft veel. Mijn inziens leert ze snel, maar geen idee of dat ook echt zo is.
Ik probeer er achter te komen waarom een grote school mij in eerste instantie tegen staat, maar dat heeft denk ik meer met mijzelf te maken. Dit zet mij wel aan het denken.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Positive_vibes schreef:
06-12-2022 16:32
Mijn ervaring is eigenlijk dat mensen altijd praten over een grote school alsof dat allemaal nadelen zou hebben maar in de praktijk blijkt dat dan helemaal niet zo te zijn.

Voordelen van een grote school kan bijvoorbeeld ook zijn dat er gespecialiseerde yoga/theater/sport/etc docenten zijn of allerlei creatieve extra zaken.

Nu zeg ik niet dat je dus voor een grote school moet gaan :) Maar een algemeen advies is om eens voor jezelf te bedenken of de voor en nadelen die je ziet daadwerkelijk ergens op gebaseerd zijn?

Dat is meer mijn gevoel. Ik zelf hou niet van te groot en teveel en ik probeer mij te bedenken wat hierin dan een goede keus zou zijn. Voordelen die je benoemd vind ik fijn, dankjewel.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Opaque schreef:
06-12-2022 17:05
Ik probeer er achter te komen waarom een grote school mij in eerste instantie tegen staat, maar dat heeft denk ik meer met mijzelf te maken. Dit zet mij wel aan het denken.
Volgens mij is dat een soort algemeen vooroordeel, het valt mij heel vaak op dat kleine scholen worden verheerlijkt en grote scholen als een soort onpersoonlijke leerfabrieken worden gezien.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
stipjepipje schreef:
06-12-2022 16:57
Wij hebben een school totaal uit de buurt op 15 min fietsen gekozen, terwijl er genoeg op 5 min fietsen is. Maar deze school is de beste van de regio, en de uitstroom gaat vooral naar vwo, atheneum, gymnasium. Niet dat wij die verwachting leggen bij ons zoontje, maar als we kunnen kiezen, kiezen we voor de school met beste onderwijs en er gaan veel kids van bepaald milieu naartoe. We willen de beste start bieden die mogelijk is.
Verder verwachten we geen opvoed rol van de school maar blijven we zelf verantwoordelijk voor ons kind.

Zelf had ik liever de 1 na beste school gekozen die op 5 min van ons huis zit en tevens vlak naast mij werk (zoooo handig) maar die bevindt zich midden in het centrum en ervaring van mijn vriend die zelf op school zat in stadscentrum is dat er ook veel schoffies zitten die al vrij jong erg streetwise zijn. Nou vooruit dan fiets ik ons kind wel elke ochtend de hele stad door :whistle:
Hier hebben we het wel over gehad. Nu wijst de praktijk uit dat ik vaker weg breng na kdv omdat het makkelijker te combineren is met werk. Ik verwacht dat dat straks ook zo blijft dus de school op 20 min fietsen valt af, ondanks zelfde criteria die jij beschrijft. Daarom zijn deze drie overgebleven, daar naar kijkend zouden er nog twee overblijven misschien.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kids nu in groep 8. Terugkijkend had ik liever een school gehad waar ze goed zelfstandig leerden werken en zelfstandig mochten werken ipv vasthouden aan de schoolse uitleg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fiets route, gymmen, BSO is allemaal vergelijkbaar. We hebben overal een rondleiding en mooi praatje gehad. Verschil in geloof is er wel, katholiek vooral in naam en christelijk met elke dag godsdienst les. Voor ons niet doorslaggevend.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Opaque schreef:
06-12-2022 17:20
Fiets route, gymmen, BSO is allemaal vergelijkbaar. We hebben overal een rondleiding en mooi praatje gehad. Verschil in geloof is er wel, katholiek vooral in naam en christelijk met elke dag godsdienst les. Voor ons niet doorslaggevend.
1 of 2 keer per week zou ik niet over vallen.

5 godsdienstlessen per week aan 30 à 40 weken per jaar én dan waarschijnlijk nog een aantal vieringen zou me teveel God zijn als ongelovige.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Thalas schreef:
06-12-2022 16:22
Ik zou zeggen: kijk wat jou het best uitkomt. Uiteindelijk zijn het allemaal goed bedoelende amateurs en als er echt iets is met je kind, heb je weinig aan school, dan moet je het toch zelf uitzoeken. Dus kies een school die dichtbij is en goed te combineren is met je werk, dan houd je energie over om gedoe zelf aan te pakken.
Hier neig ik ook naar, school is school en het moet ook niet te ingewikkeld worden. Ze zijn redelijk vergelijkbaar. Maar toch bang dan dat ik verkeerd kies. Maar ik ben dan ook weer iemand die te veel twijfelt en overdenk.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn kinderen zitten op een klein schooltje. Dat is fijn omdat iedereen elkaar kent, en shit omdat er gewoon geen ruimte en personeel is voor bv een extra kleuterklas nu die klas te groot wordt. Ze gaan met de bus naar gym in nabijgelegen dorp. Als ik had kunnen kiezen had ik liever een grotere school gehad, waar alles voorhanden is.

Andere zaken: is de school ingericht op slimme kinderen (pluswerk, Hb klasjes) of is er juist veel aandacht voor bv taalontwikkeling, en past dit dan bij wat jouw kind denkelijk nodig heeft? Wat is de verwachting van ouderparticipatie? Hoe wordt omgegaan met Cito scores? Wat is het beleid voor jonge kleuters, kunnen die makkelijk een jaartje extra kleuteren of moeten ze kost wat kost door. Is de school goed onderhouden, zijn de toiletten schoon. En mijn beste tip: ga in alle klassen kijken. Dat je je niet verkijkt op die leuke kleuterjuf, terwijl je kind de jaren daarna in de chaos van meester x of juf y gestort wordt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Soumis schreef:
06-12-2022 16:19
Je beschrijft alleen maar hoe het voor jou voelt en wat past bij je eigen ervaring en je hebt het alleen maar over de grootte van de school, maar niet over het onderwijs. Maar wat past bij je kind, hoe is je kind qua karakter, sociaal, wat past qua onderwijs het beste.

Een school kan groot zijn, maar uiteindelijk zijn ze vooral rondom hun eigen klas. Buiten spelen gaat dan ook in groepen, dus geen 600 kinderen tegelijk buiten.
Klein kan veilig aanvoelen, maar kan ook beperkt zijn, omdat er niet van klas gewisseld kan worden als het niet lekker loopt.[/b]

Ik ben van mening dat een kind over het algemeen zijn weg wel vind op elke school, tenzij je echt hele specifieke behoeften ziet bij je kind. Daarom mijn advies, kijk ook naar wat je kind nodig heeft als je al tegen dingen aanloopt. Maar als je kind het nu goed doet zal het op de meeste scholen wel loslopen. Uitzonderingen daargelaten.
Zo had ik het eigenlijk nog niet bekeken en dat klinkt ook juist weer heel fijn. In ieder geval een andere kijk op een grote school. Het is van mij idd een vooroordeel. Ook gebaseerd op mijn eigen voorkeuren, ik hou niet van veel en groot. Maar eigenlijk heb je vooral te maken met je eigen klas en in dit geval met een unit met drie klassen van dezelfde groep. Dat is te overzien.
Life is always rocky when you're a gem.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven