Basisschool keuze

06-12-2022 15:56 54 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij zijn rond aan het kijken voor een basisschool voor dochter. We hebben de keuze uit een kleine katholieke school (160 leerlingen) in de buurt, een middengrote protestant-christelijke school (300 leerlingen) en een grote katholieke school (600 leerlingen).
Alle drie hebben voor- en nadelen. Alle drie aan te lopen en fietsen.
Mijn eerste voorkeur zonder er geweest te zijn is voor de kleinste school. Voelt als “het buurt schooltje”, oud gebouwtje, doet me denken aan mijn oude basisschool. Echter is dit niet eerste voorkeur van man gezien de wijk en diversiteit op school.
Middelschool voelt open en licht. Onderbouw is alleen in dit gebouw waardoor het klein aanvoelt. Naar mij idee erg prestatiegericht, vanaf kleuter werken met schermen en vanaf groep 3 met doelen die behaald moeten worden.
Grote school vind ik vooral erg groot. Dat is het enige nadeel wat steeds terugkomt. Gebouw is groot, veel klassen, veel mensen. Ze hebben het klein gemaakt door de indeling, drie ingangen en klassen in clusters bij elkaar.
Inmiddels overal gaan kijken maar ik zie overal voor en nadelen en zie door de bomen het bos niet meer.
Misschien dat jullie ervaring of voor en nadelen mij nog aan het denken zetten.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn kinderen gaan naar een grote school. 3 groepen per leerjaar. Oudste zit inmiddels op vo.

De voordelen vond ik dat de school zo ingericht was dat alle groepen 3 bij elkaar zaten (en de rest van de groepen ook per leerjaar met een leerplein). Er was aandacht voor kinderen met leerproblemen en autisme/adhd/enz want in 3 groepen zitten er meer dan in 1. Daar was dan op het leerplein extra aandacht voor. Er is vaak ook veel meer specialisatie van leerkrachten omdat ze nu eenmaal meer leerlingen hebben. Er was een eigen plusgroep en een klusgroep.

Maar goed onderwijs ligt ook vooral aan de leerkrachten. Dat kan een heel verschil maken.

Voor ons was een basisschool in de wijk een grote voorkeur. En de BSO was op school.

Ik zou me niet zo laten leiden door die doelen, die hebben alle scholen nu eenmaal omdat de overheid dat voorschrijft
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij mijn dochter waren er vier groepen van hetzelfde leerjaar, maar ze hadden inderdaad voornamelijk met hun eigen groep te maken. Alleen kamp in groep 8 was met de andere groepen 8 erbij. Sowieso waren nooit alle leerlingen van de hele school tegelijk aan het buitenspelen, dat was echt over de dag verdeeld.

Ik vond het ook fijn dat de overgang naar de middelbare school daardoor wat minder groot was. Daar zitten ongeveer evenveel leerlingen. Het is ook niet verder weg dan de basisschool, dus in dat opzicht was het niet opeens enorm in het diepe.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Opaque schreef:
06-12-2022 17:23
Hier neig ik ook naar, school is school en het moet ook niet te ingewikkeld worden. Ze zijn redelijk vergelijkbaar. Maar toch bang dan dat ik verkeerd kies. Maar ik ben dan ook weer iemand die te veel twijfelt en overdenk.
Ik snap je gevoel bang te zijn om verkeerd te kiezen, maar denk dat dat niet zo snel gebeurd. Over het algemeen vinden de meeste kinderen hun weg wel en of dat nou pp school a of b is maakt denk niet zoveel uit.
Als je wel weet dat je kind bijvoorbeeld veel structuur en sturing nodig heeft, dan is montessori-onderwijs misschien niet de beste keuze. En zo zullen er bij meer specifieke behoeften sommige keuzes niet handig zijn. Maar als je een gemiddeld kind hebt, die zijn/haar weg wel weet te vinden zal school a of b niet zo heel veel uitmaken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kinderen zaten hier op een grote basisschool. Alles in school aanwezig. 2 gymzalen. Bso. Heel veel ondersteunend personeel. En juist door de hoeveelheid kinderen kleineren groepen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze dochter had op haar basisschool een geweldige tijd.
Vriendin één klas later ... mèh op zijn best.
En een vriendin nog een klas later ... ronduit een onplezierige tijd.

Drie ervaringen op één school. De klas bepaalt veel en dat heb je niet echt in de hand.

Misschien moet je daar oog op houden: Als het niet leuk is, dat ze van klas kan wisselen (Dat kan een pluspunt zijn van de grote school); en dat je de hele schooltijd de vinger aan de pols houdt en van school wisselt als het niet leuk is.
Dat maakt misschien een groter verschil dan dat je nu de keuze voor 8 jaar vastlegt.
Geef mensen geen informatie waar ze niet mee om kunnen gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Positive_vibes schreef:
06-12-2022 16:32
Mijn ervaring is eigenlijk dat mensen altijd praten over een grote school alsof dat allemaal nadelen zou hebben maar in de praktijk blijkt dat dan helemaal niet zo te zijn.

Voordelen van een grote school kan bijvoorbeeld ook zijn dat er gespecialiseerde yoga/theater/sport/etc docenten zijn of allerlei creatieve extra zaken.

Nu zeg ik niet dat je dus voor een grote school moet gaan :) Maar een algemeen advies is om eens voor jezelf te bedenken of de voor en nadelen die je ziet daadwerkelijk ergens op gebaseerd zijn?
Dit idd. Mijn dochter is na de zomer van school veranderd: van een relatief kleine school naar een grote school. Het bevalt ontzettend goed en mijn ervaring is nu dat op een grote school, in ieder geval op deze grote school, er meer personeel is rondom de leerkrachten heen. Het loopt heel gesmeerd allemaal. Op de kleine school had ik het idee dat alles door de leerkrachten gedaan moest worden, bovenop het lesgeven, en dat dingen er dan vaak niet van kwamen.

Ik zou ook kijken of er combinatieklassen zijn of jaarklassen. Hoewel combinatieklassen mij voorheen ideaal leken, ben ik er in de praktijk achter gekomen dat de leerkracht daardoor in feite de helft van de tijd kan besteden aan de klas van je kind. Ik zou dus voor jaarklassen kiezen: dat geeft rust en er is dan meer tijd en aandacht voor de kinderen.
120 leerlingen klinkt als erg klein. Afhankelijk van de leerlingdichtheid in een gemeente is er een minimale grootte. Als de school daaronder komt kan deze gesloten worden. Geen idee wat de ondergrens is in jullie gemeente, maar toch goed om rekening mee te houden.

De instandhoudingsnormen kun je hier vinden:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 60549.html
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn kinderen zitten/zaten op een relatief grote school en dat heeft best wel wat voordelen. Een van mijn zoons is op een gegeven moment midden in het schooljaar van klas verandert omdat de dynamiek in de klas echt niet goed voor hem was. Dat is in goed overleg gegaan en het was fijn dat de mogelijkheid er was omdat er dat jaar drie groepen 4 waren. We konden kiezen in welke groep hij wel goed zou passen.
Verder is er heel veel extra hulp al in huis. Ze hebben eigen schoolmaatschappelijk werk, dyslexie-coach, logopedist komt in school etc.
Doordat de school in drieën is verdeeld ( gr 1-2-3 zitten samen, 4-5-6 en 7-8) voelt het echt niet massaal.
"Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dire." -Voltaire
Alle reacties Link kopieren Quote
Dochter zit op een kleine school (totaal 9 groepen). Op deze school ook allerlei vakdocenten etc: gym, muziek, spaans, plusklas, bso op locatie etc. De grootte van een school zegt daar niks over.

Wij zijn destijds bij flink aantal scholen wezen kijken en bij deze hadden we een goed gevoel. Bij de rondleiding ging dochter ook meteen meespelen met de kleuters en directeur had ook aandacht voor haar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Op een grotere school is vaak veel meer mogelijk. Zijn er meer kinderen met vergelijkbare interesse, wat meer mogelijkheden geeft voor vriendjes. Er zijn ook meer met een vergelijkbare onderwijsbehoefte. Een grote school kan daar qua bemensing vaak prima op inspelen. Op een kleine school, kan je zomaar het enige kind zijn van jouw leeftijd, die eruit moet voor spelling of hb onderwijs of zo. Klein is vertrouwt, maar ook beperkt.

Als je niet kerkelijk bent... 5 keer minimaal een half uur godsdienst per week, keer 40 is 200 uur onderwijs per jaar, dat vooral naar geloofsopvoeding gaat. Natuurlijk leren kinderen daar ook wat van, ook als ze het thuis niet meekrijgen, maar goed om je te realiseren.

Presentatie gericht moet je liggen, de 2e school.

Het allerbelangrijkste vind ik de sfeer in een school. Wat ik heel belangrijk vindt is ook hoe de kinderen buiten met elkaar omgaan en hoe de pleinwacht wel of niet actief begeleid. Ik vind dat veel zeggen over het beleid en een voorspeller voor in de klas. Bij ons is dat op de Christelijke school hier in de buurt bagger. Wat een gedoe op het plein en wat een lakse pleinwachten. De school is best populair in de wijk, maar mijn keuze zou het niet zijn. Op de openbare en katholieke school zie je minder gedoe en actieve pleinwachten.

Om je keuze wat lichter te maken. Je kunt iets heel goed overwegen, maar de uiteindelijke groepssamenstelling en of de leerkracht door zijn/ haar rug gaat, heb je niet in de hand. Mijn oom is voor zijn kind op 6 basisscholen gaan kijken. Op de school van zijn keuze 3 keer. Een prima school. Kind kwam alleen in een klas van 32 kinderen, waar uiteindelijk rond groep 5, 6 kinderen vanwege gedrag naar het speciaal onderwijs gingen. Tot die tijd ging het moeizaam in die klas. Ook heeft kind 2 jaar gehad, dat de leerkracht langdurig uitviel... Dus goede keuze, maar pech.
Alle reacties Link kopieren Quote
zonnigweertje schreef:
06-12-2022 17:52
Kinderen zaten hier op een grote basisschool. Alles in school aanwezig. 2 gymzalen. Bso. Heel veel ondersteunend personeel. En juist door de hoeveelheid kinderen kleineren groepen.
Oh ja dat ook. Op de vrij grote school van mijn zoontje zijn de klassen juist verreweg het kleinste van alle scholen in de buurt (max 20 kinderen). En dan hebben ze nog een bups vaste ondersteuners. Daar doet mijn gevoelige kind het heel goed op en de grote school past qua prikkels veel beter dan de kleine dorpsschool waar ze juist met 34 kleuters in een klas zitten.

Op dat soort dingen verkijk je je snel dus de moeite waard om uit te zoeken hoe het precies zit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb heel bewust gekozen voor montessori onderwijs omdat dat echt bij mijn kind past. Dat is wat verder van ons huis 2,5 km. Maar bevalt prima, dochter nu in groep 3 heeft t erg fijn op school en er wonen genoeg kinderen van school in de buurt ook. Blijkbaar kiezen meer mensen voor wat verder fietsen
where ever you go, go with your heart
Alle reacties Link kopieren Quote
Loop eens langs de scholen tijdens hun pauzes, dan kan je zien hoe de kinderen met elkaar omgaan en wat de pleinwacht wel/niet laat gaan.

Verder koos ik voor mijn eigen kind bij een klein verschil tussen de scholen voor de school dichtbij, omdat ik verwachtte dat dat makkelijker zou zijn met vriendschappen en speelafspraken buiten school. Vooral toen kind oud genoeg was om zelfstandig te gaan spelen was dat er handig.
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Skawa schreef:
06-12-2022 20:07
Ik heb heel bewust gekozen voor montessori onderwijs omdat dat echt bij mijn kind past. Dat is wat verder van ons huis 2,5 km. Maar bevalt prima, dochter nu in groep 3 heeft t erg fijn op school en er wonen genoeg kinderen van school in de buurt ook. Blijkbaar kiezen meer mensen voor wat verder fietsen
Mag ik vragen waarom dit bij jouw kind past? Het zit niet hier in de buurt, maar zou wel geïnteresseerd zijn.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank jullie wel voor de antwoorden. Het heeft me tot nadenken gezet en wat dingen duidelijker gemaakt.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Positive_vibes schreef:
06-12-2022 19:35
Oh ja dat ook. Op de vrij grote school van mijn zoontje zijn de klassen juist verreweg het kleinste van alle scholen in de buurt (max 20 kinderen). En dan hebben ze nog een bups vaste ondersteuners. Daar doet mijn gevoelige kind het heel goed op en de grote school past qua prikkels veel beter dan de kleine dorpsschool waar ze juist met 34 kleuters in een klas zitten.

Op dat soort dingen verkijk je je snel dus de moeite waard om uit te zoeken hoe het precies zit.
Hier ook kleuterklas met 35+ kleuters van instroom tot en met groep 2. Als het even kan, zou ik dat vermijden. Dat is echt niet goed. Scholen kunnen prima inschatten hoeveel inschrijvingen en leerlingen ze verwachten. Dus vraag dat vooral na als je keuze hebt.

Combinatieklassen zijn verder niet vervelend, ze leren ook zelfstandig te werken, te plannen, samen te werken etc. Trouwens ook bij grote scholen is combineren door de budgetten die ze krijgen niet uit te sluiten als het ongunstig uitkomt.

En soms denk ik dat bij een kleine school het makkelijker is om samen te werken onderling maar ook als ouders met school. Als ik iets wil veranderen voor dochter in groep 5 hoeft de aanpassing niet besproken te worden met alle leerkrachten groep 5 om precedenten te voorkomen zodat juf A niet te kakken wordt gezet omdat het bij juf B wel kan. En ja, zo werkt het schoolplein. De Luizenmoeder is zo goed omdat het de vinger daar legt waar het schuurt.

De kleine school deed wel regelmatig een beroep op ouders om ergens te helpen. Nu deed ik dat graag maar als je dat niet wil, is ouderparticipatie wel iets om te weten.
Kies een school die jouw normen en waarden uitdraagt.

Hier een school type 'het moet niet teveel moeite zijn' aka veel weggooiplastic, alles en iedereen met de auto, liever iets duurder dan iets meer zelf regelen

Versus een school 'het maximale met het minimale budget' dus bekers mee van huis, lage vrijwillige ouderbijdrage, maar ook minder hippe uitjes/gadgets.

Het publiek dat de scholen trekken is daar ook naar: school 1 trekt rijkere tweeverdieners en dealen met mondige ouders en hoogbegaafde kinderen.

School 2 trekt meer multiculturele gezinnen en gezinnen actief willen helpen en deelnemen aan school en de activiteiten, en dealen met armoede, taalkloof etc.

Beide scholen zijn echt goede scholen. Op beide scholen zouden mijn kinderen zeer gelukkig zijn.
Maar ik kan me bij een school maar moeilijk neerleggen bij hun besluiten, beleid, etc.


Daarnaast zou is het praktisch als een school dichtbij is.
Zowel voor speelafspraakjes vanuit school, als het -uiteindelijk zelfstandig- reizen naar en van school.
Grote school/kleine school hebben beiden voor en nadelen.

Grote school:
Meer kans en keuze mbt vriendjes
Mogelijkheden tot klaswissel
Meer mogelijkheden om uitval binnen het team op te vangen.
Vaak meer specialisten in huis
Anoniemer
Minder makkelijk te personaliseren
Minder makkelijk iets met de gehele school ondernemen.

Kleine school:
Iedereen kent iedereen
Makkelijker te personaliseren
Met deelklassen gegarandeerd werk op veel niveaus
Schoolbrede activiteiten en vieringen
Sterk saamhorigheidsgevoel
Uitval in het team is moeilijker op te vangen,
Je kind kan pech hebben met het klasje waar hij inzit en weinig keuze hebben aan vriendjes,
Bij wisseling van twee leerkrachten of directie is het gevolg erg groot (kwart team weg, dus kans op nieuwe schooldoelen/visie etc).
Alle reacties Link kopieren Quote
Opaque schreef:
06-12-2022 20:29
Mag ik vragen waarom dit bij jouw kind past? Het zit niet hier in de buurt, maar zou wel geïnteresseerd zijn.
Je vroeg het niet aan mij, maar deel wel mijn ervaring. Dochter zit op een jenaplanschool. Is een kleine school met in totaal 9 groepen, geen grote klassen. Nu in bovenbouwklas met 20 kinderen. Klassen zijn altijd gemengd met kinderen uit verschillende leerjaren: onderbouw 1-2, middenbouw 3-4-5 en bovenbouw 6-7-8. Er wordt op diverse niveaus lesgegeven, dus ook als je voorloopt of extra ondersteuning nodig hebt. Plusklas met kinderen uit paralelklas bijvoorbeeld.

Focus ook op samenwerking en sociale vaardigheden, bijv bovenbouwers schrijven verhaal bij tekening van kleuter bij schoolbreed thema.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat wil je kind zelf, waar voelde zij zich het fijnst toen jullie zijn wezen kijken?

Mijn kind kon destijds heel goed aangeven wat ze van de scholen vond en waar haar voorkeur naar uit ging. Lijkt me toch belangrijk om naar te luisteren aangezien zij er straks 8 jaar lang, 5 dagen in de week moet rond lopen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Grabbelton schreef:
06-12-2022 16:41
Tip: check de scholen eens op de website van de onderwijsinspectie, onderdeel toezichtresultaten.
Geeft de kwaliteit van het onderwijs aan, is een school zwak of slecht, of een school onder toezicht staat, wat is de uitstroom naar het voortgezet onderwijs ed.
Dit, waar ik naar heb gekeken is niet alleen de uitstroom naar het voortgezet onderwijs, maar ook of de kinderen dit niveau zijn blijven volgen, kortom of het studieadvies overeenkwam met de kwaliteiten van de leerling. We hadden twee scholen in de wijk waaruit we wilde kiezen waarvan bij de ene school de uitstroom naar het voortgezet onderwijs op een hoger niveau was dan bij de andere school maar relatief veel leerlingen zakte terug terwijl de uitstroom op de andere school gemiddeld gezien op een iets lager niveau was maar een hoog percentage leerlingen bleef dat niveau volgen. Het studieadvies was dus meer passend bij de leerling. Daarnaast had deze school minder wisselingen qua personeel en voor een school werkte daar ook relatief veel mannen (dus niet alleen maar juffen). Die school is het voor ons geworden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Thalas schreef:
06-12-2022 16:18
Mijn zoon, aangemeld op dezelfde school als zijn grote zus, werd toen hij vier werd opeens op een locatie vijf kilometer verderop geplaatst. Alles kan, in het basisonderwijs.
Herkenbaar
Mijn zoon zit nu iineens n groep 7 in een heel oud gebouw aan de overkant van de school. Er wad nml een 4e kleuterklas bijgekomen.
Wsch volgend jaar groep 8 ook.
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb maar naar een aantal zaken gekeken:
- zit de school in de buurt? Kan mijn kind op een gegeven moment zelfstandig van- en naar school?
- voel ik mij thuis in de school en op het plein tussen de ouders? Je loopt daar toch vaak een jaar of 10 rond en je kinderen komen dagelijks met deze kinderen in aanraking.
- GEEN combinatieklassen (alleen maar slechte ervaringen mee),
- Heeft school extra faciliteiten in huis? Maatschappelijk werk, logopedie, een eigen plusklas, vakdocenten voor gym, muziek etc
Alle reacties Link kopieren Quote
Thalas schreef:
06-12-2022 16:22
Ik zou zeggen: kijk wat jou het best uitkomt. Uiteindelijk zijn het allemaal goed bedoelende amateurs en als er echt iets is met je kind, heb je weinig aan school, dan moet je het toch zelf uitzoeken. Dus kies een school die dichtbij is en goed te combineren is met je werk, dan houd je energie over om gedoe zelf aan te pakken.
Amateurs?

Ik beschouw de leerkrachten van mijn kinderen wel als professionals.

TO: hier ook goede ervaringen met een grote basisschool.
Uiteindelijk vind ik de persoon die voor de klas staat het belangrijkst. Dat is degene waarmee je het als kind en ouder mee moet doen. Dat maakt meer verschil dan type onderwijs, grote/kleine school, etc.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lastig om van te voren wat over te zeggen.
Mijn kinderen hebben eerst op een kleine school gezeten.Hele aardige leerkrachten die echt meedachten.
Na een verhuizing zijn we op een andere school terecht gekomen die minder goed beviel. Die school was groter maar dat was niet de reden. De sfeer was gewoon niet zo fijn en daar kwamen we pas later achter toen de kinderen er zaten. Veel wissel binnen het team, een paar mensen die elkaar echt niet lagen en veel geroddel onder de leerkrachten wat ook weer oversloeg naar de ouders. En daarnaast ook wat dingen in het onderwijs die ons minder bevielen (minder bereid mee te denken bij afwijkende leerbehoeftes van een kind.)
Nu dus weer een andere school en dat bevalt een stuk beter.

Veel kan je van te voren gewoon lastig inschatten, grootte vind ik zelf niet zo belangrijk.
Success hangt het meest af van een leuke klas met vriendjes (en dat is nauwelijks te voorspellen) en leerkrachten die met plezier op de school werken en die optreden als er een probleem is zoals pesten en die mee willen denken met aangepaste programma's voor voorlopende of achterlopende kinderen.
Maar wat daarover op papier staat voorspelt niet altijd hoe het in het echt zal gaan.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven