Kinderen
alle pijlers
Eindexamens 2022
maandag 9 mei 2022 om 19:01
Over 3 dagen is het zover: het eerste eindexamen staat op de planning.
Twee weken geleden stond het mooi op de site van tishiergeenhotel:
Ik: maak me druk om het eindexamen van mijn puber; mijn puber: maakt zich nergens druk om en denkt dat de zomervakantie al is begonnen.
Omdat mijn puber (pardon: jovo) geen bemoeienis van mij verwacht, maar ik zo nu en dan gillend gek word van haar nonchalante houding dit topic.
Wie zit er in hetzelfde schuitje?
Als toevoeging: dit is een topic met een knipoog om even te spuien; uiteraard moeten ze het zelf doen!
Twee weken geleden stond het mooi op de site van tishiergeenhotel:
Ik: maak me druk om het eindexamen van mijn puber; mijn puber: maakt zich nergens druk om en denkt dat de zomervakantie al is begonnen.
Omdat mijn puber (pardon: jovo) geen bemoeienis van mij verwacht, maar ik zo nu en dan gillend gek word van haar nonchalante houding dit topic.
Wie zit er in hetzelfde schuitje?
Als toevoeging: dit is een topic met een knipoog om even te spuien; uiteraard moeten ze het zelf doen!
girasole3 wijzigde dit bericht op 09-05-2022 19:17
10.37% gewijzigd
dinsdag 7 juni 2022 om 17:22
Ik vermoed ineens zomaar dat er jaren geleden langer tussen zat..lemoos2 schreef: ↑07-06-2022 12:09Wij hebben donderdag een examenvergadering (alle examinatoren en mentoren zitten dan opgehokt elkaar helemaal gek te maken ) totdat Cito de n-termen publiceert. Roostermakers zitten in totale afzondering de lijsten uit te draaien en afdelingsleiders rennen rond met die lijsten naar de vergadering. Dan uitslagbepaling en dan gaan de mentoren en afdelingsleiders direct aan de slag.
Examinatoren met leerlingen die gezakt zijn gaan door naar de volgende ronde om een advies te kunnen geven (welk vak herkansen is het meest succesvol voor die leerling). Examencommissie rent rond met telefoon aan gezicht geplakt. Rond 17.00 verzamelen voor de leerlingen die geslaagd zijn en hun cijferlijst komen halen.
Ze gingen bij mij om 8 uur beginnen met bellen gezakt, herkansing. En vanaf 9 uur bellen naar geslaagden. Echter met 2 personen met een herkansing en verder iedereen geslaagd zijn ze om kwart over 8 gaan bellen naar geslaagden.
Dan zullen ze vast woensdag de boel hebben uitgerekend.
De start van de examens was geloof ik woensdag. Dus een week met 3 dagen examens dan de week van Hemelvaart ook 3 dagen examens en het laatste examen was de vrijdag voor het pinksterweekend. Toen ben ik een dikke week op vakantie geweest en op donderdag kregen we de uitslag. (Dat was dus 13 dagen na het laatste examen.)
En ik werd in de ochtend gebeld en mijn broer pas laat in de middag. De hele dag bleven er maar mensen bellen en langskomen. De vlag hingen we pas uit nadat mijn broer was gebeld. Gelukkig met twee tassen.)
Diploma uitreiking was ook dagen later. Losse cijferlijsten kregen we niet.
Degenen die moesten herkansen hadden de herkansing al gemaakt toen de diploma's werden uitgereikt. (En de vakdocenten die de 1e nakijkronde deden zeiden in het voorbijgaan dat het er erg goed uitzag deze keer.)
dinsdag 7 juni 2022 om 17:28
op de school van mijn dochter was bij vwo 100% geslaagd, bij havo 99% en bij mavo weet ik niet meer precies, ik dacht 95%.lemoos2 schreef: ↑07-06-2022 17:05Nee. Verwacht dit jaar net zoveel zakkers/herkansers als vorig jaar. Los van Corona en achterstand zijn er ook heel wat leerlingen bevorderd in het kader van ‘kansrijk bevorderen/adviseren’ die zonder Corona nooit in de examenklas van betreffende niveau terecht waren gekomen.
Ik hoop dat vwo hetzelfde is als vorig jaar . Dit was wel incl herkansingen.
Ik kan me niet voorstellen dat dit pre corona ook zo was.
dinsdag 7 juni 2022 om 17:30
Hier pas na 17 uur. Als ze geslaagd zijn worden ze om 20 uur op school verwacht.
Ik vind het best lang wachten, maar dochter maakt zich totaal geen zorgen.
dinsdag 7 juni 2022 om 17:36
Ze hadden voorheen ook geen drie tijdvakken, duimregeling, enz. Als ik kijk naar de hele onderwijsstichting waar ik onder val dan zie je dat er meer leerlingen zakken/herkansen op brede scholengemeenschappen (vmbo-BKGT/havo/vwo/tto vwo) dan op havo/vwo-scholen of vmbo-scholen. Wat ook vertekent is dat de ene school leerlingen sneller laat afstromen (voor examenjaar) en examen laat doen op een lager niveau. En dan heb je nog de scholen die zo bang zijn voor hun slagingspercentages dat die al rond de kerst inzetten op ‘uitstroom zonder diploma’ richting mbo-2/mbo-3/4, vavo en de leerling zich laten terugtrekken van examen. Die groep reken ik zelf wel mee.
dinsdag 7 juni 2022 om 17:38
dinsdag 7 juni 2022 om 17:46
Dochter van mijn man had onder normale omstandigheden nooit mavo examen kunnen doen.. Nu heeft ze Wiskunde laten vallen en heeft het ze het duimpje (en mogelijk) herkansingen nodig om te slagen.. Ze is nog maar 15 jaar en qua gedrag/ontwikkeling wilde man graag dat ze zou doubleren maar daar ging school niet in mee..
Nou ja.. dat dus..
dinsdag 7 juni 2022 om 18:33
Waar ik benieuwd naar ben: als je als 2e corrector examens krijgt voorgelegd om na te kijken, hoe vaak zie je dan iets van je 1e corrector dat gecorrigeerd moet worden (goed antwoord is fout gerekend of andersom) of verschil je van mening over het gegeven antwoord bij open vragen ?
Komt dat veel voor?
Komt dat veel voor?
dinsdag 7 juni 2022 om 18:50
Je hebt altijd verschillen; alle verschillen noteer je en dan ga je kijken of daar over gepraat moet worden. Elke leerling wordt samen besproken en stel bij vraag 3 heeft de 2e corrector een punt er af gehaald , maar bij vraag 12 een punt er bij gedaan,dan praten we daar soms niet over, want per saldo verandert er niks.mamaonbekend schreef: ↑07-06-2022 18:33Waar ik benieuwd naar ben: als je als 2e corrector examens krijgt voorgelegd om na te kijken, hoe vaak zie je dan iets van je 1e corrector dat gecorrigeerd moet worden (goed antwoord is fout gerekend of andersom) of verschil je van mening over het gegeven antwoord bij open vragen ?
Komt dat veel voor?
Maar het komt ook regelmatig voor dat je wel een afwijking hebt en dan wordt echt alles besproken. Sommige telefoongesprekken duren dan ook uren. Ik heb in het verleden weleens om 16 uur gebeld. Toen om 18 uur opgehangen om te eten met de kinderen en om 19 uur weer gebeld tot een uurtje of 22. Elke docent probeert voor zijn leerlingen het maximale er uit te halen en gaat echt niet zo maar akkoord met een minpuntje van de 2e corrector Je springt echt voor je leerlingen in de bres. Als je er samen niet uit komt dan wordt er fysiek afgesproken met een MT lid er bij en in het uiterste geval wordt er gemiddeld, maar dat heb ik nog niet meegemaakt in 20 jaar. Meestal kom je er telefonisch echt wel uit. Het zijn voor leerlingen, maar ook voor docenten echt intensieve weken. En elk jaar toch weer bijzonder; zo'n kriebel in je buik als die N-termen bijna verschijnen Dan ga je snel kijken of die ene leerling net die 5,5 gemiddeld heeft voor je vak.
Overigens zijn er voor alle vakken besloten fora voor docenten waar elke vraag en zo ongeveer elk antwoord dat door leerlingen gegeven wordt de revue passeert en dat helpt enorm met corrigeren waardoor er ook minder verschil zit tussen 1e en 2e corrector. Vaak staat er in het correctiemode: "een voorbeeld van een juist antwoord is....". Dan is zo'n forum echt heel prettig.
anoniem_408998 wijzigde dit bericht op 07-06-2022 18:55
10.35% gewijzigd
dinsdag 7 juni 2022 om 18:54
jill12 schreef: ↑07-06-2022 18:50Elke docent probeert voor zijn leerlingen het maximale er uit te halen en gaat echt niet zo maar akkoord met een minpuntje van de 2e corrector Je springt echt voor je leerlingen in de bres…
En elk jaar toch weer bijzonder; zo'n kriebel in je buik als die N-termen bijna verschijnen Dan ga je snel kijken of die ene leerling net die 5,5 gemiddeld heeft voor je vak.
Klinkt heel liefdevol..
Nou ja.. dat dus..
dinsdag 7 juni 2022 om 18:58
Op zo'n moment voelt het gewoon bijna alsof het je eigen kinderen zijn
Bij het 2e tijdvak (de herkansing) weet je de N-term; althans, die is nooit lager dan de N-term in het 1e tijdvak. Dan probeer je dus ook echt af en toe het voordeel van de twijfel te geven als je merkt dat het echt er op of er onder is. Natuurlijk ga je geen punten geven als een antwoord fout is, maar als je weet dat iemand bijvoorbeeld 30 punten nodig heeft om te slagen, en je komt op 29, dan ga je toch nog een keertje goed kijken of je ergens nog een puntje kan vinden (maar nogmaals: dat moet wel te verdedigen zijn)
dinsdag 7 juni 2022 om 19:26
Leuk om te lezen Jill12! Voor jullie ook hele intense tijden.
Ik snap het helemaal dat het soms zou voelen alsof het je eigen kinderen zijn. Als bevlogen docent wil je graag het beste uit alle leerlingen halen en zeker voor diegene die net op het randje staan.
Je zou bijna zelf iets bij een antwoord erbij schrijven om tot dat ene benodigde ontbrekende puntje te komen.
Ik snap het helemaal dat het soms zou voelen alsof het je eigen kinderen zijn. Als bevlogen docent wil je graag het beste uit alle leerlingen halen en zeker voor diegene die net op het randje staan.
Je zou bijna zelf iets bij een antwoord erbij schrijven om tot dat ene benodigde ontbrekende puntje te komen.
dinsdag 7 juni 2022 om 19:55
dinsdag 7 juni 2022 om 20:27
Ik werk 20 jaar in het onderwijs en wij hebben altijd pas laat in de middag gebeld; ik weet dat er ook scholen zijn die einde ochtend al bellen, maar dan is er nog geen vergadering geweest met alle docenten en kan er nog geen advies gegeven worden omtrent eventuele herkansing(en). Meestal komen bij ons rond een uur of 10 de lijsten in de personeelskamer te hangen met de geslaagden/gezakten/nog niet geslaagden. Dan gaan mentoren kijken welke herkansing het meest voor de hand ligt en dit wordt dan met het hele h5/v6 docententeam besproken na de middagpauze: de lessen van die docenten vallen dan na de middagpauze uit. Na deze vergadering gaan de mentoren bellen met de leerlingen; pas als beide vergaderingen (havo en vwo) klaar zijn, gaat er gebeld worden.Chamonix schreef: ↑07-06-2022 19:55Lemoos en Jill; leuk deze inkijk achter de schermen! Wat een werk, je hebt als ouder geen idee.
Ik vraag me nu af hoe sommige scholen in het verleden al in de ochtend de uitslag konden doorbellen.
Zouden deze examens nu iets makkelijker zijn dan voorgaande jaren, ivm Corona?
De examens waren dit jaar niet makkelijker; voor mijn vak zelfs voor vwo echt moeilijker dan anders . Wiskunde HAVO was wel makkelijker wat ik op school hoorde.
anoniem_408998 wijzigde dit bericht op 08-06-2022 07:20
0.39% gewijzigd
dinsdag 7 juni 2022 om 20:46
Als je examens krijgt van wijlen vmbo Maastricht dan is dat een ander verhaal dan als je de examens krijgt van Mavo Het Degelijke Dorpsschooltje .mamaonbekend schreef: ↑07-06-2022 18:33Waar ik benieuwd naar ben: als je als 2e corrector examens krijgt voorgelegd om na te kijken, hoe vaak zie je dan iets van je 1e corrector dat gecorrigeerd moet worden (goed antwoord is fout gerekend of andersom) of verschil je van mening over het gegeven antwoord bij open vragen ?
Komt dat veel voor?
Maar het verschilt ook per vak. Ik heb een taalvak (veel meerkeuze en vrijwel gesloten open vragen) dat makkelijk nakijkt. Dan moet iemand wel heel slordig zijn wil daar iets opvallends naar boven komen. En als dat al is gebeurd in het verleden zijn het vaak jonge collega’s die voor het eerst solo examenklassen draaien. Maar je ziet echt wel het verschil tussen iemand die moedwillig de boel loopt te flessen/punten probeert te flatteren en iemand die met de beste intenties te werk gaat maar wat steken laat vallen. In dat laatste geval is het een heel ander (en korter) gesprek dan in het eerste geval.
Bij mijn tweede vak, zaakvak, bestaat het examen uit meer dan de helft uit open vragen. Dan heb je naast het correctievoorschrift ook de landelijke bespreking van al die leraren die dat vak geven en daar weer de reactie op van Cito. En tig errata. Ieder jaar weer. In 80% van de gevallen verloopt dat prima collegiaal, af en toe een pittige inhoudelijke discussie maar daar ga je jezelf ook op voorbereiden. Dan kijk je vooral of iemand ‘standvastig’ heeft nagekeken (niet leerling A de volle mep punten geven en leerling B met soortgelijk antwoord maar de helft). In 10% heb je te maken met onbevoegde docenten die menen dat ze zelf een variatie op een correctievoorschrift kunnen verzinnen. In de andere 10% heb je te maken met iemand die helemaal op- en afgefakkeld is of iemand die gewoon hoopt op een luie tweede corrector die de boel maar een beetje de boel laat.
Over het algemeen kijk je naar juiste invoering punten, consequente beoordeling van alle kandidaten van die docent en inhoudelijke argumenten om een vraag (gedeeltelijk) goed te berekenen als het antwoord erg afwijkt van het correctievoorschrift. En of de docent alle errata heeft toegepast die Cito heeft afgevuurd. Ik krijg al 20 jaar alleen maar punten erbij, ieder voorstel voor een punt minder is gegarandeerd discussie . Ik ‘ram’ dat er ook altijd in bij de leerlingen: ‘Geef mij iets om mee te werken, leg uit als je het begrip niet meer weet’. En dan kan het gebeuren dat een tweede corrector benieuwd informeert waarom kandidaat X in de kantlijn schrijft: ‘Mevrouw Lemoos, ik hoop dat u hiermee kunt werken’ . Van de andere kant had ik dit jaar een leerling die een complete ode had geschreven aan de examinator (“Juf X, een hele fijne vakantie voor u dat heeft u verdiend na die eikel van een ex!’ )
In twintig jaar tijd heb ik nog maar twee keer geeist dat er een derde corrector kwam (die mij in het gelijk heeft gesteld). En twee keer een officieel excuus van een school voor het geleverde bagger werk.
dinsdag 7 juni 2022 om 21:05
Over het algemeen kijk je naar juiste invoering punten
[/quote]
Inderdaad, dat ook! Elk jaar sluipen er toch foutjes in Wolf (het systeem waar je de scores moet invoeren). Dan staat op het blad van de leerling bijvoorbeeld 0 punten bij vraag 5 en in Wolf staan er 2. Ik tel dus altijd alle punten handmatig op en check dan of dat correspondeert met Wolf.
[/quote]
Inderdaad, dat ook! Elk jaar sluipen er toch foutjes in Wolf (het systeem waar je de scores moet invoeren). Dan staat op het blad van de leerling bijvoorbeeld 0 punten bij vraag 5 en in Wolf staan er 2. Ik tel dus altijd alle punten handmatig op en check dan of dat correspondeert met Wolf.
dinsdag 7 juni 2022 om 21:21
Geweldig!lemoos2 schreef: ↑07-06-2022 20:46‘Mevrouw Lemoos, ik hoop dat u hiermee kunt werken’ . Van de andere kant had ik dit jaar een leerling die een complete ode had geschreven aan de examinator (“Juf X, een hele fijne vakantie voor u dat heeft u verdiend na die eikel van een ex!’ )
In twintig jaar tijd heb ik nog maar twee keer geeist dat er een derde corrector kwam (die mij in het gelijk heeft gesteld). En twee keer een officieel excuus van een school voor het geleverde bagger werk.
dinsdag 7 juni 2022 om 21:30
Wel fijn als ze in de ochtend al horen of ze geslaagd zijn of niet, maar ik snap echt dat het véél tijd nodig heeft. En dit jaar misschien meer dan anders door de duimenregeling etc.jill12 schreef: ↑07-06-2022 20:27Ik werk 20 jaar in het onderwijs en wij hebben altijd pas laat in de middag gebeld; ik weet dat er ook scholen zijn die einde ochtend al bellen, maar dan is er nog geen vergadering geweest met alle docenten en kan er nog geen advies gegeven worden omtrent eventuele herkansing(en). Meestal komen bij ons rond een uur of 10 de lijsten in de personeelskamer te hangen met de geslaagden/gezakten/nog niet geslaagden. Dan gaan mentoren kijken welke herkansing het meest voor de hand ligt en dit wordt dan met het hele h5/v6 docententeam besproken na de middagpauze: de lessen van die docenten vallen dan na de middagpauze uit. Na deze vergadering gaan de mentoren bellen met de leerlingen; pas als beide vergaderingen (havo en vwo) klaar zijn, gaat er gebeld worden.
De examens waren dit jaar niet makkelijker; voor mijn vak zelfs voor vwo echt moeilijker dan anders (economie). Wiskunde HAVO was wel makkelijker wat ik op school hoorde.
Ook voor jullie dan veel succes donderdag!
Ik hoop ook op een mooie zonnige dag, dat is net iets feestelijker met al die vlaggen.
dinsdag 7 juni 2022 om 21:33
Oh wat sneu. Wel verwacht dat deze leerling zo zou scoren?Timetraveler schreef: ↑07-06-2022 21:32Ik vind het altijd weer spannend voor mijn leerlingen. Ik had er dit jaar eentje tussen zitten met 10/71 punten .
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in