Eten dreumes

04-10-2023 10:22 41 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Dochter bijna 3 jaar at tot ongeveer 1,5 jaar alles wat ze aangeboden kreeg. Daarna werd zie meer kieskeurig en wilde steeds minder nieuwe dingen proeven.
Tijd lang gehad dat ze bepaalde dingen wel at en zorgde we ook dat we deze regelmatig aten naast nieuwe dingen aan blijven bieden. Ook at ze zo nu en dan een potje want maak me toch zorgen soms of ze genoeg vitamine binnen krijgt. Vaak krijgt ze toch een boterham/cracker als ze in de avond niet eet, want willen haar ook niet met lege maag naar bed laten gaan. Bedtijd was ook lange tijd niet leuk en moeilijk, idee met lege maag blijft ze helemaal spoken.
Hoe draaien we dit nu om? Op het moment eet ze alleen aardappels en vlees/vega. Maar dit eten we niet dagelijks, zij dus ook niet. Zou graag zien dat ze toch meer eet. Alle tips doen we al, met zijn alle aan tafel eten, blijven aanbieden, gezellig houden, geen druk. Nu gaan we werken aan geen alternatief bieden als ze niet eet maar dat vind ik wel lastig. Iemand tips of advies of anders bemoedigende woorden wie dit herkent en het van zelf goedgekomen is?
Overigens is het niet alleen avondeten/groente wat ze niet wilt eten/proeven. Ook sommige fruit en “ongezonde” dingen (taart, koekjes, toetjes) eet ze niet.
Life is always rocky when you're a gem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kan je niet je eigen gepureerde eten in een leeg potje stoppen? Zonder dat ze dat ziet, natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij ons is het de oudste (inmiddels bijna 7) die weinig lust, zeker qua avondeten en wat hier enigszins werkt, nou ja, vooral voor mijn gemoedsrust dan, want hij lust nog steeds weinig:

Vakjesborden. Sowieso omdat hij niet wil dat verschillende soorten eten elkaar aanraken, maar er zit ook altijd minstens 1 vakje bij met iets wat hij wél lust (in de avond) en bij het ontbijt en de lunch doe ik er altijd fruit en komkommer of tomaatjes bij.
Vaak koken wat hij wél lust, ik houd zo'n 3 keer per week aan, dus ik ben hetgeen wat hij wel eet zelf helemaal beu gegeten.

Verder probeer ik het zoveel mogelijk los te laten, al maak ik me heus wel eens zorgen omdat zijn groei ook wat achterblijft. Overigens heb ik zo'n beetje alles geprobeerd wat er te proberen valt, behalve het geen alternatief aanbieden, dat gaat me gewoon te ver. Ik ga mijn kind geen honger laten lijden. Lust ie het niet, dan krijgt hij gewoon een boterham, banaan of extra schaaltje yoghurt. Maak er ook geen strijd van, ik wil gewoon gezellig samen aan tafel.

Mijne lust ook geen snoep (muv chocolade), of pizza of poffertjes oid. Taart heeft hij voor het eerst pas willen proeven toen hij 5 was en dat vindt hij dus wel lekker en hij proeft nu wel wat vaker iets nieuws en soms vindt hij iets fantastisch lekker, dus we zit wel iets van vooruitgang in.
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze zoon heeft wel dingen leren eten door aandringen van ons. Aan de reacties hier is duidelijk dat dit niet voor elk kind werkt, maar wellicht heb je er toch wat aan.

Zoon lustte niks de eerste keer dat hij het proefde, met 1 jaar at hij alleen gekookte appel, droog brood en opvolgmelk. Hij moest dingen echt 7x proeven en dan lustte hij het, gewoon aan de smaak wennen. Elk voedsel wat we introduceerde (ook fruit , soorten broodbeleg, yoghurt, vlees etc.) ging heel langzaam maar gestaag:
1e keer - in de mond nemen en uitspugen (dan zei ik ook: je moet het even proeven en dan mag je het weer op het bordje spugen)
2e keer proeven (dagen later) 1 hapje eten & doorslikken (na veel overtuiging en belofte dat er daarna iets lekkers komt)
3e keer - 1 hapje eten (met weinig discussie)
4e keer - 1 hapje eten (zonder disscussie)
5e keer - 2 hapjes eten
....7e keer - zonder problemen een hele portie opeten

In het begin aten we met avondeten vaak een potje voor hem, of iets wat hij al lustte, met dan regelmatig 1 'nieuwe' smaak.

Daarna at hij wel met de pot mee, maar we maakten vaak een klein bordje - klein beetje lekker (bijv vlees & aadrappel) met iets niet zo lekker (bijv een kwart boontje). Het bord hoeft niet leeg, maar pas als het leeg is krijg je een nieuwe portie. Hij wilde heel graag nog wat vlees, dus dat kwart boontje at hij dan op. En dan langzamerhand werd het meer in verhouding.

Zo bleef hij proeven en nu eet hij bijna alles.

Overigens heb ik heel lang potjes gebruikt, er waren van die potjes van 15+ maanden, die kan je ook gewoon aan een kind van 3 geven als back-up voeding (evt. na een hapje van iets anders).
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik was jouw dreumes en zelfs nu als volwassene ben ik een zeer moeilijke eter. Mijn moeder heeft altijd apart voor mij gekookt en heeft nooit een discussie met mij gevoerd over verplicht proeven. Dat heeft echt geen nut. Ze kookte wat ik lekker vond, ze vond het belangrijker dat ik in ieder geval iets at dan helemaal niets. Rond mijn 14e kwam er iets van progressie en begon ik wat beter te eten. Nog steeds vertik ik het om verplicht te proeven als iemand mij iets opdringt. Ik denk dat het gewoon in het aard van 't beestje zit. Ik ben ook heel structuurgevoelig. Champignons eten associeer ik met een stukje oorlel eten. Misschien is dat bij jouw dreumes ook het geval. Dan hoeft het niet eens zozeer de smaak van het eten te zijn, maar meer de structuur. Mandarijnen vind ik ook op zijn zachts gezegd walgelijk te noemen, dat komt door de structuur en de geur. De smaak is dan nog wel enigzins oké. Misschien het eten aanbieden op borden met vakjes zodat het elkaar niet raakt en het kan ook helpen voor beter overzicht. Nog steeds eet ik vrij weinig en leef ik op pasta's met gepureerde saus en broccoli, dat is de enige groente die ik dus wel lekker ben gaan vinden. Ik leef nog steeds! Ik eet wel fruit want zoetekauw en ben helemaal gezond. Een kind hongert zichzelf echt niet uit. Dus gewoon geven wat dreumes wél eet. Dat lijkt me een stuk belangrijker. Bij mij is het nooit helemaal super geworden qua eten, maar dat is per kind en per persoon heel verschillend. Succes, op een dag wordt het beter. Een kind heeft namelijk volledige controle over 1 ding en dat is eten..
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken de moedeloosheid die je soms kan voelen. Mijn dochter van 4 is ook een kritische eter. Er zijn al goede tips gegeven, zoals iets neerleggen dat ze sowieso lust en op andere momenten eten aanbieden. Onze dochter mag altijd yoghurt/kwark bij of na het eten, ook als ze niks anders eet. We geven sinds een jaar ook een multivitamine, zodat we de druk van voldoende vitamines binnenkrijgen wat minder is. Ik weet niet of je insta hebt maar leuke volgtips is dekinderdietistdaphne . Van haar heb ik bijvoorbeeld geleerd dat alle exposure meetelt, dus het zien, aanraken, ruiken, likken of weer uitspugen als ze het proeft. Maak bijvoorbeeld een snor van een sperzieboontje boven je lip etc.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou de focus leggen op wat ze wel lust en daar misschien meerdere varianten op maken. Hier in de familie ook de hand gehad met oudste nichtje en die sliep regelmatig hier voor de gezelligheid met onze oudste dus we hebben alle fases meegemaakt. Inmiddels is ze 15 en langzaam aan begint er wat beweging in te komen maar dat zijn stappen die ze zelf zet en ook volledig vanuit haarzelf.
Het is bij haar deels een structuur dingetje, en deels een geuren/smaak ding. Huzarensalade ofzo is en blijft een no go vanwege de structuur.

Ze heeft altijd een voorkeur voor rood gehad dus schoonzus heeft van alles met tomaat gemaakt, wel gepureerd in een soort saus, pizza topping van gemaakt en dan met volkoren wraps een pizza maken met enkel die saus en wat kaas, of met volkoren pasta want aardappels is nog steeds geen favo zelfs patat niet. Vlees is ook een ding, enkel kip eet ze en dan raar maar waar wel de kippenvleugels enzo maar niet de kipfilet, kipburgers etc . Wel de kipnuggets van de Mc.

Ze heeft ons vorige maand verrast door te vertellen dat ze met vriendinnen mee was en die sushi gingen eten en ze had toch maar een keer geprobeerd aangezien hun zeiden dat het heel lekker is. Ze vond het niet wauw maar ook niet vies dus er is hoop..
Wat wij er als familie vooral van hebben geleerd is om het los te laten en te kijken wat eten ze wel en daar dan wat variaties op bedenken en kind zelf laten aangeven hoe en wat. Aanklungelen in de keuken tijdens koken hielp ook nog wel eens dan won soms de nieuwsgierigheid het en omdat er dan geen druk moment was zoals aan tafel pakte ze als er niemand keek wel eens iets anders. Ze geven het echt zelf wel aan en het gaat in fases, de appel fase is ook voorbij gekomen toen ze een jaar of 5 was maar dat was ineens weer over en nu nog een aversie tegen appels al vind ze appeltaart dan weer wel heel lekker ruiken.
Geniet van vandaag want je weet nooit of morgen je gegeven is...
Alle reacties Link kopieren Quote
Inderdaad, kinderen laten helpen met koken kan ook helpen. Je dochter is wat jong, maar je zou haar bijvoorbeeld de tomaatjes kunnen laten wassen. Dan zet je ze op tafel en roep je hoe fijn het is dat ze geholpen heeft, "Papa, jij ook nog een tomaatje die dochter heeft klaargemaakt? Lekker zijn ze he!". Komkommer snijden, boontjes breken, even helpen in de saus roeren, leuke schaaltjes uitzoeken voor de rauwkost of de sausjes....

Die van mij vinden dingen vaak lekkerder als ze ze zelf gemaakt hebben en er zit een heel stuk plezier in.
Alle reacties Link kopieren Quote
Opaque schreef:
04-10-2023 10:40
Nee, ze kijkt er naar en zegt dan al meteen dat ze dat niet wilt eten. Jammer genoeg wilt ze niet eens proeven want van sommige dingen denk ik echt dat ze ze wel lust. Ik denk dat het om de structuur gaat, want potjes eet ze wel maar wel fijngemalen/weinig stukjes. Maar als ik zelf iets in de blender gooi wilt ze het niet proeven.
Is het een idee om jouw eigen maaltijden (buiten haar zicht natuurlijk) in een potje te stoppen? Kijken of het dan wel lukt!
Alle reacties Link kopieren Quote
Heel herkenbaar. Twee zeer lastige avondmaaltijd eters hier.
De oudste heeft tot haar eerste goed gegeten en is toen steeds minder gaan eten. Er zijn wel dingen die ze wel eet hoor, maar allemaal apart in een vakjesbord, dus niet door elkaar. Ze krijgen bij ons in principe de onderdelen die wij eten, maar dan allemaal los. Dus bij nasi krijgt ze losse witte rijst. Dochter eet wel paprika, tomaat en komkommer, dus iets daarvan ligt altijd op haar bord. Dat is veilig eten, en mag ze zoveel als ze wil. Sinds dit jaar (ze is nu 5,5), met wat aandringen ook een beetje van de stammetjes van de broccoli, sperziebonen met geraspte kaas, augurk en soms een champignon gebakken in kruidenboter. Er zijn ook veel andere dingen die ze niet eet, ze wil niks proeven. Alleen kip of frikandel, en het wit van het ei.

Jongste van 2,5 eet nog veel minder. Eet alleen zelfgemaakte gladgeblenderde soep en soms pasta met rode saus. Sinds een paar maanden soms rauwe paprika en augurk. Ook witte rijst, pasta, losse bami slierten, kip, ei, frikandel, heel soms friet, pizza met alleen salami.

Ze krijgen na het eten wel altijd volle Griekse yoghurt als toetje, soms wat meer als ze niet of nauwelijks gegeten hebben. Daar soms ook nog rozijntjes, banaan of druiven in. Zij zien het als een traktatie, ik als gezonder vitamines.

Wat hier ook goed werkt:
Tijdens een filmpje rond 17 uur rauwkost aanbieden. Bij dochter ook rauwkost mee naar school
Pannenkoeken met een kleurtje (roze met geraspte bietjes, oranje met pompoen en groen met spinazie). Als dreumes en peuter moest dochter hier niets van hebben. Kende ze niet, dus at ze niet. Nu is ze gevoelig voor alles wat roze is en het idee van prinsessen en draken pannenkoeken. Dus nu worden ze wel gegeten.

Hier bij de oudste ook alles geprobeerd om dingen wel te laten proeven. Meehelpen boodschappen doen, meehelpen koken, spelletjes met eten, zelf opscheppen, voeren, vliegtuigjes doen, eerder eten. Ik geloof meteen dat sommige van die dingen bij anderen helpen, hier niet.
Ook een beloningssysteem, dit gaf paniek op peuterleeftijd, als kleuter moeilijk en eet dan soms met tegenzin iets. Er is wel iets van blijven hangen, maar achteraf de strijd niet waard. Het enige wat enigszins hielp was een vakjesbord en alles los aanbieden.

Ik kan het bij de tweede steeds beter loslaten. Hij groeit goed, is blij, ontwikkelt zich goed. Hij is dol op fruit, en krijgt dit ook. Het zal wel goedkomen. Alhoewel ik echt nog wel eens erg gefrustreerd ben. Met name over de willekeur of iets die dag wel of niet gegeten wordt. Ik weet wel dat het erbij hoort, maar toch.
Alle reacties Link kopieren Quote
Opaque schreef:
04-10-2023 11:35
😂

Mijn dochter loopt door de winkel. Aardbeien, lust ik niet. Appels, lust ik niet. Druiven, lust ik niet. Tomaten, lust ik niet etc. Ze maakt er een mooi liedje van.
Haha ja ik snap haar☺️
Wij werden er ook wel eens moedeloos van en zijn er op een gegeven moment gewoon mee gestopt om van alles te proberen. Toen onze zoon oud genoeg was zei hij: "Sorry mam ik vind dit echt niet lekker. Ik smeer me wel een broodje." Nu is hij een twintiger en eet dingen waar ik niet aan moet denken om überhaupt in mijn mond te stoppen. Met de meeste kinderen komt het echt wel goed met eten en anders tja zolang ze verder gezond zijn maakt het volgens mij niet zoveel uit.
Ik ben niet perfecd, wat is daar mis mee?
Alle reacties Link kopieren Quote
Joppie schreef:
04-10-2023 11:32
Precies mijn kinderen😂 Die jongste riep altijd, dat is groen dat lust ik niet😁
Ik ben jouw jongste. :proud:
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier een kritische eter van 2. Ik heb het opgegeven om er een ding van te maken. Ze krijgt wat wij eten en we zien wel hoeveel er in gaat. Daarna krijgt ze altijs yoghurt, of ze nou wel of niet eet. Wat hier wel helpt is om eerst alleen de groente aan te bieden. Die van ons is een vleesmonster dus zodra dat op haar bord ligt eet ze niks anders. En het gekke is, soms eet ze uit t niks opeens wél iets wat ze eerst niet aanraakte. Het komt vast goed later!
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier krijgt zoon standaard een banaan voor het slapen, als het eten niet genoeg zou kunnen zijn :) Toch wat in die maag, en op een banaan slapen ze ook nog eens goed ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij ons hielp het verkopen van het hapje d.m.v een dinershow: vol enthousiasme zeggen dat het helemaal uit een bepaald land kwam, speciaal voor dreumes. Afgewisseld met de vliegtuiglepel: eerst vloog het hapje op de lepel de hele kamer door met veel geluid en landde dan in de mond van dreumes.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook een moeilijke eter

Eet alleen fruit en alles wat niet mag (koek, sap etc)
Brood af en toe maar vaak ook niet
Warm eten niets en nooit

Ik doe geen moeite meer. Het is me opgevallen dat als hij een week of 2 weinig heeft gegeten (want alternatieven wil hij ook niet), dat hij ineens wel een portie avondeten eet
Alle reacties Link kopieren Quote
Solomio schreef:
04-10-2023 16:30
Ik ben jouw jongste. :proud:
:lol:
Ik ben niet perfecd, wat is daar mis mee?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven