Moederdag kado op school maken ja of nee

10-05-2023 07:56 343 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Dag allemaal,
Op school maken wij altijd iets voor moeder- of vaderdag.
Het is altijd een hele klus.
30 kleuters die iets moeten knutselen wat ook nog een beetje leuk eruit ziet en waar ze dan ook echt zelf mee aan de slag zijn geweest.
Je hebt ook scholen daar is het een knutsel van de leerkracht, Die maakt ze bijna allemaal zelf, maar dat terzijde.
Kortom het geeft menig leerkracht stress.
Vervolgens hoor je er als leerkracht bijna nooit iets van. In de trant van "wat een leuk cadeautje was dat, bedankt!
Ik heb op meerdere scholen gewerkt en ik hoor dit van al mijn collega’s. Dus kortom het is veel werk en er komt weinig waardering.
Nu vroeg ik mij af zitten ouders wel te wachten op de knutsel van hun kroost?
Daarnaast leven we in een samenleving waar het niet altijd vanzelfsprekend is dat er een moeder of een vader is.
Dus mijn vraag aan jullie. Wordt het gewaardeerd of kunnen we het beter afschaffen?
Don't worry be happy
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
10-05-2023 09:05
Ik vind die beschilderde steen ook al prima
Het gaat echt niet om het resultaat, maar om de glunderende gezichten als ze vrijdag naar buiten rennen

Dus ja, TO, ik geloof dat antwoord op je vraag is: JAAAAA, ouders waarderen het heel erg!
En zo schattig als ze nog te klein zijn om een geheim te bewaren. Mijn neefjes en nichtjes hielden het echt niet vol tot zondag als ze als peuter uit het kinderdagverblijf kwamen met hun werkje, haha!
Alle reacties Link kopieren Quote
Amaryllis schreef:
10-05-2023 11:19
Maar dat staat toch los van de tijd die het de docent na werktijd kost? Als er geen tijd is om 3 middagen aan handvaardigheid te besteden (omdat de tijd en prioriteit elders ligt) dan moet het dus in 1 of 2 ipv 3 middagen passen. Dan kun je als docent voorwerk gaan doen in je eigen tijd of de opdracht verkleinen.

Ik werk zelf met (flink) oudere leerlingen, maar daar geldt hetzelfde principe: ik heb ze X aantal uur in de klas en daarnaast verwachten we Y uur aan zelfstudie. Dan moet ik dus niet met een opdracht aan komen zetten die 2x zoveel tijd kost, maar zorg ik voor een opdracht die in de beschikbare tijd past. Zowel die van studenten als mijn eigen voorbereidings- en nakijktijd. Dat is helaas niet altijd de opdracht die mij of de studenten het leukste leek, maar iets wat haalbaar is.

En ja, dat gaat wel eens mis en dan kost het toch meer tijd. Als het mijn tijd was gaat niemand me dan voor bedanken en dat verwacht ik ook niet. Als het hun tijd was dan hoor ik het uiteraard wel, maar dat zijn zeker geen bedankjes. ;-D
Ja, dat begrijp ik ook niet helemaal. Ik heb ook wel eens wat herstelwerkzaamheden gedaan, omdat er nog een baksel kapot viel ofzo, maar het is toch het leukst als het grootste deel van het werk door het kind gedaan wordt, lijkt mij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind moeder en vaderdag altijd een beetje apart. Lief bedoeld dat wel natuurlijk maar toch..

Extra lief zijn en bedanken voor alle moeite die zij in hun kroost steken, terwijl dat gewoon bij normaal ouderschap hoort.

Sommige kinderen hebben geen vader of moeder ( in beeld ) en die worden op die dagen daar extra mee geconfronteerd.

Ik hou liever rekening met die kinderen, die hebben ook iets liefs nodig. En misschien ook wel meer op die dagen, dat er voor hen niets te kiezen valt, niets te geven valt, en ze mee moeten doen aan iets dat echt nodig is?

Alsof die moeders en vaders niet op andere momenten in het jaar hun waardering hebben gekregen, waarom moet dat extra?

Dat zijn altijd een beetje mijn gedachten.. net zoals sommige mensen dat bij valentijnsdag ook hebben.. alleen daar worden geen kinderen gedwongen aan mee te doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Koeksel1980 schreef:
10-05-2023 11:22
Serieus? Dus een leraar krijg elk jaar 25-30 cadeautjes van kinderen? Vind ik ook onzin hoor, is gewoon je werk. Ik krijg ook niet elk jaar cadeautjes van collega's omdat ze zo blij met me zijn.
Huh, ja. Dat is toch gewoon juffen/meesterdag? Of vroeger gewoon de verjaardag van de juf of meester?

Bij mijn dochter op school werd er wel op meer gelegenheden een aardigheidje voor de juf of meester gekocht. Het hoefde overigens niet, maar veel ouders deden het wel.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Koeksel1980 schreef:
10-05-2023 11:22
Serieus? Dus een leraar krijg elk jaar 25-30 cadeautjes van kinderen? Vind ik ook onzin hoor, is gewoon je werk. Ik krijg ook niet elk jaar cadeautjes van collega's omdat ze zo blij met me zijn.

Ik krijg denk ik 3x per jaar een kaartje/fles wijn/bloemen van een geslaagde leerling, maximaal. Super lief natuurlijk maar de meesten doen dut dus niet. Hoeft ook niet want het is mijn werk om leerlingen van A naar B te helpen/begeleiden.

Een caissière krijgt toch ook nooit een kadootje voor al die dagen achter de kassa. Of je loodgieter krijgt ook geen bloemetje wanneer hij je gootsteen repareert. Maak van je verwachting niet andermans verplichting, zoals Guido zo mooi wist te zeggen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het leuk TO, maar ik bedank de juffen er nooit expliciet voor. Ik ben ook niet zo close met ze dat ik ze vaak over ditjes en datjes spreek, eigenlijk alleen maar over belangrijke dingen en korte begroetingen en kreten als 'succes vandaag' en 'fijn weekend' enzo. Maar ik laat wel altijd de juffen mijn waardering voor ze in het algemeen weten, meestal aan het eind van het schooljaar met een kaartje of mailtje met een persoonlijke boodschap.

Ik begrijp wel dat als je niks van ouders terughoort je je op een gegeven moment afvraagt of het eigenlijk wel gewaardeerd wordt. Niet omdat je per se die waardering geuit wil hebben, maar gewoon omdat je het niet weet als je geen feedback erop krijgt. Het antwoord hier lijkt me duidelijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik snap ook eigenlijk wel dat een vader- of moederdagcadeautje wel wat meer vergt van een juf of meester dan een gemiddelde paasknutsel:
- Je moet zorgen dat iedereen zo'n knutsel heeft gemaakt en mee naar huis neemt, ook kinderen die in de week voor moederdag ziek zijn, hun net gekleide vaasje kapot laten vallen, het cadeautje vergeten in hun tas te stoppen, als verse kleuter nog niet mee willen doen maar enkel toekijken, etc. Bij een paasknutsel denk je dan 'oké, prima, dan niet', maar bij een moederdagknutsel is dat not done.
- Je moet zorgen dat de ouders die de klas in komen de knutsels niet zien en dat ze ook 'ongezien' / verpakt mee naar huis gaan.
- Je moet dealen met kinderen die geen vader of moeder in hun leven hebben en dat op zo'n manier doen dat dat bij iedereen goed valt (zie voorbeelden in dit topic waarin dat minder goed ging).
- Je weet dat ouders een oordeel zullen hebben over hoe leuk of origineel de knutsel is en dat er altijd van die 'Ursula's' uit de Luizenmoeder tussen zitten die wel kritiekpunten zullen hebben. Het is toch een cadeautje en specialer dan een andere willekeurige knutsel. Net als dat als je een taart bakt voor visite of voor een bruiloft van je broer je het belangrijker vindt dat hij lekker en mooi is en niet mislukt of dat je hem laat vallen dan als je hem op een willekeurig moment voor je eigen gezin maakt.

Ik zou net als anderen hier aanraden om het gewoon simpel te houden, want het gaat om het idee en een tekening vind ik net zo leuk, maar ik snap best dat het meer energie/tijd/stress kost dan een andere knutsel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gijsgans schreef:
10-05-2023 10:40
Leuk om te lezen dat de reagerende moeders de cadeautjes waarderen. Toch vind ik wel dat er hier iets te makkelijk over gepraat wordt. Geloof het of niet, maar je bent al gauw 3 middagen aan het knutselen (en ik snap dat je er dat niet altijd vanaf ziet :-D). Helemaal niet erg, maar feit is wel dat die tijd er eigenlijk gewoon niet is. 5 Uur rekenen per week, 4 uur taal, 2,5 uur spelling etc. etc. Als we al die uren bij elkaar optellen, dan past het niet in de schooluren en dan hebben we het nog niet eens over de sportdagen, uitjes, kerstvieringen, verkeersexamens etc.
Natuurlijk hoeft to geen 30 bedankjes voor een moederdagcadeautje, maar een korte reactie is best fijn. Niet omdat je jezelf op de borst wil kloppen, echt niet, maar het is wel fijn om te weten dat de investering niet in een diep gat valt.
Ja, daag, dat is toch gewoon een probleem tussen leerkracht en school of zelfs school en ministerie? Waarom zouden ouders dat moeten compenseren? Jij gaat toch ook de vakkenvuller van de Appie niet extra bedanken dat ie toch de vakken heeft gevuld ondanks dat de Appie hem daar niet voldoende voor betaalt?
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
Susan schreef:
10-05-2023 11:36
Huh, ja. Dat is toch gewoon juffen/meesterdag? Of vroeger gewoon de verjaardag van de juf of meester?

Bij mijn dochter op school werd er wel op meer gelegenheden een aardigheidje voor de juf of meester gekocht. Het hoefde overigens niet, maar veel ouders deden het wel.
Tja is idd gewoon juffen- of meesterdag. Bij ons wordt dat niet zo genoemd maar geven we altijd aan het eind van het jaar een cadeautje. Nuchter als ik ben vind ik het eigenlijk ook nooit zo nodig. Het is je werk, net zoals ieder ander zijn werk doet. Ik krijg ook zelden een cadeautje op mn werk. En als ik dan wel iets krijg is dat extra speciaal. Nu krijgen die juffen dus 25 cadeautjes, waaronder een hoop chocolade en badschuim. Overigens krijgen de leerkrachten bij ons ook al een cadeautje met hun verjaardag. Dan wordt er altijd geld ingezameld voor 1 cadeau, maar het is de gewoonte (vanuit ouders) dat de kinderen ook ieder nog iets kleins geven. Dat wist ik de eerste keer niet, dus kind als bijne enige met lege handen. Maar kom op, ik had toch al geld voor een cadeau gegeven? Ik vond het nogal dubbelop.

Moederdagcadeautjes van school zijn altijd leuk. Zeker in de kleuterklas lijkt het me dat daar tijd voor is dat te organiseren. Daar wordt toch zo vaak geknutseld? En je weet al een jaar dat die dag eraan komt. In de hogere klassen (groep 4 ofzo? wordt het niet meer gedaan bij ons.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nomellamas schreef:
10-05-2023 11:33
Ik vind moeder en vaderdag altijd een beetje apart. Lief bedoeld dat wel natuurlijk maar toch..

Extra lief zijn en bedanken voor alle moeite die zij in hun kroost steken, terwijl dat gewoon bij normaal ouderschap hoort.

Sommige kinderen hebben geen vader of moeder ( in beeld ) en die worden op die dagen daar extra mee geconfronteerd.

Ik hou liever rekening met die kinderen, die hebben ook iets liefs nodig. En misschien ook wel meer op die dagen, dat er voor hen niets te kiezen valt, niets te geven valt, en ze mee moeten doen aan iets dat echt nodig is?

Alsof die moeders en vaders niet op andere momenten in het jaar hun waardering hebben gekregen, waarom moet dat extra?

Dat zijn altijd een beetje mijn gedachten.. net zoals sommige mensen dat bij valentijnsdag ook hebben.. alleen daar worden geen kinderen gedwongen aan mee te doen.
Mijn kinderen hebben een vader die niet naar hen omkijkt en zij vonden/vinden dat op basisschool/knutselleeftijd allebei heel erg moeilijk. Maar dat vonden/vinden ze op alle andere schooldagen waarop niet geknutseld wordt voor vaderdag ook. Als ze zien dat andere kinderen door hun vader worden opgehaald. Als ze verhalen horen over toffe dingen die kinderen met hun vader doen. Als ze gaan spelen bij vriendjes waarvan toevallig de vader thuis is ipv de moeder. Etc. etc. Dus daar hoef je de vaderdagcadeaus niet voor af te schaffen, dat gemis voelen ze op school toch wel.
Mijn ene kind maakte overigens al snel juist met trots het vaderdagcadeau voor een wel aanwezige man in zijn leven en voelde dat dan juist als dat ie eindelijk "iets terug kon doen" , als een soort fuck you dus.
Mijn andere kind maakte de cadeaus juist wel voor de eigen vader, en kon dan zo even het gevoel hebben dat vader dit keer wel zou komen opdagen.

Dus kinderen kunnen er ook zelf wel een manier in vinden hoe dat vaderdagcadeau hanteerbaar voor ze wordt.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
10-05-2023 11:51
- Je moet zorgen dat iedereen zo'n knutsel heeft gemaakt en mee naar huis neemt, ook kinderen die in de week voor moederdag ziek zijn, hun net gekleide vaasje kapot laten vallen, het cadeautje vergeten in hun tas te stoppen, als verse kleuter nog niet mee willen doen maar enkel toekijken, etc. Bij een paasknutsel denk je dan 'oké, prima, dan niet', maar bij een moederdagknutsel is dat not done.
En dat ieder kind de goede knutsel mee naar huis neemt. Ik had als kleuter ooit het verkeerde moederdagcadeau mee. Was een zelfgeknutseld fotolijstje mét naam en foto, blijkbaar leken dat andere meisje en ik erg op elkaar.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Overigens is mijn zoon nu 12. Hij gaf aan 30 euro gespaard te hebben voor een kado voor moederdag. Toen heb ik hem verteld wat ik het allerliefste wilde voor moederdag: een canvas van 2 euro bij de action met daarop een schilderij van mijn favoriete Marvel karakter (mijn zoon kan objectief gezien echt goed tekenen en marvel is ons ding van ons samen) en dat hij zijn centjes lekker aan zichzelf besteed. En dat meen in echt. Zo een knutselwerkje vind ik nog steeds het allermooiste wat je kan krijgen van je kind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Susan schreef:
10-05-2023 12:18
En dat ieder kind de goede knutsel mee naar huis neemt. Ik had als kleuter ooit het verkeerde moederdagcadeau mee. Was een zelfgeknutseld fotolijstje mét naam en foto, blijkbaar leken dat andere meisje en ik erg op elkaar.
Ach gus, wat sneu! Zie helemaal voor me hoe beteuterd je dan als kind bij je eigen moeder aan het bed staat. (Ik neem tenminste aan dat ook jij je cadeau tegelijk met het ontbijt-op-bed gaf.)
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
fashionvictim schreef:
10-05-2023 12:16
Dus kinderen kunnen er ook zelf wel een manier in vinden hoe dat vaderdagcadeau hanteerbaar voor ze wordt.
Dat wel, maar elk kind is daar weer anders in en dat moet je als juf of meester dan maar weer net weten en aanvoelen. Het ene kind wil het er zo min mogelijk over hebben, de ander heeft juist wat extra aandacht of een gesprekje erover nodig. Kleuters kunnen het vaak sowieso nog niet zo goed verwoorden of beslissen en dan moet je als leerkracht het er van tevoren met de wel aanwezige ouder over overleggen. Dus het kan allemaal wel, maar het kost wel extra aandacht, energie en tact van een leerkracht dan wanneer het over een willekeurige andere knutsel gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
fashionvictim schreef:
10-05-2023 12:04
Ja, daag, dat is toch gewoon een probleem tussen leerkracht en school of zelfs school en ministerie? Waarom zouden ouders dat moeten compenseren? Jij gaat toch ook de vakkenvuller van de Appie niet extra bedanken dat ie toch de vakken heeft gevuld ondanks dat de Appie hem daar niet voldoende voor betaalt?
Dat is helemaal niet wat ik ermee bedoel te zeggen en ik wil het probleem al helemaal niet bij ouders neerleggen. Het enige wat ik hiermee probeerde te zeggen was dat het maken van het cadeautje best impact (kan) hebben op je lesweek/lesweken en dat dat, zoals ik schreef, helemaal niet erg is.
gijsgans wijzigde dit bericht op 10-05-2023 12:35
0.67% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Gijsgans schreef:
10-05-2023 12:34
Dat is helemaal niet wat ik ermee bedoel te zeggen en ik wil het probleem al helemaal niet bij ouders neerleggen. Het enige wat ik hiermee probeerde te zeggen was dat het maken van het cadeautje best impact (kan) hebben op je leswee/lesweken en dat is, zoals ik schreef, helemaal niet erg.
maar als het Helemaal niet erg is, waarom benoem je het dan?
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
10-05-2023 12:33
Dat wel, maar elk kind is daar weer anders in en dat moet je als juf of meester dan maar weer net weten en aanvoelen. Het ene kind wil het er zo min mogelijk over hebben, de ander heeft juist wat extra aandacht of een gesprekje erover nodig. Kleuters kunnen het vaak sowieso nog niet zo goed verwoorden of beslissen en dan moet je als leerkracht het er van tevoren met de wel aanwezige ouder over overleggen. Dus het kan allemaal wel, maar het kost wel extra aandacht, energie en tact van een leerkracht dan wanneer het over een willekeurige andere knutsel gaat.
Hmmm, dat ben ik niet zo met je eens, want ik vind dat een leerkracht daar dus het hele jaar met tact, eventueel extra aandacht en dus energie mee om moet gaan. En daar ook in haar/zijn klas aandacht aan moet besteden zodat de klasgenoten daar ook mee om leren gaan. En ja, ik vind het bij hun werk horen dat ze van elk kind weten wat die daarin nodig heeft. Dat vind ik zelfs een van de primaire taken van een basisschoolleerkracht, om te weten welk kind welke bijzonderheid in de persoonlijke levenssituatie heeft.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
10-05-2023 12:34
maar als het Helemaal niet erg is, waarom benoem je het dan?
Omdat ik er zelf geen moeite mee had. Het had inderdaad weggelaten kunnen worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
10-05-2023 11:51
Ik snap ook eigenlijk wel dat een vader- of moederdagcadeautje wel wat meer vergt van een juf of meester dan een gemiddelde paasknutsel:
- Je moet zorgen dat iedereen zo'n knutsel heeft gemaakt en mee naar huis neemt, ook kinderen die in de week voor moederdag ziek zijn, hun net gekleide vaasje kapot laten vallen, het cadeautje vergeten in hun tas te stoppen, als verse kleuter nog niet mee willen doen maar enkel toekijken, etc. Bij een paasknutsel denk je dan 'oké, prima, dan niet', maar bij een moederdagknutsel is dat not done.
- Je moet zorgen dat de ouders die de klas in komen de knutsels niet zien en dat ze ook 'ongezien' / verpakt mee naar huis gaan.
- Je moet dealen met kinderen die geen vader of moeder in hun leven hebben en dat op zo'n manier doen dat dat bij iedereen goed valt (zie voorbeelden in dit topic waarin dat minder goed ging).
- Je weet dat ouders een oordeel zullen hebben over hoe leuk of origineel de knutsel is en dat er altijd van die 'Ursula's' uit de Luizenmoeder tussen zitten die wel kritiekpunten zullen hebben. Het is toch een cadeautje en specialer dan een andere willekeurige knutsel. Net als dat als je een taart bakt voor visite of voor een bruiloft van je broer je het belangrijker vindt dat hij lekker en mooi is en niet mislukt of dat je hem laat vallen dan als je hem op een willekeurig moment voor je eigen gezin maakt.

Ik zou net als anderen hier aanraden om het gewoon simpel te houden, want het gaat om het idee en een tekening vind ik net zo leuk, maar ik snap best dat het meer energie/tijd/stress kost dan een andere knutsel.
Dat kapotvallen/inpakken/op de juiste dag mee naar huis, daar had ik niet bij stil gestaan. Ik snap wel opeens de populariteit van de geverfde stenen als moederdagcadeau. :mrgreen:

Maar dan nog: Dat je hier goed over na moet denken snap ik, maar het is toch een keuze om je er zó druk om te maken dat je er (veel) overuren voor gaat maken? Al deze randvoorwaarden/uitdagingen komen
namelijk wel ieder jaar terug. Met 1x een lijst maken van wat geschikt is als 'gewone' knutsel en wat als 'cadeau', welke tijdlijn je nodig hebt voor een moeder/vaderdagknutsel en bedenken hoe je de opdracht framed ondervang je dat toch al grotendeels?

En als het consequent teveel gezeik oplevert, dan is het toch ook een hele goede optie om te besluiten dat vader/moederdag een evenement in de familiesfeer is en dat school daar niets aan doet? Of om het simpel te houden met een tekening oid? Jammer dan als ouders dat te min vinden, dan moeten ze thuis maar een fancy knutsel maken met hun kind als vader/moederdagcadeau.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gijsgans schreef:
10-05-2023 12:34
Dat is helemaal niet wat ik ermee bedoel te zeggen en ik wil het probleem al helemaal niet bij ouders neerleggen. Het enige wat ik hiermee probeerde te zeggen was dat het maken van het cadeautje best impact (kan) hebben op je lesweek/lesweken en dat dat, zoals ik schreef, helemaal niet erg is.
Oh sorry, ik dacht dat je ermee bedoelde dat de TO dus gelijk heeft en dat ouders om de dingen die jij aandroeg extra waardering aan de leerkracht zouden moeten geven. Misschien reageerde ik er ook wel wat snibbig op omdat ik dat hier vaker heb gelezen van leerkrachten, dat ze eigenlijk van ouders verwachten dat die extra aardig doen en extra dankbaar zijn en extra vaak komen meehelpen omdat zij als leerkrachten zulke zware arbeidsomstandigheden hebben. Nu ben ik het daar sowieso al niet mee eens, maar het stoort me in zijn algemeenheid dus dat sommige leerkrachten lijken te denken dat hun klanten, de ouders, moeten compenseren wat hun werkgever / het rijk niet goed doet.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik snap je!
gijsgans wijzigde dit bericht op 10-05-2023 12:53
91.39% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind dat je in bredere zin wel zou kunnen discussiëren over wat je als ouder allemaal wel en niet van school zou mogen verwachten. Ik lees hier veel 'dat hoort toch gewoon bij je taken', maar de vraag is wel waarom school eigenlijk verantwoordelijk zou zijn voor een moederdagknutsel. Ik zie het eigenlijk niet als de basistaken van een leerkracht of als een must dat de school dat organiseert. Je kunt ook best zonder en je kunt als andere ouder of opa of oma ook organiseren dat je kind iets knutselt. Hetzelfde geldt voor dingen als traktaties, Sinterklaas/kerst/paas/carnaval/etc.-vieringen, sportdag, schoolreisje, excursies, juffendag, voorleesochtend, Koningsspelen, luizenchecks, kamp, avondvierdaagse, schoolvoetbal/hockey/korfbal/schaak/hardlooptoernooi, enzovoorts. Nou zeg ik niet dat je al die leuke dingen maar weg moet halen, ze hebben ook zeker een pedagogisch doel en geven wat lol en variatie aan de schooltijd. Maar je kunt je wel afvragen of het wel zo normaal is dat school dit maar allemaal doet, naast alle belangrijke basisdingen als leren lezen en rekenen en alle andere inhoudelijke dingen die we van school verwachten. Leerkrachten ervaren een heel grote werkdruk en er komt volgens mij alleen maar meer bij. Niks gaat eraf want het is traditie en het is zo leuk en 'het kost toch maar een middagje?'. Maar al die dingen samen kosten een hele hoop tijd en energie.

Ik zou het dus best begrijpen als onze school een keer zegt: 'Ouders, het is jammer, maar we hebben maar beperkte mankracht en onze prioriteiten liggen zus en zo, dus we stoppen met de moeder- en vaderdagknutsels'. Of met de traktaties, juffendag of avondvierdaagse. En ik denk dat sommige scholen dat ook eigenlijk wel zouden willen, maar niet durven omdat ze bang zijn de wind van voren te krijgen van de mondige en veeleisende ouders. En wat dat betreft snap ik het gevoel van weinig waardering krijgen ook wel: je doet je best voor allerlei extra dingen die niet tot de basistaken van de school behoren, maar o wee als je er een van laat vallen of niet zo doet zoals de ouders het willen. In die zin is het veel prettiger als je ook eens een keer wel hoort dat ouders het zo leuk vinden dat je als school dit soort extra's organiseert.
Alle reacties Link kopieren Quote
fashionvictim schreef:
10-05-2023 12:36
Hmmm, dat ben ik niet zo met je eens, want ik vind dat een leerkracht daar dus het hele jaar met tact, eventueel extra aandacht en dus energie mee om moet gaan. En daar ook in haar/zijn klas aandacht aan moet besteden zodat de klasgenoten daar ook mee om leren gaan. En ja, ik vind het bij hun werk horen dat ze van elk kind weten wat die daarin nodig heeft. Dat vind ik zelfs een van de primaire taken van een basisschoolleerkracht, om te weten welk kind welke bijzonderheid in de persoonlijke levenssituatie heeft.
Zeker, natuurlijk moet een leerkracht dit van kinderen weten en daar op een goede manier mee omgaan. Maar bij zo'n vader- of moederdagknutsel komen gevoelige issues wel meer naar de oppervlakte dan op andere momenten. Al is het zeker niet exclusief dan. Een opdracht als 'maak een tekening over je vakantie' kan bijv. ook heel gevoelig liggen voor kinderen die als enige van de klas niet op vakantie geweest zijn, verwaarloosd worden of van wie de ouders in de vakantie aangekondigd hebben te gaan scheiden. In die zin ligt het dus wel bij de basistaken van de leerkracht ja.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het much ado about nothing - dochter maakte op scouting ook altijd een moederdag / vaderdag knutsel - in 1 of max. 2 opkomsten - meestal spuuglelijk met een kilogram lijm uit het lijmpistool, maar altijd leuk begeleid door de staf - met de kinderen die een "anders dan standaard" achtergrond hadden, werd er altijd een leuk alternatief bedacht en iedereen ging met een leuk gevoel naar huis
idem dito met pasen en met kerst
dat zijn geen professionals met een opleiding - maar vrijwilligers die niet eens betaald worden
en ik kan me niet voorstellen dat daar uitgebreid bedankt wordt na elke opkomst
ze doen het voor de kinderen
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren Quote
Wouw wat een reacties.
Ik heb nog niet alles kunnen lezen.
Maar het is goed te lezen dat het gewaardeerd wordt. Ik hoef niet bedankt te worden, maar dat er wat over gezegd wordt is gewoon leuk. En ja het komt er vaak bij in een periode waar je met andere dingen bezig bent.
Het was meer een inventarisatie van of het gewaardeerd wordt of dat mensen het gewoon niet meer nodig vinden.
Ik lees later nog verder. Ik moet nu weer gaan .
Don't worry be happy

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven