Score eind cito hoger dan advies

30-05-2022 20:15 50 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo,

Kind heeft een hogere score op de cito gehaald dan het advies dat school geeft.
Het scheelt niet veel. Maar toch wel zo dat we nu twijfelen wat te doen.

Situatie:
Advies school: Havo (in groep 7 was dit Kader TL/Havo)
Cito: Havo/VWO
Kind heeft dyslexie, dat is pas heel laat (groep 8) vastgesteld. De eindcito is de eerste toets dat kind met de voorhanden zijnde hulpmiddelen een toets heeft kunnen maken (waarbij kind zelf meteen aangaf dat het zo ontzettend had gescheeld en dat het nu tenminste (meteen) begreep wat de bedoeling was). Hierdoor hebben we het gevoel (dat hadden we al overigens) dat er meer in kind zit dan er tot nu toe uit is gekomen.
School blijft bij eerste advies.

Kind is aangemeld voor een Kader TL/Havo brugklas.
Andere optie is Havo/VWO brugklas. Alleen een Havo brugklas is er niet.

Onze overwegingen:
Kind heeft wel moeite gehad op school, achteraf door de dyslexie. Kader TL/Havo zou waarschijnlijk zorgen voor een rustige(re) start op de middelbare school, meer succeservaringen en lekker mee kunnen doen.
Is het niet zonde om niet Havo/VWO te proberen? Eventueel later alsnog naar Kader TL/Havo gaan is makkelijker, dan andersom (zegt men). (maar wat doet dat met het zelfvertrouwen?)

Kind twijfelt zelf ook, dat maakt het lastig. Als die een uitgesproken mening/voorkeur zou hebben, dan zouden we dat volgen.

Wie heeft er wel eens met dit bijltje gehakt en wat heb je toen gedaan en waarom?
Alle reacties Link kopieren Quote
maze schreef:
30-05-2022 21:03
Hhhmmm ja staat er inderdaad wel zo
Door de zin:”school blijft bij zijn advies” lijkt het of havo/vwo voor school geen optie is?
Nee de school blijft bij het laatste advies, Havo dus!

Dank jullie wel allemaal voor deze inzichten! Goed om van anderen te horen hoe ze het hebben aangepakt of wat zij zouden doen en vooral waarom...
Alle reacties Link kopieren Quote
patchouli_ schreef:
30-05-2022 21:13
Wat is de motivatie voor school om de tl/havo klas te adviseren boven de havo/vwo klas? Helpt het om hier opnieuw een gesprek over te hebben met zoon en school?
Ja daar hebben we morgen nog een gesprek over.
Morgen heb ik ook een belafspraak met de middelbare school.

Overigens kunnen beide klassen op dezelfde school gelukkig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Stokkie schreef:
30-05-2022 21:21
Nee de school blijft bij het laatste advies, Havo dus!

Dank jullie wel allemaal voor deze inzichten! Goed om van anderen te horen hoe ze het hebben aangepakt of wat zij zouden doen en vooral waarom...
Maar het maakt school niet uit of het vmbo-t/havo wordt of havo/vwo?
Alle reacties Link kopieren Quote
Als het op dezelfde school kan zou ik het vooral laten afhangen van hoe erg kind opziet tegen afstromen. Dat is een reële mogelijkheid bij de keuzen voor havo/vwo, dat hij in de tweede toch naar TL gaat. Sommige kinderen krijgen daar vreselijke stress van en dat zou het mij niet waard zijn. Als dat minder speelt zou ik het zeker proberen. Goede dyslectie begeleiding kan heel veel opleveren.
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier hetzelfde gehad vorig jaar, juf wilde mavo-havo en cito was 540 sowieso havo dus. Ik heb contact opgenomen met de school van dochters keuze en daar gesproken met een coördinator. Fijn gesprek was dat. Hij stelde vragen als, heeft kind faalangst, is ze sociaal, gemotiveerd, discipline enz enz.
Aan de hand van dit gesprek besloten dat dochter havo-vwo ging doen maar ik moest de juf nog wel even overtuigen, die stond er niet achter. Basisschool heeft inderdaad een advies wat je dient te volgen maar als bij jouw kind havo het advies mag het in een mavo-havo havo of havo-vwo klas geplaatst worden. En dat beslist vaak de school die leerlingen indeelt in de klassen.

Mijn advies, neem even contact op met de school van jullie keus en leg daar jullie vraag neer
enkie2009 wijzigde dit bericht op 30-05-2022 21:35
0.19% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
maze schreef:
30-05-2022 21:30
Maar het maakt school niet uit of het vmbo-t/havo wordt of havo/vwo?
Volgens mij heeft de basisschool daar niets over te zeggen. Alleen de middelbare school kan aangeven of ze hem met havo advies en havo/vwo Cito in havo/vwo brugklas willen plaatsen.
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren Quote
Nog een overweging: hoe hoger het niveau hoe meer tekst. Wellicht zal dat best gaan met de nieuwe hulp, maar kind moet dat wel zien zitten. Het kost namelijk toch meer moeite bij een dyslectisch kind om met zoveel tekst om te gaan.
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn dochter zit op een grote scholengemeenschap en daar is veel ingericht voor kinderen met dyslexie. Deze kinderen krijgen meer tijd voor toetsen, aparte ruimtes, je bent wel een officieel diagnose nodig maar als een kind het daarmee red op havo-vwo is dat toch geweldig!
Mijn dochter kon volgens cito ook havo/vwo doen.
Toen besloot haar juf dat ze beter mavo/havo kon doen i.v.m. dyslexie, add en onzekerheid.
Mijn dochter was even teleurgesteld maar doordat de lessen op mavo (en soms een beetje havo) niveau werden gegeven, kon ze super goed meekomen en haalde ze hoge cijfers. Hier leefde zij echt van op!
Door corona periode werd het 2e jaar ook een brugjaar. Mijn dochter doet nu havo/vwo. Ook dit gaat weer super, ze staat gemiddelde een 8, en mag in het 3e jaar vwo doen.
Zelf heeft ze ervoor gekozen dit niet te doen. De exacte vakken haalt ze prima op vwo niveau maar talen (vooral Nederlands en Engels) blijven lastig. Ze zou het kunnen maar wel met veel tijd en moeite. Ze wil ook nog een leuk leven naast school, ze sport veel en veel vriendinnen, dus ik denk dat ze een goede keuze heeft gemaakt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoon kreeg een TL advies. Scoorde op IEP eindtoets vwo. Basisschool stelde advies bij naar TL/havo. Gaat toch naar TL brugklas. De vmbo-school (hier geen brede scholengemeenschappen, enkel vmbo-kolossen of havo/vwo kolossen) heeft hem nu geplaatst in een TL kansklas.

Waarom niet naar een havo/vwo brugklas: vanwege bepaalde karaktertrekken en verleden van zoon. En ook het onvoorspelbare (van dikke onvoldoende naar foutloze toets binnen één week, net hoe de wind staat) van zijn ‘presteren’. Hij is ‘weg’ na een paar tegenvallers (doorzetten is niet zijn ding) en ik zie hem alweer in een diepe put belanden als hij dan na kerst al van school moet wisselen. Over de vmbo-school is hij tot nog toe niet één keer negatief geweest na drie meeloopdagen en dat is al heel wat waard na acht jaar lang gedoe op iedere schooldag. Dat hij ineens op tijd klaar stond voor school en alles had gedaan zonder enige aansporing. Dat wil ik graag vasthouden :P
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou vertrouwen op het advies van school en navraag doen als je de motivatie niet begrijpt. Waarom zou een ouder het beter weten dan professionals op school?
Mijn eigen ervaring: Advies vanuit remedial teacher VMBO-KB, cito score havo/VWO. Naar een Havo/TL brugklas gegaan, toetsen op havo niveau. Doorheen gevloten. Met een omweggentje toch VWO gaan doen en uiteindelijk cum laude WO afgestudeerd.

Ik zou kind, die het lastig genoeg gehad heeft, lekker naar Havo/TL laten gaan en na 1 jaar evalueren of hij beter naar Havo/VWO kan. Zo ja kan hij daar een jaartje proberen en dan evt door met havo of VWO.

Edit: begrijp ik goed dat hij niet 2 jaren kan bruggen? In dat geval kan opstromen ook altijd nog.
Alle reacties Link kopieren Quote
Senseo schreef:
30-05-2022 20:23
Afstromen is makkelijker dan opstromen, vooral met dyslexie. Ik zou daarom voor HAVO/VWO gaan, Het is dezelfde stof alleen anders gescoord en soms extra VWO Vragen. Als je dat niet haalt dan ga je na de brugklas HAVO doen. En lukt het beiden niet dan stroom je af naar TL. Kinderen zijn best heel flexibel.
In een vwo/havo klas jaagt men de stof er in veel hoger tempo doorheen. Toetsen zijn vaak anders opgezet.
En vaak maakt men de schifting vwo of havo na het 2e leerjaar.
Mijn ervaring.. dat echte havisten 2 jaar lang op hun tenen liepen, net aan een 6 scoorden en 3 havo behoorlijk met de ziel onder de arm rondliepen, vaak deden ze 3 havo of 4 havo over.

Ik denk dat een tl havo klas prettiger is. Zodat er kan worden gewerkt met hulpmiddelen om om te gaan met de dyslexie, en er gewenning kan optreden daaraan. Eventuele achterstanden of onzekerheid oplossen.
Mocht kind over een jaar of wat dolgraag iets universitaire gaan doen dan is er na havo 5 vwo 5 en 6 of HBO en dan WO.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is ook wel bijzonder dat pas in groep 8 getest is op dysl.
Tegenwoordig zij de eisen voor een verklaring zo streng, dan moet je anderhalf jaar op de toetsen spelling en lezen E scores hebben.
Als dat zo is snap ik ook het advies TL weer. Want zonder dysl begeleiding worden dat niet opeens A-tjes
K0koro schreef:
30-05-2022 22:31
In dat geval kan opstromen ook altijd nog.
Opstromen kan helemaal niet altijd nog. Veel scholen doen er ontzettend moeilijk over en stellen enorme eisen aan kinderen die willen opstromen.
maze schreef:
30-05-2022 20:53
School blijft bij het eerste advies staat er. Dus niet havo/vwo maar vmbo-t/havo
advies school is havo. Cito is havo/vwo.
TO zegt opties zijn vmbo-t/havo of havo/vwo brugklas.
Volgens mij bedoelt TO dat school advies niet aanpast naar havo/vwo.
Maar dat maakt dus helemaal niks uit, kind kan gewoon naar havo/vwo brugklas. Als hij/zij wil.
oh, ik ben dikke mosterd. Blijkbaar wat berichten gemist..
Lady*Voldemort schreef:
31-05-2022 09:01
Opstromen kan helemaal niet altijd nog. Veel scholen doen er ontzettend moeilijk over en stellen enorme eisen aan kinderen die willen opstromen.
Oh, nou in dat geval maar ploeteren op HavoVWO ipv deze mogelijkheid vooraf met school bespreken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had zelf de hoogste cito-score, maar ik vond het weinig zeggend. Het gaf meer aan hoeveel kennis ik al had. NIets over mijn leervermogen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lady*Voldemort schreef:
31-05-2022 09:01
Opstromen kan helemaal niet altijd nog. Veel scholen doen er ontzettend moeilijk over en stellen enorme eisen aan kinderen die willen opstromen.
Dat is niet de ervaring die ik heb met middelbare scholen, werktechnisch want prive is het nog lang niet zover.

Vaak bepaalt het VO in welke klas het kind komt, op basis van diverse gegevens. Ik ken echt heel veel leerlingen die zonder enige moeite een niveau hoger zijn gegaan. En ook de andere kant op helaas.

Ik denk dat het goed is om een kind een succeservaring op te laten doen.
Ooit een leerling die in 8 ook giga was gegroeid. Lastig gesprek met ouders gehad, op basis van gegevens mocht hij naar TL. Ik (en VO) adviseerde op basis van vele andere gegevens kader/TL waar de lesstof op TL gegeven werd en hij dus veel succeservaringen op zou doen. Het werd TL, keuze van ouders. Kind was na een half jaar weg van school omdat het niet lukte. Recent achter gekomen dat hij vmbo basis examen heeft gedaan.

Een VO school krijgt een standje bij een afstromer, niet bij iemand die hoger gaat. Wordt per school bijgehouden heb ik me laten vertellen en iets met geld. (Daar weet ik geen details van).
Een baksteen is nooit alleen
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn beide kinderen hebben hoger gescoord op de cito dan het advies was. Mijn oudste HAVO/VWO (advies HAVO) en mijn jongste VMBO kader/tl/gl (advies: basis/kader en hij heeft dyslexie). Ik heb beide kinderen gevraagd wat zij wilden. Mijn oudste wilde HAVO doen en mijn jongste basis/kader. Zij moeten het doen op de middelbare school. Wie ben ik om dan te beslissen welk niveau ze moeten doen. Alleen als zij zelf het hogere niveau wilden doen, had ik dat aangekaart bij de basisschool.
Alle reacties Link kopieren Quote
Cito is echt een moment opname. Ik weet niet of het verstandig is om op basis van 1 goede uitslag meteen voor het hoogste niveau te gaan, terwijl een leerkracht (als het goed is) ook kijkt naar hoe je kind op school werkt en leert. Je geeft daarbij aan dat je kind het moeilijk heeft gehad op de basisschool, zou daarom een 'rustige' start niet voor je kind zijn gemoed lekkerder zijn?
Is er een specifieke reden waarom je kind perse VWO zou willen doen (bijv. beroepskeuze)? Want als de motivatie van je kind zelf heel hoog is om VWO te doen dan kan je inderdaad wel kiezen om HAVO/VWO te gaan doen, echter denk ik ook dat de dyslexie niet zomaar in één klap opgevangen is waardoor je kind de teksten nu makkelijker leest en zal het blijven trekken worden (ook omdat ze dus eigenlijk een minder goede start op de basisschool mee heeft gekregen).
mijn advies zou zijn om op de school waar je je kind wil inschrijven na te gaan hoe de doorstroom mogelijkheden zijn van havo naar vwo. Of als ze al weet welke kant ze op wil met haar beroepskeuze kijken of er mogelijkheden zijn om van HBO door te stromen naar WO. Dan doe je er misschien iets langer over, maar je kind heeft dan nog voldoende tijd om zich verder te ontwikkelen. (ik ben zelf leerkracht geweest en niks is zo moeilijk om vooruit te kijken naar wat het beste is voor je kind; het enige wat ik zou kunnen zeggen is; kijk naar wat je kind NU nodig heeft om succeservaringen te ondervinden)
Alle reacties Link kopieren Quote
Kellebel87 schreef:
02-06-2022 11:15
Cito is echt een moment opname. Ik weet niet of het verstandig is om op basis van 1 goede uitslag meteen voor het hoogste niveau te gaan, terwijl een leerkracht (als het goed is) ook kijkt naar hoe je kind op school werkt en leert. Je geeft daarbij aan dat je kind het moeilijk heeft gehad op de basisschool, zou daarom een 'rustige' start niet voor je kind zijn gemoed lekkerder zijn?
Is er een specifieke reden waarom je kind perse VWO zou willen doen (bijv. beroepskeuze)? Want als de motivatie van je kind zelf heel hoog is om VWO te doen dan kan je inderdaad wel kiezen om HAVO/VWO te gaan doen, echter denk ik ook dat de dyslexie niet zomaar in één klap opgevangen is waardoor je kind de teksten nu makkelijker leest en zal het blijven trekken worden (ook omdat ze dus eigenlijk een minder goede start op de basisschool mee heeft gekregen).
mijn advies zou zijn om op de school waar je je kind wil inschrijven na te gaan hoe de doorstroom mogelijkheden zijn van havo naar vwo. Of als ze al weet welke kant ze op wil met haar beroepskeuze kijken of er mogelijkheden zijn om van HBO door te stromen naar WO. Dan doe je er misschien iets langer over, maar je kind heeft dan nog voldoende tijd om zich verder te ontwikkelen. (ik ben zelf leerkracht geweest en niks is zo moeilijk om vooruit te kijken naar wat het beste is voor je kind; het enige wat ik zou kunnen zeggen is; kijk naar wat je kind NU nodig heeft om succeservaringen te ondervinden)
Ik lees mijn eigen tekst terug en het lijkt erop dat ik ervan uit ga dat ze naar het VWO wil doorstromen of dat ze een Master zou moeten halen. Wat ik wil zeggen is dat dit dus eigenlijk van belang is ALS ze echt een beroep wil gaan doen waar een Master of Bachelor voor nodig is, dat je daar dan inderdaad wel op let. Maar deze beroepen of opleidingen zijn natuurlijk niet de heilige graal.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar dan kunnen ze die hele eindtoets toch net zo goed gewoon afschaffen eigenlijk? Als van havo naar havo/vwo op basis van een momentopname een te grote stap is dan is van vmbo-tl naar vmbo-tl/havo dat net zo goed, want die sprong is net zo groot. Naar beneden op basis van de Cito kan - terecht - ook niet, dus waarom zou je die hele toets dan nog afnemen? Hooguit voor de echte twijfelgevallen, maar heeft het dan nog nut dat de hele klas die toets maakt?
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Susan schreef:
02-06-2022 11:22
Maar dan kunnen ze die hele eindtoets toch net zo goed gewoon afschaffen eigenlijk? Als van havo naar havo/vwo op basis van een momentopname een te grote stap is dan is van vmbo-tl naar vmbo-tl/havo dat net zo goed, want die sprong is net zo groot. Naar beneden op basis van de Cito kan - terecht - ook niet, dus waarom zou je die hele toets dan nog afnemen? Hooguit voor de echte twijfelgevallen, maar heeft het dan nog nut dat de hele klas die toets maakt?
Het heeft ook geen nut..
En zeker niet als ze kinderen met eigen leerlijnen ook meenemen in een eindtoets...
Want die krijgen stof voor hun neus die ze niet kennen omdat ze die stof nooit gehaald hebben vanwege dyslexie/dyscalculie.
Dus die doen maar wat en halen het hele gemiddelde omlaag...

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven