Tactiek 5 december

20-10-2023 10:46 102 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze kindjes zijn 0 en 4. Dit is het eerste jaar dat mijn kleuter vol is van Sinterklaas, door school denk ik. Ook de speelgoedboeken worden elke dag druk bekeken. Ik vind december een hele gezellige maand, maar de overdaad staat me tegen. Ik wil daarom graag met man een soort ‘tactiek’ bedenken voor de Sinttijd. Daarom vragen aan jullie:

• Wat is je budget per kind?
• Hoe vaak mogen ze hun schoen zetten?
• Hoe ga je om met verlanglijstjes?
• Hoeveel cadeaus geef je met pakjesavond?

Wij zijn vrij nieuw in dit hele gebeuren, vandaar even op zoek naar inspiratie! Met mijn eigen ouders en broertje vieren we elk jaar Sint met lootjes trekken, maar tot nu toe kreeg kleuter daar nog niet veel van mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij zetten best vaak schoen… heerlijk bij de haard zingen en dan zit er een zakje pepernoten… chocomunt of klein cadeautje (max euro) erin…
Pakjesavond thuis is 1 zak vol voor 3 kinderen met gewoon leuke niet te dure dingen…. 100 tot 150 per kind…

We hebben ook een familie pakjesavond waar alleen de kinderen iets krijgen.. en dan per kind 20 euro max en 1 cadeau per volwassene per kind (dus als er 6 volwassene zijn krijgt ieder kind dus 6 cadeautjes)

Kerst vieren we dan weer simpel met vooral lekker eten en een paar nuttige cadeautjes onder de boom… speelgoed hebben ze dan al in overvloed
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh en de kringloop is ook een hele goede plek om cadeaus te kopen. Opbrengst gaat vaak naar een goed doel, veel beter voor het milieu, en voor je portemonnee. En kind heeft echt niet door of iets nieuw of tweedehands is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Budget kijk ik niet echt naar. Koop iets wat ik passend en leuk voor ze vindt; bonus als het op de verlanglijst staat. Oudste is nu 8 en daar houden we serieus rekening met de lijst.

Twee keer per week schoen zetten op vaste dagen. 1 keer per week wat lekkers, 1 keer per week een kleinigheidje.

Pakjesavond krijgen ze van ons 4-5 cadeaus. Maar ook nog van alles van opa’s/oma’s/ooms/tantes dus in de praktijk zitten ze al snel aan 10 cadeaus. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat er ook iets van kleding/broodtrommel/boek of iets dergelijks bij zit.

Ik probeer dit wel te sturen door de verlanglijstjes te delen.

Sinds een paar jaar doen we pakjesmiddag. Veel meer relaxed! Vanaf uur of 16:00 ongeveer.

Sinterklaas journaal kijken ze vanaf groep 4 op school en dat vinden wij vroeg genoeg.
pietje wijzigde dit bericht op 20-10-2023 15:05
12.56% gewijzigd
Je moet voor jullie gezin bepalen wat een leuke en dragelijke manier wordt. Ik vind het wel een aanrader om hier een gesprek over te voeren met je partner want wij zijn hierin wel heel anders opgevoed.

Van mijn man mogen ze 3-4 keer per week hun schoen zetten vanaf dan sinterklaas op TV is aangekomen in NL en zit daar áltijd een (klein) cadeautje in en wat lekkers en pepernoten. We kijken elke avond sinterklaasjournaal, gaan naar alle mogelijke plekken waar we Sinterklaas kunnen zien en op pakjesavond krijgen de kinderen geen nuttige cadeautjes maar speelgoed en alles is gloedje nieuw.

Ik ben echt het tegenovergestelde. 1 x per week schoen met wat lekkers en eventueel één keer een klein cadeautje, ik heb nooit sinterklaasjournaal gekeken als kind en zou het ook thuis niet aanbieden net voor het slapen gaan (de boel gaat vaak mis natuurlijk), ik wil alleen naar de lokale intocht en op pakjesavond krijgen de kinderen een paar cadeautjes, een paar "nuttig" en bij voorkeur tweedehands.

En dan hè... :)

De verschillen komen nu steeds meer naar voren nu de kinderen ouder worden. Vorig jaar was er ineens het sinterklaasjournaal (kind had er eindelijk de leeftijd voor) en ik was echt verbaasd dat we dit elke dag gingen kijken.

Kind ervaart heel veel spanning en is dood op, we liggen hier niet in op één lijn. Zelfs dusdanig dat man echt paniek voelde toen ik de dag ervoor de door mij verzamelde cadeautjes presenteerde en echt dacht: dit is toch niet léuk?!? Uiteindelijk heeft hij nog iets bijgekocht (en ik moet er toch bij vertellen dat de vreugde bij mijn uitgezochte cadeautjes groter was en ook duurzaam mee gespeeld is).

Onze afspraken:
- 2x per week schoen zetten, met klein cadeau vanaf intocht in NL
- Pakjesavond starten we rond een uur of 3, omdat anders zo snel bedtijd is na alle cadeautjes uitgepakt te hebben
- Cadeautjes verzamel ik in overleg (ik houd gedurende het jaar een lijstje bij), maar wel voornamelijk tweedehands (duurzaamheid) en een paar dingen erbij die in zijn categorie "nuttig" vallen (nieuwe pyjama etc.).
- We (ik) organiseren dit jaar een speurtocht, omdat we merken dat kind heel veel spanning heeft en geen rust heeft tot het laatste cadeautje is uitgepakt. Vorig jaar waren we binnen 15 minuten klaar. Dat is echt niet leuk.

Opvallend trouwens, mijn broers en zussen hebben dezelfde discussies thuis als ik met man heb. Het ligt ongetwijfeld dus aan onze opvoeding. Wel bijzonder want ik vond Sinterklaas echt gewéldig vroeger, heb er dus helemaal geen schade of vervelende herinneringen aan over gehouden dat mijn ouders niet all out gingen..
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij ons is Sint het belangrijkste feest van het jaar en we gaan helemaal los. Dit is een traditie van vroeger toen wij met de hele (grote) familie lootjes trokken met surprise en gedicht. Onder de 18 werd je overladen met cadeautjes (want eigen gezin en elk volwassen lid van de familie kocht iets voor je) echt we waren uren bezig. Ik kom verder uit een heel nuchtere familie, behalve bij Sint. Nu in kleiner verband met eigen gezin en aanhang en kind nog steeds precies hetzelfde. Ik werd er vroeger niet hyper van en mijn eigen kind ook niet dus in ons geval kan het prima. Budget hou ik wel een beetje in de gaten, want ik kan nog wel eens uit de bocht schieten.
Mijn kind had ook veel stress van Sinterklaas. Ik heb haar daarom al heel jong verteld dat het niet echt was allemaal. Het feest bleven we gewoon vieren.
Sterker nog, zelfs nu ze op de middelbare school zitten, willen ze toch nog graag dat hele toneelstukje met papa die even wat vuilnis in de container gooit buiten en dan ineens wordt er aan de deur geklopt en oh! Daar staat een zak cadeautjes.

Ik vind het wel lief eigenlijk. Tradities zijn leuk voor kinderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Doreia* schreef:
20-10-2023 10:54
Hier beginnen we pas met de intocht van sinterklaas aan Sinterklaas.
Voor die tijd verberg ik de boeken en alles wat ermee te maken heeft.

Pas dan komen er pepernoten in huis.
Ik koop van tevoren de chocoladeletters, anders zijn ze op als ik later start. En ik sla pepernoten in, want onze supermarkt verkoopt een week voor Sint al geen pepernoten meer.

Het journaal kijken ze op school. Ik kijk het op mijn eigen tijd zodat ik weet waarover het gaat.

Schoen zetten 1x per week beginnend met de intocht, want dan roept Sint dat het mag.

Ik kijk naar de verlanglijst en als het teveel is, meld ik dat Sint aan meer kinderen cadeaus moet geven, dus dat misschien niet alles word gegeven.

Geen budget, wel eigen plannen wat ik hen graag wil geven.

Maar vooral: hou het rustig. Anders heb je nog jaren stuiterende kinderen en daar word niemand blij van.

Dit!
Nu niet meer want ze zijn volwassen.

Verder was bij ons dat schoen zetten heel spannend, dus werden ze niet bewust gezet maar zat er in de ochtend soms wel iets in. En heel soms kwam Sint precies als ze in de avond in bad zaten. Snel eruit, en kijken. En dan rustig slapen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik doe dus enorm mijn best om er voor te zorgen dat zoon er niet veel mee geconfronteerd wordt, maar we kunnen er bijna niet omheen. Thuis kijken we expres geen Sinterklaas journaal, blijken ze dat op school te kijken. Hij weer helemaal in de stress of de cadeautjes wel komen. Ik heb hem dus gezegd dat het Sinterklaasjournaal nep is. Ik vind dat het onnodig spannend gemaakt wordt in een voor kinderen sowieso al spannende periode. Wat ons betreft is dit jaar ook de laatste Sinterklaas voor hem waarbij hij nog gelooft.
tinkeltje33 wijzigde dit bericht op 20-10-2023 13:29
0.19% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij ons mogen ze iedere avond hun schoen zetten, maar daar zit dan altijd wel alleen een paar pepernoten in. Ik doe niet aan schoencadeaus.
Als ze er een tekening of wortels voor Ozosnel bij zitten, of ze hebben gezongen, dan krijgen ze altijd wel een mooie bedankbrief. Dat vinden ze speciaal genoeg.

Ik heb niet een vast aantal cadeaus voor pakjesavond, denk dat we meestal uitkomen op zo'n 5-10. Daar zitten ook wat kleine cadeautjes bij zoals stickervellen en kleurboekje(die anderen wellicht in een schoen hadden gedaan) en dan twee of drie duurdere cadeaus. Meestal laten de kinderen wel merken wat hun allergrootste wens is van het verlanglijstje en die koop ik altijd (tot nu toe zijn dat dingen niet ook nog binnen een redelijk budget vallen).

Handige cadeaus waar ze niet om vragen (dekbedovertrek, sokken etc.), daar heb ik niks mee. Sint juist een kinderfeest waar het om het kind draait.
(Hoewel ik zelf als kind wel vaak gewoon een pyjama kreeg en dat ook totaal niet erg vond.)
Alle reacties Link kopieren Quote
Schoen zetten 2 of 3 keer ofzo, dat doen we dan wel eens bij opa en oma zodat zij ook iets kunnen geven. Dat start pas vanaf de intocht idd. Ons kind leeft nu eerst toe naar Sint Maarten, haha. En dan doen we ook maar bij één decemberfeestdag cadeaus, dus niet ook nog een keer met kerst ofzo.
ollie-ollie wijzigde dit bericht op 27-10-2023 20:56
45.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij deden woensdag en zaterdag schoen zetten, en pakjesavond alleen met het gezin om overdaad te voorkomen. Oudste kind is in dezelfde week jarig en opa en oma konden geen maat houden. Jammer voor ze, maar dan deden ze dus niet mee met Sinterklaas. Aantal cadeautjes was ongeveer de leeftijd van het kind; meer aandacht hadden ze toch niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij deden het een tijdlang met familie, toen hadden we wel afspraken, ik geloof €70 en zes pakjes per kind. Ze mochten dan twee of drie keer per week hun schoen zetten. Nu zijn de kinderen groter, zetten ze niet meer hun schoen maar doen we nog wel cadeautjes op 5 december, niet meer met die familie, dus het budget hebben we losgelaten, het is nu gewoon hoe het uitkomt. Mijn dochter krijgt elk jaar de adventskalender van ICI Paris en voor de rest zie ik het wel.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Mijn kinderen zijn grotendeels opgegroeid in het buitenland en hebben sinterklaas niet zo meegekregen. Ik heb er zelf weinig mee, dat vond het helemaal prima.
Onze jongste kwam op 5-jarige leeftijd weer in Nederland en heeft het dus wel meegekregen. We deden het in afgeslankte vorm mee: 1 keer week schoen zetten (effectief ongeveer 3 keer) en zonder pakjesavond: cadeautjes doen we met kerst.

Er is in Nederland een enorme overdaad, dus eigenlijk hoef je thuis amper wat te doen is mijn ervaring. Maar dat is aan jezelf: je kunt zo gek maken als je zelf wilt (of niet wilt).
Alle reacties Link kopieren Quote
Enchine schreef:
20-10-2023 13:58
Mijn kinderen zijn grotendeels opgegroeid in het buitenland en hebben sinterklaas niet zo meegekregen. Ik heb er zelf weinig mee, dat vond het helemaal prima.
Onze jongste kwam op 5-jarige leeftijd weer in Nederland en heeft het dus wel meegekregen. We deden het in afgeslankte vorm mee: 1 keer week schoen zetten (effectief ongeveer 3 keer) en zonder pakjesavond: cadeautjes doen we met kerst.

Er is in Nederland een enorme overdaad, dus eigenlijk hoef je thuis amper wat te doen is mijn ervaring.
Maar dat is aan jezelf: je kunt zo gek maken als je zelf wilt (of niet wilt).
Huh, hoezo? Het is toch niet zo dat er buiten de deur overal maar cadeautjes worden uitgedeeld? Meer dan een klein cadeautje (en later surprise) op school en hooguit iets op het werk van je vader of moeder wordt het niet.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Overigens zou ik - als je vindt dat er overdaad is - er eerder voor kiezen om het alleen thuis te vieren en dan de intocht alleen op tv te kijken en de viering op je werk bijvoorbeeld te skippen, dan naar allerlei intochten en vieringen op werk te gaan en het dan thuis te skippen. De Sinterklaasviering thuis vind ik toch echt wel het belangrijkste en het leukste (en op school natuurlijk, maar het is ook weer niet dat ze daar de hele dag met Sinterklaas bezig zijn, die overdaad valt in mijn ogen nogal mee).
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn enige tip zou zijn: afstemmen met familie. Ik heb dat nooit gedaan maar achteraf gezien zou dat beter zijn geweest. Nu was het thuis (want man wilde dat vanwege eigen goede herinneringen), bij mijn schoonmoeder (wilde koste wat kost ook een ‘ouderwetse pakjesavond’ bij haar) en toen wilde mijn moeder ook met alle geweld haar variant van Sinterklaas.

Het vieren op werk van man hebben we daarom altijd overgeslagen. Gek werd ik ervan. Met veel pijn en moeite mij losgewrikt van die verplichtingen toen zoon niet meer ‘gelovig’ was (als hij het al ooit geloofd heeft).
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb geen kinderen maar toen ik klein was ging het bij ons thuis zo: op woensdag en zaterdag mocht ik mijn schoen zetten. Een van de schoenen was altijd verstopt en die moest je eerst vinden voor je je cadeautje mocht openmaken (tip: niet te goed verstoppen op een schooldag). Schoencadeautjes waren meestal 2-5 euro (destijds in guldens). Vaak chocolademunten, een gek klein spelletje, snoepmuisjes- en kikkers, etc.

Toen ik echt klein was, verzorgden mijn ouders samen Sinterklaasavond. Bij ons thuis draaide het vooral om de gedichten; ieder pakje een gedicht (wij lezen thuis veel en zijn altijd bezig met taal), van kort tot epistels met terugblikken op het jaar. Later ging ik zelf ook mee doen. Op pakjesavond deden we geen lootjes, maar kocht iedereen voor elkaar cadeautjes. Dat wil zeggen: ik voor mijn vader, mijn moeder en mijn zus. En je kocht dus voor drie mensen cadeautjes. Dat was oorspronkelijk 30 euro pp, maar werd door inflatie in de loop der jaren wel iets opgehoogd naar 50 euro. Ik denk dat mijn ouders ook wel iets meer aan mij en mijn zus spendeerden. We deden geen klassieke surprises, maar per persoon maakte je wel een soort verrassing (voorbeeld: pakje wat je moest doorgeven met veel lagen cadeaupapier, een speurtocht door het huis). Mijn moeder kocht voor iedereen een chocoladeletter. Ik leverde vaak wel een verlanglijstje in, meestal kreeg ik daar ook wel paar cadeautjes van.

Zeer warme herinneringen aan Sinterklaas bij ons thuis :heart: Ik vind dit nog steeds veel leuker dan kerst.
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
20-10-2023 14:07
Mijn enige tip zou zijn: afstemmen met familie. Ik heb dat nooit gedaan maar achteraf gezien zou dat beter zijn geweest. Nu was het thuis (want man wilde dat vanwege eigen goede herinneringen), bij mijn schoonmoeder (wilde koste wat kost ook een ‘ouderwetse pakjesavond’ bij haar) en toen wilde mijn moeder ook met alle geweld haar variant van Sinterklaas.
In principe hoef je niks af te stemmen, want zij zijn geen partij :-)
Net zoals er geen verplichting is dat je zelf sinterklaas viert, is er geen verplichting om ook oma's erbij te betrekken. (Even voor iemand die eventueel nog tegen dit probleem aanloopt. Gewoon bijtijds aangeven: Nee, doen we alleen met onszelf / doen we alleen op deze voorwaarden / doen we eenmalig met jouw kant / doen we liever met anderen met kleine kindjes.) Tenslotte hebben zij hun sinterklaastijd vroeger al gehad.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ze krijgen hier op de dag dat Sint aankomt een schoenzetkalender in de schoen (of google veel te vinden). Daarop staan de dagen dat ze schoen mogen zetten (zaterdag en woensdag). Daar zit doordeweeks iets te snoepen in en in het weekend kleinigheidje. Wat ik daarvoor in huis heb nu is sinterklaaszoekboek.

5 december krijgen ze normaal een onesie oid, iets te eten, iets te lezen (een kinderbakboek krijgen ze dit jaar samen), en 1 of 2 cadeaus. Ik heb bijna alles al in huis. Veelal via vinted gekocht. Moet alleen nog 1 legodoos kopen, redelijk nieuwe set die nieuw goedkoper is dan tweede hands.
Alle reacties Link kopieren Quote
Quincy2 schreef:
20-10-2023 14:14
In principe hoef je niks af te stemmen, want zij zijn geen partij :-)
Net zoals er geen verplichting is dat je zelf sinterklaas viert, is er geen verplichting om ook oma's erbij te betrekken. (Even voor iemand die eventueel nog tegen dit probleem aanloopt. Gewoon bijtijds aangeven: Nee, doen we alleen met onszelf / doen we alleen op deze voorwaarden / doen we eenmalig met jouw kant / doen we liever met anderen met kleine kindjes.) Tenslotte hebben zij hun sinterklaastijd vroeger al gehad.
En dat noem ik dus afstemmen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
20-10-2023 14:41
En dat noem ik dus afstemmen.
O echt? Dat noem ik een mededeling :-)
Afstemmen zie ik meer als overleggen in wiens huis of zo.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind Sinterklaas een heel gezellig feest. Mijn dochter is inmiddels 9 en gelooft sinds haar 8e niet meer, we vieren het echter nog steeds. Ze mag 2 keer per week haar schoen zetten (op woensdag en zaterdag) en we vieren pakjesavond met opa en oma. Vorig jaar voor het eerst met gedichten, ze kocht toen ook cadeautjes voor ons. Ik ben meer van de gedichten dan van de surprises:-) Gelukkig is mijn dochter een stuk creatiever dan ik.

Toen ze nog geloofde bestelde ik ook altijd zo'n Sint-dvd voor haar (kind wordt dan toegesproken door de Sint). Dit jaar maakt ze zelf een verlanglijstje op bol en gaat ze dansen bij de intocht. De tijd gaat snel.

Ik heb wel het idee dat Sinterklaas vroeger magischer was, nu kom je hem overal tegen. Vind het Sinterklaasjournaal zelf ook niet geweldig. Mijn dochter zat destijds op een antroposofische peuterspeelzaal, het Sinterklaasjournaal werd daar afgeraden voor kinderen tot 12 jaar:-) Dat lijkt me ook weer behoorlijk overdreven.

We gaan nog altijd naar de films van de club van Sinterklaas. Voorheen gingen we ook elk jaar naar het Sinterklaashuis Bergen, dat is heel gezellig, klein en kneuterig (inclusief oma Piet:-)

Veel plezier allemaal met alle voorbereidingen en natuurlijk op pakjesavond zelf!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb geen kinderen, dus put hier vooral uit mn eigen jeugd. Wat mij opvalt is dat iedereen vaste dagen heeft om schoenen te zetten.

Wij mochten elke dag onze schoen zetten, maar er zat niet altijd wat in. Dat was altijd maar afwachten. Ik denk dat er inderdaad 2x per week wel wat inzat. Wat ik daar wel mooi aan vind (nu ik volwassen ben) is dat je als kind ook leert om te gaan met teleurstellingen. Dat werd ook altijd uitgelegd met dat Sinterklaas alle kindjes langs moet dus hij kan niet elke nacht langs komen, en dat vonden mijn zus en ik prima.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wauw, wat een reacties al! Dank! Wij hebben ook een prikkel gevoelig meisje dat heel veel spannend vindt en eng. Door samen goed na te denken over hoe we die weken gaan invullen, zorgen we hopelijk rust en plezier in plaats van het tegenovergestelde.

Ik vind de 5-cadeausregel altijd handig, ook voor verjaardagen. Ook een schoenzet- en aftelkalender lijkt me handig en wenselijk. Sinterklaas journaal weet ik nog niet zo goed. Vind het zelf heel leuk en kan me voorstellen dat het op school ook aandacht krijgt. Maar ze moet er niet van wakker liggen natuurlijk.

En oja, ik snap dat alles kan en mag - het gaat me meer om hoe het óók kan. Want dit is nou volgens mij net zoiets wat leuk moet zijn en geen onnodige spanning hoeft te geven.
Alle reacties Link kopieren Quote
cuculuscanorus schreef:
20-10-2023 12:11
Praktische tip: echt ver van te voren beginnen met cadeautjes kopen. Nu eigenlijk wel al. Zie je een goede deal: kopen, verstoppen.
ik heb de eerste dingen inderdaad afgelopen dagen gekocht

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven