Kinderen
alle pijlers
Tips moeder kind groep 3
maandag 18 juli 2022 om 08:45
Mijn zoon (5) gaat na de vakantie naar groep 3. Wij kennen verder bijna geen ouders met oudere kids, daarom ben ik hier op zoek naar inspiratie wat we dit jaar ongeveer kunnen verwachten. Welke thema’s gaan spelen, hoe gaan wij daar als ouders mee om. Vind het fijn om hier alvast een beeld bij te vormen. Hebben jullie tips uit eigen ervaring? Of bijvoorbeeld boeken, films of instagrammers die jullie zouden aanraden, die gaan over moeders (of vaders) van kinderen in de leeftijd 6-10?
Alvast bedankt!!
Alvast bedankt!!
woensdag 20 juli 2022 om 23:56
Echt niet, wat een mafkezen minder begaafde collega’s. Ik heb jarenlang groep drie les gegeven en bij rare dingen heb je als leerkracht echt wel wat te doen! Bij doodgewone dingen ook trouwens: van die kinderen die heel braaf mee hakkenenplakken, terwijl ze al lang kunnen lezen.
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.
vrijdag 22 juli 2022 om 17:23
Wij hadden hetzelfde en kind liep (en loopt) ver voor. Hierover een goed gesprek gehad met een geweldige juf. Kind heeft een aangepast progamma gekregen met veel uitdaging een plusgroep en bijvoorbeeld speciale methode voor begrijpend lezen (methode humpy dumpie is erg geschikt).Doreia* schreef: ↑20-07-2022 23:44Deze knoop ik in mijn oren voor mijn jongste. Die komt in combi 3 / 4.
Hij leest al. Tien-vriendjes zijn geautomatiseerd. Hoofdrekenen optellen kan hij tot 15.
In februari getoetst cito M3 (toen hij dus m2 was) en dat haalde hij toen al gemakkelijk. We zijn nu een half jaar verder en dat is te merken in zijn begrijpend lezen. Punt is dat het een jonge leerling, herfstkind, is. Maar als het niets leren is, moet ik er wat mee....
Wij hadden kunnen laten overslaan. Maar een goede school of juf kan ook zorgen voor uitdaging en verbreding + verdieping (dat is wat anders dan extra werk! Of meer van hetzelfde). Wat mij betreft is het sociaal emotionele deel ook erg belangrijk. En een jong kind ook nog eens laten versnellen kan op de langere termijn minder goed uitpakken. Daarbij is het verstandig om goed te kijken welke kinderen er in de groep boven hem of haar zitten. Als dat een lastige groep is of er bijvoorbeeld een paar oudere kinderen of zittenblijvers zitten kunnen de verschillen erg groot worden.
In "mijn tijd" konden ze kinderen nog niets bieden en lieten ze makkelijker overslaan. Klasgenoot had zelfs 2 klassen overgeslagen toen hij bij ons kwam. Geen enkele vorm van aansluiting. Op de middelbare echt veel te jong en het verschil is gebleven en alleen maar groter geworden. Hij probeerde het wel maar heeft het maar opgegeven en werd een behoorlijke eenling. Ik sprak hem vele jaren later en zoiets zou ik nooit voor mijn kind willen.
vrijdag 22 juli 2022 om 19:56
Mijn oudste kreeg juist veel meer aansluiting na haar versnelling. Qua cognitief-didactisch maakte die ene versnelling niet erg veel uit, wat dat betreft had ze nog wel een klasje over kunnen slaan. Maar qua sociaal was het echt een zegen: na twee jaar lang als een dood vogeltje in een hoekje te hebben gezeten (wat door de juffen gelabeld werd als een sociale achterstand) liet ze ineens van zich horen en moest zelfs wel eens nablijven wegens gezamenlijk Klieren. Plotseling werd ze uitgenodigd voor feestjes en een flink aantal van de kinderen bij wie ze na haar versnelling in de klas terecht kwam heeft ze nog steeds contact mee (ze is nu 21).
Dus dat kan ook nog he, niet ieder kind dat cognitief voorloopt loopt sociaal automatisch achter of zo.
Dus dat kan ook nog he, niet ieder kind dat cognitief voorloopt loopt sociaal automatisch achter of zo.
vrijdag 22 juli 2022 om 21:07
geel_plantje schreef: ↑19-07-2022 10:02Bedankt voor je reactie, vooral laatste stukje vind ik erg interessant!
Tip: het boek "Kleuterkletspraat".
Dat is een soort dagboekje dat je in kan vullen met vragen over de dag en leuke spelletjes om samen te doen voor het slapengaan. Vragen zijn bijvoorbeeld: heb je vandaag buiten gespeeld, heb je samen met iemand gespeeld, was de juf lief of boos. Mijn ervaring is dat kinderen het heel leuk vinden om samen in te vullen en dan zelf veel meer gaan vertellen.
zaterdag 23 juli 2022 om 19:42
Klopt, onderzoek heeft uitgewezen dat voor hoogbegaafde kinderen versnellen in (ben precieze percentage kwijt, maar zeker wel) 90% van de gevallen de juiste interventie is geweest omdat er veel meer aansluiting is op cognitief niveau en daardoor ook sociaal.Lady*Voldemort schreef: ↑22-07-2022 19:56Mijn oudste kreeg juist veel meer aansluiting na haar versnelling. Qua cognitief-didactisch maakte die ene versnelling niet erg veel uit, wat dat betreft had ze nog wel een klasje over kunnen slaan. Maar qua sociaal was het echt een zegen: na twee jaar lang als een dood vogeltje in een hoekje te hebben gezeten (wat door de juffen gelabeld werd als een sociale achterstand) liet ze ineens van zich horen en moest zelfs wel eens nablijven wegens gezamenlijk Klieren. Plotseling werd ze uitgenodigd voor feestjes en een flink aantal van de kinderen bij wie ze na haar versnelling in de klas terecht kwam heeft ze nog steeds contact mee (ze is nu 21).
Dus dat kan ook nog he, niet ieder kind dat cognitief voorloopt loopt sociaal automatisch achter of zo.
Maar dat is waarschijnlijk niet van toepassing voor TO.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in