Tongriem klieven kleuter/kind, iemand ervaring?

04-03-2024 11:33 35 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Iemand ervaring met het klieven van de tongriem van een kleuter of kind?

Mijn dochter van bijna 6 jaar heeft op logopedie voor 2 problemen:
- het niet goed kunnen uitspreken van bepaalde medeklinker combinaties, dit is met de logopedie oefeningen inmiddels al bijna helemaal over;
- het naar buiten komen van de tong met het uitspreken van met name de letter L.

De logopediste heeft vastgesteld dat de tongriem van dochter aan de korte kant is, waardoor de ligging/stand van de tong in de mond niet goed is en dat hierdoor ook de tong naar buiten komt bij het uitspreken van bepaalde letters (bij dochter met name de L).

Advies is om de tongriem te laten klieven. Naast een betere stand/ligging van de tong en dus een betere uitspraak van de letter L, zou dit mogelijke toekomstige problemen kunnen voorkomen/verkleinen. Te denken valt aan scheefstand van de tanden en het niet goed kunnen tongzoenen. Absoluut noodzakelijk is het klieven niet. Behalve de naar buiten komende tong bij het uitspreken van de letter L heeft dochter op dit moment geen klachten.

In mijn hoofd is het klieven van de tongriem een hele vervelende en pijnlijke ingreep. De logopediste geeft aan dat de ingreep klein is en even pijn doet, maar dat de pijn daarna meevalt. Punt zit met name in de nazorg. Wij als ouders zullen circa 6 weken met onze vingers in haar mond moeten (je krijgt oefeningen mee na de behandeling) om te voorkomen dat het weer in de oude stand aan elkaar groeit. Dit kan een vervelend en soms pijnlijk iets zijn.
Filmpjes die ik op internet vind zijn vooral van klinieken die deze ingreep uitvoeren en daarop zie ik alleen maar lachende mensen.

Wie heeft hier ervaring mee? Hoe pijnlijk/vervelend is het klieven van de tongriem en de nazorg voor een kind van 6 jaar?
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
04-03-2024 13:40
Ik heb het als 18 jarige laten doen ik vond het een ingreep van niks.

Verder geen tips.

Wat zijn die gruwelijke nadelen waar ze op het nieuws voor moeten waarschuwen dan?
Ik heb net een artikel van de Nos en een stukje uit Nieuwsuur geplaatst waarin kinderartsen dat vertellen. Infecties en bloedingen zijn mogelijke complicaties, voedingsproblemen die juist groter worden ipv kleiner. Er belanden wel eens kindjes in het ziekenhuis met complicaties, op dat moment bijv een kindje aan de sondevoeding dat helemaal niet meer wil drinken vanwege de pijn na het tongklieven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Goede ervaring met deze mensen! https://tongriem.com/
Ik zou er niet aan beginnen. Het is een ingreep en er kleven dus risico's aan. Naast de risico's heeft een ingreep, hoe klein ook, een behoorlijke impact op jonge kinderen. Dat, samen met de benodigde nazorg (die mij echt ook naar lijkt voor een kind, iemand die in je mond zit is nooit fijn), zou de keuze voor mij vrij eenvoudig maken.

Ik ben echt niet tegen ingrepen/operaties, maar alleen in geval van een heel duidelijke noodzaak.
Alle reacties Link kopieren Quote
chrisjoh schreef:
04-03-2024 11:48
Hoe jonger het kind des te minder pijn .dat dat nog nooit eerdere ontdekt is?
dat is natuurlijk onzin
Alle reacties Link kopieren Quote
eenhoorn schreef:
04-03-2024 13:03
Ja, ze zou zelf een doorverwijzing geven naar een gespecialiseerde kliniek.
Oh, dan zou ik het ook zeker via de route van de huisarts doen. Gewoon een tweesporenbeleid ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
04-03-2024 14:11
dat is natuurlijk onzin
Inderdaad, er is misschien geen blijvende herinnering, maar dat is wat anders.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
04-03-2024 13:40
Ik heb het als 18 jarige laten doen ik vond het een ingreep van niks.

Verder geen tips.

Wat zijn die gruwelijke nadelen waar ze op het nieuws voor moeten waarschuwen dan?
Mijn kind ook rond die leeftijd. Hij is alleen naar het ziekenhuis gegaan. Er is een knip gezet en volgens mij was het nog twee dagen wat gevoelig. Zijn tongriem was niet zozeer kort maar zat erg naar voren en daardoor vaak geïrriteerd doordat het tegen zijn gebit kwam. Hij heeft nooit logopedie of een beugel nodig gehad.
Ik ben niet perfecd, wat is daar mis mee?
Alle reacties Link kopieren Quote
TO vraag nog even goed naar de stand van de tong. Dat zou bij mij (nu ik weet wat voor invloed het heeft bij mijn zoon) de doorslag geven. Het kan echt een hoop ellende besparen. Ik zie het nu bij mijn zoon en die stand moet echt veranderen zodat ook de vorm van zijn gezicht veranderd en dat is een stuk ellendiger en langer traject dan nu het tongriempje doorklieven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het ook een optie om het later te doen, als ze wat groter is en zelf kan meebeslissen? Ik heb als 14-jarige mijn lipbandje laten klieven ivm spleetje/beugel, dat vond ik toen wel spannend en onprettig. Maar het was helemaal mijn eigen keuze en ik begreep wat er gedaan werd en waarom en daarom was het prima.

Aangezien de logopediste het in jullie geval als optioneel bespreekt en de effecten bij niet doen erg klein zijn, zou ik neigen naar (nog) niet doen. Ook kleine medische ingrepen kunnen voor kleine kinderen een heftige ervaring zijn. Als het moet, dan moet het, maar als het niet moet zou ik het zelf niet doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik dacht dat het probleem van een te korte tongriem juist was dat je je tong níet kunt uitsteken; in dit verhaal komt de tong juist te makkelijk naar buiten blijkbaar. Ik kan dat niet echt rijmen.

Toen mijn oudste baby was is zijn tongriem gekliefd door de KNO arts. Dat stelde echt helemaal niks voor, het was letterlijk in 10 seconden bekeken. Hij huilde niet eens. Daarna kon hij wel aan de borst drinken. Iedere idioot met zo’n instrumentje had die knip kunnen zetten. Dus dat het een dramatische ingreep zou zijn herken ik niet, bij een ouder kind mogelijk wat meer gedoe.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven