Boeken en artikelen die je zijn bijgebleven uit je jeugd

17-06-2025 16:38 256 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
TO trapt af:
Ik ben uit de jaren 70 en groeide op in de 80's.

Ik was dol op lezen, lid vd bieb en heel wat verstouwd in die tijd.

Er zijn mij een aantal boeken echt bijgebleven qua verhaal en inhoud en indruk.
Ik las in die tijd ook strips, Suske en Wiske vooral en soms de Tina van mijn oudere nicht maar ook bladen uit de leesmap van mijn oom en tante waar ik in bepaalde gevallen echt nog te jong voor was.

Wat mij qua boektitels altijd is bijgebleven:
Kruistocht in Spijkerbroek.
Wierook en Tranen.
Ik hoef niet op schoot.
De meidenklup ( ja zo schreef je dat toen nog)
Een anti love story.

Ook twee artikelen, ik meen uit de Panorama over de vermissing van Gemma van de Boom en het meisje Thea Puymbroeck die door haar eigen moeder en diens vriend omgebracht is.
Dat laatste daar heb ik best lang last van gehad zeg maar qua details en feit dat ik het las toen ik pas 8 was.

Van de Tina herinner ik mij het verhaal van een schilderij waar mensen in gevangen zaten en een meisje waarvan de mensen in de wereld om haar heen robots bleken te zijn.

Benieuwd naar jullie ervaringen op dit vlak.
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren Quote
Noëlle_ismijnnaam schreef:
23-06-2025 18:05
Dat herinnert me aan een film. "Het debuut" met Gerard Cox en Marina de Graaf.
Die film kan nu echt niet meer haha
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ginevra schreef:
23-06-2025 14:06
De boeken die ik had van Madelief waren niet voor kleuters maar voor iets oudere kinderen (zoals Krassen in het tafelblad). Of heb jij het over andere Madeliefboeken? Ik vond ze trouwens niet zo heel erg leuk. Madelief was vaak boos en schreeuwde veel in mijn herinnering.





Ik had dat vroeger een beetje met de tekeningen van Carl Hollander. Beetje kriebelige stijl en als ik die tekeningen zag vond ik het boek al minder leuk.
Ja het zijn die boeken. Krassen in het tafelblad is het vierde boek, we zijn bij het derde (Op je kop in de prullenbak). Ik las ze zelf toen ik ouder was, maar de korte hoofdstukjes zijn erg geschikt voor een kleuter. Madelief is erg vaak boos inderdaad! Ik vind het verfrissend hoor, het is heel vaak niet ‘correct’, en er is weinig bemoeienis van ouders.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ginevra schreef:
22-06-2025 19:34
Ja ik was dol op de club, zo jammer dat ik ze bij een verhuizing heb weggegooid! Ik herinner me dit verhaal nog goed, die desillusie was best goed beschreven.

Ze hadden ook serieuzere reportages, oa over een jonge vrouw die rechten had gestudeerd en best dik carrière maakte als advocaat, en iets over meiden die op zee voeren. Allemaal niet zo vanzelfsprekend in die tijd.

En iets over stellen die piepjong trouwden , dat zou ik nog wel eens terug willen lezen en ben benieuwd hoe het met hun gegaan is.
Ze hadden ook patronen voor hippe kleren maar ik kon niet naaien en in mijn woonplaats kon je zulke hippe stofjes ook niet kopen.
En er was een verhaal over een meisje van 17 of zo die een relatie had met een man van in de 50, het werd gebracht met een soort ‘moet kunnen’ invalshoek, dat zou nu heel anders zijn.
Ik vraag me wel af hoeveel van die reportages en interviews nu echt waren en hoeveel er verzonnen waren.

Ik heb ooit wel een stapel teruggevonden op MP maar dat was heel incompleet, ik miste nog veel verhalen.
Ik herinner me de foto's nog bij de reportage over dat meisje met haar veel oudere vriend (hij was in de 60 zelfs). Je zag van hem alleen zijn achterhoofd, hartstikke kalend al natuurlijk, met zo'n krans van grijs haar. En dat ze altijd al op oudere kerels viel en dat haar ouders in het begin even moesten wennen, maar dat ze hem helemaal geaccepteerd hadden als schoonzoon.

Die verhalen waren wel echt hoor, het was gewoon een goed blad met een feministische inslag. En hippe mode idd, vaak van de Mac&Maggie.
To the end of my days; I will follow.
Alle reacties Link kopieren Quote
juliet64 schreef:
17-06-2025 20:47
Ik was vroeger ook dol op de boeken van Leni Saris. Soort bouquetreeks avant la lettre, maar dan zonder seks. Ik heb er laatst weer een paar herlezen (ook weer uit de minibieb). Nog steeds heerlijk hersenloos vermaak, maar wat een vreselijk moralistisch getrut allemaal zeg, tussen de regels door. Als kind had ik dat helemaal niet in de gaten natuurlijk.
Ik heb veel boeken van Leni Saris gelezen, die zaten ook in de Witte Raven-serie. Daar zaten zowel boeken voor jonge meiden als voor oudere bij. De meeste waren zeker wat braver dan bijvoorbeeld Bouquette-boekjes. Al waren die toen ook nog vrij braaf, maar die Witte Raven kwamen bij mijn moeder vandaan, dus die waren ook een stuk ouder.

Ik las op de basisschool bijna alleen maar stripboeken: Suske & Wiske, Donald Duck, Tina, Debbie, Lucky Luke, Asterix en nog wel wat. Het was zelfs zo dat we van Suske & Wiske stripboeken hadden die niet helemaal uit strips bestonden. Daarvan sloeg ik de geschreven tekst gewoon over.
Afbeelding

Tina en Debbie waren eerst aparte reeksen/bladen, die zijn later samen gegaan. De albums van Debbie waren over het algemeen een stuk enger en duisterder dan die van Tina. Er waren zelfs speciale griezel albums. Uit het Tina-blad had een vervolgverhaal over een pop met een dienblad met allerlei artikelen, zoals een borstel, een ring enz. Op een of andere manier bracht die pop geluk en was in elke aflevering zo'n artikel belangrijk. We hadden de Tina toen zelf niet (meer), en ik ben weken terug gegaan naar de bibliotheek om te lezen, maar ook om te kijken of de missende aflevering ondertussen terug was gebracht. Zo irritant.

Boeken die ik wel gelezen heb en indruk hebben gemaakt: De bende van de Bokkerijders-serie (nav de serie met dezelfde naam), de kleine huis-boeken, De negen levens (Diana Wynne Jones), Pitty, de Dolle Tweeling en vooral veel sprookjes.

Ik ben pas op de middelbare school echt gaan lezen. Ik heb toen ook bv Blauwe Plekken en Nikolai gelezen. Jeetje, wat een deprimerende boel, er waren veel van dit soort boeken, maar die heb ik gewoon links laten liggen. Ik las boeken in een soort fantasy-setting, maar die waren niet zo prevalent in die tijd.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bambam schreef:
23-06-2025 16:26
Klopt. Maar de moeder had wel een groot aandeel in hoe het zover heeft kunnen komen.
Oh ik dacht dat ze in hotel was omgebracht door die moeder en diens vriend annex pooier.
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren Quote
zakdoek schreef:
17-06-2025 21:02
De Rozemarijntje-reeks heb ik als kind stuk gelezen. En Gerdientje (W.G. vd Hulst)
Ook als kind: De negerhut van oom Tom (uit de Lecturama-reeks)
Het heeft jaren geduurd eer het kwartje viel dat Gee-orge niet bestaat maar uitgesproken wordt als Djordzj. :facepalm:
In de Flying docters zat ook een George en ondanks dat het uitgesproken werd, begreep ik het niet helemaal. Eeeennn... toen had ik een klasgenootje met een broer die George heette en dat sprak je uit als Sjors. Echt... huh? :lol:
Mistborn schreef:
17-06-2025 21:37
Och, nog een optie! Ik kreeg later een vriendje met een ae achternaam en dat werd uitgesproken als een aa. De achternamenkwestie van betreffende babysitter kwam toen gelijk weer naar boven.
Kan. En bij mijn vriendje werd het weer uitgesproken al ee. :biggrin:
Bij Latijn was has het á, maar in de andere klas was het weer ai. Dus kies maar.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven