Aanmeldstops in de ggz

18-06-2022 10:31 33 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat ik hier mee wil bereiken? Misschien gewoon even klagen.

Momenteel wacht ik op een verwijzing voor de specialistische ggz. Ik heb hiervoor een behandeling gevolgd voor depressie bij de basisggz maar hier geen resultaat behaald. Ik ben momenteel al bij 3 grote instanties afgewezen voor de specialistische ggz, met reden dat ze momenteel een aanmeldstop hebben.
Ik heb contact opgenomen met mijn zorgverzekering, ze kunnen niet bemiddelen maar ik krijg alleen de site van kiezenindeggz.nl. Kijk ik hier op, zie ik dat ongeveer alle instanties in mijn omgeving een aanmeldstop hebben.

Ik functioneer, zeker voor de buitenwereld prima. Mijn copingsmechanisme is gewoon doorgaan, waardoor ik weet dat ik deze wachtperiode nog wel kan overbruggen (eventueel met af en toe een gesprek met de poh indien ik daar behoefte aan heb). Maar ik weet ook dat veel mensen dit gewoon niet meer kunnen. Ik vind het gewoon zo erg dat zij ook niet de zorg krijgen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Avage schreef:
18-06-2022 15:31
Psychotherapie door een vrijgevestigd psychotherapeut wordt ook vergoed vanuit de basisverzekering (specialistische GGZ).

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychotherapie

Via het linkje naar de website van de LVVP kan je alle zorgaanbieders vinden.
Al hebben die vaak ook wachtlijsten, maar er zijn er wel een stuk meer om uit te kiezen.
GGZonline ook, alleen als niet gecontracteerde aanbieder, of dat nu een vrijgevestigde zelfstandige of instelling is, zijn de vergoedingen soms iets lager. Maar specialistische ggz valt altijd onder basisverzekering. Alleen dus niet altijd 100 procent.
Alle reacties Link kopieren Quote
Waar woon je, TO?
Ik was een half jaar geleden verassend snel aan de beurt bij de GGZ. Ik geloof dat ik een paar weken op de wachtlijst stond. Ligt wellicht ook aan de hulpvraag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoe kan het dat er geen wachtlijst is als je zonder verwijzing bij de ggz aanklopt?
Geen motto
Alle reacties Link kopieren Quote
Volgens mij heeft het ook te maken met welke verzekering je hebt. Ik heb een restitutiepolis dus vrije artsen keuze. Ik kan naar een vrijgevestigd psycholoog die geen contract heeft met mijn zorgverzekeraar. Wordt toch voor 100% vergoed.
Onkruit schreef:
26-06-2022 18:16
Volgens mij heeft het ook te maken met welke verzekering je hebt. Ik heb een restitutiepolis dus vrije artsen keuze. Ik kan naar een vrijgevestigd psycholoog die geen contract heeft met mijn zorgverzekeraar. Wordt toch voor 100% vergoed.
Die doen vaak geen intensieve zorg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
26-06-2022 18:21
Die doen vaak geen intensieve zorg.
Wat bedoel je met intensieve zorg?
Alle reacties Link kopieren Quote
Avage schreef:
26-06-2022 19:02
Wat bedoel je met intensieve zorg?
Zwaardere problematiek
Mensen die meer dan een uurtje zorg per week nodig hebben
Mensen die stemmen horen
Mensen die zichzelf of anderen in gevaar brengen
Mensen die automutileren
Mensen die een ernstige eetstoornis hebben
Mensen die crisisgevoelig zijn
Mensen die een doodswens hebben

Al met al: mensen die niet binnen een jaar ‘genezen’ zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Celaena_Aelin schreef:
18-06-2022 13:36
Kom rond van een wajong (lees: bijstandsniveau). Zorgverzekering, eigen risico en WMO zijn al 3000 euro per jaar (Lees: 3 maanden uitkering). Ik ga al zeker 6 jaar niet op vakantie. Waar zou ik het geld voor een vrijgevestigde hulpverlener vandaan moeten halen?

Het is geen kwestie van ‘ruimte maken in je budget’ of ‘niet op vakantie’. Het is simpelweg niet te betalen.

En dan moet je ook bedenken dat niet iedere vrijgevestigde therapeut ernstige problematiek aan neemt: suicidaliteit, mensen die heel diep in een eetstoornis zitten, automutilatie… dan sturen ze je liever naar een instelling ‘want daar kunnen ze omgaan met complexe en crisisgevoelige mensen’.
.
Tegelijkertijd kiezen GZ-psychologen en klinisch psychologen steeds vaker voor eigen praktijk omdat de complexiteit van ernstige psychiatrie zwaar is en het is steeds moeilijker om die verantwoordelijkheid te dragen binnen de 'gewone' GGZ met alle beperkingen die zorgverzekeringen en bezuinigingen creëren. De prikkel vanuit zorgverzekeraars om uit eindelijk lichtere problematiek te behandelen (sneller klaar en duidelijker resultaat, wat bij complexe problematiek haast onmogelijk is en moet je ook zo niet willen meten) werkt dit enorm in de hand (en heeft helemaal niets met de inhoud te maken!)

Vrijgevestigd of GGZ instelling maakt voor vergoeding niet uit (heeft niks met elkaar te maken), maar voor wachtlijst dus ook niet (genoeg vrijgevestigde therapeuten die een aanmeldstop hebben omdat ze simpelweg niet kunnen zeggen hoe lang het gaat duren, omdat ze vol zitten, of de wachtlijst is vergelijkbaar met GGZ instelling). Vrijgevestigde therapeuten waarbij je direct of vrij snel terecht kan hebben over het algemeen geen contract met zorgverzekeraar en dat betekent zelf betalen, dit is gelijk de reden waarom ze geen of amper wachtlijst hebben (de meeste mensen kunnen of willen dit niet betalen.) Tenzij je een restitutie verzekering hebt, maar ook deze verzekeringen zijn de laatste jaren steeds beperkter (en duurder) geworden. Heb je complexe problematiek dan heb je vaak ook minder budget omdat de problematiek je vaak (al jaren) beperkte op meerdere levensgebieden. Dan heb je de luxe vaak niet van een volledige restitutie verzekering.

Aan de andere kant hebben steeds meer mensen lichte(re) psychische problemen (niet dat het voor hen zo voelt, ook zij lijden onder hun mentale problemen) en is er steeds minder ruimte in onze maatschappij om mentale problemen en ongemak te dragen, dus vliegt iedereen naar een psycholoog. De vraag op de zorg wordt dus groter en de ruimte om te behandelen vanuit expertise wordt beperkter en moeilijker gemaakt.

Het is echt frustrerend en om te huilen aan alle kanten, want iedereen heeft hier last van. Mensen met complexe problematiek, mensen met minder complexe problematiek en de hulpverleners zelf die tegen allerlei muren aan lopen, met name binnen de GGZ instellingen (gelijk de reden waarom veel psychologen voor eigen praktijk en zo is het cirkeltje weer rond...)

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven