Relaties
alle pijlers
Ex wil afwijken van ouderschapsplan, wat moet ik doen?
dinsdag 31 oktober 2023 om 09:26
3 jaar geleden heb ik in eerste instantie in goed overleg met mijn ex onze relatie na 20 beëindigt. We gingen als goede vrienden uit elkaar, via een mediator hebben we onze financiële zaken geregeld en de afspraak gemaakt om het ouderschapsplan op een later tijdstip op te stellen via de organisatie die onze kinderen zou bijstaan in dit proces. Ik had meer inkomen en kon in het huis blijven wonen. Nadat we 2 maanden in de afwikkeling van alles zaten kwam hij terug op de afspraken die we hadden gemaakt en heeft hij zonder overleg met mij aanspraak geprobeerd te maken op het huis. Uiteindelijk bleek dat hij onvoldoende financiële middelen had om de hypotheek over te nemen. Ik heb hem uitgekocht. De afspraak die we hebben gemaakt is dat hij 2/3 van het kindgebonden budget zou krijgen, ik 1/3 en dat dat afdoende zou zijn als "kinderalimentatie". Er is helemaal in het begin een draagkrachtberekenig gemaakt waar dit op gebaseerd is. Op partneralimentatie had hij geen recht. In het ouderschapsplan staat dat de kosten voor de kinderen 50/50 verdeeld worden. Dit is op wat akkefietjes na 3 jaar goed gegaan. Hij had na een klein jaar een nieuwe relatie en is direct gaan samenwonen. Nu is dat blijkbaar ook officieel gemaakt want zijn kindgebonden budget is stopgezet. Nu komt hij terug op alle afspraken die er zijn gemaakt want hij geeft aan dat op basis van de draagkrachtberekening de kosten verdeeld moeten worden waarbij 2/3 voor mij is en 1/3 voor hem. Hij dreigt nu met een advocaat.
Ik twijfel nu of ik moet afwachten wat hij gaat doen of dat ik zelf pro-actief een advocaat moet zoeken om dingen zwart op wit te stellen. Ik weet niet waar ik moet beginnen, heb geen groot budget en pas recent een rechtsbijstandsverzekering. Er is geen enkel contact mogelijk met hem behalve sporadisch via de mail. Wie heeft er een tip zodat ik niet volledig is de stress schiet en dat ik het kan regelen zonder dat de kinderen er teveel van meekrijgen/hinder van ondervinden?
Ik twijfel nu of ik moet afwachten wat hij gaat doen of dat ik zelf pro-actief een advocaat moet zoeken om dingen zwart op wit te stellen. Ik weet niet waar ik moet beginnen, heb geen groot budget en pas recent een rechtsbijstandsverzekering. Er is geen enkel contact mogelijk met hem behalve sporadisch via de mail. Wie heeft er een tip zodat ik niet volledig is de stress schiet en dat ik het kan regelen zonder dat de kinderen er teveel van meekrijgen/hinder van ondervinden?
dinsdag 31 oktober 2023 om 13:55
Toch even "domme wedervraag"; Hoe doet iedereen dat dan? Blijft het tot de kinderen 18/21 maar mee waaien met alle winden en indien nodig meerdere keren een nieuwe berekening laten maken? Ik dacht altijd dat moment van uit elkaar eikpunt is voor berekeningen etc. Als ik besluit minder te gaan werken betekent dat toch niet dat hij dat verschil dan maar moet bijlappen/opvangen? In dit geval besluit hij te gaan samenwonen waardoor hij geen kindgebonden budget meer krijgt maar dat is toch zijn keuze?
dinsdag 31 oktober 2023 om 14:13
Als het inkomen wijzigt dan wijzigt ook de verdeling. Dus inderdaad als jij minder gaat werken of kiest voor een baan die minder betaalt dan is dat een moment om het te herberekenen. Dat kan inderdaad krom zijn, maar dat is wel hoe het werkt.Tuthola3 schreef: ↑31-10-2023 13:55Toch even "domme wedervraag"; Hoe doet iedereen dat dan? Blijft het tot de kinderen 18/21 maar mee waaien met alle winden en indien nodig meerdere keren een nieuwe berekening laten maken? Ik dacht altijd dat moment van uit elkaar eikpunt is voor berekeningen etc. Als ik besluit minder te gaan werken betekent dat toch niet dat hij dat verschil dan maar moet bijlappen/opvangen? In dit geval besluit hij te gaan samenwonen waardoor hij geen kindgebonden budget meer krijgt maar dat is toch zijn keuze?
dinsdag 31 oktober 2023 om 14:17
Het is toch wel fijn dat als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt en je dus flink zakt in inkomen dat de kinderalimentatie herberekend kan worden.
De lasten van je ex zijn nu lager, dus meer ruimte voor kinderalimentatie. In 18 jaar kan er veel gebeuren dus juist fijn dat de mogelijkheid tot herberekening er is.
De lasten van je ex zijn nu lager, dus meer ruimte voor kinderalimentatie. In 18 jaar kan er veel gebeuren dus juist fijn dat de mogelijkheid tot herberekening er is.
dinsdag 31 oktober 2023 om 14:18
Bij nieuwe omstandigheden kun je een nieuwe berekening maken. Je zult maar je baan/inkomen verliezen en niet meer bij kunnen dragen. Logisch toch?Tuthola3 schreef: ↑31-10-2023 13:55Toch even "domme wedervraag"; Hoe doet iedereen dat dan? Blijft het tot de kinderen 18/21 maar mee waaien met alle winden en indien nodig meerdere keren een nieuwe berekening laten maken? Ik dacht altijd dat moment van uit elkaar eikpunt is voor berekeningen etc. Als ik besluit minder te gaan werken betekent dat toch niet dat hij dat verschil dan maar moet bijlappen/opvangen? In dit geval besluit hij te gaan samenwonen waardoor hij geen kindgebonden budget meer krijgt maar dat is toch zijn keuze?
dinsdag 31 oktober 2023 om 14:41
Wat in elk geval niet redelijk is, is dat 1 partij solo slim gaat spelen en opeens een wijziging eenzijdig besluit. Daarom is er een externe partij die hier objectief naar kan kijken. Dus je ex mag niet zomaar zelf een nieuw plan gaan trekken en dat zou ik hem ook communiceren. Hij mag wel laten herberekenen op basis van de nieuwe gegevens.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.â€
dinsdag 31 oktober 2023 om 15:07
Net ook even contact gehad met de Nationale Adviesbalie. Zij geven inderdaad aan dat als omstandigheden wijzigen dat dat een reden is voor een herberekening maar als hij er voor KIEST in dit geval om te gaan samenwonen de consequenties in dat geval voor hem zijn. Als hij bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt dan is het niet zijn keuze dus dan zal ik wel een gedeelte moeten/kunnen oppakken.
Voor nu ga ik inderdaad maar het voorstel doen om een herberekening te laten uitvoeren door het LBIO en als hij dat niet wil dan wacht ik de brief van zijn advocaat wel af...
Dank voor het meedenken!
Voor nu ga ik inderdaad maar het voorstel doen om een herberekening te laten uitvoeren door het LBIO en als hij dat niet wil dan wacht ik de brief van zijn advocaat wel af...
Dank voor het meedenken!
dinsdag 31 oktober 2023 om 15:24
Meewaaien idd, kinderen worden steeds duurder en ze hebben nu eenmaal vaak meer kosten bij 16 dan bij 12. Dat is heel normaal om ook daar naar te kijken.Tuthola3 schreef: ↑31-10-2023 13:55Toch even "domme wedervraag"; Hoe doet iedereen dat dan? Blijft het tot de kinderen 18/21 maar mee waaien met alle winden en indien nodig meerdere keren een nieuwe berekening laten maken? Ik dacht altijd dat moment van uit elkaar eikpunt is voor berekeningen etc. Als ik besluit minder te gaan werken betekent dat toch niet dat hij dat verschil dan maar moet bijlappen/opvangen? In dit geval besluit hij te gaan samenwonen waardoor hij geen kindgebonden budget meer krijgt maar dat is toch zijn keuze?
Maar... ja, dat samenwonen is zijn probleem. En hij mag zeker niet zomaar zelf beslissen dat hij daarom maar 1/3 wil betalen. Echt niet.
Jij hoeft dus niet meer te gaan betalen voor die keuze. Zo gaan ze dat ook niet berekenen.
Jaja.
dinsdag 31 oktober 2023 om 15:41
dinsdag 31 oktober 2023 om 15:57
Niets.KooktMetKnoflook schreef: ↑31-10-2023 15:41en als daar een bepaalde verhouding uitkomt, hoe kan TO die dan laten afdwingen?
Wat als de berekening (bijvoorbeeld) 50/50 zegt en ex zegt: Mwoa, ik zeg 1/3e.
Wat gebeurt er dan?
Of ze moet LBIO het laten innen. Als zij een vordering hebben moet hij alles betalen, ze kunnen zelfs loonbeslag leggen als moet.
Jaja.
dinsdag 31 oktober 2023 om 18:10
Tuthola3 schreef: ↑31-10-2023 13:55Toch even "domme wedervraag"; Hoe doet iedereen dat dan? Blijft het tot de kinderen 18/21 maar mee waaien met alle winden en indien nodig meerdere keren een nieuwe berekening laten maken? Ik dacht altijd dat moment van uit elkaar eikpunt is voor berekeningen etc. Als ik besluit minder te gaan werken betekent dat toch niet dat hij dat verschil dan maar moet bijlappen/opvangen? In dit geval besluit hij te gaan samenwonen waardoor hij geen kindgebonden budget meer krijgt maar dat is toch zijn keuze?
Nee dat hoeft hij dan inderdaad niet omdat het jouw keuze is om minder te gaan werken/verdienen. Hij krijgt nu geen kgb meer, maar ik neem aan dat jij nu wel meer kgb krijgt?
woensdag 1 november 2023 om 09:52
Nee helaas gaat dat niet automatisch. De meerderheid van de kinderen staan bij hem ingeschreven omdat hij meer kgb kreeg. Ik krijg alleen meer als de kinderen bij mij worden ingeschreven.
woensdag 1 november 2023 om 10:14
woensdag 1 november 2023 om 11:57
Als hij nog toch geen kgb meer krijgt, dan zou ik ze sowieso bij jou laten inschrijven. Eventueel kun je wat jij dan extra krijgt, verrekenen.
woensdag 1 november 2023 om 15:10
Wat ik begreep is dat dit niet klopt omdat er gekeken wordt naar verdiencapaciteit. Dus als je vrijwillig minder gaat werken wordt je eerdere inkomen meegenomen in de berekening. Je moet dus altijd hetzelfde blijven verdienen.
woensdag 1 november 2023 om 15:49
Nee klopt, maar ik nam aan dat jullie dat dan nu anders geregeld hebben, dat zou wel zo logisch zijn namelijk. Of wonen ze niet ongeveer de helft van de tijd bij jou en moeten ze bij hem ingeschreven blijven?
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in