Relaties
alle pijlers
Generatiekloof in het verzorgingshuis?
zondag 5 februari 2023 om 17:51
Ik was vandaag bij mijn moeder die sinds 1,5 maand in een verzorgingshuis woont. Ze is er met haar 72 jaar een van de jongsten, maar inmiddels kent ze wel al wat mensen. Toen we de lift uitkwamen kwam er ook een andere bewoner uit, dus mijn moeder groette met ‘dag mevrouw Jansen’, en die mevrouw zei ‘dag Trudie’. Toen ik vroeg waarom mijn moeder mevrouw zei, antwoordde ze ‘dat is een oud vrouwtje.’ Volgens mij tutoyeren de echt oude mensen (80+) elkaar onderling ook niet. Ligt dan daar de generatiekloof?
Hoe zijn jullie ervaringen daarmee? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het ooit comfortabel gaat voelen om u genoemd te worden in de privésfeer (werk wel, dan heb ik het liever, in mijn branche).
Hoe zijn jullie ervaringen daarmee? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het ooit comfortabel gaat voelen om u genoemd te worden in de privésfeer (werk wel, dan heb ik het liever, in mijn branche).
zondag 5 februari 2023 om 22:24
Mijn moeder en de buurvrouw naast haar gingen elke donderdag bij elkaar op de koffie en hebben hun leven lang elkaar met mevrouw en u aangesproken. Terwijl de benedenburen met je en jouw en voornamen werden aangesproken. Ik heb nooit begrepen hoe dat zat en nu kan ik het niet meer vragen. Ik spreek ouders en schoonouders nog steeds aan met u. Mijn vader heeft een 2e vrouw en die is voor mij dan weer voornaam en je. Maar oudere mensen spreek ik doorgaans aan met u, tenzij ze bij mij op een club zitten dan is het weer gewoon je en jou.
"Boring conversation anyway"
zondag 5 februari 2023 om 22:49
Ik word door oudere mensen ook regelmatig u en mevrouw genoemd. Dan passeer ik tachtigers en dan groeten ze me met 'dag mevrouw' terwijl ik de leeftijd van hun kind ben bij wijze van spreken. Volgens mij is dat algemene beleefdheid naar iedereen die je niet kent.
In dit geval kent mevrouw Janssen Trudie dus wel een beetje én is ze jonger, dus kan zijn dat de voornaam dan voldoet. Maar nog steeds goede kans dat het U en Trudie is in 1 zin. Dus Dag Trudie, bent u hier al een beetje gewend na zo'n 1,5 maand?
zondag 5 februari 2023 om 22:52
Mijn moeder heeft geen vriendinnen die ze mevrouw noemt, ook niet de buur in haar vorige huis die ze als ‘oudere’ leerde kennen. Dat is dus mi echt wel iets voor mensen uit de jaren ‘30. Hoewel ik mijn oudtante uit 1936 en haar nog oudere man wel bij hun voornaam noem. Dat voelt wel vreemder nu dan 20 jaar geleden
zondag 5 februari 2023 om 23:08
Nee, wij noemen ze ook vaak genoeg voornaam. Ik zeg nog het vaakst mama, maar mijn siblings alweer veel minder. Mijn ouders vinden het ook leuk om bij de voornaam genoemd te worden. Vaak hoor je dat ouders dat juist niet leuk vinden. We doen het al van kleins af aan.
maandag 6 februari 2023 om 00:14
Maar mensen in een verzorgingshuis zijn niet automatisch met elkaar bevriend natuurlijk. Ook niet per se leeftijdsgenoten, al zijn ze vrijwel allemaal oud.KamilleT schreef: ↑05-02-2023 22:52Mijn moeder heeft geen vriendinnen die ze mevrouw noemt, ook niet de buur in haar vorige huis die ze als ‘oudere’ leerde kennen. Dat is dus mi echt wel iets voor mensen uit de jaren ‘30. Hoewel ik mijn oudtante uit 1936 en haar nog oudere man wel bij hun voornaam noem. Dat voelt wel vreemder nu dan 20 jaar geleden
If you can't be good, be colourful (Pete Conrad)
maandag 6 februari 2023 om 07:41
maandag 6 februari 2023 om 08:07
Nee, mijn moeder zou dat helemaal niet leuk vinden. Die zegt altijd: voor duizenden mensen ben ik ‘voornaam’, er zijn maar twee mensen ter wereld voor wie ik mama/mam/ma ben, en dan wil ik ook graag zo genoemd worden. En met haar huidige ‘oma’ titel al helemaal. Die zou het ontzettend jammer vinden als mijn kind haar ineens bij haar voornaam ging noemen.navyblue schreef: ↑05-02-2023 23:08Nee, wij noemen ze ook vaak genoeg voornaam. Ik zeg nog het vaakst mama, maar mijn siblings alweer veel minder. Mijn ouders vinden het ook leuk om bij de voornaam genoemd te worden. Vaak hoor je dat ouders dat juist niet leuk vinden. We doen het al van kleins af aan.
maandag 6 februari 2023 om 09:19
maar je wordt toch niet minder moeder, als je geen mama wordt genoemd?nausicaa schreef: ↑06-02-2023 08:07Nee, mijn moeder zou dat helemaal niet leuk vinden. Die zegt altijd: voor duizenden mensen ben ik ‘voornaam’, er zijn maar twee mensen ter wereld voor wie ik mama/mam/ma ben, en dan wil ik ook graag zo genoemd worden. En met haar huidige ‘oma’ titel al helemaal. Die zou het ontzettend jammer vinden als mijn kind haar ineens bij haar voornaam ging noemen.
maandag 6 februari 2023 om 10:04
Ja en als je dan zo iemand appt in het Nederlands en u typt voelt dat heel erg raar voor mijn gevoel terwijl ik in dialect ook diegene met u aanspraak ( op zijn dialects dan)cuculuscanorus schreef: ↑05-02-2023 19:02In het dialect is het nog steeds heel gebruikelijk ook mensen die je redelijk vaak op vriendschappelijke wijze spreekt toch nog met "mevrouw achternaam" en de dialectale variant van u aan te spreken. Dat voelt helemaal niet afstandelijk in het Gronings of Drents en volgens mij gebeurt dat in andere streektalen ook.
In het Nederlands klinkt "u" een stuk ongezelliger, maar wellicht is dit toch een generatie die die associatie met afstandelijkheid niet heeft.
Mijn vader in het verpleeghuis wilde perse bij zijn voornaam aangesproken worden, anders voelde hij zich oud
In a world where you can be anything, be kind. Banksy
maandag 6 februari 2023 om 21:57
Ik werk in de ouderenzorg. Ik merk dat het ook van de mensen zelf afhangt hoe ze aangesproken willen worden. Wij als verzorgenden spreken de meeste aan met u en meneer of mevrouw. Tenzij ze aangeven bij de voornaam genoemd te willen worden. Onderling spreken de ouderen elkaar toch ook vaak aan met mevrouw of meneer.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in