Relaties
alle pijlers
Niet uitgenodigd met kerst [lege OP]
dinsdag 13 december 2022 om 11:40
dinsdag 13 december 2022 om 17:11
Ik vind júist dat je zonder reden ook eens de setting moet kunnen veranderen. Elk jaar hetzelfde is toch ook niks. Dat betekent in onze familie gelukkig niet dat er ruzie is. Ene jaar dit, andere jaar dat.cuculuscanorus schreef: ↑13-12-2022 16:58Nou ja, ik zou dat wel bijzonder vinden. Met je gezin alleen, prima, met vrienden, helemaal leuk, maar de ene helft van de familie wel en de andere niet zonder reden vind ik vreemd. Dit kan mijn ASS zijn, hoor, die speelt het meeste op in dit soort dingen.
dinsdag 13 december 2022 om 17:12
Zou ik ook niet doen, maak je het alleen maar erger mee idd en dan wordt het echt zo'n drama.blijfgewoonbianca schreef: ↑13-12-2022 16:02Als je ruzie wil moet je dat doen; vragen waarom je niet bent gevraagd.
Gewoon met eigen gezin verder vieren. Begrijp je teleurstelling wel hoor, zou ik ook wel zo voelen.
Maar daarna weer door met mijn eigen gezin en niet te lang in blijven hangen.
Only dead fish go with the flow
dinsdag 13 december 2022 om 17:12
Geen idee. Zouden ze na 50 jaar toch ook weleens kunnen bedenken “ laat ik het ook eens eind november regelen “ als dat zo zou zijn , toch ?
In veel families is het “ wie neemt pa en ma met de kerst ? “ . Nou, hier niet. Maar ik nodig dan weer geen bejaarden uit met oud en nieuw
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
dinsdag 13 december 2022 om 17:13
Ooit heb ik op zo’n postzegel een zittende brunch georganiseerd met feestelijk gedekte tafel. Alles aan de kant, een lange plank op poten met aan weerszijden gehuurde stoelen. Was oprecht leuk. Het opruimen daarna iets minderframbozentaartje schreef: ↑13-12-2022 17:03Ik heb trouwens wel een te klein huis om kerst met de familie te vieren (45m2, +20 familieleden). Ik vier wel andere feestjes hier, want een brunch of avondeten waar iedereen overal zit, dat lukt wel. Bij kerst is een feestelijk gedekte tafel juist zo leuk, en dat past gewoon niet. Jammer vind ik dat.
dinsdag 13 december 2022 om 17:14
Kan het ook niet zo zijn dat broer het zat is om altijd initiatief te nemen en te hosten etc hoe leuk hij koken ook vindt? Ik heb zelf een zus die nooit initiatief neemt, niks. Het hele jaar door niet. Ook nog een druk gezin. Altijd zeurende kinderen. Ik heb haar ook een keer niet uitgenodigd voor kerst omdat ik er klaar mee was dat zelfs de vraag 'hey wat gaan we dit jaar doen met kerst' nooit kwam. Ze ging er altijd vanuit dat het geregeld werd. Uiteindelijk belde ze me een paar dagen voor kerst met de vraag wat we gingen doen. Was al blij met dat stukje initiatief en uiteindelijk is ze gewoon aangeschoven. Tuurlijk had ik het moeten benoemen, want dan hadden we een gesprek kunnen voeren, ik was dat jaar vooral mega gefrustreerd over haar passieve houding en dat alles altijd bij mij ligt (zorg vader, regeldingen familie, you name it). Ik zeg niet dat dit bij jou zo hoeft te zijn to maar gefrustreerde mensen die zich niet uitspreken kunnen hun ongenoegen op rare manieren uiten.
dinsdag 13 december 2022 om 17:21
fashionvictim schreef: ↑13-12-2022 17:10He? Om de traditie voor jezelf te doorbreken, niet om de ander op die manier subtiel te laten weten niet meer welkom te zijn. Net zoals ik kerst ook anders ben gaan vieren nadat mijn moeder overleed.
Het gaat om de vraag of het traditie is wanneer je jaarlijks samen kerst viert of dat het 'bizar' is om na jaren samen kerst te verwachten dat dat ook het komend jaar zo zal zijn. Iets kan niet tegelijk traditie zijn en geen traditie zijn. Als jaren samen kerst vieren geen traditie is, kun je inderdaad prima zonder aankondiging besluiten iemand gewoon niet uit te nodigen, zoals je eigen ouders. Dan voelen ze zich inderdaad niet onwelkom, want ze hadden zich het idee van welkom zijn na al die jaren überhaupt niet in hun hoofd gehaald. Als het wel traditie is zijn er wèl verwachtingen en is het subtiel doorbreken van die traditie met een huisje een elegante manier om het anders te doen zonder ze te kwetsen. Dan kan je stellen dat het bizar is dat dat moet, maar dat is wat tradities zijn: verwachtingen over de toekomst op basis van het verleden. Dat doen mensen nu eenmaal. Ook als je dat heel hard ontkent.
dinsdag 13 december 2022 om 17:22
Ik vier bewust bij mezelf kerst en nodig dan zowel mijn ouders als mijn schoonouders uit . En sinds ze niet meer thuis wonen de kinderen, aanhang plus kleinkinderen.
Dat maakt dat ik maar 1 kerstdag iets heb. Dat mijn kinderen niet ook nog even langs de grootouders moeten, etc.
Misschien zit er zoiets ook bij jouw broer achter, TO.
Dat maakt dat ik maar 1 kerstdag iets heb. Dat mijn kinderen niet ook nog even langs de grootouders moeten, etc.
Misschien zit er zoiets ook bij jouw broer achter, TO.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
dinsdag 13 december 2022 om 17:27
We weten niet hoe lang ze al zo kerst vieren en of het altijd zonder onderbrekingen gelukt is ivm iedereens planning.Thalas schreef: ↑13-12-2022 17:21Het gaat om de vraag of het traditie is wanneer je jaarlijks samen kerst viert of dat het 'bizar' is om na jaren samen kerst te verwachten dat dat ook het komend jaar zo zal zijn. Iets kan niet tegelijk traditie zijn en geen traditie zijn. Als jaren samen kerst vieren geen traditie is, kun je inderdaad prima zonder aankondiging besluiten iemand gewoon niet uit te nodigen, zoals je eigen ouders. Dan voelen ze zich inderdaad niet onwelkom, want ze hadden zich het idee van welkom zijn na al die jaren überhaupt niet in hun hoofd gehaald. Als het wel traditie is zijn er wèl verwachtingen en is het subtiel doorbreken van die traditie met een huisje een elegante manier om het anders te doen zonder ze te kwetsen. Dan kan je stellen dat het bizar is dat dat moet, maar dat is wat tradities zijn: verwachtingen over de toekomst op basis van het verleden. Dat doen mensen nu eenmaal. Ook als je dat heel hard ontkent.
Wanneer noem je het een traditie of een gewoonte ? Na twee keer ? Na drie keer ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
dinsdag 13 december 2022 om 17:27
Ik denk dat je ouders zijnde er beter aan doet je er niet mee te bemoeien. Kinderen moeten het echt zelf uitzoeken. Ik heb vrijwel geen contact met mijn zus en daar heb ik voor mij een legitieme reden voor. De band met zus ( of mij) en ouders is heel anders dan band met zus en mij. Ouders doen er verstandig aan daar hun vingers niet aan te branden hoe goed bedoeld ook. Tenminste dat is mijn ervaring. Degene die hoe goed bedoeld probeert te bemiddelen is vaak de gebeten hond.
TO zou het gewoon broer kunnen vragen. Ik zou het gewoon accepteren en het heft volgende jaar zelf in handen te nemen tenminste als TO daar zin in heeft
In a world where you can be anything, be kind. Banksy
dinsdag 13 december 2022 om 17:30
Ja dat lijkt me enig. Ik ging naar aanleiding van dit topic zitten bedenken of het toch echt niet zou kunnen. Als ik mijn bed op het balkon zet en de zithoek in de slaapkamer, zou ik misschien wel 2 tafels in de woonkamer kunnen maken (parallel, een beetje als in Hogwarts van Harry Potter ).oneenietweer schreef: ↑13-12-2022 17:13Ooit heb ik op zo’n postzegel een zittende brunch georganiseerd met feestelijk gedekte tafel. Alles aan de kant, een lange plank op poten met aan weerszijden gehuurde stoelen. Was oprecht leuk. Het opruimen daarna iets minder
dinsdag 13 december 2022 om 17:34
Je bent verdrietig, kei lange post, het hoeft nu ook niet meer….Ik zou het natuurlijk ook kunnen vragen aan mijn broer wat de reden is. Misschien doe ik dat ook nog wel. Maar ik hoef ook niet meer uitgenodigd te worden omdat ik daar nu naar vraag of omdat hij zich verplicht voelt. Ik voel mij gewoon verdrietig dat niemand ons uit zichzelf gevraagd heeft.
Wat een kinderachtige gejank.
Bel je broer, check te feiten. Dan weet je ook of je hier zo druk om moet maken of dat er eigenlijk niks aan de hand is.
Ja wat!? Pannekoek! Doei! ©
dinsdag 13 december 2022 om 17:38
Precies.Champoo schreef: ↑13-12-2022 14:03Ik vind het argument dat je je zus en zwager niet uitnodigt omdat het alleen "aanschuivers" zouden zijn ook wel erg hardvochtig.
Inderdaad een goed idee om je ouders voor de andere kerstdag uit te nodigen. Op die manier kun je het ook zien als twee kerstdagen zonder dat je met 3 "gezinnen" op elkaars lip zit.
Ik zou (desnoods) een 3e kerstdag inplannen met een kerstbrunch.
Dat is eenvoudiger en makkelijker in de keuken.
Autopsies tonen onomstotelijk de injectieschade aan.
dinsdag 13 december 2022 om 17:39
dinsdag 13 december 2022 om 17:39
Je moet je niet beledigd voelen door de mensen waar je van houdt. Je moet die gedachten en dat gevoel niet toelaten. Het leidt helemaal tot niets. Het verpest alleen alles. Nodig iedereen separaat of samen uit voor een gezellig avondje en je zal zien dat ze van je houden.
Dan moet het maar zoals het kan
dinsdag 13 december 2022 om 17:42
blijfgewoonbianca schreef: ↑13-12-2022 17:27We weten niet hoe lang ze al zo kerst vieren en of het altijd zonder onderbrekingen gelukt is ivm iedereens planning.
Wanneer noem je het een traditie of een gewoonte ? Na twee keer ? Na drie keer ?
Je noemt iets een traditie als je het een traditie vindt. Als een samenzijn een tijd lang met regelmaat en zonder grondig overleg heeft plaatsgevonden kun je spreken van een traditie, maar hoe vaak en hoe lang voordat iets een traditie wordt gevonden verschilt in een beetje tussen deelnemers. Een klein beetje maar, maar daar zit precies het pijnpunt. Als iets een tijd traditie was, en je bent het zat, kun je dat tactvol veranderen door omstandigheden te veranderen, zoals door een huisje te huren met kerst. Je kunt een traditie ook niet-tactvol veranderen, door expliciet of impliciet te ontkennen dat er een traditie was. Door het opeens anders te doen zonder communicatie. En dat recht heeft de ontkenner, want tradities bestaan bij de gratie van interpretatie en daar kan nu eenmaal verschil in zitten. En dat is voor de ander pijnlijk, een sociale faux pas, want die had de sociale context blijkbaar verkeerd geïnterpreteerd. Jezelf welkom achten terwijl je dat niet bent, is een sociale zonde. Maar goed, vaak is dat ontkennen een manier om de traditie te veranderen èn om zelf geen schuld daarover te voelen, door de nare gevoelens bij de uitgeslotene te leggen. Ik vind dat erg onfatsoenlijk.
dinsdag 13 december 2022 om 17:44
Ja ik snap TO ook wel een beetje denk ik (al snap ik het kan niet bij ons klein, ziek, blabla dan weer niet). Bij ons is het elk jaar ergens in de herfst iemand die een appje stuurt in de familie-app 'gaan we doen met kerst?'. Zou ik ook vreemd vinden als dat bericht ineens uit zou blijven.cuculuscanorus schreef: ↑13-12-2022 16:58Nou ja, ik zou dat wel bijzonder vinden. Met je gezin alleen, prima, met vrienden, helemaal leuk, maar de ene helft van de familie wel en de andere niet zonder reden vind ik vreemd. Dit kan mijn ASS zijn, hoor, die speelt het meeste op in dit soort dingen.
dinsdag 13 december 2022 om 17:52
Is het niet onfatsoenlijk zus op te bellen en te zeggen “ ik heb geen zin in je, deze kerst “ ?
Of “ we nodigen schoonouders ook uit en dan is de tafel vol “ ?
Is onder de gewoonte / traditie uitkomen , of er mee breken, an sich al onfatsoenlijk ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
dinsdag 13 december 2022 om 17:54
dinsdag 13 december 2022 om 17:58
1. Zelf iets met je ouders afspreken. Kan ook na kerst.
2. Volgend jaar initiatief tonen en ook eens iedereen uitnodigen. Thuis of in een restaurant, brasserie. Geld speelt denk ik geen rol, je verwacht ook van broer een extra gourmetschotel.
3. Niet zaniken tegen ouders. Dat zijn geen bemiddelaars. Je wilt een antwoord van je broer.
4. Niet verder zeuren. Bel je broer of laat het zijn.
5. Maak het gezellig met jouw gezin.
Je broer wil een rustige kerst. Dat maak ik uit jouw verhaal op.
2. Volgend jaar initiatief tonen en ook eens iedereen uitnodigen. Thuis of in een restaurant, brasserie. Geld speelt denk ik geen rol, je verwacht ook van broer een extra gourmetschotel.
3. Niet zaniken tegen ouders. Dat zijn geen bemiddelaars. Je wilt een antwoord van je broer.
4. Niet verder zeuren. Bel je broer of laat het zijn.
5. Maak het gezellig met jouw gezin.
Je broer wil een rustige kerst. Dat maak ik uit jouw verhaal op.
dinsdag 13 december 2022 om 17:58
Dit is hier wel herkenbaar ja. In een voor ons al intensief jaar had ik dus hetzelfde kunnen doen als de broer van TO. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan maar in de groep gegooid: gezellig om samen kerst te vieren maar dit jaar even niet bij ons. Toen hebben m'n ouders het weer eens georganiseerd. Was ik eerst nog geegerd dat m'n broer ons niet alsnog uitnodigde tot ik het inzicht kreeg dat het voor hem sowieso niet per se hoeft, maar het altijd gezellig vindt als ie uitgenodigd wordt. (Dat is dan bij TO weer niet geval). Ik volg trouwens sindsdien wel veel meer het voorbeeld van m'n broer: meer doen waar ik zelf zin in hebSonjaS schreef: ↑13-12-2022 17:14Kan het ook niet zo zijn dat broer het zat is om altijd initiatief te nemen en te hosten etc hoe leuk hij koken ook vindt? Ik heb zelf een zus die nooit initiatief neemt, niks. Het hele jaar door niet. Ook nog een druk gezin. Altijd zeurende kinderen. Ik heb haar ook een keer niet uitgenodigd voor kerst omdat ik er klaar mee was dat zelfs de vraag 'hey wat gaan we dit jaar doen met kerst' nooit kwam. Ze ging er altijd vanuit dat het geregeld werd. Uiteindelijk belde ze me een paar dagen voor kerst met de vraag wat we gingen doen. Was al blij met dat stukje initiatief en uiteindelijk is ze gewoon aangeschoven. Tuurlijk had ik het moeten benoemen, want dan hadden we een gesprek kunnen voeren, ik was dat jaar vooral mega gefrustreerd over haar passieve houding en dat alles altijd bij mij ligt (zorg vader, regeldingen familie, you name it). Ik zeg niet dat dit bij jou zo hoeft te zijn to maar gefrustreerde mensen die zich niet uitspreken kunnen hun ongenoegen op rare manieren uiten.
dinsdag 13 december 2022 om 18:02
blijfgewoonbianca schreef: ↑13-12-2022 17:52Is het niet onfatsoenlijk zus op te bellen en te zeggen “ ik heb geen zin in je, deze kerst “ ?
Of “ we nodigen schoonouders ook uit en dan is de tafel vol “ ?
Is onder de gewoonte / traditie uitkomen , of er mee breken, an sich al onfatsoenlijk ?
Ja, dat zou minstens zo onfatsoenlijk zijn, zo niet onfatsoenlijker, denk ik. En nee, met een traditie breken is niet per definitie onfatsoenlijk. Er zijn genoeg tactvolle manieren om tradities te veranderen: veranderende omstandigheden zijn sociaal geaccepteerd, zoals op vakantie gaan, ziek zijn, een kind krijgen, werk hebben, verplichtingen elders hebben, huisgenoten die verplichtingen elders hebben, in een verbouwing zitten of gewoon expliciet aankondigen dat je het nu eens heel anders gaat doen, maar dan dient het verschil met de vorige traditie wel aanzienlijk te zijn. In ieder geval groter dan één gezin niet uitnodigen. Dat was ontactvol en kwetsend. En onnodig.
thalas wijzigde dit bericht op 13-12-2022 18:06
0.29% gewijzigd
dinsdag 13 december 2022 om 18:05
Dat vind ik eigenlijk best liefblijfgewoonbianca schreef: ↑13-12-2022 16:35Dat is het grappige ; mijn ouders verwachten volgens mij echt niks. Die zijn elk jaar weer blij verrast als ik ze uitnodig.
dinsdag 13 december 2022 om 18:14
Nou zeg je het alweer andersom. Het initiatief om het anders te doen kwam niet van de uitnodiger, maar de ouders zeiden bijvoorbeeld dat dat te vermoeiend was of dat ze dit jaar bij het andere kind gingen vieren of een van de ouders ging dood ofzo. En dan huur je zelf een huisje om voor jezelf niet het gevoel te hebben dat er niks aan is, zo zonder mama.Thalas schreef: ↑13-12-2022 17:21Het gaat om de vraag of het traditie is wanneer je jaarlijks samen kerst viert of dat het 'bizar' is om na jaren samen kerst te verwachten dat dat ook het komend jaar zo zal zijn. Iets kan niet tegelijk traditie zijn en geen traditie zijn. Als jaren samen kerst vieren geen traditie is, kun je inderdaad prima zonder aankondiging besluiten iemand gewoon niet uit te nodigen, zoals je eigen ouders. Dan voelen ze zich inderdaad niet onwelkom, want ze hadden zich het idee van welkom zijn na al die jaren überhaupt niet in hun hoofd gehaald. Als het wel traditie is zijn er wèl verwachtingen en is het subtiel doorbreken van die traditie met een huisje een elegante manier om het anders te doen zonder ze te kwetsen. Dan kan je stellen dat het bizar is dat dat moet, maar dat is wat tradities zijn: verwachtingen over de toekomst op basis van het verleden. Dat doen mensen nu eenmaal. Ook als je dat heel hard ontkent.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 13 december 2022 om 18:16
Maar zonder levensveranderende omstandigheden kan TO’s broer met goed fatsoen er niet onderuit kerst, in eigen huis, met zus er bij te vieren ?Thalas schreef: ↑13-12-2022 18:02Ja, dat zou minstens zo onfatsoenlijk zijn, zo niet onfatsoenlijker, denk ik. En nee, met een traditie breken is niet per definitie onfatsoenlijk. Er zijn genoeg tactvolle manieren om tradities te veranderen: veranderende omstandigheden zijn sociaal geaccepteerd, zoals op vakantie gaan, ziek zijn, een kind krijgen, werk hebben, verplichtingen elders hebben, huisgenoten die verplichtingen elders hebben, in een verbouwing zitten of gewoon expliciet aankondigen dat je het nu eens heel anders gaat doen, maar dan dient het verschil met de vorige traditie wel aanzienlijk te zijn. In ieder geval groter dan één gezin niet uitnodigen. Dat was ontactvol en kwetsend. En onnodig.
Da’s ook nogal wat, eigenlijk.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in