Huis verkopen of verhuren?

14-01-2023 13:06 34 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi! Wellicht zitten er meer mensen in hetzelfde schuitje. Ons huis staat nu 1.5e maand te koop en we gaan binnenkort over naar een nieuw huis. Overal om ons heen zien we de prijzen zakken en huizen langer te koop staan. We hebben een tijdelijk overbrugging, maar 2 hypotheken tegelijkertijd is niet niks..

We kunnen iets zakken in de prijs, maar hebben ons nieuwe huis in betere tijden gekocht. We kunnen dus niet heel veel zakken. We overwegen daarom om ons eerste huis te verhuren waardoor we beide huizen af kunnen betalen. De rente is dan wel een stuk hoger op 1 van de 2. En de vraag is ook of dat mag van de bank. Zijn er mensen die verstand hebben van de markt? En de voorspelling? Wat zou jij doen?

Verkopen of verhuren

Totaal aantal stemmen: 78

Verkopen (91%)
Verhuren (9%)
kjaere wijzigde dit bericht op 06-04-2023 21:34
Reden: niet meer belangrijk
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
De meeste banken geven geen toestemming voor verhuur maar 1,5 maand is niet lang. Ik zou het hoe dan ook verkopen. De rente gaat nog veel meer stijgen vanwege de inflatie en eigenlijk is de rentestand die we nu hebben nog steeds vrij laag dus de kans dat je nu je huis verkoopt tegen een redelijke prijs is veel groter dan over een paar jaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kjaere schreef:
14-01-2023 15:23
We hadden inderdaad het plan om eerst te verkopen en niet te kopen, totdat we ons droomhuis tegenkwamen, net voor de daling. We hebben met een overbruggingshypotheek wel aan moeten geven de dubbele lasten te kunnen dragen. Maar dat zou krap en niet gewenst zijn. We gaan maandag in gesprek om de prijs idd wat te laten zakken. We wonen net buiten de randstad (wel centraal en bereikbaar). Ons huis is meer dan 200 jaar oud, maar volledig verduurzaamd en gerenoveerd. Er zijn wel punten die we als feedback meekrijgen, maar energielabel A kan je er gewoon niet van maken bijvoorbeeld. Je kiest voor de charme denk ik dan.

Als ik dit lees denk ik dat we het nog even moeten proberen te verkopen. Ik denk wel dat het vorig jaar gelijk weg was geweest. Meerdere huizen in de omgeving staan lang te koop momenteel.
Als je huis nu nog maar anderhalve maand te koop staat, zou ik even wachten. Rond de feestdagen gaan er sowieso weinig mensen op huizenjacht. Mensen met kinderen wachten waarschijnlijk tot na de kerstvakantie, zodat de kids weer op school zitten. Heb jij een kindproof huis (groot, tuin) of is het meer een huis voor een stel?

Een huis van meer dan 200 jaar krijgt geen A-label, maar dat moet je ook niet willen lijkt me. Je kiest voor zo'n huis vanwege de charme, authentieke elementen enzovoorts, niet omdat het een warmtepomp heeft. Ik ben zelf groot liefhebber van oudere huizen en vind stiekem zonnepanelen al afbreuk doen aan de schoonheid van een huis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou als oud-corporatie medewerker nooit mijn huis verhuren. Maar mijn kennis en ervaring is misschien dus niet helemaal geweldig op dat gebied.

Welke prijsklasse zit de woning? Kun je nog wat verschuiven naar net onder NHG bijvoorbeeld? Ik zou echt voor verkopen kiezen, hoewel ik het niet zo somber inzie al jo. Tuurlijk het kan nog helemaal
In elkaar zakken, maar we hebben ook nog steeds een groot woningtekort en met mij kunnen nog vele mensen verhuizen en hun hypotheekrente meenemen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je een tijd dubbele hypotheek wel trekt zou ik het nog een paar weken tot maanden te koop laten staan.

Proberen te verhuren - als je toelating krijgt - kan altijd later nog.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou even op beide paarden wedden.
Dus… laat de prijs een beetje zakken én ga met de bank in gesprek of je het mag verhuren. Kijk of je de hypotheek kunt oversluiten ar een beleggingshypotheek.

Iemand gaf wat commentaar dat het tweede huis in box 3 komt. Dat klopt, maar de hypotheek van dat huis komt als schuld in box 3 dus daar trek je weer kosten vanaf. Daarnaast komt in verhuurde staat niet de volledige WOZ waarde van dat huis in box 3 maar een gedeelte (ik dacht 80%).

Wij hebben zelf met zo’n charme huis gezeten dat 5 jaar te koop heeft gestaan en waar geen bod op kwam. Dit was voor de afgelopen grote stijging. Afgelopen zomer hebben we het gelukkig eindelijk weten te verkopen. Ik snap dus dat je een beetje paniekerig wordt.
Met de wetenschap die wij hebben zou ik ieder bod dat er komt heel serieus behandelen, en kijken hoe ver je kunt gaan.
Komt er geen bod, dan kun je het verhuren.

Ik heb zelf een woning vrij van hypotheek in de verhuur en heb daar geen omkijken naar, en heb een keurige huurder er in zitten. Maar weet ook dat dit een luxe is!
Alle reacties Link kopieren Quote
Hebben jullie een verkoopmakelaar in de arm genomen en heeft deze een indicatie gegeven van de verwachte looptijd? Overleg even met hem / haar voordat je halsoverkop paniekacties gaat ondernemen. Ik zou in ieder geval nu nog niet gaan zakken met de vraagprijs, dat maakt je woning er niet aantrekkelijker op.
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Student201 schreef:
14-01-2023 13:59
Mwahh, dat is niet de verwachting toch? De verwachting is dat de huizenprijzen nog wel iets zullen dalen, maar niet gigantisch veel. Denk aan 3% voor zowel 2023 en 2024. Volgens mij is de verwachting dat t daarna stabiliseerd of wel weer gaat stijgen, aangezien we met een woningtekort zitten.
De verwachting wordt elke paar maanden weer naar beneden bijgesteld. Ik ben zelf afgelopen jaar bezig geweest met “zal ik verkopen of niet?” dus ik heb bovenop het nieuws gezeten, en elke keer werd er gezegd dat het wel mee zou vallen i.v.m. woningschaarste en elke keer daalden de prijzen toch weer…
Eergisteren in het journaal dat de prijzen, tegen verwachting in weer 6,? % gezakt zijn. Nogmaals ondanks woningschaarste, en dat is wel de tendens van afgelopen jaar.
Verder moet je ook tegen de verantwoordelijkheid van verhuur kunnen; je moet alles regelen en betalen als er iets kapot gaat etc.
Dubbele stress bij twee woningen. Ik heb daar over nagedacht (verhuur) maar had ineens veel onverwachte reparaties bij mijn koophuis, en daardoor stond ik weer even met twee benen op de grond want als je twee huizen hebt, dan moet je wel ook allemaal voor twee huizen betalen en regelen….
Dus, lang verhaal niet meer kort 😁: ik zou verkopen.
(Maar zoals iemand anders hier zei: geef het nog wel even tijd want huizen staan nu wat langer te koop dan bijvoorbeeld vorig jaar.)
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je een tijdelijke overbrugging hebt geregeld, dan zal de bank geen toestemming geven. Het idee is namelijk dat je de overbrugging aflost (max 2 jaar). Je kan hem omzetten naar een verhuurhypotheek. Echter ligt deze hypotheek bij geldverstrekkers onder een vergrootglas gezien de discussie in de markt. Dus veel geldverstrekkers hebben de normen verscherpt.

Als je wilt weten of je er in aanmerking komt, dan zal het betekenen dat je op basis van je inkomen de beide hypotheken kan dragen.

ik zou zelf verkopen, misschien de prijs wat verlagen. Meedoen aan een openhuizenroute. etc etc. Ik zou alleen verhuren als je leegstand ook kan dragen. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor al het onderhoud, dus mocht de cv kapot gaan, o.i.d.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou gewoon verkopen. Als het over een tijdje nog te koop staat eventueel de prijs verlagen.

Je heb net pech zo te lezen dat nadat je het andere huis hebt gekocht, de huizenprijzen gaan dalen. Het is niet anders, gewoon je verlies nemen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven