Kattendienaren: help een leek verder

17-09-2023 16:29 37 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Mensen met een kat, wat is absoluut belangrijk om te weten voor iemand die eraan denkt een kat te verwelkomen in het gezin?
Ik ben me aan het oriënteren en ben een absolute leek. Ik merk dat ik vooral heel veel vragen heb.
Misschien dat jullie ook handige websites/boeken kunnen aanraden? Uiteraard hoor ik graag jullie ervaringen.

We zijn een gezin met kinderen, er is bijna altijd wel iemand thuis. Ik denk dat ik sowieso een wat oudere kat wil uit het asiel en geen
kitten. Omdat van een wat oudere kat het karakter al meer bekend is en ik hen ook graag een kans wil geven.
Maar welk voer geef je een kat? Maakt dat nog wat uit of het duur of goedkoop is? Letten op de hoeveelheid vlees die erin zit?
Wat als wij een weekend weggaan? Kan de kat dan alleen blijven (met voldoende voer en water tot zijn beschikking uiteraard) of is dat zielig?
Wordt het een binnen- of een buitenkat? Ik weet dat sommige mensen een buitenkat asociaal vinden, maar puur op mijn gevoel lijkt een binnenkat mij zielig. Of weet zo'n beestje niet beter als hij altijd binnen zit? Doe je hem daar niet mee tekort? Buiten zijn er natuurlijk ook gevaren, dat een kat overreden kan worden, die je binnen niet hebt.
Dan nog de vakanties. We hebben geen familie in de buurt die voor de kat kan zorgen. Kattenpension lijkt me geen goede keus voor een kat, aangezien ik wel weet dat een kat hecht aan zijn omgeving. Maar wat dan? Vreemde mensen je huis binnenlaten lijkt me ook nogal wat. Hoe hebben jullie dat opgelost?
Verder: spulletjes die je aanschaft. Vast wel een lijst te vinden online, maar wat is volgens jullie echt onmisbaar?

Natuurlijk ga ik me ook verder inlezen, maar ik ben ook heel benieuwd naar jullie ervaringen/tips.
Ik wil de aanschaf graag weloverwogen doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij nemen katten altijd in stelletjes, zodat ze elkaar hebben om mee te spelen (elkaar te wassen, in elkaar gerold te slapen enz. enz.). Als we op vakantie zijn, hebben ze dan in elk geval elkaar. We hebben al jaren dezelfde professionele kattenoppas. Zij voorziet ze tijdens onze vakanties dagelijks van eten, water en knuffels. Voor zover wij kunnen inschatten, doen onze katten het daar prima op.

Onze katten komen wel buiten, maar alleen in de tuin. Die hebben we helemaal afgeschermd zodat ze er onmogelijk uit kunnen. Geen risico op platgereden katten en ook niet op overlast voor de buren.
Alle reacties Link kopieren Quote
- Qua voer bied ik graanvrij voer aan. Dat schijnt het beste dieet voor een kat te zijn en onze kat doet het er heel goed op.

- Zowel een oudere kat als kittens hebben hun voordelen. Bij een nestje kittens kun je ook al wat van persoonlijkheden zien. Er zijn meer timide kittens bij, kittens die meteen op je afkomen, kittens die broer of zus een goeie mep geven als je er bent. In het kittenseizoen zitten asiels ook vol met kittens. Misschien een mooie tussenvariant. Mocht je voor een kitten bij een particulier gaan: kijk goed naar de omgeving waar de kittens zijn (schoon en veilig), check voor vieze oogjes, oortjes en neusjes en kijk of je de moederpoes kunt zien.

- Qua vakantie: zoek voor je een kat ophaalt een goed pension / kattenhotel in je buurt. En reserveer op tijd als je weggaat, zeker als je afhankelijk bent van de schoolvakanties. Als je niemand hebt die jouw kat thuis bezoekt en voer / aandacht geeft is een goed pension je beste optie. Ik laat onze kat nooit langer dan 12 uur alleen, we zijn zelden een nacht weg, maar zo ja, breng ik haar naar mijn ouders.

- Onze kat is voornamelijk een binnenkat, maar fleurt ontzettend op van in de tuin spelen. Ze gaat dagelijks even naar buiten en geniet volop, maar ivm haar veiligheid mag ze niet vrij naar buiten.

- Ongevraagd advies: kittens zijn heel leuk en gezellig, maar enorme sloopkogels. Je kunt een kat prima leren wat wel en niet mag, maar als 'ie iets graag wil gaat hij het dus stiekem doen als je niet kijkt ;) Dat kan schade opleveren voor je meubels en interieur. (Behang)

Daarnaast weten ze door hun snoezeligheid de huisregels vaak wat op te rekken. Maar dat zal bij een oudere kat ook kunnen gebeuren ;) En laat je kat altijd steriliseren - ook als hij / zij binnenblijft.

Goed dat je je uitgebreid informeert voor je aan een kat begint! Hopelijk over een poosje veel plezier met je nieuwe vriendje(s) :cat:
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je voor kittens gaat ... haak af als iemand ze voor ze 12 weken zijn wil meegeven.
Dan zit je bij de verkeerde.

Ik hoor nog te veel mensen die met één of ander vaag excuus kittens meegeven aan 8 à 9 weken.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
(Jonge) kinderen en (Jonge) dieren is meestal niet zo'n geweldige combi, dat vraagt management om op een goede manier met elkaar om te gaan. Hou daar dus ook rekening mee. Zorg in eerste instantie dat jij signalen van de kat herkent en leer dat vervolgens aan je kind zodat ie weet wat wel/niet leuk is.
Alle reacties Link kopieren Quote
BlauweTulp schreef:
17-09-2023 19:27
Zorg in eerste instantie dat jij signalen van de kat herkent en leer dat vervolgens aan je kind zodat ie weet wat wel/niet leuk is.
Dat inderdaad, naast alles wat al gezegd is. Een kat die met zijn staart zwiept, is niet aan het kwispelen bijvoorbeeld. Het is handig om een kat te leren verstaan. Er zijn wel boekjes en websites over. Mensen die katten onvoorspelbaar vinden zijn in de meeste gevallen mensen die de signalen niet kennen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ginevra schreef:
17-09-2023 19:46
Dat inderdaad, naast alles wat al gezegd is. Een kat die met zijn staart zwiept, is niet aan het kwispelen bijvoorbeeld. Het is handig om een kat te leren verstaan. Er zijn wel boekjes en websites over. Mensen die katten onvoorspelbaar vinden zijn in de meeste gevallen mensen die de signalen niet kennen.
Klopt. Wij hebben er een die nogal snel overprikkeld raakt. Hij houdt er sowieso niet van als je bijv aan zijn buik zit, maar ook bij veilig aaien vindt hij het na vijf keer al niet meer leuk en dan haalt hij flink uit. Met kleine kinderen zit ik er dus bovenop. Hij is heel knap, klein en schattig, maar dus niet zo’n lief katje. De andere kat wordt wat narriger nu hij ouder (11) wordt. Die slaat zonder nagels maar kan dus ook niet meer alles hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wissewis schreef:
17-09-2023 19:26
Als je voor kittens gaat ... haak af als iemand ze voor ze 12 weken zijn wil meegeven.
Dan zit je bij de verkeerde.

Ik hoor nog te veel mensen die met één of ander vaag excuus kittens meegeven aan 8 à 9 weken.
Dat wilde ik ook zeggen.

En verder (ik heb niet alles gelezen dus misschien heeft iemand anders het al gezegd), bezoekjes aan de dierenarts zijn best duur. En zeker bij oudere katten belandt je toch vaker bij de dierenarts. Niet dat dat een reden mag zijn om geen oudere asielkat te nemen maar wel iets om rekening mee te houden.

En ik ben ook een voorstander van twee katten, zeker bij kittens.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij het ophalen van de kat (of katten) begin klein qua ruimte. Een eigen kamertje waar alles instaat en rustig aan kennis maken met de omgeving en de mede bewoners.
Je hebt minimaal 1 kattenbak, en 2/3 bij meerdere katten. Een krabpaal, schuilplaatsen (dozen zijn geweldig), voldoende voer en water.

Qua voer, gebruik eerst wat je mee krijgt, en onderzoek het een beetje. Mijn vorige raskat had wel echt dieetvoer van de DA. Mijn HTK krijgt Perfect fit en vind de goedkoopste natvoer het lekkerst.

Spelen, spelen spelen. Ongeacht de leeftijd. Hengeltjes, muisjes, propjes.

In vorige huis was de tuin afgezet, nu terras, is ook afgezet. Het halen en krijgen van een (veilige) frisse neus is veel waard voor de kat. Hij zit elke ochtend klaar voor het balkondeur om een neusje te halen en vogels te bekijken en vliegen te vangen. Zoveel meer waard dan alleen maar binnen. En de ruimte buiten heeft verschillende hoogtes en plantjes speciaal voor de kat.

Bij weekenden weg, komt de buurman 2x perdag. Bij langere afwezigheid gaat hij uit logeren. Omdat hij graag fysiek iets aanwezig heeft. (Dat is dan een volksverhuizing, Maarja dat is maar zo)
Dat zal door de jaren heen wel veranderen, maar zo is het nu goed geregeld.

Succes met de zoektocht !
Nu nog een kat hier, vroeger had ik er drie. Een asielkat die nu op leeftijd begint te raken, altijd bang geweest en dat is ze nog steeds. Nooit echt een probleem geweest maar wordt het nu wel omdat ik haar niet makkelijk (zeg maar niet) kan pakken en meenemen naar de dierenarts zonder mijn halve huis te verbouwen.... (dus alle meubels waar ze onder kan zitten afsluiten of op de kop zetten enzo.)

Qua vakanties, ik woon vlakbij de universiteit en een hoge school dus er wil altijd wel een student een maandje dichterbij wonen en voor mijn kat zorgen. Als ik langer weg ga, dan een maand, willen ze ook de huur wel betalen. Alles in goed overleg. Gaat al 10 jaar goed, nooit problemen mee gehad.

Maar volgens mij het belangrijkste als je een kat hebt, katten doen nooit, maar dan ook nooit wat je verwacht. Ze zullen niet snel spelen met het speeltje dat jou zo leuk lijkt of op dat kleedje liggen dat jij voor ze gemaakt hebt. Als jij een keer aandacht wil geven hebben ze geen tijd en als je net de deur uit moet is het het beste tijdstip om op schoot te komen.
Daar moet je wel tegen kunnen 🙈
Alle reacties Link kopieren Quote
Katten zijn vrij eigengereid. De mijne leidt haar leven en heeft mijn huis,als uitvalsbasis. Ze gaat haar gangetje, eet hier (lang leve de voerautomaat), komt knuffels halen en vertrekt als ze het zat is. Ze is behoorlijk dik dus vermoedelijk heeft ze ook andere adresjes waar ze eten krijgt. Ik houd van haar onafhankelijke vrijbuiter gedrag. In het verleden ook wel katten gehad die besloten ergens anders te willen wonen. Das erg balen natuurlijk maar dat kan gebeuren (gelukkig wist ik welk adres haar voorkeurhad dus wel met die mensen overlegd). In het verleden ook regelmatig boerderij katjes opgevangen/ mak gemaakt en naar opvang gebracht.

Overigens, ik woon op het platteland en castreer etc wel. Dat stukje vrijheid pak ik dus mijn kat wel af maar verder zo min mogelijk.

Als ik in de stad woonde zou ik het vermoedelijk anders doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben echt voor asielkatten adopteren. Mijn ouders hebben altijd een poes gehad die als kitten van de boerderij van 1 van mijn vriendinnen kwam. Die wilde per se naar buiten.

Mijn eigen kat is geadopteerd vanuit een stichting. Ze was net een jaar oud toen ik haar kreeg. Ze vindt mensen ontzettend eng. Mij verdroeg ze meteen. Ze zit bij mij op schoot en heeft er nu dik 2 jaar over gedaan om ook te ontdooien naar anderen toe. Zij komt inmiddels niet meer buiten omdat ze een keer is weggeweest voor 11 dagen. Voor vakanties heb ik haar 1 keer naar het pension gedaan voor een week en bij het ophalen vertelden de medewerkers dat ze nog net niet aan dwangvoeren/mij bellen waren begonnen. Nu zorg ik voor een oppas in huis als ik langer dan 2 dagen van huis ben. 1 keer via huisdieroppas.nl en de rest doet de buurvrouw het (en inmiddels willen nog meer mensen wel oppassen).

Het ligt dus heel erg aan je kat en wat je wenst.

Oh en hou er ook rekening mee dat er soms onverwachte flinke kosten kunnen zijn. Poes bij mijn ouders geeft kiezen moeten laten trekken wat ruim 600 euro heeft gekost.

Neem wel een goed overwogen besluit. Volwassen katten zijn best wel lastig te herplaatsen als ze toch niet bevallen. En dat brengt stress met zich mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier zitten we trouwens aan de 2de kat die hier binnenliep én bleef omdat er katteneten stond en we andere katten hadden :-).

Kat 1 bleek geen thuis meer te hebben. (Bejaarde vrouw overleed, kinderen wisten niet hoeveel katten moeder precies had.)
Kat 2 kwam van de buren 2 deuren verder, maar vond ons huis gezelliger. In goed overleg kat uiteindelijk overgenomen.

Het kan zich dus vanzelf vermenigvuldigen.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven