Welk hondenras? Weloverwogen kiezen :)

09-02-2025 09:25 157 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarschuwing, lang verhaal omdat ik een weloverwogen keuze wil maken! ;-D

Een tijdje geleden ben ik definitief gestopt met mijn paardenhobby, welke ik van kinds af aan beoefende. Met het hebben van een gezin is er zoveel veranderd, dat ik merkte dat het hebben van een paard hier niet meer in paste (i.v.m. urenlang van huis zijn, liefst 7 dagen per week op stal zijn en vele uren trainen). Hoe gek en onwennig het eerst ook was, ik merk dat het me goed heeft gedaan. Wel merk ik dat ik het trainen met dieren mis en de afgelopen tijd ben ik steeds meer aan het nadenken over de aanschaf van een hondje. Dit gaat niet op korte termijn zijn, ik wil mezelf echt minimaal (!) dit hele jaar geven om hier goed over na te denken, evenementen te bezoeken om kennis te maken met diverse rassen, fokkers te bezoeken etc.

Voordelen van een hond t.o.v. een paard, hoe ik het zie: De hond woont in huis en hoort bij het gezin. Ik hoef er dus niet eerst naartoe te rijden, hoef niet eerst een 'shitload' aan spullen te verzamelen en op te tuigen voordat ik er iets mee kan gaan doen. Kortom, er mee bezig zijn is veel laagdrempeliger. Tuigje om, deur open en wandelen/trainen maar. Natuurlijk wil ik ook lessen/trainingen gaan volgen, maar al zou dit bijv. één of twee keer per week zijn, dan valt het alsnog in het niet bij het trainen met een paard i.m.o. Daarbij is dit ook iets wat we samen kunnen doen. Mijn zoontje kan daarnaast indien hij dat wil mee tijdens wandeling of evt. cursus/training en mama is niet meer steeds urenlang weg om haar eigen ding te doen. Deels kan trainen natuurlijk alsnog mijn eigen ding / ‘me-time’ zijn. Maar een hond (huisdier) is meer en 'gezinsding' i.p.v. een hobby van mij privé, weg van het gezin (zoontje heeft helemaal geen interesse in paarden).

Qua tijd denk ik dat we het prima redden. Ik werk zelf 3 dagen en mijn man werkt thuis en kan zijn eigen tijd indelen. Kortom, er zal altijd iemand aanwezig zijn en dat is zeker in een eerste fase ideaal. Ik kan daarnaast zelf mijn eigen uren indelen, ik werk nu 3 hele dagen maar als ik wil mag ik mijn eigen werkrooster maken, zo lang ik maar op 24 uur uitkom. Ik ben dus ook echt wel bereid om hier indien nodig wat in te schuiven. Zeker in de puppy tijd is dat handig.

Dan komt de grote vraag: welk ras? Zoals ik al aangaf wil ik echt evenementen gaan bezoeken om kennis te maken met verschillende rassen en vanuit daaruit opgewekte interesse uiteindelijk fokkers gaan bezoeken.

Welke ervaring heb ik met honden? Best wel wat ervaring. Ik heb vroeger (een jaar of 15 geleden) een paar jaar als dierverzorger in een dierenasiel en hondenpension gewerkt. Ik nam destijds soms ook honden mee naar huis waar ik een bijzondere klik mee had. We werkten toen sowieso met 'pleeggezinnen', als een hond dus geluk had, mocht hij zo nu en dan met een pleegbaasje mee naar huis en dit kwam het plaatsingsproces ook ten goede (en was gewoon heel fijn voor de honden). Verder heb ik een aantal jaren samengewoond met een ex die in het bezit was van een labrador. En verder, niet perse qua honden, maar ben ik vanuit de paardenwereld en vanuit mijn huidige werk heel erg bekend met gedrag en conditionering. Dus de theorie etc. over hoe je een dier traint, hoe gedrag tot stand komt/ hoe je gedrag kunt beïnvloeden is mij echt niet onbekend.

Wat zoek ik ik een hond (willekeurige volgorde)?
* Gezinshond. Moet goed met kinderen overweg kunnen.
* Will to please, zin om dingen te ondernemen. Zin om bijvoorbeeld met mij op speurles te gaan (lijkt me echt heel leuk) en misschien - als zoontje interesse heeft - later ook wel op agility les o.i.d. met zoontje (of ook met mij). Daarentegen wil ik juist weer niet dat een will to please/ werkdrift doorslaat. Wanneer ik een week geen tijd, zin of energie heb om te trainen, moet dat zonder problemen kunnen (uitlaatsessies natuurlijk buiten beschouwing gelaten). Zie ook volgende punt.
* Rustig in huis
* Geen overmatige blaffer/keffer
* Formaat liefst klein, vanuit praktische overwegingen. Bijv. i.v.m. mee op vakantie (volle auto), het zou ideaal zijn als het hondje mee kan in mijn fietskrat op de fiets. Daarbij hebben we een prima huis en tuin, maar ons huis is niet echt praktisch qua indeling waardoor ik niet echt een plek zie voor een grote bench of mand/kussen, zonder de speelhoek van mijn zoontje op te offeren. Voor een klein kussen/bench/mand zijn veel meer mogelijkheden. Tot slot wil mijn man gewoon geen groot formaat hond.
*Vacht. Niet mega lang en harig, daar heb ik niet zoveel mee. Ruwharig vind ik zelf ook niet echt super, maar qua verharingssysteem/plukken vind ik dat wel weer erg handig. Een korte vacht vind ik zelf mooier, maar ik ben me er bewust van dat dit wel irritanter is qua verharen (overal die kleine haartjes continu). Langer krullend a la bouvier/ labradoodle vind ik ook niks, een poedel is qua verharing natuurlijk ideaal al zou ik deze zelf dan altijd heel kort gemodelleerd houden.
*Moet goed los kunnen lopen. Natuurlijk is dit trainbaar, maar hoewel een whippet mij een leuke hond voor in huis lijkt, is dat sterke jachtinstinct als ze een haas zien (en die zijn hier veel) i.m.o. een groot nadeel.

Rassen die wel eens voorbij komen in mijn hoofd (niet dat deze het dan perse worden):

* Chihuahua kruising. Formaat echte chihuahua vind ik te klein en te kwetsbaar, dit zou ik i.v.m. andere honden tijdens met uitlaten echt eng vinden. En 100% chi past denk ik ook niet bij wat ik wil.
* Werklijn labrador. Echter: te groot en ik lees ook dat ze vaak moeilijk de uit knop kunnen vinden. Een gewone labrador is helemaal te groot, maar om de vergelijking te maken, mijn ex had een showlijn lab reu en hoewel ik gek was met die hond en hij ook erg makkelijk was, vond ik hem ook wel weer een beetje saai.
* Duitse staande korthaar. Echter: Ook veel te groot en wellicht ook too much qua trainingsbehoefte, mocht ik eens een of twee weken niet intensief kunnen of willen trainen.
* Border collie (kruising) Niet echt klein, maar ook niet mega groot. Kan niet in de fietsmand, maar kan wel zelf meer rennen. Gezondheidsproblematiek binnen het ras staat me wat tegen en ook hierbij geldt, ik wil geen neurotische hond in huis dus wellicht té. Showlijn valt misschien mee. Vacht heb ik verschillende ervaringen mee. Ik kende hele leuke kleinere teven met vrij dunne en echt makkelijke vacht. En ik kende ook reuen met echt mega dikke ondervachten (waren wellicht ook gecastreerd, dat weet ik niet meer), dat vind ik persoonlijk echt dan weer niks.
*Poedel, klein formaat. Voordeel: geen losse haren in huis. Wel vachtonderhoud, maar dat vind ik geen probleem (ik zou het zelf scheren juist wel leuk vinden). Wel houd ik echt niet van dat lange krulhaar, vooral zo’n langharige natte snuit :P , dus ik zou vermoedelijk veel aan het scheren zijn om de vacht echt lekker fris kort te houden. Van poedels hoor ik vaak dat ze moeilijk zijn met zindelijkheid. Dat vind ik wel een minnetje. Verder lijkt een poedeltje me makkelijk en handzaam en prima om mee te trainen, maar ook prima om een weekje ‘ te parkeren’.

Maar verder ben ik natuurlijk héél erg benieuwd naar jullie ideeën! Ik zit echt nog héél erg aan het begin van mijn zoektocht, dus alle ervaringen en aanbevelingen zijn welkom!

Als toevoeging nog: mijn zoontje is bijna 5 en is een lieve, rustige jongen.
hartje567 wijzigde dit bericht op 09-02-2025 09:40
2.39% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
09-02-2025 10:11
In kruisingen zit juist veel dierenleed, omdat er geen rasvereniging is die het controleert, maar veel mensen toch de hoofdprijs betalen voor de puppy's omdat de ouders rashonden zijn.

Dan doen ze net alsof ze een leuk 'oepsie-nestje' hebben, maar komen ze uit een puppyfabriek.

Als je gemixte genen zo belangrijk vindt, kun je beter voor een vuilnisbak gaan.
Ja dit gebeurt zoveel helaas.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ouders hebben op de boerderij een Friese Stabij x Kooiker. Slag kleiner dan een volle Friese Stabij, heel energiek dier maar kan eenmaal binnen in de woonkamer ook goed rusten. Is heel goed met de kinderen van mijn zus.
Alle reacties Link kopieren Quote
Naast alle gezondheidsproblemen en fok misstanden, zijn chihuahua's zo ongeveer de blafferigste honden op aarde.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tavistock schreef:
09-02-2025 10:14
Teckels zijn gefokt om konijnenholen in te gaan en daar te blaffen. Ze houden dus erg van blaffen.

Onze spaniël blaft nauwelijks, alleen even om te melden dat er iemand voor de deur staat (3 blaffen en dan weer stil).

Luistert als een malle, en heel goed trainbaar. Geen enkele dominantiegedoetjes, zoals ik bij andere jachthonden wel heb gezien.

Maar wel jachtinstinct, dus daarmee om leren gaan is voor een fijne band samen wel een must. Dat kan op jachtpuppytraining en meer van dat. Agility vindt die van ons erg leuk, maar we zouden hem vermoedelijk nog veel blijer maken met speurtraining.
Ik vind Teckels super leuk maar makkelijk zijn ze niet en ze blaffen flink ja. Het "zusje" van mijn leenhond is ook een teckel een een pittige tante.
Ze blaft niet zoveel gelukkig maar ze is vooral eigenwijs en druk terwijl ze wel echt goed opgevoed wordt door iemand die er verstand van heeft. Maar waar je met mijn leenhond alles kan doen ( die is zo makkelijk, niet normaal ) weet zij precies wat ze wil en weigert ze vaak te luisteren of mee naar buiten te gaan als het regent. Het is eigenlijk meer een kat dan een hond want ze is echt mega koppig.
Ik vind dat leuk aan haar hoor, maar je moet er wel van houden.
I'll face it with a grin. I'm never giving in. On with the show.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn zus heeft toypoedels. Die zijn zeker goed trainbaar maar hebben ook wel de neiging om bij het minste of geringste te gaan piepen (als je de riem pakt of het eten). Mooi formaatje en energieke honden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Evy schreef:
09-02-2025 09:36
Beagle?
Niet heel klein maar denk dat met jouw wensen wat je met de hond wil gaan ondernemen én dat het geen druk keffertje moet zijn, geen enkel 'past in fietsmand' ras in aanmerking komt.

Heb er zelf geen ervaring mee maar wat ik in mijn omgeving zie zijn dit ondernemende, maar geen ultra drukke honden (zoals een jack russel oid). Ook stugge vacht dus geen haarballen in je huis.
Beagle terwijl to het over trainen als hobby heeft. Ja, daar is zat mee te trainen. Maar zet alleen niet echt zoden aan de dijk. Ik zou een Beagle echt niet aanraden.

Heb je wel eens een Schnauzer overwogen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Smoushond? Staat wel een lange wachtlijst voor maar voldoen volgens mij aan al je wensen.

Zelf hebben we altijd vuilnisbakjes gehad en dat waren tot nu toe altijd hele leuke en lieve honden en vooral erg gezond. We hebben ook een verbasterde Friese Stabij gehad en meerdere in de familie en dat waren ook allemaal lieverds.
nijlpaard wijzigde dit bericht op 09-02-2025 11:00
22.33% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
09-02-2025 10:11
Als je gemixte genen zo belangrijk vindt, kun je beter voor een vuilnisbak gaan.
Je had het niet tegen mij, maar ik schreef dat mijn hond een kruising is. Maar niet van 2 rashonden ofzo. Het is niet zo'n design kruising. Er zitten 4 hondensoorten in, maar ik weet wel welke. Je zou het ook vuilnisbak kunnen noemen. Mijn punt was meer dat er ook leuke honden zijn die geen rashond zijn

Verder helemaal eens met jou, je moet echt goed kijken waar je de hond vandaan haalt. Je wilt niet onbedoeld een puppyfabriek steunen. Maar dat geld ook voor de aankoop van een hond die geen mix is. Ook daar gaat het heel vaak mis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
09-02-2025 10:11
In kruisingen zit juist veel dierenleed, omdat er geen rasvereniging is die het controleert, maar veel mensen toch de hoofdprijs betalen voor de puppy's omdat de ouders rashonden zijn.

Dan doen ze net alsof ze een leuk 'oepsie-nestje' hebben, maar komen ze uit een puppyfabriek.

Als je gemixte genen zo belangrijk vindt, kun je beter voor een vuilnisbak gaan.
Dit! Helemaal mee eens. Een kruising van een Australian Shepherd met epilepsie en een Retriever met HD zorgt gewoon voor een pup met grote kans op 1 of beide afwijkingen. Juist met een stamboomhond heb je inzicht in de erfelijke aandoeningen in de voorgaande generaties. Met zulke kruisingen heb je geen idee en geen kleinere kans op een afwijking.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je zegt in een asiel gewerkt te hebben. Is een asielhond niets voor je? Als je uitlegt wat je wil kan het asiel misschien meedenken? Ik heb zelf 2 zwerfhonden. Goed trainbaar, op mij/man gericht. Eentje heeft border collie/saluki in zich en wil dus werken, heeft beweging nodig, wil samen dingen doen. Ander heeft vlinderhond/kokoni in zich. Is eigenwijzer, klein, erg op eten gericht en kan op deze manier trucjes leren en kun je trainen. Wel erg waaks.

Zwerfhonden zijn minder doorgefokt en minder kans op ziekten, maar hebben vaak wel wat training nodig qua gedrag. Maar dat klinkt bij jou niet als een probleem.
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
09-02-2025 09:48
Ik heb liever een kruising dan een rashond. Kruisingen zijn over het algemeen gezonder, wegens minder inteeltrisico’s. Ik raad je aan om eerder naar agility-events te gaan dan naar rasshows en rasfokkers.
Toch is het goed om te kijken wat verschillende rassen voor eigenschappen hebben. Daarmee kun je ook een inschatting maken wat een kruising voor eigenschappen zou kunnen hebben.
Het is nogal een verschil of je kruising Border collie/poedel hebt of kruising jack Russell/Schnauzer.
Alle reacties Link kopieren Quote
(Ik moest trouwens meteen denken aan een herder-soort. Ik ben geen enorme fan van herders, maar: ze zijn enorm goed trainbaar, op de mens gericht, willen hard werken. Maar de meeste herdershonden zijn niet klein...)
Alle reacties Link kopieren Quote
ForumFossiel schreef:
09-02-2025 09:53
Beagles verharen als een dolle. Trainen kán, jachtttraining dan. Bij Agility zullen ze je denk ik aankijken of je niet helemaal lekker bent als je met een beagle aankomt. In huis zijn ze heel rustig, extreem lief voor kinderen ook.
Voor jouw wensen kom ik op een middenslag poedel uit of een kooikerhond (halflang haar), of een nova scotia duck tolling retriever.
Helaas komt daar door de populariteit van het ras en daarmee het helaas niet zorgvuldig fokken, steeds vaker agressie bij naar voren. In wezen lieve, gezinsgerichte en sociale honden. Maar helaas behoorlijk wat doorfok met mentale fouten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Evy schreef:
09-02-2025 09:36
Beagle?
Niet heel klein maar denk dat met jouw wensen wat je met de hond wil gaan ondernemen én dat het geen druk keffertje moet zijn, geen enkel 'past in fietsmand' ras in aanmerking komt.

Heb er zelf geen ervaring mee maar wat ik in mijn omgeving zie zijn dit ondernemende, maar geen ultra drukke honden (zoals een jack russel oid). Ook stugge vacht dus geen haarballen in je huis.
Wij hebben een beagle-kruising en die voldoet half aan je wensenlijst. Lief en ondernemend (vroeger agility en speuren gedaan, en frisbee vindt hij het einde), thuis goed te hebben. Verhaart wel continu. :)

En: kan echt niet zomaar los, tenzij in een goed afgegrensd gebied. Als hij iets in de neus krijgt, is-ie weg. En dan moet je als baas gewoon wachten tot hij terugkomt (kan zo een half uur duren). Hij luistert, maar de neus is zo sterk dat zijn instinct het overneemt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Skawa schreef:
09-02-2025 09:58
Ik zou persoonlijk helemaal niet gaan voor 1 ras. De stamboek honden worden in vrij kleine lijnen gefokt en krijgen toch regelmatig gezondheidsproblemen ( gegeneraliseerd maar probeer mijn idee samen te vatten )

Zelf vind ik de spaniëls ook erg leuk en de duck roller retrievers.

Ik ben groot fan van kruisingen. Je wilt ook wel een beetje een slimme hond als ik lees wat je wilt doen qua trainingen ect dus een kruising met een Australian sheperd of een retriever zou goed kunnen passen.

Wij hebben een Friese stabij kruising heidewachtel gehad, was een heerlijke hond voor de kinderen en voor ons uiteindelijk ook maar de opvoeding in t begin had wel wat voeten in de aarde vooral met ‘t jachtinstinct en de eenkennigheid van de stabij. En dan zijn wij al zeer ervaren met honden.

We hebben nu een 8 maanden oud teefje overgenomen kruising stabij goldenretriever. Ze is echt onwijs lief en ook klein uitgevallen, ze zit tussen onze vorige stabij en een pomeriaan in qua grootte. Heel mooi hondje. Bij ons gaat t heel goed maar ze moest weg omdat ze veel blafte. Ik denk zelf dat ze compleet overprikkeld was, gezin met drie kinderen en eerste hond. Ze had geen bench, ze wandelden al uren lang terwijl dat nog niet eens mag en ze kreeg onvoldoende rust. Wij hebben ook twee jonge kinderen maar die kunnen prima met honden omgaan en wij bewaken ook haar rust.

Bordercollie zou ik je afraden dat zijn meer echt honden voor op een boerderij of om met schapen te werken. Als je die niet genoeg uitdaagt gaan ze snappen.
Daar word ik blij van, dat jullie pup bij jullie een nieuw, veilig thuis heeft gekregen. En dat jullie inzien dat dat blaffen niet opgelost zou worden met meer wandelen maar juist met rust. Dat ook honden volledig overprikkeld kunnen zijn. Ik wens jullie veel liefde naar elkaar en maatjes voor het leven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nijlpaard schreef:
09-02-2025 10:21
Smoushond? Staat wel een lange wachtlijst voor maar voldoen volgens mij aan al je wensen.

Zelf hebben we altijd asbakjes gehad en dat waren tot nu toe altijd hele leuke en lieve honden en vooral erg gezond. We hebben ook een verbasterde Friese Stabij gehad en meerdere in de familie en dat waren ook allemaal lieverds.
Ik dank dat je vuilnisbakjes bedoelt :proud:
Alle reacties Link kopieren Quote
Mini Australian Shepherd?

Klein, energiek, baasgericht, sociaal
Alle reacties Link kopieren Quote
Happy__ schreef:
09-02-2025 10:42
Mini Australian Shepherd?

Klein, energiek, baasgericht, sociaal

Oh ja, die is ook leuk. Past ook goed bij wat je wil volgens mij

En wij zijn op vakantie een springador tegen gekomen. Kruising Labrador en Springer Spaniel. Is misschien te groot voor je hoor, maar vond ik ook wel een leuke hond: wel het levendige van een spaniël, maar de rust van een Labrador.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een Keeshond is leuk. Niet te groot en erg gezellig.

edit: Uit de beschrijving van het ras:

'Keeshonden zijn vrolijke, actieve en intelligente honden die erg aanhankelijk zijn en gehecht aan hun gezin. Ze zijn nieuwsgierig en willen overal bij zijn. Vooral pups kunnen erg actief zijn. Keeshonden willen graag iets leren en zijn doorgaans goed trainbaar, maar zijn ook eigenwijs en onafhankelijk.'
If you need a hug, give it to someone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je zegt dat je naar evenementen wil, dat lijkt me ook goed. Ik weet niet wat je met evenementen bedoelt, jacht of show. Wij zijn in de voorbereiding ook naar een show geweest. Maar hou er rekening mee dat iedereen daar megafan is van zijn eigen ras en (bewust of onbewust) niet eerlijk is over de nare kanten. Ook zagen wij dat het binnen de rasvereniging een bepaald type mensen zijn, vaak meer gericht op het uiterlijk dan de gezondheid of karakter van de hond. Gemiddeld hè, heeft lang niet iedereen, maar dat was het gevoel dat ons bekroop.

Een clubmatch van de vereniging ofzo geeft dan misschien aanvullende info. En vraag dan ook vooral naar de nadelen.

Wat iemand hierboven beschreef over dat de hond ineens weg kan zijn als hij iets in de neus heeft, herkennen wij ook wel. Maar we waren door de fokker en mensen op de clubmatch voor gewaarschuwd. Daardoor kunnen we die onrust nu beter handelen (en hij heeft een tracker). Wij hebben een staande jachthond, die jaagt niet op, dat scheelt wel iets. Gaat daardoor wat minder achter dingen aan.

De negatieve kanten weten hoeft dus geen doorslaggevende factor te zijn, maar kan je wel helpen later om er later relaxter mee om te gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind dit een heel leuk onderwerp en wij zijn er ook mee bezig voor op lange termijn. Border collie zou ik niet doen, die zijn echt actief en hebben werk nodig. In m’n dorp heeft iemand een border collie en die is zo neurotisch. Een poedel kan je inderdaad kort scheren en schijnen actief te zijn maar ook een goeie uitknop te hebben. Wij kijken naar een Lagotto Romagnolo, Barbet of Poedel.

Je kan kijken naar een Engelse Cocker Spaniël, een Havanese, Coton de tulear of mini schnauzer. Ik heb weleens gelezen dat een zwarte mini schnauzer wat minder actief is, maar of dat helemaal klopt weet ik niet. De smooth collie schijnt ook erg leuk te zijn, goed met kinderen ook. Is alleen wel wat groter.

Ik heb laatst een hele leuke Australische shepherd ontmoet. Ik vond hem ook niet heel groot, alleen hij verhaarde heel erg.

Wij hebben trouwens geen grote auto dus voor vakanties gaan we met een hond een dakkoffer nemen.
elsy wijzigde dit bericht op 09-02-2025 11:07
16.57% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
apiejapie schreef:
09-02-2025 10:42
Ik dank dat je vuilnisbakjes bedoelt :proud:
HAHA, sorry het is nog vroeg
Alle reacties Link kopieren Quote
Tavistock schreef:
09-02-2025 10:54
Je zegt dat je naar evenementen wil, dat lijkt me ook goed. Ik weet niet wat je met evenementen bedoelt, jacht of show. Wij zijn in de voorbereiding ook naar een show geweest. Maar hou er rekening mee dat iedereen daar megafan is van zijn eigen ras en (bewust of onbewust) niet eerlijk is over de nare kanten. Ook zagen wij dat het binnen de rasvereniging een bepaald type mensen zijn, vaak meer gericht op het uiterlijk dan de gezondheid of karakter van de hond. Gemiddeld hè, heeft lang niet iedereen, maar dat was het gevoel dat ons bekroop.

Een clubmatch van de vereniging ofzo geeft dan misschien aanvullende info. En vraag dan ook vooral naar de nadelen.

Wat iemand hierboven beschreef over dat de hond ineens weg kan zijn als hij iets in de neus heeft, herkennen wij ook wel. Maar we waren door de fokker en mensen op de clubmatch voor gewaarschuwd. Daardoor kunnen we die onrust nu beter handelen (en hij heeft een tracker). Wij hebben een staande jachthond, die jaagt niet op, dat scheelt wel iets. Gaat daardoor wat minder achter dingen aan.
De negatieve kanten weten hoeft dus geen doorslaggevende factor te zijn, maar kan je wel helpen later om er later relaxter mee om te gaan.
Ik heb totaal andere ervaringen, dus zal aan het ras en/of de vereniging misschien. Bij mijn ervaringen juist meer focus op gezondheid
Alle reacties Link kopieren Quote
Hartje567 schreef:
09-02-2025 09:25
Waarschuwing, lang verhaal omdat ik een weloverwogen keuze wil maken! ;-D

Een tijdje geleden ben ik definitief gestopt met mijn paardenhobby, welke ik van kinds af aan beoefende. Met het hebben van een gezin is er zoveel veranderd, dat ik merkte dat het hebben van een paard hier niet meer in paste (i.v.m. urenlang van huis zijn, liefst 7 dagen per week op stal zijn en vele uren trainen). Hoe gek en onwennig het eerst ook was, ik merk dat het me goed heeft gedaan. Wel merk ik dat ik het trainen met dieren mis en de afgelopen tijd ben ik steeds meer aan het nadenken over de aanschaf van een hondje. Dit gaat niet op korte termijn zijn, ik wil mezelf echt minimaal (!) dit hele jaar geven om hier goed over na te denken, evenementen te bezoeken om kennis te maken met diverse rassen, fokkers te bezoeken etc.

Voordelen van een hond t.o.v. een paard, hoe ik het zie: De hond woont in huis en hoort bij het gezin. Ik hoef er dus niet eerst naartoe te rijden, hoef niet eerst een 'shitload' aan spullen te verzamelen en op te tuigen voordat ik er iets mee kan gaan doen. Kortom, er mee bezig zijn is veel laagdrempeliger. Tuigje om, deur open en wandelen/trainen maar. Natuurlijk wil ik ook lessen/trainingen gaan volgen, maar al zou dit bijv. één of twee keer per week zijn, dan valt het alsnog in het niet bij het trainen met een paard i.m.o. Daarbij is dit ook iets wat we samen kunnen doen. Mijn zoontje kan daarnaast indien hij dat wil mee tijdens wandeling of evt. cursus/training en mama is niet meer steeds urenlang weg om haar eigen ding te doen. Deels kan trainen natuurlijk alsnog mijn eigen ding / ‘me-time’ zijn. Maar een hond (huisdier) is meer en 'gezinsding' i.p.v. een hobby van mij privé, weg van het gezin (zoontje heeft helemaal geen interesse in paarden).

Qua tijd denk ik dat we het prima redden. Ik werk zelf 3 dagen en mijn man werkt thuis en kan zijn eigen tijd indelen. Kortom, er zal altijd iemand aanwezig zijn en dat is zeker in een eerste fase ideaal. Ik kan daarnaast zelf mijn eigen uren indelen, ik werk nu 3 hele dagen maar als ik wil mag ik mijn eigen werkrooster maken, zo lang ik maar op 24 uur uitkom. Ik ben dus ook echt wel bereid om hier indien nodig wat in te schuiven. Zeker in de puppy tijd is dat handig.

Dan komt de grote vraag: welk ras? Zoals ik al aangaf wil ik echt evenementen gaan bezoeken om kennis te maken met verschillende rassen en vanuit daaruit opgewekte interesse uiteindelijk fokkers gaan bezoeken.

Welke ervaring heb ik met honden? Best wel wat ervaring. Ik heb vroeger (een jaar of 15 geleden) een paar jaar als dierverzorger in een dierenasiel en hondenpension gewerkt. Ik nam destijds soms ook honden mee naar huis waar ik een bijzondere klik mee had. We werkten toen sowieso met 'pleeggezinnen', als een hond dus geluk had, mocht hij zo nu en dan met een pleegbaasje mee naar huis en dit kwam het plaatsingsproces ook ten goede (en was gewoon heel fijn voor de honden). Verder heb ik een aantal jaren samengewoond met een ex die in het bezit was van een labrador. En verder, niet perse qua honden, maar ben ik vanuit de paardenwereld en vanuit mijn huidige werk heel erg bekend met gedrag en conditionering. Dus de theorie etc. over hoe je een dier traint, hoe gedrag tot stand komt/ hoe je gedrag kunt beïnvloeden is mij echt niet onbekend.

Wat zoek ik ik een hond (willekeurige volgorde)?
* Gezinshond. Moet goed met kinderen overweg kunnen.
* Will to please, zin om dingen te ondernemen. Zin om bijvoorbeeld met mij op speurles te gaan (lijkt me echt heel leuk) en misschien - als zoontje interesse heeft - later ook wel op agility les o.i.d. met zoontje (of ook met mij). Daarentegen wil ik juist weer niet dat een will to please/ werkdrift doorslaat. Wanneer ik een week geen tijd, zin of energie heb om te trainen, moet dat zonder problemen kunnen (uitlaatsessies natuurlijk buiten beschouwing gelaten). Zie ook volgende punt.
* Rustig in huis
* Geen overmatige blaffer/keffer
* Formaat liefst klein, vanuit praktische overwegingen. Bijv. i.v.m. mee op vakantie (volle auto), het zou ideaal zijn als het hondje mee kan in mijn fietskrat op de fiets. Daarbij hebben we een prima huis en tuin, maar ons huis is niet echt praktisch qua indeling waardoor ik niet echt een plek zie voor een grote bench of mand/kussen, zonder de speelhoek van mijn zoontje op te offeren. Voor een klein kussen/bench/mand zijn veel meer mogelijkheden. Tot slot wil mijn man gewoon geen groot formaat hond.
*Vacht. Niet mega lang en harig, daar heb ik niet zoveel mee. Ruwharig vind ik zelf ook niet echt super, maar qua verharingssysteem/plukken vind ik dat wel weer erg handig. Een korte vacht vind ik zelf mooier, maar ik ben me er bewust van dat dit wel irritanter is qua verharen (overal die kleine haartjes continu). Langer krullend a la bouvier/ labradoodle vind ik ook niks, een poedel is qua verharing natuurlijk ideaal al zou ik deze zelf dan altijd heel kort gemodelleerd houden.
*Moet goed los kunnen lopen. Natuurlijk is dit trainbaar, maar hoewel een whippet mij een leuke hond voor in huis lijkt, is dat sterke jachtinstinct als ze een haas zien (en die zijn hier veel) i.m.o. een groot nadeel.

Rassen die wel eens voorbij komen in mijn hoofd (niet dat deze het dan perse worden):

* Chihuahua kruising. Formaat echte chihuahua vind ik te klein en te kwetsbaar, dit zou ik i.v.m. andere honden tijdens met uitlaten echt eng vinden. En 100% chi past denk ik ook niet bij wat ik wil.
* Werklijn labrador. Echter: te groot en ik lees ook dat ze vaak moeilijk de uit knop kunnen vinden. Een gewone labrador is helemaal te groot, maar om de vergelijking te maken, mijn ex had een showlijn lab reu en hoewel ik gek was met die hond en hij ook erg makkelijk was, vond ik hem ook wel weer een beetje saai.
* Duitse staande korthaar. Echter: Ook veel te groot en wellicht ook too much qua trainingsbehoefte, mocht ik eens een of twee weken niet intensief kunnen of willen trainen.
* Border collie (kruising) Niet echt klein, maar ook niet mega groot. Kan niet in de fietsmand, maar kan wel zelf meer rennen. Gezondheidsproblematiek binnen het ras staat me wat tegen en ook hierbij geldt, ik wil geen neurotische hond in huis dus wellicht té. Showlijn valt misschien mee. Vacht heb ik verschillende ervaringen mee. Ik kende hele leuke kleinere teven met vrij dunne en echt makkelijke vacht. En ik kende ook reuen met echt mega dikke ondervachten (waren wellicht ook gecastreerd, dat weet ik niet meer), dat vind ik persoonlijk echt dan weer niks.
*Poedel, klein formaat. Voordeel: geen losse haren in huis. Wel vachtonderhoud, maar dat vind ik geen probleem (ik zou het zelf scheren juist wel leuk vinden). Wel houd ik echt niet van dat lange krulhaar, vooral zo’n langharige natte snuit :P , dus ik zou vermoedelijk veel aan het scheren zijn om de vacht echt lekker fris kort te houden. Van poedels hoor ik vaak dat ze moeilijk zijn met zindelijkheid. Dat vind ik wel een minnetje. Verder lijkt een poedeltje me makkelijk en handzaam en prima om mee te trainen, maar ook prima om een weekje ‘ te parkeren’.

Maar verder ben ik natuurlijk héél erg benieuwd naar jullie ideeën! Ik zit echt nog héél erg aan het begin van mijn zoektocht, dus alle ervaringen en aanbevelingen zijn welkom!

Als toevoeging nog: mijn zoontje is bijna 5 en is een lieve, rustige jongen.

Heidewachtel zou ik eens naar kijken! Fijne gezinshond, super slim en werken heel graag voor de baas. Wel een jachtinstinct, maar bij de onze is deze prima onder controle te krijgen, zelfs al wordt ze actief in de jacht ingezet.
Eerste twee jaar hebben we wel verschillende cursussen met haar gevolgd voor zowel basis, gehoorzaamheid en jacht. Dat heeft echt wel een enorme rol gespeeld in het nu hebben van een fijne en stabiele hond.
Ze hebben wel veel beweging nodig, hebben ze dat niet, kunnen ze enorm irritant zijn. Maar ook dat verschilt per hond binnen dit ras, wij hebben zo’n uitzondering op de regel die prima de hele dag voor de kachel kan slapen als ze binnen is.
Qua vacht ook makkelijk te onderhouden. Een x in de week kammen (of zelfs minder) en ze blijft echt wel klitvrij in de oren en staart. In de winter de vacht op de voeten soms bij (laten) knippen (kan ook makkelijk zelf).

Duitse staande langhaar hebben we ook, maar ze zijn inderdaad groot. Geld ook voor korthaar. Komt wel een 10cm boven onze heidewachtel uit. Op papier zou deze makkelijker trainbaar moeten zijn dan een heidewachtel, maar in de praktijk viel (en valt) ons dit ontzettend tegen. Ze is enorm lief en echt fantastisch met kinderen, maar ze is ook héél enthousiast en door haar grootte is dat soms nogal lomp.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heidewachtels zijn heel leuk, maar te groot voor wat TO wil toch?

Je mag trouwens de OP niet quoten

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven