Zorgen voor dieren in je tuin

07-12-2022 12:07 110 berichten
Gewoon een leuk topic over de diertjes in je tuin! Voeren jullie de vogeltjes of egeltjes of andere dieren en wat voeren jullie dan? Welke vogels heb je in je tuin en op welke manier voeren jullie ze bij?

Hoe kun je je tuin zo diervriendelijk mogelijk maken het gehele jaar door?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een vogelhuisje met wat zaadjes erin. Niet bepaald populair, de zaadjes van weken geleden liggen er nog.

Vorig jaar had ik een vetbol, dat was een populaire attractie. Op een gegeven moment een ekster die er een stuk uit rukte en mee sleepte. :lol:
Alle reacties Link kopieren Quote
merano schreef:
07-12-2022 12:23
Musjes, koolmezen, pimpelmezen, vlaamse gaaien, eksters, roodborstjes, duiven, merels en een sperwer.

Sindsdien heb ik het voeren afgeschaald want ik voerde onbedoeld ook zangvogeltjes aan de sperwer.
‘Natuurlijk verdienen sperwers net zo goed hun plek in de tuin als elke andere tuinvogel. Ook zij moeten eten en ze werken er hard voor. Dat de sperwer jouw tuin uitkiest als plek om te jagen, is eigenlijk een compliment. Het betekent dat je tuin een plek is waar alle vogels terecht kunnen, ook de sperwer. Vogelvriendelijker kun je het niet maken.’ Bron: Vroege Vogels

En zangvogels zijn nou eenmaal de prooi van de sperwer (bron: o.a. Vogelbescherming). Maar om het de sperwer (en katten!!!) niet al te makkelijk te maken, kun je het beste hoog voeren of voeren in de buurt van struiken.
mockturtle wijzigde dit bericht op 07-12-2022 12:39
1.76% gewijzigd
I'm not crazy. My reality is just different than yours.
Oplader schreef:
07-12-2022 12:30
Ik meng het zelf, onkruidvrij voer is duurder dan gewoon voer, dus in een hele grote bak meng ik het met havermout, rozijnen, meelwormen, pinda's en zonnebloempitten (als dat misgaat staat de hele tuin vol met zonnebloemen, da's niet erg :daisy: ). Geeft nog steeds troep, want ze eten hier ook niet netjes, maar scheelt wel onkruid.
Er komt hier van alles, natuurlijk kauwtjes en eksters, maar ook veel kool- en pimpelmezen, vinken, mussen, heggemussen, roodborstjes, soms een winterkoning, een horde spreeuwen, halsbandparkieten. De Vlaamse Gaai komt ook geregeld kijken, een enkele keer een bonte specht, soms zien we staartmezen, Turkse tortels, de houtduiven heb ik al een tijd niet meer gezien. Oh, en merels natuurlijk ook!

Zo leuk inderdaad, al die bedrijvigheid in de tuin.

Ik heb ook 2 vogelbadjes op voet, ze badderen er nooit in, maar drinken er wel uit. Toen het vorig jaar (of was het alweer het jaar daarvoor?) zo ging sneeuwen heb ik ze 's avonds omgekeerd en de volgende dag gevuld met voer. Inmens populair waren we toen, alles zat de hele dag vol met vogels.

De egel zal nu wel in winterslaap zijn. In de ruim 5 jaar dat ik hier woon heb ik 1 keer een egel gezien maar ik denk dat ze wel geregeld in de tuin komen, ik zie wel eens uitwerpselen.

Vogelbadje heb ik ook! Uiteraard altijd gevuld met vers water en in de zomer komen de mussen en merels regelmatig badderen. Heb geen jonge musjes in de tuin zover ik weet maar wel ieder jaar mereltjes van hetzelfde koppeltje. Papa herken ik heel goed want die heeft een wit vlekje onder zijn kin... die is heel ijverig met voer zoeken voor de baby's. En als ze dan uitvliegen zie ik ze voor het eerst door de tuin fladderen. Kan ik ook naar blijven kijken!
MockTurtle schreef:
07-12-2022 12:36
‘Natuurlijk verdienen sperwers net zo goed hun plek in de tuin als elke andere tuinvogel. Ook zij moeten eten en ze werken er hard voor. Dat de sperwer jouw tuin uitkiest als plek om te jagen, is eigenlijk een compliment. Het betekent dat je tuin een plek is waar alle vogels terecht kunnen, ook de sperwer. Vogelvriendelijker kun je het niet maken.’ Bron: Vroege Vogels

En zangvogels zijn nou eenmaal de prooi van de sperwer. Maar om het de sperwer (en katten!!!) niet al te makkelijk te maken, kun je het beste hoog voeren of voeren in de buurt van struiken.

Katten heb ik gelukkig niet in de tuin vanwege de honden. De vogels trekken zich niks aan van de honden en andersom ook niet gelukkig.
MrsMorrison schreef:
07-12-2022 12:19
Ja pindakaas vinden ze erg lekker heb ik ook gemerkt!

Halabandparkieten hebben wij hier niet maar de mussen maken geluid voor de hele buurt zowat :-D
musjes maken idd ook best veel geluid, maar die parkieten zijn echt vreselijk
https://www.youtube.com/watch?v=Q9KgdKbNkEU
smulrol schreef:
07-12-2022 12:42
musjes maken idd ook best veel geluid, maar die parkieten zijn echt vreselijk
https://www.youtube.com/watch?v=Q9KgdKbNkEU

Haha ja ze maken idd wel herrie!
Maar eerlijk gezegd hoor ik liever dat dan het geluid van auto's enzo ;-)
en ik heb ook een vogelbad op mijn balkon voor.
Die wordt dor duiven gebruikt om te drinken, te badderen, maar ze zitten er ook in te poepen. Kraaien komen regelmatig drinken
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb meerdere vogelhuisjes met voer en vetbollen in een speciaal houdertje.

Schaaltjes met water op de grond, een insectenhotel en verder een zo groen mogelijke tuin waar katten niet zo makkelijk in kunnen.

Bij ons zitten mussen, merels, roodborstjes, mezen, vlaamse gaaien, eksters en tortelduiven. Egeltjes komen ook langs, dus het is best een gezellige beestenboel.
Just when the caterpillar thought the world was over, it became a butterfly
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook veel vogels in de tuin. Veel duiven, spreeuwen, mussen, kauwen,eksters, meesjes, vinken en af en toe een vlaamse gaai. Ik wacht wel nog op het roodborstje, die heb ik dit jaar nog niet gezien.
We voeren ze het hele jaar door en de vogels zijn de hele dag door in de tuin te vinden, zo gezellig dat gekwetter.

We voeren ze van alles, vetbollen, pindakaas, zaadjes, pinda's. We kopen meestal groot in (wat een klein vermogen kost) maar dan kunnen we wel ruim een half jaar mee door

Hier ook 2 vogelbadjes maar die worden bijna niet gebruikt helaas..
Alle reacties Link kopieren Quote
smulrol schreef:
07-12-2022 12:45
en ik heb ook een vogelbad op mijn balkon voor.
Die wordt dor duiven gebruikt om te drinken, te badderen, maar ze zitten er ook in te poepen. Kraaien komen regelmatig drinken
Ik heb ook best wat tortels in de tuin en die poepen inderdaad heel veel en het maakt ze ook weinig uit waar. In het voer, maar ook rustig op elkaar is me opgevallen, haha! Ik had 2 tuinstoelen staan en eentje is ook ondergepoept. Krijg het ook niet meer schoon. Was van de zomer een paar dagen weg en de poep was er ingebrand zeg maar. Nu gaat ie straks naar de stort, ga binnenkort verhuizen. En ik ga mijn vogeltjes zooooo missen! Ik ben de enige die hier voert, dus misschien gaan ze mij (nou ja, het voer) ook wel missen.
I'm not crazy. My reality is just different than yours.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier van de zomer ook egelpoep gespot in de tuin maar nooit de egel. Inmiddels wel een egelhuis met voer staan maar daar wordt ook niet veel gebruik van gemaakt voor zover we kunnen zien. Alleen een dikke pad die er latst in zat maar die zie ik liever niet :|
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
07-12-2022 12:10
. Ze scharrelen hier wel, schuilen hoer.
Dat is ook niet aardig. Ik zie je al staan in de tuin, roepend naar de diertjes..... 🤗 🤗 🤗
Grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.
Alle reacties Link kopieren Quote
Aan het balkon van onze stadswoning heb ik een paar vetbollen hangen. Daar komt van alles op af: koolmezen, pimpelmezen, staartmezen, grote bonte spechten en halsbandparkieten. Als ik soms vergeet bij te vullen dan komen ze aanvliegen en gaan ze toch demonstratief aan dat ding hangen en dan kijken ze me door het raam gepikeerd aan, hilarisch :rofl:
No one ever made a difference by being like everyone else.
Als onkruid je niet zo uitmaakt kun je trouwens ook nog een baal kippenvoer bij de Ranzijn halen. Dat deden de buren van m'n ouders altijd. Dan heb je 20 kilo voer ofzo voor niet al te veel geld.
Hier een hele diervriendelijke tuin. Helaas wel schuttingen, want de tuin is maar 5,5 meter breed. Wel wat bomen, heesters, biodivers gazon, borders en een vijver. Ik maak geen gebruik van gif, azijn, kunstmest of andere rotzooi, laat onkruid selectief staan en laat de natuur voornamelijk zijn gang gaan. Een bloeiende zoemende rommeltuin :) En soms een beetje opruimen en grof snoeien.

In de vijver zitten zoetwatermosselen, poelslakken en vissen. Soms kikkers en padden, libelles en andere water insecten. Ik heb drie verschillende mierenkolonies in de tuin, al jaren, die een soort territoriumstrijd aan het voeren zijn over de jaren heen (de zwarte winnen nu terrein op de gele mieren). Ook kijken hoe mieren de bladluizen melken is ontzettend gaaf.
Heel veel insecten. Ik heb her en der insectenhuizen, hommelhuis, bijenhotel, vlinderkast. En natuurlijk hoopjes blad, rommelhoekjes met stenen en takken. Slakken valt wel mee, in het warme seizoen komen er vrijwel dagelijks wel egeltjes langs. Ze laten wel flinke drollen achter.

Muizen zitten er vast en zeker ook, mollen heb ik nog niet gespot.

Verder natuurlijk.. de vogels. Ik voer jaarrond, maar heb in de winter beduidend meer gasten dan in de zomer. Ik krijg voornamelijk:
Huismussen, ringmussen, en heggemussen
Pimpelmeesjes en koolmeesjes, soms een staartmees.
Kneuen, alleen in de winter. Ineens zitten ze met grote getalen in het gazon te pikken.
Één roodborstje, alleen in de winter.
Merels, spechten, spreeuwen.
Eksters, vlaamse gaai, af en toe een kraai. Nooit kauwen en meeuwen gezien.
Soms een reiger, soms een sperwer.

Het is echt een heel spektakel. Op een goede dag in de herfst/winter zitten er tientallen vogeltjes in de tuin. Je zou denken dat er blad uit de boom valt, maar het zijn gewoon buitelende mussen en mezen en scharrelende kneuen.

Ik voer vooral pinda's, zonnebloempitten, meelwormen, maiskorrels en vetbollen. Deze koop ik allemaal in grootverpakking (zonder netjes). Pinda's en pitten per 12 kg, daar doe ik een jaar mee. Vetbollen gaan er ook rap doorheen, tussen de 5 en 25 per week.
Soms geef ik wat rozijnen of restjes fruit. Eksters zijn dol op druiven.
Ik voer voornamelijk heel hoog omdat ik zelf katten heb, en de buurtkatten ook graag in onze tuin komen. Ik heb ook een paar voederplaatsen op de grond, maar strategisch geplaatst zodat de vogels niet verrast worden door katten. Nu eten daar voornamelijk grotere vogels van, dat scheelt al.

Als ik van iemand een vetblok of pot pindakaas krijg zet ik die natuurlijk ook weg, maar het gaat zo ontzettend snel op dat ik dat te duur vind en te veel verpakkingsmateriaal.

Ik hou echt van de dieren in de tuin. Al het leven dat ik terugvind in mijn bescheiden tussenwoningtuin. De meeste mensen die ik ken hebben een grotere tuin, maar veel minder leven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor wie Netflix heeft is dit wel een aanrader vind ik: British Garden: Life and Death on your Lawn. Een team biologen en vrijwilligers volgt gedurende een jaar (vier seizoenen) vijf huishoudens met heel diverse tuinen ergens in een straat in het VK. Doel is om te zien hoe het gesteld is met vogels, insecten en zoogdieren in de diverse tuinen en welke tuin het walhalla is voor de dieren.

https://www.netflix.com/nl-en/title/81467051
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had een paar weken geleden vogelvoer hangen aan een regenpijp van de schuur. Helaas trekt het geknoei van de vogels ook weer veel muizen aan. Aangezien ik 2 jaar geleden in de kelder een enorme muizenoverlast had (we hoorden ze zelfs over het plafond rennen zoveel waren er) heb ik het vogelvoer maar weer weggehaald omdat ik bang ben voor herhaling. Met 3 fanatieke jachthondjes gaat egels in de tuin het helaas ook niet worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Egels houden van november/december tot april/mei hun winterslaap. Je hoeft ze dus nu niet meer bij te voeren. Dat kun je het beste doen in september/oktober/november, afhankelijk van het weer. In die maanden moeten ze vet aanmaken en opslaan om de kou te overleven. Bijvoeren kan met goede kwaliteit kattenbrokjes (zoveel mogelijk vleesgehalte, dus geen goedkoop supermarktvoer) of goede kwaliteit egelvoer. Veel tuincentra verkopen zogenaamd egelvoer maar dat bestaat vooral uit granen en/of meelwormen. Dit is totaal ongeschikt voor egels. Geef vooral ook geen melk, dat worden ze doodziek van.

Egelhuisjes kun je het beste in het late voorjaar / begin zomer plaatsen. Doe er wat droge (!) bladeren/plantenresten/stro in en bedek het huisje met veel takken en bladeren. Zorg dat de ingang een beetje verborgen en uit het zicht is. Gedurende de lente/zomer/herfst kunnen egels het huisje ontdekken en inspecteren en dan weten ze het te vinden als het koud wordt. Laat de plek met rust en ga niet kijken of er eentje in zit. Zeker in de winterperiode niet kijken, want een verstoorde winterslaap kan zwakte en de dood veroorzaken.

Vogels hebben nu trouwens ook niks nodig. Er is nog genoeg te eten. Van bijvoeren worden ze lui, vet en ongezond. Alleen bij lange stevige vorst en/of dikke sneeuw kun je bijvoeren.

Het is allemaal leuk en aardig voor mensen dat bijvoeren, maar je helpt de dieren er niet mee als het niet nodig is.
Dahlia74 schreef:
07-12-2022 12:30
Ik weet niet of vogels zich hier ergens van aantrekken, vanochtend om 3.15 uur waren ze volop aan het roepen naar elkaar.
En daarom voer ik dus niet.
Geen zin in dat ze in het voorjaar bij mij gaan nestelen en je veel te vroeg wakker maken.

En muisjes in de tuin schattig? Dan zit je wat mij betreft gewoon ongedierte te voeren.

Als ik daadwerkelijk muizen zie rondlopen da haal ik meteen een nieuwe kat in huis.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
07-12-2022 12:15
Ik zou ook heel graag egeltjes willen in de tuin maar die heb ik nog nooit gezien... vind dat zulke leuke beestjes!

Nou, we horen vooral scharrelen en soms in het donker een schaarse glimp.
Such fun!1
Alle reacties Link kopieren Quote
Knuddestudder schreef:
07-12-2022 13:47
Egels houden van november/december tot april/mei hun winterslaap. Je hoeft ze dus nu niet meer bij te voeren. Dat kun je het beste doen in september/oktober/november, afhankelijk van het weer. In die maanden moeten ze vet aanmaken en opslaan om de kou te overleven. Bijvoeren kan met goede kwaliteit kattenbrokjes (zoveel mogelijk vleesgehalte, dus geen goedkoop supermarktvoer) of goede kwaliteit egelvoer. Veel tuincentra verkopen zogenaamd egelvoer maar dat bestaat vooral uit granen en/of meelwormen. Dit is totaal ongeschikt voor egels. Geef vooral ook geen melk, dat worden ze doodziek van.

Egelhuisjes kun je het beste in het late voorjaar / begin zomer plaatsen. Doe er wat droge (!) bladeren/plantenresten/stro in en bedek het huisje met veel takken en bladeren. Zorg dat de ingang een beetje verborgen en uit het zicht is. Gedurende de lente/zomer/herfst kunnen egels het huisje ontdekken en inspecteren en dan weten ze het te vinden als het koud wordt. Laat de plek met rust en ga niet kijken of er eentje in zit. Zeker in de winterperiode niet kijken, want een verstoorde winterslaap kan zwakte en de dood veroorzaken.
Egels slapen niet de hele tijd door tijdens hun winterslaap. Ze worden regelmatig wakker en zeker tijdens een zachte winter kunnen ze dan ook op stap gaan, en hebben ze voeding nodig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Knuddestudder schreef:
07-12-2022 13:47

Vogels hebben nu trouwens ook niks nodig. Er is nog genoeg te eten. Van bijvoeren worden ze lui, vet en ongezond. Alleen bij lange stevige vorst en/of dikke sneeuw kun je bijvoeren.

Het is allemaal leuk en aardig voor mensen dat bijvoeren, maar je helpt de dieren er niet mee als het niet nodig is.
De vogelbescherming denkt daar toch echt anders over:

“Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. En in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. U kunt ze dus het hele jaar bijvoeren. Vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is. Ook verleren ze niet zelf voedsel te vinden.”

https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn ... er-je-wat-
Just when the caterpillar thought the world was over, it became a butterfly
Gezonde egels zie je ook niet echt. Je merkt dat er egels zijn en heel soms, als je maar lang genoeg roerloos op je terras zit in de zomer, hoor je het geritsel en zie je in een ooghoek wat over het gazon scharrelen. Afgelopen zomer had ik een gewonde egel met twee jonkies in de tuin. Die zijn naar een opvang voor wilde dieren gegaan.

Hond en kat loeren wel maar jagen niet op egels of vogels. M.u.v. de hond, zij kan duiven niet hebben op de een of andere manier. Vogels op hun beurt negeren hond. Soms ligt de hond op het gazon en hupsen de koolmeesjes in polonaise om haar heen op zoek naar wormen. Kat ‘jaagt’ (hij probeert het maar is niet echt succesvol) op muizen maar laat kikkers gelukkig met rust.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een overkapping waarlangs/onder twee druivenstruiken groeien, een rode en een witte. Zodra de eerste rode maar een beetje kleur beginnen te krijgen in de zomer, hangen de merels de vlag uit. Voor ons minder prettig, want ze laten ook veel druifjes vallen (op de tafel, stoelen en kussens dus ook) en poep vol rode druif geeft vlekken die er nooit meer uit gaan. Maar ach, dat meubilair is intussen oud en we leggen er geen nieuwe kussentjes meer op, het buitenkleed dat aan vervanging toe is hebben we ook nog maar een jaartje laten liggen. De meeste rode druiven zijn uiteindelijk door iemand geplukt, maar een deel is blijven hangen voor de vogels. En nu, in december, hangen er nog steeds best wat goede van de witte druiven en daar feesten de merels en een enkele lijster flink van. Dus wachten we opnieuw nog maar met de restanten eraf en snoeien.
In de vroege zomer hebben de katten helaas twee merels te pakken gekregen en opgegeten. Daarna is het niet meer gebeurd, het zullen waarschijnlijk dan of heel jonge of oude merels zijn geweest. Nu het koud is zijn de katten weinig in de tuin en zitten ze vanuit de keuken naar de druiven pakkende vogels te kijken.

Verder komen er bij ons pimpelmeesjes en koolmeesjes, roodborstje, eksters, duiven en kraaien. We hebben nu nog geen vogelvoer hangen (behalve de druiven dan), ik zal er eens werk van maken. We hebben een vogelbadje dat we in de zomer veel gevuld hebben, in de voortuin een grote schaal met water voor vogels en egels. Ik heb tijdens de droge periode ook regelmatig met de douchekop uit het raam het platdak boven de keuken van een laagje water voorzien, want daar komen heel veel vogels drinken en badderen. Toen ik nog kantoor aan huis had, grensde mijn werkkamer aan dat platte dak en kon ik de vogels dus mooi gadeslaan. Het mooiste vond ik wat ik een paar keer heb gezien; een kraai en ook een keer een ekster met een taai stuk brood, dat in het dakwater even in de week werd gelegd en vervolgens opgegeten. Zo slim!

Een paar jaar geleden hebben we een nieuwe schutting laten zetten. De oude was op verschillende plaatsen kapot en in die tijd is er ook weleens een egeltje in de tuin geweest, die kon tussen de planken door. Dat kan nu niet meer. Ik loop elke avond laat een blokje om in de buurt met mijn kat, we kwamen heel vaak een egel tegen die ik dan ook weleens voorzag van wat kattenbrokjes. Helaas hebben we die sinds pakweg september niet meer gezien. Ik hoop niet dat hij de droogte toch niet heeft overleefd, ze hebben het echt moeilijk.

Het vreemdste dier: jaren geleden zat er opeens een enorme fazant in de achtertuin, die niet wist hoe hij eruit kon komen. Toen heb ik de dierenambulance gebeld, die hem op kwam halen.

Tot slot wonen er muizen ergens boven in onze schuur en soms laat er zich eentje zien in de tuin, via een opening in het boeibord. Onlangs was hij er bijna geweest, liep over een tak van de druivenstruik en werd gespot door de katten. Het was net een scene uit Tom en Jerry, onze kater haastte zich naar het schuurdak en tikte hem daarvan af aan, beneden zat ons poesje al zo ongeveer met de bek open om hem op te vangen, maar hij landde in een bloempot en kon zo weer via een plant bij de muur komen, recht omhoog langs de muur en terug op de druivenstruik en zo naar de opening in het boeibord.

Minst leuk: een van de katten van onze buren vindt dat onze tuin ook van hem is. Hij komt als hij zin heeft en sproeit overal tegenaan, als onze katten buiten zijn valt hij ze aan. Ik heb speciaal om hem te verjagen een supersoaker liggen, dat is het enige dat helpt. Maar ja, als wij niet in de tuin zijn komt hij gewoon weer.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
smulrol schreef:
07-12-2022 12:17
Ik heb helaas geen tuin maar wel 2 balkons.
Op het balkon aan de achterkant heb ik een pot pindakaas hangen, daar komen veel koolmeesjes en pimpelmeesjes op af.
Vroeger had ik aan de voorkant ook een voersilo met zaden hangen maar daar kwamen heel veel halsbandparkieten op af. Die beesten zijn wel leuk maar maken echt enorm lawaai
Hier ook een balkon. Ik rijg pindaslingers, er hangt een potje vogelpindakaas en een silootje met vogelvoer.
Er komen verschillende soorten meesjes en ook halsbandparkieten. Poes ligt vaak in de vensterbank en mag de vogeltjes graag bekijken.
Gaat u anders ondertussen even wat voor u zelf doen. (Viktor)

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven