
Ontbijt/lunch zonder geraffineerde suikers
maandag 12 mei 2025 om 10:42
Hoi mede-forummers,
Ik eet eigenlijk altijd brood bij ontbijt en lunch. Ik heb gelezen dat er veel geraffineerde suikers inzitten en wil daarom ook een beetje gaan afwisselen.
Ik ben op zoek naar gezonde/lekkere (en makkelijke snel klaar) gerechten zonder die suikers. Ik zie ze graag in dit topic verschijnen.
Ik eet eigenlijk altijd brood bij ontbijt en lunch. Ik heb gelezen dat er veel geraffineerde suikers inzitten en wil daarom ook een beetje gaan afwisselen.
Ik ben op zoek naar gezonde/lekkere (en makkelijke snel klaar) gerechten zonder die suikers. Ik zie ze graag in dit topic verschijnen.
maandag 12 mei 2025 om 10:54
maandag 12 mei 2025 om 11:11
Geraffineerde suikers zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte bloem, witte pasta. Dus als je deze vervangt door volkoren varianten, dan doe je het eigenlijk al goed. Let dan wel op dat je echt volkoren pakt, want een brood dat bruin oogt, hoeft geen volkoren te zijn.
Als je verder prima op brood als ontbijt/lunch gaat, dan is het niet noodzakelijk om te wisselen. Als je bijvoorbeeld als snel het idee hebt dat je trek hebt, dan kan het handig zijn om op een andere manier te ontbijten of aan te vullen.
De meeste mensen krijgen de meeste suikers binnen door middel van frisdrank, gebak, koek en andere snacks. Als je bijvoorbeeld bijhoudt wat je eet, dan kom je er vaak wel achter op welk moment en met welke zaken je de meeste suikers binnen krijgt.
Ik ontbijt vaak met Turkse yoghurt (zonder toevoegingen als fruit ed), lunch uitgebreid (eigenlijk mijn avondmaaltijd) en eet in de avond een paar boterhammen.
Als je verder prima op brood als ontbijt/lunch gaat, dan is het niet noodzakelijk om te wisselen. Als je bijvoorbeeld als snel het idee hebt dat je trek hebt, dan kan het handig zijn om op een andere manier te ontbijten of aan te vullen.
De meeste mensen krijgen de meeste suikers binnen door middel van frisdrank, gebak, koek en andere snacks. Als je bijvoorbeeld bijhoudt wat je eet, dan kom je er vaak wel achter op welk moment en met welke zaken je de meeste suikers binnen krijgt.
Ik ontbijt vaak met Turkse yoghurt (zonder toevoegingen als fruit ed), lunch uitgebreid (eigenlijk mijn avondmaaltijd) en eet in de avond een paar boterhammen.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
maandag 12 mei 2025 om 11:15
Ik wissel af. Soms eet ik beschuit/cracker met kaas, dan weer yoghurt/kwark met fruit en muesli dan weer havermoutpap met stukjes appel, kaneel en een beetje honing (meer in de winter, maar toch). Ik ga goed op havermout als ik nog wil gaan sporten na het ontbijt. Op yoghurt/kwark wat minder
Brood eet ik vooral als lunch en dan volkoren.
Brood eet ik vooral als lunch en dan volkoren.
maandag 12 mei 2025 om 11:18
maandag 12 mei 2025 om 11:27
Volgens mij wordt aan veel brood suiker toegevoegd, een klein beetje, om het gist aan de gang te krijgen. Maar dat wordt dus door het gist 'opgegeten'.
Wat eten we vanavond?
maandag 12 mei 2025 om 11:43
Klopt, daarom wordt er over het algemeen suiker toegevoegd. Maar er zitten ook suikers in zonder die toevoeging. Je lijf heeft ook suiker (= een soort koolhydraat) nodig om te kunnen functioneren.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
maandag 12 mei 2025 om 12:01
maandag 12 mei 2025 om 12:04
Ik eet bijna nooit brood. Als ontbijt neem ik altijd magere kwark met fruit en noten. Als lunch vaak een salade, groente omelet, wrap, crackers en soms een volkoren broodje. In/op de wrap, crackers of brood eet ik vaak eieren, avocado, huttenkase, gerookte zalm, sla/tomaat/komkommer/paprika/gegrilde groente, 30+ kaas etc
maandag 12 mei 2025 om 12:09
Ah dank je wel! Ik heb me niet echt gerealiseerd dat bruin brood niet altijd volkoren is, ik zal daar eens op gaan letten. Ik dacht dat bewerkt eten eigenlijk altijd geraffineerde suikers bevatte en daarom minder gezond is.
En ik ben inderdaad op zoek naar afwisseling. Ik gooi er meestal een bak sla op, maar dat wordt ook zo saai. Ik lees hier al veel dingen voorbij komen. Fijn!
En ik ben inderdaad op zoek naar afwisseling. Ik gooi er meestal een bak sla op, maar dat wordt ook zo saai. Ik lees hier al veel dingen voorbij komen. Fijn!
maandag 12 mei 2025 om 12:10
Wat iedereen hier al zegt. Goede volkoren producten is geen geraffineerde voeding. Je kunt rustig volkoren brood eten. Of volkoren pasta of volkoren andere granen en rijst. Dit zijn de langzame suikers die je bloedsuiker niet laten pieken itt tot witmeelproducten. Uiteraard natuurlijk wel ook belangrijk wat je óp je brood doet.
nomennesci0 wijzigde dit bericht op 12-05-2025 12:20
2.55% gewijzigd
maandag 12 mei 2025 om 12:13
als je brood zoekt: alleen volkoren brood mag zichzelf volkoren brood noemen. Alle andere namen die worden bedacht om het gezond te laten klinken, zijn niet volkoren en soms zelfs gewoon witbrood met een kleurtje en wat pitjes of vlokjes erop.
Denk aan worden als boerenbrood, authentiek en ambachtelijk gebakken, meergranenbrood of weet ik veel wat allemaal heel gezond klinkt. Als er het woord volkoren niet bijstaat of het hoofdingredient op het etiket is niet volkorenmeel, dan weet je genoeg. Ook pizza's met bloemkoolbodem of bietenbodem is echt niet per se gezond. Want vaak een mengsel van een beetje geplette groenten aangevuld met bloem (is witmeel). Kritisch de labels lezen en je komt een heel eind.
Denk aan worden als boerenbrood, authentiek en ambachtelijk gebakken, meergranenbrood of weet ik veel wat allemaal heel gezond klinkt. Als er het woord volkoren niet bijstaat of het hoofdingredient op het etiket is niet volkorenmeel, dan weet je genoeg. Ook pizza's met bloemkoolbodem of bietenbodem is echt niet per se gezond. Want vaak een mengsel van een beetje geplette groenten aangevuld met bloem (is witmeel). Kritisch de labels lezen en je komt een heel eind.
maandag 12 mei 2025 om 12:20
maandag 12 mei 2025 om 12:36
@tinytiny, ik wil af van die dips en weer snoepen om uit de dip te komen. Ik merk nu dat het na brood eten bijvoorbeeld best wel heftig is. maar ik koop dus ook ‘bruin’ brood en geen volkoren. Maar ik ben ook het 2x brood eten an sich wel zat. Pak toch te makkelijk chocopasta of zo
Fijn al die tips.
Ik koop vaker cottage cheese idd, maar dan eet ik het niet. Hoe maak je dat een beetje lekker?
Fijn al die tips.
Ik koop vaker cottage cheese idd, maar dan eet ik het niet. Hoe maak je dat een beetje lekker?
maandag 12 mei 2025 om 12:51
- Kwark of yoghurt (al zit zelfs in de naturel versie vaak suiker dus etiket even nagaan) met wat blauwe bessen (vers of diepvries). Er schijnt ook granola zonder suiker te zijn, Holi heet het geloof ik. Anders noten en zaden erbij.
- Crackers of volkoren brood met huttenkase, tomaat en veldsla erop of verse basilicum als je luxe doet, ook lekker vind ik de wasabi/edemame spread met wat huttenkase erover heen en wat veldsla of rucola
- Gebakken eieren met feta en erbij gebakken spinazie in knoflook, evt brood erbij. Deze is uitgebreid maar vult goed
- Kom warme havermout pap met kaneel erin, hangt af van welke melk je erin doet of er wel of geen suiker in zit. Noten en zaden erbij.
Emily Englisch, een Britse voedingsdeskundige heeft korte filmpjes op youtube met ontbijt en lunchtips. Ik vind haar gerechten die ik heb uitgeprobeerd erg lekker.
- Crackers of volkoren brood met huttenkase, tomaat en veldsla erop of verse basilicum als je luxe doet, ook lekker vind ik de wasabi/edemame spread met wat huttenkase erover heen en wat veldsla of rucola
- Gebakken eieren met feta en erbij gebakken spinazie in knoflook, evt brood erbij. Deze is uitgebreid maar vult goed
- Kom warme havermout pap met kaneel erin, hangt af van welke melk je erin doet of er wel of geen suiker in zit. Noten en zaden erbij.
Emily Englisch, een Britse voedingsdeskundige heeft korte filmpjes op youtube met ontbijt en lunchtips. Ik vind haar gerechten die ik heb uitgeprobeerd erg lekker.
The North Remembers
maandag 12 mei 2025 om 12:58
Voor het voorkomen van die dips is volkoren inderdaad een goed idee. Dus voor pasta, brood, maar ook zilvervliesrijst.
Zelf heb ik er ook baat bij om te combineren met eiwit. Daar zit ik vaak langer van vol. Dus als ik salade eet, icm kip. Als ik brood eet, eet ik vaak ook nog wat yoghurt/ kwark. Hüttekäse vind ik lekker icm komkommer op brood of een cracker. Ik eet ook regelmatig ei, je kunt bijvoorbeeld ook een omelet als wrap gebruiken.
Zelf heb ik er ook baat bij om te combineren met eiwit. Daar zit ik vaak langer van vol. Dus als ik salade eet, icm kip. Als ik brood eet, eet ik vaak ook nog wat yoghurt/ kwark. Hüttekäse vind ik lekker icm komkommer op brood of een cracker. Ik eet ook regelmatig ei, je kunt bijvoorbeeld ook een omelet als wrap gebruiken.
maandag 12 mei 2025 om 13:10
Ik wissel af. Als ontbijt ene keer brood, andere keer yoghurt met lijnzaad, fruit en noten en paar keer per week havermout, melk en banaan.
Lunch soms brood, andere keer salade, soep, wrap of crackers.
Sinds vorige week volg ik drElise op Insta. Huisarts in opleiding die vele gezonde en eenvoudige recepten deelt, ook voor ontbijt en lunch.
Fijne, nuchtere kijk op eten/leefstijl.
Lunch soms brood, andere keer salade, soep, wrap of crackers.
Sinds vorige week volg ik drElise op Insta. Huisarts in opleiding die vele gezonde en eenvoudige recepten deelt, ook voor ontbijt en lunch.
Fijne, nuchtere kijk op eten/leefstijl.
maandag 12 mei 2025 om 13:16
maandag 12 mei 2025 om 13:46
In alle dierlijke zuivel zit suiker (lactose).Gaya schreef: ↑12-05-2025 12:51- Kwark of yoghurt (al zit zelfs in de naturel versie vaak suiker dus etiket even nagaan) met wat blauwe bessen (vers of diepvries). Er schijnt ook granola zonder suiker te zijn, Holi heet het geloof ik. Anders noten en zaden erbij.
- Crackers of volkoren brood met huttenkase, tomaat en veldsla erop of verse basilicum als je luxe doet, ook lekker vind ik de wasabi/edemame spread met wat huttenkase erover heen en wat veldsla of rucola
- Gebakken eieren met feta en erbij gebakken spinazie in knoflook, evt brood erbij. Deze is uitgebreid maar vult goed
- Kom warme havermout pap met kaneel erin, hangt af van welke melk je erin doet of er wel of geen suiker in zit. Noten en zaden erbij.
Emily Englisch, een Britse voedingsdeskundige heeft korte filmpjes op youtube met ontbijt en lunchtips. Ik vind haar gerechten die ik heb uitgeprobeerd erg lekker.
...
maandag 12 mei 2025 om 13:52
Oh wat suf, dan is het een domme/kort door de bocht reactie van mij.
Wel zie ik soms behoorlijk wat verschillen in de hoeveelheid waarbij ik de indruk heb dat er soms extra suiker is toegevoegd zodat het minder zuur is.
Als het kleine percentages zijn maakt het me niet zoveel uit. Ik mijd eerder dingen als hagelslag etc (hoewel soms uitzondering).
The North Remembers
maandag 12 mei 2025 om 14:04
Nou, dom vind ik niet hoor.Gaya schreef: ↑12-05-2025 13:52Oh wat suf, dan is het een domme/kort door de bocht reactie van mij.
Wel zie ik soms behoorlijk wat verschillen in de hoeveelheid waarbij ik de indruk heb dat er soms extra suiker is toegevoegd zodat het minder zuur is.
Als het kleine percentages zijn maakt het me niet zoveel uit. Ik mijd eerder dingen als hagelslag etc (hoewel soms uitzondering).
In deze link wordt het uitgelegd.
https://zuivelonline.nl/toegevoegde-sui ... e-zit-dat/
...

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in