Wie heeft ervaring met een stoomkoker?

17-05-2025 02:30 10 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben erover aan het nadenken om eventueel een stoomkoker aan te schaffen. Maar welke is nu goed? Is er een bepaald model dat je zou aan- of afraden? Ik zie dat er zijn met doorzichtige en ondoorzichtige bakjes, ik zou denken dat doorzichtig handiger is, of niet?

En heb je 2 niveaus of 3 niveaus? Kunnen aardappelen eventueel samen met de groenten? Kan je er ook rijst en pasta in klaarmaken?

Ik kan mij voorstellen dat kipfilet lukt, maar lukken ook andere soorten vlees?

En vooral: hoe doe je dat eigenlijk als bvb. de vis minder lang moet stomen dan de groenten of omgekeerd? Kan je dat dan per niveau zo instellen?

En is het ook lekker? Blijven de groenten knapperig zoals in de wok?
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben een hele simpele van Braun met ondoorzichtige bakken . 2 niveaus .

Bekijk Braun TributeCollection FS3000 - Stoomkoker op: https://www.bol.com/nl/p/braun-tributec ... _iphoneapp

Ons meest gebruikte keukenapparaat.
Stoom er alle groente in en deze periode vaak asperges . Zo makkelijk geen omkijken naar . Vlees doe ik er nooit in dus geen idee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb er ook een van Braun, eenlaags en denk dat het ding al zo'n 25 jaar oud is.
Vroeger veel gebruikt voor groente en aardappelen tegelijk. Bloemkool bijvoorbeeld. En om rijst te stomen. Tegenwoordig gebruik ik het vaak voor gyoza en andere dumplings.
Alle reacties Link kopieren Quote
dolfje schreef:
17-05-2025 07:20
Ik heb er ook een van Braun, eenlaags en denk dat het ding al zo'n 25 jaar oud is.
Vroeger veel gebruikt voor groente en aardappelen tegelijk. Bloemkool bijvoorbeeld. En om rijst te stomen. Tegenwoordig gebruik ik het vaak voor gyoza en andere dumplings.
Dan hebben wij dezelfde denk ik zo’n crème kleurig geval kon er geen linkje van vinden zo snel ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Yildizlar2 schreef:
17-05-2025 07:22
Dan hebben wij dezelfde denk ik zo’n crème kleurig geval kon er geen linkje van vinden zo snel ;)
Ik heb wel maar 1 laag. Mijne is wel wit. Kan die online ook niet vinden zo oud :P
Alle reacties Link kopieren Quote
dolfje schreef:
17-05-2025 07:26
Ik heb wel maar 1 laag. Mijne is wel wit. Kan die online ook niet vinden zo oud :P
Waarschijnlijk was hij ooit wit haha en de tweede laag heb ik toen bij gekocht origineel was het er 1 inderdaad .
Deze is het
https://www.2dehands.be/v/elektronische ... oker-braun
Alle reacties Link kopieren Quote
Yildizlar2 schreef:
17-05-2025 07:33
Waarschijnlijk was hij ooit wit haha en de tweede laag heb ik toen bij gekocht origineel was het er 1 inderdaad .
Deze is het
https://www.2dehands.be/v/elektronische ... oker-braun
Haha ja die is het.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb ook een stoomkoker, van de lidl, een paar jaar geleden gekocht, 3 lagen. Ik gebruik hem echt vaak, inderdaad voornamelijk om groenten te stomen. of om chinese dimsummetjes in te stomen.

Pasta of rijst heb ik nog nooit gedaan. Ik heb 3 niveaus, dus je kan een niveau er op een later tijdstip erop leggen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben dezelfde Braun als Yildazar en Dolfje, tweelaags dus. Ideaal ding, doet het al meer dan 25 jaar perfect.

Doorzichtige bakjes schiet je niet veel mee op denk ik, want door de stoom/condens kun je er toch niet echt in kijken. Het deksel van die van ons is doorzichtig en dat moet ik toch echt optillen om erin te kunnen kijken. (Wel voorzichtig doen dat je je niet brandt).

Ik doe aardappels onderin, die moeten 25 minuten, dan stel ik 'm in op 15 minuten en doe dan als het belletje pingt, bijvoorbeeld broccoli in de tweede laag erbovenop, stel weer 10 minuten in, en dan is alles tegelijk klaar. Zelfde met rijst en groente. Als ik meer dan twee verschillende dingen wil stomen, doe ik ook wel iets in een bak erbij als dat past.

Vlees en vis kan vast wel erin maar doe ik nooit. Rijst wel. Er zit een dichte bak bij die in de stoombak gaat, in die dichte bak doe je de rijst, twee kopjes water per kopje rijst erbij en het waterreservoir maximaal vullen en een uur stomen.

Ik vind het absoluut de lekkerste manier om groente klaar te maken. En het is ook heel makkelijk. Er kookt nooit iets over, er brandt nooit iets aan, en als je eenmaal weet hoe lang iets moet is het altijd perfect beetgaar.

Die van ons had een tijdje geleden opeens dat de timer bleef hangen, waardoor-ie niet meer afsloeg (eerste defect in meer dan 25 jaar dus), dat is gelukkig vanzelf overgegaan en hij doet het nu weer perfect, maar toen het ernaar uitzag dat-ie misschien wel kapot was, ben ik wel meteen gaan kijken of ze nog gemaakt werden. Want ik zou echt niet zonder willen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh, je merkt trouwens wel dat het bovenste niveau langzamer gaat dan het onderste niveau. Als ik aardappels en broccoli stoom bijvoorbeeld, dan maakt het echt uit voor de stoomtijd of ik de broccoli onder of boven doe. Dus het lijkt mij dat je bij 3 niveaus wel echt ermee te maken krijgt dat je daar serieus rekening mee moet gaan houden bij het bovenste niveau, dat het dan nog langer duurt daar.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven