Niet koken op vakantie

16-06-2025 21:06 133 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
In een ander topic ('op vakantie met kleuters, hoe kom ik uitgerust terug') zeiden meerdere mensen dat ze absoluut niet koken op vakantie. Wij boeken altijd een huisje en ik kook vaker wel dan niet. Zou ook best wat minder willen koken (het gaat me niet om de taakverdeling hoor!), maar vraag me af hoe anderen dat doen. Betekent niet koken elke dag uit eten? Dat is toch enorm duur? Ik krijg buikpijn van vaak uit eten en ook qua gewicht word ik niet happy van de gevolgen. Uitgebreid ergens lunchen kan trouwens wel een goed alternatief zijn af en toe, maar meestal mis ik dan toch groenten. Afhalen: zelfde probleem, ik vind vaak snacken vreselijk en man idem (in tegenstelling tot onze kinderen natuurlijk). Dus ik denk dat ik het bij zo eenvoudig mogelijk koken houd, maar ik vind dat lastig. Thuis ben ik de kok en we eten best goed en gevarieerd, op vakantie gaat dat lastiger en waarschijnlijk denk ik te moeilijk als het gaat om recepten. Maar elke avond salade met broodje wordt hem ook niet. Hoe doen jullie (de mensen die wel koken) dat en iemand nog een goede tip? Ben heel benieuwd!
Alle reacties Link kopieren Quote
Nova schreef:
16-06-2025 23:27
Lekker eten, het liefst de lokale keuken, is voor mij een belangrijk onderdeel van de vakantie. Op vakantie in Zuid-Europa gaan we meestal uit lunchen. Laat, na een ochtend strand, of na het bekijken van een stadje, rond een uur of 14-15u bv.
Meestal goed betaalbaar, en vaak gerechten als gegrilde vis met een salade of groentegerecht dus niet persé ongezond.
En bij lunchen op een terras is er meestal ook geen sprake van opzitten.

Op vakantie in Noorwegen kookten we wel de meeste avonden. Ook gezellig. Daar genoot ik elke dag van een lekkere koffie met een kaneelbroodje :)
Ik vind het ook belangrijk onderdeel om van de lokale keuken te eten. Is vaak ook een stuk goedkoper. Mij zie je hooguit een keer in de starbucks omdat ik snel iets wil en niet wil zoeken maar voor de rest lokale eetgelegenheden. In Japan en Zuid Korea had je zoveel broodjes zaken die goed en goedkoop waren. En toen ik met mijn ouders in Noorwegen hebben we volgens mij iedere dag avond eten gekookt en gingen we alleen ergens lunchen tussen de middag maar ook niet altijd. Het was daar zo belachelijk duur.
Ik vind het niet alleen erg duur, uit eten in Noorwegen, het eten is ook nogal eens vrij matig. Ik ga graag uit eten en ik betaal daar dan ook voor, maar als ik eten geserveerd krijg dat slechter is dan wat ik zelf kan koken, dan is het daar ook snel klaar mee. Gekookte aardappelen en doperwten uit blik met grijze karbonade voor 30 euro gaat me ook te ver.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mocht het je aanspreken:
Sommige campings/ accomodaties bieden een dagmenu aan, waar je je als gast voor kunt inschrijven. Dat is vaak bij biologische boerderijen het geval, er wordt dan gekookt met lokaal verbouwde ingrediënten. Je hebt dan een lekkere gezonde maaltijd voor een klein bedrag en je eet dan op een terras met allemaal kleine tafeltjes, of met z'n allen aan een lange tafel.
Alle reacties Link kopieren Quote
meisje85 schreef:
17-06-2025 12:36
Ik denk trouwens wel dat dat (flexibiliteit) het sleutelwoord is. Als je vasthoudt aan recepten van thuis of niet los kunt laten hoe een maaltijd "hoort te zijn", dan wordt het lastiger en zal het idd meer een opgave zijn.
Ja eens hoor, dat is het precies. Dan heb ik in mijn hoofd dat er dit of dat in mijn gewenste recept hoort. Ik ben niet zo goed in improviseren. Of positiever geformuleerd: er is volop ruimte voor verbetering.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dala schreef:
17-06-2025 10:16
Hier ook wel makkelijke eters, maar drie uur aan tafel zitten is te lang voor hen. Ook ben ik met mijn eigen partner dan door de gespreksonderwerpen heen :$ en als je tussendoor niet zo heel veel praat is je eten en wijntje ook sneller op. Vind ik ook wel zonde van de beleving. Dus eten in het huisje is vaak praktischer omdat de kinderen na het eten dan weer kunnen gaan spelen en wij zelf met een boek en een drankje voor het huisje kunnen zitten.
Hoezo 3 uur? Ik denk dat er weinig mensen zijn die de hele vakantie elke avond 3 uur in een restaurant gaan zitten. Kies alleen een hoofdgerecht, of ga uit lunchen. Veel landen hebben voordelige (warme) lunchmenu's.
En dan eet je 's avonds een broodje of iets anders kleins in je huisje.
Alle reacties Link kopieren Quote
Homuncula schreef:
17-06-2025 12:10
Fijne tip! De afgelopen jaren gingen we naar een ander land, dus dit wist ik niet - die traiteurgerechten ga ik mijzelf dit jaar een paar keer per week gunnen. Overigens vind ik koken ook geen straf hoor, ik kook thuis graag en uitgebreid, maar ik heb weinig vakantie en op vakantie zou het dus iets minder mogen. Wel erg leuk: man springt af en toe in en kookt dan de maaltijden die hij in het studentenhuis al kookte. Spaghetti met groenten en kant en klare saus, bijvoorbeeld. Ik gebruik nooit iets kant en klaars, maar voor vakantie echt prima. Nu maak ik dit zelfs thuis wel eens op drukke doordeweekse dagen. Daar ga je dan, als eetsnob :-D

Wat geinig, zo’n man die op vakantie ineens gaat koken.
Alle reacties Link kopieren Quote
meisje85 schreef:
17-06-2025 12:36
Ik denk trouwens wel dat dat (flexibiliteit) het sleutelwoord is. Als je vasthoudt aan recepten van thuis of niet los kunt laten hoe een maaltijd "hoort te zijn", dan wordt het lastiger en zal het idd meer een opgave zijn.
Klopt helemaal, zoals ik eerder al melde :wij kopen op vakantie ook regelmatig (2x per week ongeveer) een plaatselijke togoodto goo, soms van een buffet restaurant, soms van de plaatselijke supermarkt en soms van een hotel(vaak ontbijt restanten)
Van zo n buffet restaurant is t gewoon opwarmen en klaar, van de supermarkt hebben we soms vreemde combinaties.
Van 2x per week tgtg eten we vaak 4 soms 5 dagen.de ontbijtjes zijn extra
Principe is:we gooien niets weg, krijgen we heel veel dan delen we uit met buren op de camperplaats, of vriezen in als we ruimte hebben.Maar we ontbijten dus ook wel eens vreemd omdat iets op moet, dat doet ons dan weer denken aan onze roadtrip door Amerika, waar we door onze host ook lasagna of gebakken aardappelen als ontbijt kregen.Of chips bij de groente.
Zo n tgtg is elke keer weer een verrassing, wij vinden het leuk en spannend, en je wordt, als je niks weg wilt gooien best creatief.
Alle reacties Link kopieren Quote
Taskmaster schreef:
17-06-2025 13:25
Wat geinig, zo’n man die op vakantie ineens gaat koken.
Man kookt dan weer wél thuis af en toe, maar op vakantie ben ik aan zet.
Want de zelfgemaakte pizza's met zelfgemaakt deeg en ovenschotels die hij thuis maakt lukken toch écht niet in een tentje :-).

Zorgt er dus ook wel voor dat hij ook meegaat in het verhaal dat het vakantie is en dat ik iets fatsoenlijk op mijn bord wil.
En dat we dus op restaurant gaan.

Soep met brood is voor ons beiden geen volwaardige maaltijd.
En dagenlang een bak sla ook niet.
En van blik-ravioli krijg ik het zuur. Leuk om een halve nacht wakker te liggen.

Ik wandel met veel plezier door Franse supermarkten.
Maar dan wel om eventueel mijn ontbijt of een fles wijn te vinden.
Een koelkast hebben we standaard - of het nu in een tent of in een B&B te doen is - toch niet.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja vanwege de kinderen koken we wel vaak op vakantie. Uit eten is dan niet echt ontspannend, vind ik.
Wel halen we dan lekkere dingen vandaar, lekkere stukken vlees of vis oid. Waar ik me wel aan stoor idd zijn de slechte kwaliteit pannen of messen oid. Thuis heb ik echt hele goede spullen en alles bij de hand.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nova schreef:
17-06-2025 13:25
Hoezo 3 uur? Ik denk dat er weinig mensen zijn die de hele vakantie elke avond 3 uur in een restaurant gaan zitten. Kies alleen een hoofdgerecht, of ga uit lunchen. Veel landen hebben voordelige (warme) lunchmenu's.
En dan eet je 's avonds een broodje of iets anders kleins in je huisje.
Nou precies. Wij zijn net terug van vakantie en zijn, op 1 avond na, elke avond uit eten geweest. Soms 2 gangen, soms 1. Toetjes krijg je in Griekenland vaak standaard bij het afrekenen. En echt geen zit van 3 uur.
Alle reacties Link kopieren Quote
Taskmaster schreef:
17-06-2025 13:25
Wat geinig, zo’n man die op vakantie ineens gaat koken.
Wat een bof.
Alle reacties Link kopieren Quote
Homuncula schreef:
17-06-2025 13:17
Ja eens hoor, dat is het precies. Dan heb ik in mijn hoofd dat er dit of dat in mijn gewenste recept hoort. Ik ben niet zo goed in improviseren. Of positiever geformuleerd: er is volop ruimte voor verbetering.
Maar kook je thuis echt altijd van een recept dan? Ik kook alleen voor bijzondere gelegenheden met een recept, niet voor gewoon mijn dagelijkse maaltijd, dat is voor mij teveel gedoe.
Alle reacties Link kopieren Quote
pina schreef:
17-06-2025 14:52
Maar kook je thuis echt altijd van een recept dan? Ik kook alleen voor bijzondere gelegenheden met een recept, niet voor gewoon mijn dagelijkse maaltijd, dat is voor mij teveel gedoe.
Ik kook ook meestal van een recept. Ik vind het leuk om te koken, maak graag ovenschotels of lekkere pasta’s bijv. Dan weet ik niet precies hoeveel en wat ik nodig heb. Als ik zonder recept kook denk ik aan spaghetti, aardappelen groente vlees of een pot chicken tonight ofzo.
Alle reacties Link kopieren Quote
Merel90 schreef:
17-06-2025 14:55
Ik kook ook meestal van een recept. Ik vind het leuk om te koken, maak graag ovenschotels of lekkere pasta’s bijv. Dan weet ik niet precies hoeveel en wat ik nodig heb. Als ik zonder recept kook denk ik aan spaghetti, aardappelen groente vlees of een pot chicken tonight ofzo.
Oh nee, ik maak oven- en stoofschotels ook al improviserend. Ja, misschien ooit wel een recept gehad, maar ik volg dat dan al lang niet meer. En een biefstuk of een moot zalm bakken, of vis uit de oven met saus en gebakken aardappels ofzo, daar heb je natuurlijk ook geen recept voor nodig.

Bij koken maakt het toch ook niet zoveel uit hoeveel je van iets nodig hebt, maar net wat je in huis hebt. Bakken is veel preciezer (en heb ik ook een gruwelijke hekel aan).

Maar zelfs als ik een recept maak, bijvoorbeeld iets dat ik in een kookprogramma heb gezien, dan volg ik niet echt het recept. Ik heb het gezien, dat is mijn inspiratie en dan maak ik het zelf wel.

Maar ja, op vakantie in Valencia ga ik niet zelf paella staan maken, dat is me dan teveel gedoe terwijl ze het daar zo lekker hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
pina schreef:
17-06-2025 14:52
Maar kook je thuis echt altijd van een recept dan? Ik kook alleen voor bijzondere gelegenheden met een recept, niet voor gewoon mijn dagelijkse maaltijd, dat is voor mij teveel gedoe.
Niet altijd, wel vaak. Toprecepten hebben door de jaren heen natuurlijk wel een eigen twist gekregen, maar als ik eenmaal een favo versie heb blijf ik daar wel bij. Ik ben gek op koken (meestal dan, behalve als ik te moe ben), heb tientallen kookboeken en -tijdschriften, en vind het heel erg leuk daar iets moois uit te maken. En dat zit dan zo in mijn systeem dat eenvoudige gerechten lastiger zijn (niet dat mijn 'creaties' zo superingewikkeld zijn hoor).
Alle reacties Link kopieren Quote
Dala schreef:
17-06-2025 10:44
Dat begrijp ik, maar dat zou ik zelf dan liever doen in de kleinere lokale minimarktjes. Maar is een persoonlijke voorkeur misschien. Ik doe hier in Nederland ook liever mijn boodschappen bij de kleinere winkels maar ontkom er niet aan om eens per week ook naar een grote supermarkt te rijden. Ik heb er weinig ervaring mee maar het klinkt voor mij niet als iets heel fijns.
Die kleinere minimarktjes zijn vaak juist op toeristen gericht met dito prijzen
Alle reacties Link kopieren Quote
margreetder schreef:
17-06-2025 11:32
In de VS of Canada zitten wij soms in hotels met een eigen keuken in de kamer. Dan koken wij zelf. Elke dag uit eten gaan is in die landen nu niet altijd het meest gezond. En eerlijk gezegd, om drie tot vier weken elke dag buiten de deur te moeten eten komt mij ook de neus uit.
USA kook ik echt nooit zelf. Supermarkt bezoek ben je zo een uur verder ivm de grote. Uiteten is daar juist heel makkelijk en goedkoop. Probeer wel altijd op groente te letten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Homuncula schreef:
17-06-2025 15:24
Niet altijd, wel vaak. Toprecepten hebben door de jaren heen natuurlijk wel een eigen twist gekregen, maar als ik eenmaal een favo versie heb blijf ik daar wel bij. Ik ben gek op koken (meestal dan, behalve als ik te moe ben), heb tientallen kookboeken en -tijdschriften, en vind het heel erg leuk daar iets moois uit te maken. En dat zit dan zo in mijn systeem dat eenvoudige gerechten lastiger zijn (niet dat mijn 'creaties' zo superingewikkeld zijn hoor).
Oh ja, ik maak heel veel uit kooktijdschriften en -boeken. Maar eenmaal eens gemaakt volg ik dat allemaal niet zo op de letter dat dat voor mij op vakantie een heel probleem zou zijn.
Dala schreef:
17-06-2025 10:23
Ben je niet meteen "uit" je vakantiegevoel wanneer je, vanaf je vakantiebestemming naar zo'n grote supermarkt rijdt? Het zou voor mij teveel voelen als de weekboodschappen doen...

Voor mij is dat juist ook hét vakantiegevoel. Heerlijk zo'n Franse hypermarché. Vooral ook als er een grote traiteurafdeling is. Koop ik een gegrilde kip, en salade met aardappel, een gemengde groene salade en dat eten we dan op de camping. Heerlijke per stuk verpakte desserts.

Gemak dient de mens.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dala schreef:
17-06-2025 10:23
Ben je niet meteen "uit" je vakantiegevoel wanneer je, vanaf je vakantiebestemming naar zo'n grote supermarkt rijdt? Het zou voor mij teveel voelen als de weekboodschappen doen...
Neen!

Niets zo leuk als vreemde supermarkten bezoeken! Ze hebben er allerlei leuke dingen die je hier niet hebt, wat wil een mens nog meer!
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Alle reacties Link kopieren Quote
Deze zomer zijn we drie weken na elkaar weg, in verschillende accommodaties. We hebben bewust voor appartementen gekozen, zodat we kunnen koken als we daar zin in hebben. Ook 2x voor een hotel trouwens.

Elke dag uiteten, hoe graag ik dit ook doe, begint te vervelen. Zeker als je er een lange avontuurlijke dag hebt opzitten, wil je ‘s avonds gewoon op je eigen plekje chillen en wat eten
charlotte717 wijzigde dit bericht op 17-06-2025 18:36
4.27% gewijzigd
Veritas vos liberabit
Alle reacties Link kopieren Quote
Daarnaast vinden mijn vriend en ik het allebei fijn om te koken, dat scheelt ook
Veritas vos liberabit
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herinner me ineens een vakantie in 1977 of zo, toen mijn moeder (die nooit te belazerd was eens iets nieuws te proberen qua eten) heel blij de campingwinkel uit kwam met twee grote blikken kant en klare couscous. Had hier in NL nog nooit iemand van gehoord, van couscous, maar in Frankrijk lag het zomaar in de campingwinkel! Vader was eerst nog een beetje sceptisch, want hij verstond PoesPoes dus hij dacht dat mijn moeder per ongeluk kattenvoer gekocht had. Maar wat hebben we gesmuld zeg :lol:
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Alle reacties Link kopieren Quote
Speculaastaart schreef:
17-06-2025 18:26
Voor mij is dat juist ook hét vakantiegevoel. Heerlijk zo'n Franse hypermarché. Vooral ook als er een grote traiteurafdeling is. Koop ik een gegrilde kip, en salade met aardappel, een gemengde groene salade en dat eten we dan op de camping. Heerlijke per stuk verpakte desserts.

Gemak dient de mens.
Hier dan weer te kieskeurig voor zo'n prefab-food.
Eet ik thuis niet, doe ik op vakantie dus ook niet.
En er steken altijd veel te veel dingen in die ik gewoon niet lust.
(Ik maak standaard mijn eigen salade, want in die prefab-spullen uit de winkel steken altijd wel minstens 3 groenten die ik niet naar binnen krijg. Om het over gore aardappelsalade maar niet te hebben die ik gewoon totaal niet eet.)

En ik wil gewoon warme kip, geen koude.
Bij voorkeur nog zonder botten en benen.

Gemak dient de mens, dus ik ga op een terras zitten en bestel gewoon een warm hoofdgerecht :-).


Eens te meer als we een lange dag hebben gehad, om 10u zijn vertrokken ga ik niet om 20 à 21u nog ergens in erbarmelijke keuken-omstandigheden staan koken. Dan wil ik gewoon voeten onder tafel en bediend worden.

En nadien op mijn hotelkamer nog een glas Franse wijn. Als de keet waar we zitten ten minste 2 glazen of tandenpoetsbekers heeft voorzien op de kamer.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Charlotte717 schreef:
17-06-2025 18:36
Daarnaast vinden mijn vriend en ik het allebei fijn om te koken, dat scheelt ook
Mijn man en ik vinden er juist allebei geen zak aan. Nou hoeft de portemonnee natuurlijk niet meteen helemaal leeg dus meestal kopen we kant en klaar dingen want ik zorg wel dat ik een huisje boek waar een oven in zit. Scheelt meteen een hoop weggooierij, want als je uitgebreid begint te koken koop je altijd te veel van het een of het ander en we reizen met de trein dus een vuilniszak vol overgeschoten ingrediënten mee terug naar huis nemen zit er niet in.

Wat we ook wel doen is copieus lunchen bij een goedkoop adres (een chinese snackbar of zo, of een Duitse Imbiss) en dan 's avonds nog een boterham met een gebakken ei of zo.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven