Tiramisu: rauwe ei vervangen

04-07-2025 21:25 14 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Heeft iemand ervaring met het vervangen van rauwe ei in mascarpone door iets anders? Ik lees recepten waarin mascarpone wordt gemengd met slagroom. Jullie ervaring daarmee? Smaakte het?

Ik maak het voor iemand die geen rauwe eieren en alcohol mag consumeren, vandaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik doe half slagroom half mascarpone (en iets meer suiker, want ik ben een zoetekauw). Ik vind rauw ei heel vies, ook in chocolademousse bijvoorbeeld. Dus ik vind mijn versie lekkerder maar het smaakt niet helemaal naar 'echte' tiramisu.

Ik vind mijn zelfgemaakte tiramisu wel beter van structuur dan bijv. zo'n kant en klaar bak uit de supermarkt. Met 'echte' tiramisu bedoel ik wat ze serveren in restaurants die authentiek willen doen.
framboise-t wijzigde dit bericht op 04-07-2025 21:35
Reden: Aanvulling
30.18% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Je kunt het beste eerst de suiker in de slagroom oplossen en dan telkens een beetje slagroom door de mascarpone doen; dan krijg je geen klontjes.

En ik heb ooit van die kleine flesjes met amandelextract gehad, die gebruikte ik ipv amaretto. Ik had ze meegenomen uit Italië en dat was zo lekker. Er zijn in NL vast ook wel varianten te vinden.
Alle reacties Link kopieren Quote
framboise-t schreef:
04-07-2025 21:31
Je kunt het beste eerst de suiker in de slagroom oplossen en dan telkens een beetje slagroom door de mascarpone doen; dan krijg je geen klontjes.

En ik heb ooit van die kleine flesjes met amandelextract gehad, die gebruikte ik ipv amaretto. Ik had ze meegenomen uit Italië en dat was zo lekker. Er zijn in NL vast ook wel varianten te vinden.
Goede tip, dank je wel. Is vanillesuiker een goed idee? Of liever normale suiker?

En hoe smaakt de tiramisu? Zwaarder of lichter dan die met ei?
Alle reacties Link kopieren Quote
Kikkertje schreef:
04-07-2025 21:36
Goede tip, dank je wel. Is vanillesuiker een goed idee? Of liever normale suiker?

En hoe smaakt de tiramisu? Zwaarder of lichter dan die met ei?
Ik doe allebei: op 1 zo'n bak mascarpone en 1 bekertje slagroom van 250 ml) 1 zakje vanillesuiker en dan zeker 2-3 eetlepels normale suiker. Je kunt tussendoor even proeven hoe zoet je het hebben wilt.

Ik vind het iets vetter smaken, niet lichter maar ook niet veel zwaarder. Gewoon lekker dat dat scherpe van ei er niet in zit.

Je kunt de verhoudingen ook wel iets mee variëren, maar je moet bijv. niet 1/3 mascarpone doen en 2/3 slagroom, dan lijkt het teveel op gewone slagroom.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je kunt ook aquafaba gebruiken om opgeklopt ei te vervangen.
Als je googled op vegan tiramisu is er ook veel te vinden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je een lichte tiramisu wil.
100 gram dlagroom, 100 gram kwark ( mager, halfvol of vol wat je wil) en 30 gram witte basterdsuiker.
Maar mensen gaan voorbij
Alle reacties Link kopieren Quote
Joppie schreef:
04-07-2025 22:09
Als je een lichte tiramisu wil.
100 gram dlagroom, 100 gram kwark ( mager, halfvol of vol wat je wil) en 30 gram witte basterdsuiker.
Wat een goed idee, die ga ik proberen. Maakt het voor een doodgewone dag ook een stuk betaalbaarder.
Alle reacties Link kopieren Quote
chocolol schreef:
04-07-2025 22:06
Je kunt ook aquafaba gebruiken om opgeklopt ei te vervangen.
Als je googled op vegan tiramisu is er ook veel te vinden.
Eiwit is vaak het probleem niet zo, je kan ook makkelijk aan gepasteuriseerd eiwit komen. In tiramisu heb je de dooiers nodig :)

Maar goed, ik maak ook vaak de slagroom + mascarpone variant en die is prima. Doe er vaak relatief weinig suiker in, omdat het anders heel zwaar wordt. Maak de koffie dan wel heel zoet. Smaakt idd iets anders dan de “traditionele” tiramisu, maar niet minder lekker, vind ik. Je kan als je een (alcoholvrij) smaakje aan de koffie wil toevoegen zo’n monin siroop naar smaak halen maar ik doe het vaak ook gewoon met zoete sterke koffie alleen en dat vind ik dan lekker genoeg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb eens één gemaakt met limoncello erin. Die was wel erg lekker. Ik kan alleen het recept niet meer terug vinden :cry:
Maar mensen gaan voorbij
Alle reacties Link kopieren Quote
Joppie schreef:
05-07-2025 06:00
Ik heb eens één gemaakt met limoncello erin. Die was wel erg lekker. Ik kan alleen het recept niet meer terug vinden :cry:
Daar zit toch ook alcohol in?
Alle reacties Link kopieren Quote
vivapimpelmees schreef:
05-07-2025 09:44
Daar zit toch ook alcohol in?
Ja klopt, was meer een reactie op Charlie maar niet waar TO om vraagt.
Maar mensen gaan voorbij
Alle reacties Link kopieren Quote
Even een update.

De tiramisu is voor degene voor wie ik het maakte gelukt! Er is lekker van gesmikkeld.

Ik ben gegaan voor mascarpone en een iets mindere hoeveelheid slagroom (zo'n 2/3) en suiker naar smaak.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fijn dat het gelukt is Kikkertje :-D
Maar mensen gaan voorbij

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven