
Wat vind jij nu echt te duur geworden ? Deel 4
dinsdag 24 juni 2025 om 15:36
Ik denk dat er voor een kopje thee qua kosten helemaal niks in prijs omhoog is gegaan voor het bedrijf, maar dat ze dit gewoon als extra winst zien waarmee ze de kosten vergoeden die wél zijn gestegen voor hun. Maarja, daar zijn de andere producten op het menukaart voor in prijs gestegen, toch? Als een gebakje in kosten voor de horecaonderneming omhoog is gegaan wordt dat doorberekend in de prijs van het gebakje voor de gast. In mijn ogen mag een theetje lekker goedkoop blijven aangezien het voor de ondernemer niks meer of minder heeft gekost om het theetje te verkrijgen voor de gast.
Het komt in mijn ogen wel op een punt dat ik geen thee meer wil gaan drinken bij horeca. Kan ik net zo goed thee bestellen en thuis lekker drinken.
vrijdag 27 juni 2025 om 07:18
Het is niet voor niets dat ze zeggen: Ze eten je arm en drinken je rijk.
De marge op drinken is veel hoger dan op eten.
vrijdag 27 juni 2025 om 12:49
Op personeelskosten, energiekosten, huur en de thee zelf na zijn de andere zaken niet veel omhoog gegaan.suzandijkhuizen schreef: ↑24-06-2025 15:36Ik denk dat er voor een kopje thee qua kosten helemaal niks in prijs omhoog is gegaan voor het bedrijf, maar dat ze dit gewoon als extra winst zien waarmee ze de kosten vergoeden die wél zijn gestegen voor hun.
vrijdag 27 juni 2025 om 12:57
Koffie opwarmentinydancer schreef: ↑27-06-2025 12:43Een gebakje bij de bakker, 3,80 !
Was vaak 3,30 maar nu dus nog meer. Vind het eigenlijk te duur.
En oude koffie warm ik tegenwoordig op. Weggooien met de huidige prijzen doe ik liever niet.
Geef me dan maar een glas water.
Kun je niet beter wat minder maken?
vrijdag 27 juni 2025 om 13:15
zaterdag 28 juni 2025 om 09:35
Precies. Wat een onzin om te denken dat de thee niet duurder is geworden en de rest wel. Juist alle andere dingen waar je voor betaalt bij de horeca zijn veel duurder geworden, en dat wordt verdeeld over alle producten. Mensen die maar blijven zeuren dat een kop thee thuis veel goedkoper is, vergeten even hoeveel kosten er zijn om jou die thee überhaupt te kunnen serveren. Zoals jij al zegt, personeelskosten stijgen, energie stijgt enorm, maar ook dingen als vervangen van servies (nee, dat hebben ze niet ‘toch al’ daar gaan dingen kapot, raken ‘kwijt’ etc).
En een hoop horeca is nog steeds bezig uit de financiële ellende van COVID te komen. Dat vinden mensen natuurlijk ook ‘niet hun probleem’, maar de enige reden dat sommige zaken er nog zijn is omdat de eigenaar bereid is geweest flinke risico’s te nemen, schulden aan te gaan, leningen etc. En dat moet een keer terugbetaald worden. Dus ja, feitelijk betaal je soms zelfs nu nog mee aan de salariskosten en huur die toen doorbetaald moesten worden terwijl er 0 inkomsten waren.
zaterdag 28 juni 2025 om 11:47
IJskoffie van maken?tinydancer schreef: ↑27-06-2025 12:43
En oude koffie warm ik tegenwoordig op. Weggooien met de huidige prijzen doe ik liever niet.
Als je minder wil moeten, moet je minder willen.
zaterdag 28 juni 2025 om 13:31
Ja die verhoging van dierenverzekeringen is echt absurd.. ik betaalde 67 Euro p.m. voor OP en ziektekostenverzekering voor mijn paard, vastgezet voor 3 jaar. Die tijd was nu om en als ik dezelfde verzekering wou houden zou het me nu 176 euro p.m. gaan kosten
mooi dus dat we nu alleen de OP verzekering hebben voor 37 Euro p.m.. dat is toch niet te betalen??

maandag 30 juni 2025 om 12:38
woensdag 2 juli 2025 om 20:41
En mensen die denken dat er echt vreselijk veel geld wordt verdiend zouden gewoon een pandje moeten huren, een cafeetje beginnen en prijzen 10...20% onder wat de anderen vragen moeten gaan hanteren. Dat moet een gigantisch succes worden....nausicaa schreef: ↑28-06-2025 09:35Precies. Wat een onzin om te denken dat de thee niet duurder is geworden en de rest wel. Juist alle andere dingen waar je voor betaalt bij de horeca zijn veel duurder geworden, en dat wordt verdeeld over alle producten. Mensen die maar blijven zeuren dat een kop thee thuis veel goedkoper is, vergeten even hoeveel kosten er zijn om jou die thee überhaupt te kunnen serveren. Zoals jij al zegt, personeelskosten stijgen, energie stijgt enorm, maar ook dingen als vervangen van servies (nee, dat hebben ze niet ‘toch al’ daar gaan dingen kapot, raken ‘kwijt’ etc).
En een hoop horeca is nog steeds bezig uit de financiële ellende van COVID te komen. Dat vinden mensen natuurlijk ook ‘niet hun probleem’, maar de enige reden dat sommige zaken er nog zijn is omdat de eigenaar bereid is geweest flinke risico’s te nemen, schulden aan te gaan, leningen etc. En dat moet een keer terugbetaald worden. Dus ja, feitelijk betaal je soms zelfs nu nog mee aan de salariskosten en huur die toen doorbetaald moesten worden terwijl er 0 inkomsten waren.
donderdag 3 juli 2025 om 07:43
Ja dan kom ik wel theedrinken.
Een kuub water kost € 2,61. Daar kun je 4.000 kopjes thee van maken. Dat is €0,00065 kosten aan water per kopje.
Een theezakje kost ongeveer twintig cent.
Dan zouden ze die kopjes thee wel voor een kwartje moeten kunnen verkopen lijk me.
Of zouden er misschien toch nog wat kosten zijn die dan niet helemaal gedekt zijn?
donderdag 3 juli 2025 om 09:58
donderdag 3 juli 2025 om 12:53
I know. Dat heb ik een paar posts hiervoor geprobeerd uit te leggen, maar zonder al te veel resultaat.tinydancer schreef: ↑03-07-2025 09:58LDP, je betaalt voor de locatie, het gebouw, de stoeltjes, het personeel. Het gaat om de ervaring in zijn geheel . Als alles klopt wil ik best wat betalen voor een simpel kopje thee. Maar de laatste keer teveel last gehad van tingel muziek, en dan drink ik de thee liever thuis.![]()
donderdag 3 juli 2025 om 21:03
Maar zou het niet meer omzet geven en uiteindelijk ook een hogere winst?
Als ik nu sporadisch op terras ga zitten drink ik alleen een koffie, waar ik best een tijdje over doe. Voorheen bestelde ik er dan ook een stuk appeltaart bij en vaak nog een 2e koffie of thee. Weet niet hoe dat bij anderen is maar heb wel de indruk dat heel veel mensen het gewoon te duur vinden.
vrijdag 4 juli 2025 om 06:26
Ik begrijp ook werkelijk niet wat muziek in een restaurant doet. Of in een café. Als het café een optreden organiseert of een karaokecafé is, prima. Dan komen mensen daarvoor of ze zoeken een andere plek.tinydancer schreef: ↑03-07-2025 09:58LDP, je betaalt voor de locatie, het gebouw, de stoeltjes, het personeel. Het gaat om de ervaring in zijn geheel . Als alles klopt wil ik best wat betalen voor een simpel kopje thee. Maar de laatste keer teveel last gehad van tingel muziek, en dan drink ik de thee liever thuis.![]()
Maar waarom moeten gasten luisteren naar de slechte muziekkeuze van de baas van een normale horecagelegenheid omdat ze iets willen komen drinken of eten?
Om van radio's die soms aan zijn en dan om de 20 minuten een compleet reclameblok de zaak in blazen nog maar te zwijgen.
Sorry voor de off topic.
OT: Ik heb de cupjesmachine de deur uit gedaan en heb nu een volautomaat.
Met die cupjes zat ik op bijna 20 cent per kopje. En veel afval wat slecht is voor het milieu.
Nu gooi ik er ongemalen bonen in. Dat is eigenlijk lekkerder, en ik heb toen de koffieprijs omhoog zou gaan een beetje voorraad aangelegd.
Ik heb nu zakken liggen van Lavazza e.d die vorig jaar ca een tientje waren voor een kilo bonen. Die kosten nu het dubbele.
Je kunt koffiebonen in dichte zakken best lang bewaren.
merano wijzigde dit bericht op 04-07-2025 21:38
0.04% gewijzigd
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.
vrijdag 4 juli 2025 om 08:13
geen probleem. hier in het dorp zit een café dat voor alles 2,50 vraagt. ja ook voor een wijntje.
hok is altijd vol, gezellig en toegankelijk.
met een biljart en met Perzische kleedjes op tafel en geen mangohout met zwart staal of zijden bloemen.
En doooooor!
vrijdag 4 juli 2025 om 09:27
Vermoedelijk is de huur ‘hier in het dorp’ ook aanzienlijk lager dan op veel andere plekken.
En verwachtingen ook. Een plek waar mensen ook iets willen kunnen eten vereist meer dan bv alleen een café.
maandag 7 juli 2025 om 06:26
Het valt mij voornamelijk op dat mensen tegenwoordig maar 1 drankje bestellen op het terras en er vervolgens een uur over doen. Een tijd terug vloeide de drankjes rijkelijk op het terras.
Zelfde met eten: Eerst een driegangen menu en nu alleen een hoofdgerecht.
Op die manier hou je het als horeca zaak niet lang vol. Je kan dan beter de prijzen iets verlagen zodat mensen meer gaan drinken/eten.
Zelfde met eten: Eerst een driegangen menu en nu alleen een hoofdgerecht.
Op die manier hou je het als horeca zaak niet lang vol. Je kan dan beter de prijzen iets verlagen zodat mensen meer gaan drinken/eten.
maandag 7 juli 2025 om 06:55
Ja eens. Ze begaan zo hun eigen ondergang tegemoet.Marnat schreef: ↑07-07-2025 06:26Het valt mij voornamelijk op dat mensen tegenwoordig maar 1 drankje bestellen op het terras en er vervolgens een uur over doen. Een tijd terug vloeide de drankjes rijkelijk op het terras.
Zelfde met eten: Eerst een driegangen menu en nu alleen een hoofdgerecht.
Op die manier hou je het als horeca zaak niet lang vol. Je kan dan beter de prijzen iets verlagen zodat mensen meer gaan drinken/eten.
Voor iedereen een groene tuin
maandag 7 juli 2025 om 08:29
Hier klagen veel horecazaken dus ook over. Zowel gasten als horecazaken lijken steeds gieriger te worden. Dat maakt het niet aangenaam. Oké, water kost ook geld, dus dat je daarvoor € 2,50 rekent snap ik. Maar kom dan niet met een lullig flesje van 200 ml aanzetten. Zet gewoon een grote karaf op tafel. Uit eten gaan is iets feestelijks. Als er zo'n gierige sfeer heerst, hoeft het van mij niet meer.Marnat schreef: ↑07-07-2025 06:26Het valt mij voornamelijk op dat mensen tegenwoordig maar 1 drankje bestellen op het terras en er vervolgens een uur over doen. Een tijd terug vloeide de drankjes rijkelijk op het terras.
Zelfde met eten: Eerst een driegangen menu en nu alleen een hoofdgerecht.
Op die manier hou je het als horeca zaak niet lang vol. Je kan dan beter de prijzen iets verlagen zodat mensen meer gaan drinken/eten.
maandag 7 juli 2025 om 09:06
ook bij een feestelijke gelegenheid hoef je je niet alles te laten welgevallen.Inelly schreef: ↑07-07-2025 08:29Hier klagen veel horecazaken dus ook over. Zowel gasten als horecazaken lijken steeds gieriger te worden. Dat maakt het niet aangenaam. Oké, water kost ook geld, dus dat je daarvoor € 2,50 rekent snap ik. Maar kom dan niet met een lullig flesje van 200 ml aanzetten. Zet gewoon een grote karaf op tafel. Uit eten gaan is iets feestelijks. Als er zo'n gierige sfeer heerst, hoeft het van mij niet meer.
4 plakjes half afgebakken bleek aldi stokbrood met kruidenboter mag nooit 7,50 kosten. ook niet als het een feestje is bijvoorbeeld.
En doooooor!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in