Fortisbank

18-07-2008 11:07 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
Van beleggingen en aandelen ed. heb ik geen verstand. En dat wil ik ook graag zo houden! Maar ik lees wel verontrustende verhalen over de Fortisbank. Aangezien ik daar mijn spaarcentjes heb staan vraag ik me af of ik me zorgen moet gaan maken.

Heeft iemand hier verstand van?
Alle reacties Link kopieren
geve schreef op 18 juli 2008 @ 11:44:

Hebben jullie trouwens het artikel gelezen waarvan ik de link plaatste? Wie voelt zich hond, melkkoe of ster?



;-)
We zijn met zijn allen toch al jaren een melkkoe? :-]
Growing schreef op 18 juli 2008 @ 11:59:

We zijn met zijn allen toch al jaren een melkkoe? :-]
Dat denken we! We zouden ook zomaar hond kunnen zijn... :-P
Alle reacties Link kopieren
Nou dan doe maar 'n ster!
Alle reacties Link kopieren
Het is niet ondenkbaar dat Fortis kopje onder gaat (denk Indymac). Als het vertrouwen in de bank dusdanig daalt en zij daardoor niet meer kunnen voldoen aan kortstondige betalingsverplichtingen, dan is er een probleem. Een garantie van DNB stelt dan ook weinig voor omdat die als gevolg van uitkeren ook kopje onder zou gaan. Overigens kan het jaren duren voordat je een euro ziet.



Ik zou me verder niet al teveel zorgen maken: als Fortis ten onder gaat gaan we allemaal mee.... maw trek nog maar een fles champagne open want als dat schip gaat zinken ben je sowieso de 'lul'.
Nou, nou, wat een negativiteit.

En dat DNB failliet zou gaan, nee hoor....
Alle reacties Link kopieren
Waarom zou dat niet kunnen?
Alle reacties Link kopieren
Het maakt niet echt uit bij welke bank je je spaargeld parkeert op het moment. De hele markt is instabiel. In de VS hadden ze een lijst aangelegd met negentig banken die in de gevarenzone verkeerden, maar toen vorige week Indymac omviel, bleek die bank niet eens op die lijst voor te komen.



Als geruststelling voor de klanten kun je opmerken dat zowel in de VS als in Engeland de regering dergelijke banken doodleuk nationaliseert, om het kapitalisme te redden. Danwel de schulden overneemt of exorbitante garanties afgeeft om een overname te faciliteren. Wel zijn een aantal voormalige topbankiers van, onder andere, Bear Stearns in de VS met veel poeha gearresteerd. Maar er zijn zóveel mensen met tonnen boter op hun hoofd, en zakken vol bij elkaar gewoekerde miljoenen, dat het onmogelijk zal blijken om er een ware schuldige uit te pikken en veroordeeld te krijgen. Dit is toch behoorlijk anders dan die Enron-praktijken van een paar jaar geleden. Dit is zó omvangrijk, en zó wijdvertakt, dat je het volledige fundament onder het kapitalistische systeem wegtrekt als je die beerput opentrekt.



Ondertussen blijft de belastingbetaler in de VS en Engeland met de rekening zitten. Dus betalen doen ze tóch.



Dit is geen pleidooi tegen het kapitalistische systeem als zodanig. Wel een pleidooi voor een grotere persoonlijke verantwoordelijkheid van leidinggevenden in het bedrijfsleven, met name binnen beurs-genoteerde bedrijven, waar de druk enorm is om de aandeelhouders jaar in, jaar uit een hoger rendement op hun aandelen te geven.
Alle reacties Link kopieren
malu3 schreef op 18 juli 2008 @ 11:35:

De kans dat Fortis door een andere bank wordt overgenomen neemt meer en meer toe. Fortis heeft ABN AMRO veel te duur gekocht; de koers is nu veel aantrekkelijker. Mocht ING tot een overname besluiten dan moeten veel onderdelen verkocht worden omdat het marktaandeel anders veel te groot wordt. Nogmaals, Balkende en Bos worden bedankt voor het verkwanselen van zo'n mooi bedrijf.


De meest idiote opmerking ooit.



Bos en Balkenende hebben hier helemaal niets mee te maken. Bedrijven kunnen een ander overnemen, het is maar net hoeveel aandelen je weet te vergaren.



Vergeet niet dat ABN Amro twee jaar terug de Italiaanse bank Antonveneta overnam. Toen hoorde je niemand in ons land dat dat zo zielig was voor die Italianen.
Alle reacties Link kopieren
willem1959 schreef op 18 juli 2008 @ 13:31:

[...]



De meest idiote opmerking ooit.



Bos en Balkenende hebben hier helemaal niets mee te maken. Bedrijven kunnen een ander overnemen, het is maar net hoeveel aandelen je weet te vergaren.



Jee, en ik ben het zowaar met Willem eens! Als je politiek en bedrijfsleven door elkaar gaat halen heb je echt geen idee meer waar je het over hebt. Tuurlijk politiek maakt regelgeving (en dat is maar goed ook) maar de bedrijven zijn echt zelfstandig en daar hebben Bos en Balkenende helemaal niets mee te maken. Een ook dat is maar goed ook!



Of Fortis failliet gaat hangt niet zozeer van de aandelenkoers af, maar van de winstgevendheid. En die is nog steeds goed genoeg. De winstgevendheid beinvloedt de aandelenkoers, niet omgekeerd. Dus de dalingen hebben vooral invloed op beleggers, niet op klanten.



En mocht het toch mis gaan, dan staat idd DNB garant. Die zijn daar op voorbereid en kunnen niet eens failliet gaan omdat dat dan weer wel onder de overheid valt. DNB is toezichthouder en vergunningverlener, geen bank.



Ergo, je hoeft je geen zorgen te maken.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Vergeet ook niet dat Fortis een enorme verankering kent in het Belgisch bedrijfsleven, dus als het ooit zo ver zou komen dat de overheid moet tussenkomen om Fortis niet te laten zinken dan heeft de Belgische overheid net zoveel (of zelfs meer) belang in het overleven van Fortis als de Nederlandse overheid.



Dat alles natuurlijk onder voorbehoud dat er geen overname komt uit het buitenland. Een belangrijk deel van Fortis is in handen van Chinese en Russische aandeelhouders.
Rijkman Groenink had om een gesprek gevraagd met Balkenende en dat was vast niet om gezellig op de thee te komen. Balkenende de grootste slapjanus aller tijden heeft dit geweigerd.
Alle reacties Link kopieren
De staat moet zich niet bemoeien met fusiegesprekken tussen twee bedrijven. En jouw vreemde typering van Balkenende laat zien dat jij maar een raar persoon bent.
Alle reacties Link kopieren
malu3 schreef op 18 juli 2008 @ 14:08:

Rijkman Groenink had om een gesprek gevraagd met Balkenende en dat was vast niet om gezellig op de thee te komen. Balkenende de grootste slapjanus aller tijden heeft dit geweigerd.


Woeha, hoe warrig kan een mens denken! Ja, dat gesprek zou dan vast gaan over de beleidsvoering en overnamemogelijkheden en niet over regelgeving o.i.d.



Pls, Malu, er is vast wel iets wat jij goed kan en veel over weet. Probeer daar eens wat meer over te praten en over de dingen waar je wat meer een mening dan kennis over hebt, iets minder.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
Maar goed, even serieus:



Dat gesprek, waarvan wij niet echt weten wat er besproken zou worden, heeft 2 mogelijkheden:



- Of het ging over regelgeving bij fusies e.d, waar Balkenende alleen niets alleen over kan beslissen en wat via andere wegen de politiek in moet, en dan kan hij het gesprek beter niet aangaan.

- Of het was een poging hulp te krijgen bij de niet al te goed verlopende fusiepogingen met ING, maar daar hoort de politiek zich afgezien van de regelgeving niet mee te bemoeien, dus dan kan hij het gesprek beter niet aangaan.



Volkomen terechte actie dus.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
Precies.

En de viva lezertjes moeten natuurlijk valse sentimenten uitsluiten. ABN Amro is een grote bank in Nederland, maar hoe Nederlands? De aandeelhouders zaten verspreid over de hele wereld. Aan grote zogenaamde Nederlandse bedrijven is doorgaans weinig Nederlands.
miele schreef op 18 juli 2008 @ 13:01:

Waarom zou dat niet kunnen?




De Nederlandsche Bank is niet een normale bank, waar je heen kan om een rekening te openen en je spaarcentjes op kan storten. DNB is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit, het waarborgen van veilig betalingsverkeer, etc. etc. DNB geeft advies aan de overheid en is onderdeel van de Europees stelsel van Centrale Banken.

DNB schiet, in het uiterst ondenkbare geval dat één van de banken (met vergunning uiteraard, anders valt een bank niet onder het garantiestelsel) failliet gaat het volledige bedrag voor aan de consumenten en vervolgens worden de kosten naar rato door alle deelnemende banken gedeeld.

De deelnemende banken (dus: met vergunning) kun je vinden in het wft register.

Een faillissement (wat dus niet kan) zou betekenen dat de deelnemende banken failliet zijn, dat de Nederlandse staat failliet is en dat ook Europa niks meer kan bijdragen. Ofwel, dan is de economie totaal ingestort. Do your maths hoe groot díe kans is.
Alle reacties Link kopieren
Een overname van Fortis lijkt me ook niet zo aannemelijk. De bank moet verschillende onderdelen van ABN tot eind 2009 nog integreren. Hiervoor wachten ze op een groen signaal van de DNB. Welke andere bank is zo gek om dit integratierisico van ABN over te nemen tegelijkertijd met de integratie van Fortis vanwege een overname?

Zowel private equity als andere financiele instellingen kampen met dezelfde liquiditeitsproblemen als Fortis. Dus ondanks dat de bank een mogelijk koopje is, ligt een overname niet zo voor de hand.



Ook mankeert er niets aan het resultaat van Fortis. De verwachting is dat deze hoger zal zijn dan het voorgaande kwartaal. Onderliggend is Fortis een goed presterend bedrijf. Ze moeten alleen die solvabiliteit opkrikken en in de gaten houden.
Int, je hebt in principe gelijk dat het niet afhankelijk is van de aandelenkoers, maar aan de andere kant is het wel afhankelijk van sentimenten van de klanten. Op het moment dat een aandelenkoers zo ongelooflijk instort zijn mensen geneigd hun spaargeld weg te trekken. En op het moment dat teveel mensen hun spaargeld wegtrekken heeft een bank een groot probleem. Als een bedrijf teveel morrende aandeelhouders (lees: mede-eigenaars!) heeft, heeft een bedrijf ook een groot probleem.
Alle reacties Link kopieren
Pfoe, dit is echt niet mijn wereld! Maar ik ben wel wat gerustgesteld. Ik begon me al wat zorgen te maken over mijn spaarcentjes. Maar dat hoef ik dus vooralsnog niet te doen!
Alle reacties Link kopieren
tangerine schreef op 18 juli 2008 @ 15:02:

Int, je hebt in principe gelijk dat het niet afhankelijk is van de aandelenkoers, maar aan de andere kant is het wel afhankelijk van sentimenten van de klanten. Op het moment dat een aandelenkoers zo ongelooflijk instort zijn mensen geneigd hun spaargeld weg te trekken. En op het moment dat teveel mensen hun spaargeld wegtrekken heeft een bank een groot probleem. Als een bedrijf teveel morrende aandeelhouders (lees: mede-eigenaars!) heeft, heeft een bedrijf ook een groot probleem.


Sssttt, niet alles zeggen wat je weet, Tangerine :)



Maar je hebt gelijk, zo zou het negatief kunnen doorwerken. Je verhaal over DNB is zo waar en mooi dat een vakidioot als ik het bijna ontroerend vindt. Ik durf te wedden dat tenminste 1 van ons de ander IRL kent. Of weet wie het is, iig.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
DNB heeft gewoon een site, waar het depositogarantiestelsel heel mooi wordt uitgelegd :) Neem eens een kijkje...
Alle reacties Link kopieren
tangerine schreef op 18 juli 2008 @ 15:07:

DNB heeft gewoon een site, waar het depositogarantiestelsel heel mooi wordt uitgelegd :) Neem eens een kijkje...


En wie dat ook grappig vindt en er hardop om moet lachen, mag meteen bij de club.



Ik ben overigens een dagelijkse bezoeker van de DNB site.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
De kans dat jij weet wie ik ben is echt héél klein, dus dan zou ik moeten weten wie jij bent ;-).

[edit]
Die 'neem eens een kijkje' was voor Growing bedoeld ;-) Je was te snel met typen!
Alle reacties Link kopieren
tangerine schreef op 18 juli 2008 @ 15:11:

De kans dat jij weet wie ik ben is echt héél klein, dus dan zou ik moeten weten wie jij bent ;-).

De kans dat je mijn naam wel eens voorbij hebt zien komen is niet denkbeeldig. Maar goed, niet iets om lang over door te gaan.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven