Kredietcrisis is een godsgeschenk

22-02-2009 22:03 326 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het helemaal zo gek nog niet is dat de kredietcrisis er nu is. Aan de ene kant is het akelig en lijkt de crisis als een soort van zwaard van Damocles boven ons te hangen..... maar is het allemaal echt zo erg? Is het ook niet een kans voor ons allen om te beseffen wat we hebben. We hebben al zoveel. En we willen steeds meer. Is 't niet tijd om te stoppen met steeds meer willen.

We zien nu de bodem van het meer.

Ik denk dat het niet zo slecht is dat nu gebeurt. Er liggen nu ook een boel kansen.

Consumeren wordt consuminderen.....

Wees blij met wat je hebt en maak ook op wat je hebt. Iets wat oud is hoeft niet weg.

De aarde is niet onuitputtelijk.
Maar euh. Waar gaat het hier eigenlijk over?

Het is de schuld van de bonussen. Van de verwende jeugd. Van stomme belgen. Van foute hypotheekadviseurs. Van mensen die spullen als bijv cupasoup en pennen jatten van hun werk.



Mijn vraag is, Waar gaat het heen?
Alle reacties Link kopieren
als je jezelf dingen afvraagt ben je al ver heen
Kind, ga beukenootjes tellen.
Alle reacties Link kopieren
Kjongggggggg for President
Alle reacties Link kopieren
.
Kjong, ik weet niet waar het over gaat en ook niet waar het heengaat.



Ik denk alleen wel dat we het economisch principe van blijven kopen zolang je het kan, met geld dat je hebt, de economie draaiende kan houden.

Eigenlijk net als dat je moet blijven eten wil je kunnen afvallen, en niet een of ander crashdieet moet volgen, want anders volgt er een system shutdown.



Wie weet dat de dieetmetafoor het wel duidelijk maakt op het viva-forum



In een ideale wereld zouden de grote banken, die in het verleden dus groot gegraaid hebben, poen moeten lappen om de crisis te helpen oplossen. Dus niet belastingverhoging voor iedereen (en dus ook voor average Joe of Jan Modaal) maar alleen voor de extreem rijken, die die rijkdom hebben verkregen door het grote graaien. De vervuiler betaalt, ofzoiets.



Ik denk ook dat overheden geen miljardenkostende reddingsplannen zou moeten opstellen voor gedateerde industrien (zoals de auto-industrie in de VS), maar dat geld pompen in vernieuwende technologien. Daar is dan werk voor de mensen uit de oude industrien die hun baan kwijtraken, en sla je dus 2 vliegen in een klap: economie hou je op poten en milieu wordt verbeterd.



Ofzo.



Systeembanken moeten blijven bestaan, dus daar wel reddingsplannen, maar moeten enorm veranderen/versoberen en onder toezicht blijven staan.



En de als-we-het-niet-hebben-dan-lenen-we-het wel-gedachte is niet handig, maar zal wel verdwijnen, de komende jaren, denk ik. Als collectief het besef inzinkt dat bigger-better-faster-more simpelweg niet haalbaar is, en dat je het moet doen met de poen die je hebt, dan verdwijnt het leenprobleem op particulier niveau ook.



Ik denk dat het makkelijker moet zijn om te lenen voor duurzame goederen (huis, auto indien nodig voor werk, etc) dan voor weet ik veel wat ("deze computer èn een leuk truitje"). Wehkamp-kopen-op-krediet of witgoed-koop-nu-betaal-over-3-jaar zou aan banden moeten, simpelweg omdat er teveel mensen zijn die daar niet mee om kunnen gaan.



Re-use before you recycle is ook een goeie: zowel voor pportemonnee als voor milieu. Tweedehands dingen kopen is niet sneu, maar ook niet cool, maar gewoon. Maar ja, dat kan je niet collectief erin pompen. Dat zullen mensen gewoon zelf moeten snappen.



Maar nog steeds zie ik de kredietcrisis niet als een geschenk.
Alle reacties Link kopieren
quote:lapin schreef op 23 februari 2009 @ 23:41:

[...]



Nooit aan gedacht dat je er in de tussentijd zelf ook hele leuke dingen mee kan doen?



Precies Lapin, ben al lang blij dat mijn ouders eindelijk hun zuur gespaarde geld eens uitgeven, ze hebben het verdorie voor zichzelf gespaard, niet voor ons!



Als dat Gushers uitgangspunt is dat het geld dat zijn ouders sparen uiteindelijk vroeg of laat van hem is, dan vind ik dat best erg!
Alle reacties Link kopieren
quote:gusher schreef op 23 februari 2009 @ 17:49:

[...]





Dat is toch niet veel? Als je nog geen 15 000 euro kan sparen vooraleer je een huis wil kopen, waar ben je dan mee bezig?Dat kan jij niet veel vinden, maar de meeste starters die ik beroepsmatig voorbij heb zien komen hadden dat geld echt niet hoor. Sterker nog: de meeste beetje hoog opgeleide starters beginnen met een studieschuld. Nou probeer van je eerste salaris dan maar wat te sparen.
Alle reacties Link kopieren
quote:gusher schreef op 23 februari 2009 @ 22:42:

[...]





Zoals ik al eerder zei, wie gewoon ongeveer 2 jaar thuis blijft wonen nadat hij/zij is afgestudeerd kan met de vingers in de neus 15% of 20% aanbetaling bijeensparen.

Maar ja, ze zijn afgestudeerd en ze gaan dan liever direct alleen wonen en betalen 350 euro in de maand voor 7m2 of minder!! Reken daar eten, elec, gas, telefoon enzo bij en het is niet moeilijk dat ze niet kunnen sparen!!



Dus als het mag van je ouders en je moet niet al te veel afgeven qua kost en inwoon, blijf dan gewoon 2 of 3 jaartjes thuiswonen zodat je lekker kan sparen.tssskkkk.....jij wilt dus dat starters in ieder geval nog 2 of 3 'jaartjes' op de zak van hun ouders gaan teren. Lekker gratis kost en inwoning, niks geen vaste lasten, want he! die betalen ouders wel, zodat die starters even flink kunnen sparen.
Alle reacties Link kopieren
Gusher, wat een kolder kraam je uit. Op mijn 19e was ik uit huis, op mijn 21e samenwonend en iets later getrouwd, en op mijn 22e mijn eerste kind en toen aan mijn eerste baan begonnen. Ik héb geen koophuis en ik kan ook zeker geen 15.000 sparen. Waarvan in vredesnaam. En mijn ouders helpen me waar nodig hoor, als de wasmachine kapot is en er is geen geld, of een keer mee uit eten of wat kleren voor de kinderen omdat ze dat leuk vinden om te kopen. Maar ik wil graag zélf mijn huis kopen en ik vertik het om tot mijn 25e bij paps en mams te wonen. Op mijn 19e was ik gewoon volwassen genoeg om voor mezelf te zorgen.
Alle reacties Link kopieren
Overigens weet ik dat mijn ouders net zo zijn begonnen als wij nu, in een te klein huisje, mijn vader raakte zijn baan kwijt en ze hebben keihard gewerkt om te hebben wat ze nu hebben. En ik vind het fantastisch voor ze dat ze na jaren hard werken nu gewoon lekker 3x per jaar op vakantie kunnen, niet echt op geld hoeven te letten. Dat gun ik ze van harte. Mij hoeven ze niet te helpen. Ik ben blij en dankbaar dat ze het af en toe doen, maar ik ben volwassen en zorg wel voor mezelf. En ik hoop dat ik er op mijn 50e net zo voorsta als mijn ouders, maar dat ik wil ik wél zelf bereiken.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader is van 45 en kon toen hij 30 was een ruim geschakelde (dmv garage) woning kopen op basis van zijn eerste baan na afronden van universiteit... Hij had wel wat gespaard, maar op ze konden leven op 1 salaris. Hij heeft in de jaren 80 wel meegemaakt dat de rente flink steeg, toen alle rente variabel was en heeft hem toen wel eens geknepen, maar voor de rest heeft hij het altijd goed gehad. Hij loopt nu wel te zeuren dat hij eigenhandig Nederland heeft opgebouwd na de oorlog (???) en 1 of 3 % minder pensioen krijgt. Hoe is dat met jullie ouders?
Alle reacties Link kopieren
mijn ouders zeuren niet, die zijn babyboomers, hoogopgeleid en hebben huizen en een goed pensioen en willen werken tot hun 60ste (ma) en zo lang mogelijk (pa) en betalen graag belasting voor mensen die dat nodig hebben.

ik ben wel trots op ze en op hun arbeidsmoraal.
Alle reacties Link kopieren
Merk ik bij mijn ouders niets van. Mijn ouders zijn iets jonger dan jouw vader, van 55 en 56, maar over pensioen en dergelijk hoor ik ze nergens klagen. Ze hebben altijd heel hard gewerkt, vaak 6 dagen in de week (mijn vader) en mijn moeder zodra wij groter waren ook weer. En ze hebben hele zware tijden gehad met werkloosheid en dergelijke. En eigenlijk hoor ik ze alleen maar over dat ze zo blij zijn dat ze het zo goed hebben, dat ze gezond zijn enzovoorts, mijn moeder durfde me haast niet vertellen dat ze voor het voorjaar nog een extra weekje weg hadden geboekt, omdat ze dat eigenlijk te luxe vindt.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader heeft ruim 40 jaar gewerkt, is ziek geworden toen hij 58 was (althans toen is ontdekt wat hij mankeerde) en hij woont nu al jaren in een verpleeghuis.

Mijn ouders zijn altijd heel erg zuinig geweest (mijn moeder leeft al 25 jaar niet meer) en het is erg wrang dat mijn vader nooit heeft kunnen profiteren van hetgene hij opgebouwd heeft: hard werken, zo snel mogelijk hypotheek aflossen om het 'later' goed te hebben.



@Eowynn: jouw ouders zijn nog hartstikke jong en hebben nog jaren werken voor de boeg, terwijl de vader van Louise tegen zijn pensioen aanzit.
Alle reacties Link kopieren
ik ben van de verloren generatie

ja die dus begin 80 op de arbeidsmarkt kwamen

nergens aan de bak komen, geen uitzicht op een toekomst

een grote dreiging toen was de Neutronenbom die nooit kwam.

ik had nix en kon nix dat werd er toen goed ingepeperd



toen in de loop v/d jaren 90 de economie flink aantrok ben ik de schade supersnel in gaan halen

dit werd nog eens gekwadrateerd met de komst van internet

zo snel en zo veel mogelijk poen verdienen omdat ik a} die jaren 80 niet nogmaals wilde meemaken en b} ik ook al wist dat de financieële BIGBANG vroeg of laat zou komen, nu dus



ergens ben ik begin jaren 80 beschadigd en geef ik nu geen duppie meer uit aan de economie

ja er zullen er zijn die lachen om die cup a soup .........lach maar .............je komt vanzelf , iets wat ik niet hoop

er zullen straks ongetwijfeld jongeren komen die hetzelfde op hun bordje krijgen als ik in 1981......ik heb met ze te doen

maar er komt nu een tijd van overleven
Alle reacties Link kopieren
@pauline ja dat is heel erg sneu voor je vader
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 24 februari 2009 @ 12:09:

Mijn vader heeft ruim 40 jaar gewerkt, is ziek geworden toen hij 58 was (althans toen is ontdekt wat hij mankeerde) en hij woont nu al jaren in een verpleeghuis.

Mijn ouders zijn altijd heel erg zuinig geweest (mijn moeder leeft al 25 jaar niet meer) en het is erg wrang dat mijn vader nooit heeft kunnen profiteren van hetgene hij opgebouwd heeft: hard werken, zo snel mogelijk hypotheek aflossen om het 'later' goed te hebben.

Het kon het verhaal van mijn schoonvader zijn. Werkte vanaf zijn 14e en in het jaar dat ie met pensioen kon is er longkanker bij hem geconstateerd. Hij is overleden voordat ie uberhaupt van zijn pensioen kon gana genieten.
quote:traincha2 schreef op 24 februari 2009 @ 18:07:

[...]





Het kon het verhaal van mijn schoonvader zijn. Werkte vanaf zijn 14e en in het jaar dat ie met pensioen kon is er longkanker bij hem geconstateerd. Hij is overleden voordat ie uberhaupt van zijn pensioen kon gana genieten.Reden te meer om de dag te plukken en je centen niet op te potten maar gewoon lekker uit te geven.
Alle reacties Link kopieren
ja dat vind ik ook Elninjoo, verantwoord natuurlijk, maar dat is echt iets vd vorige generatie en vaak genieten ze er nieteens van, ze sneu.
Sarah, 1000 euro in de maand sparen als je een stelletje bent.

Niet iedereen heeft een megasalaris. Denk eens aan de duizenden mensen die gewoon verkoopster, metselaar, verzorgende enz. zijn Die komen zelfs als ze beide full time werken net aan de 2500 euro. Ik denk niet dat je daar 1000 van kan wegzetten met die torenhoge lasten.

Wij proberen wel iets te sparen maar hebben geen megabankrekening. Stel gelukkig niet zo'n hoge eisen aan het leven, welzijn vinden wij belangrijker dan welvaart. (al heb je daar die welvaart wel weer voor nodig)

Ik moet er niet aan denken dat een van ons zonder werk komt, met een partner die in de metaal werkt en boven de 50 is wordt dat rampzalig. Denk er maar niet aan.
Alle reacties Link kopieren
Lammy, ik hoop dat dat jullie bespaard blijft, en voor alle mensen natuurlijk.



Het is ook indirect weer slecht voor de economie ook nog eens, een sneeuwbaleffect zou dat zijn.



Ik hoop toch wel dat over een half jaar er alles weer wat zonniger uitziet voor iedereen.
Hoop ik ook sarah. Het is alleen zo moeilijk. Je weet niet wat je moet doen. Aan de ene kant heb ik de neiging om al mijn geld vast te houden want als je in de ww komt kan het maanden duren eer je geld hebt en 70% van weinig is heel weinig. Aan de andere kant denk ik, oke snel kopen die nieuwe koelkast, eethoek enz. Straks kan het misschien niet meer en dan heb je dat in ieder geval binnen.

Dat maakt mij zo onzeker. Je hoort eigenlijk teveel waardoor je je druk maakt en je weet er eigenlijk te weinig van af om goede beslissingen te nemen.
Alle reacties Link kopieren
quote:lammy wrote on 25 February 2009 @ 16:38:

Aan de ene kant heb ik de neiging om al mijn geld vast te houden want als je in de ww komt kan het maanden duren eer je geld hebt en 70% van weinig is heel weinig. Aan de andere kant denk ik, oke snel kopen die nieuwe koelkast, eethoek enz. Straks kan het misschien niet meer en dan heb je dat in ieder geval binnen.

Koelkast oké, maar dat van die eethoek snap ik dan weer niet. Als de situatie zo nijpend wordt of is, ga je daar toch geen geld aan uitgeven? Wat is er mis met de huidige dan?...
Alle reacties Link kopieren
Lammy, de meesten mensen reageren zo op dit moment en das een probleem en eigenlijk bizar omdat onze koopkracht nog steeds toegenomen is, globaal genomen.



Als iedereen dat doet dan stagneert de economie en gebeurt er wereklijk waar iedereen bang voor is.



Ik zou zeggen , persoonlijk jouw situatie genomen voor je gemoedsrust, koop wat je werkelijk nodig hebt, die koelkast.



een eethoek, mwa, fleur m op met gezellige accesoires zou ik zeggen.



Ik begrijp je wel, maar ik denk dat we over een half jaar de mensen die nu bv deeltijd in ww gaan weer hard nodig hebben.



angst is je slechtste raadgever.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven