Supermarkten weigeren cash geld

26-12-2010 08:32 164 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM - Grote winkeliers stappen nog niet allemaal volledig over op pinnen. Het giraal betalen moet overvallen tegengaan, maar de bedrijven zijn bang klanten te verliezen.



© ANPDit meldt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, aldus het AD.



Zo zou het regenen aan klachten bij een supermarktketen, toen in een van de filialen cash betalen niet meer mogelijk was.



De klachten komen van een kleine groep consumenten. Dit zijn mensen die met cash geld worden uitbetaald of mensen die gewend zijn aan het betalen met contant geld. Volgens de krant blijkt uit onderzoek dat slechts 5 procent onoverkomelijke bezwaren heeft tegen het afschaffen van het afrekenen met cash geld.



Het was de bedoeling dat in 2014 alleen nog giraal betaald kon worden in de supermarkten. Volgens de Consumentenbond komt dit te vroeg.



-----------------------------------



Sorry maar dit vind ik ook weer te gek voor woorden. Is geld niet de LEGAL TENDER?

Dat supermarkten overvallen willen tegengaan is te begrijpen, maar je moet het probleem niet bij de klant neerleggen.
Alle reacties Link kopieren
quote:stapas schreef op 26 december 2010 @ 10:33:

Ik betaal altijd cash.

1/ Als ik pin heeft de supermarkt een boel persoonlijke gegevens over mij die hen in feite geen bal aangaan (akkoord dat ze info over aankoopbedrag verzamelen, maar dat hoeven ze niet te koppelen aan mijn bankrekeningnummer). Dus als de supermarkt wil dat ik pin dat krijg ik graag geld van hen voor het gebruik van mijn gegevens. Ik geef mijn geld (wit en zwart) graag anoniem uit.

De supermarkt heeft verder geen persoonlijke gegevens van jou hoor. Ze hebben alleen een x bedrag gekoppeld aan bankrekeningnummer X





2/ bij pinnen komt de winst enkel bij de supermarkt te liggen, dus waarom zou ik eraan mee werken? De supermarkt bespaart doordat ik mijn gedrag verander, en de prijzen blijven gelijk? Ik moet de eerste nog zien die het algehele prijsniveau al laten dalen na invoering van pinnen en verbannen van geld.Bij gewoon betalen komt de winst toch ook enkel bij de supermarkt te liggen??
Alle reacties Link kopieren
Als ik geld bij me heb betaal ik daarmee, maar ook vaak met de pin. Ik vind dat ieder dat zelf moet weten.
Dat rr een pinapparaat inde winkel staatkomt omdat de winkel niet meer wil dat er geld extra opgenomen kan worden bij de kassa. Want als dat niet opgenomen kan worden, hoeft het niet ind e kassa te zitten en is er dus minder overvalgevaar.



Ik heb laatst gesproken met verschikllende winkeliers die pasgeleden overvallen zijn, en ik snap hun angst. Het liefst zouden ze alle cash-transacties uitbannen, want zo voorkomen ze zelf dat de caissiere een geweer tegen haar hoofd aankrijgt.



Ik denk dat dat niet wertk: geld zul je altijd houden en kleine kindjes kun je niet met een pinpas om een boodschap sturen.



Ik denk dat het het handigst is om kleine bedragen - tot 10 euro- gratis met cash af te laten handelen, en bij bedragen daarboven moet je transactiekosten betalen. (net als vroegah: pinnen onder een tientje kostte je ook geld). En als je kleine grote bedragen pint is het gratis.



Ik vind het ook een raar idee als cash-geld niet meer als betaalmiddel zou gelden, maar ik snap de angst van de winkeliers ook. Een overval gaat je niet in je kouwe kleren zitten.
Zou leuk zijn... Ook voor zwervers die een blikje bier gaan halen, geen adres, geen bankrekening, geen pinpas...



En op mijn werk krijgen we cash geld, we mogen geen bedragen met de pinpas van werk pinnen. Eerst geld opnemen, contant betalen enzo...



Zal een hoop moeten veranderen voor dat kan.
Alle reacties Link kopieren
quote:yasuko schreef op 26 december 2010 @ 10:22:

[...]





Volgens mij is het anders.

Ik merk heel vaak dat de huidige generatie dertigers het volkomen vanzelfsprekend vindt tijd en ruimte in te nemen.

Zo zijn ze opgevoed.



Nou, ik zet me schrap.



Deze is nieuw voor mij. Leg eens uit?

(Je zet je schrap, dus had hier op gerekend)
Alle reacties Link kopieren
Ik baal er ook van dat er straks alleen nog maar kan worden gepind, maar als het zo is, is het niet anders.



De opmerkingen 'ja maar het is toch gewoon een wettig betaalmiddel' snap ik nooit zo. Je gaat toch ook geen brood kopen bij de bakker met 200 euro en dan een klacht indienen omdat hij het biljet niet accepteert?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind betalen om te kunnen betalen echt het toppunt van klantonvriendelijkheid. Als ik moet betalen om te pinnen ga ik naar een andere winkel.



Ik vraag me af hoeveel % van alle betalingen nu met de pin wordt gedaan. Als men zou eerst wat gaat doen om ervoor te zorgen dat je overal kan pinnen zonder extra te betalen...



Ik geloof meer in het promoten van pinbetalingen, ipv het afschaffen van cash-betalingen of het straffen van mensen die cash willen betalen.
quote:yasuko schreef op 26 december 2010 @ 10:40:

Misschien moeten ze dan een of twee aparte kassa's openhouden voor contante betaling. Bij de Ikea hebben ze ook gescheiden kassa's.Ja, prima, dan weten de overvallers precies welke kassa ze moeten hebben
Alle reacties Link kopieren
Overigens mag een winkel wettige betaalmiddelen gewoon weigeren, net zoals nu biljetten van 500 euro wel eens uit de winkel worden geweerd. Wel moet de winkelier dat duidelijk aangeven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 26 december 2010 @ 10:39:

Geld is gewoon een wettig betaalmiddel en daar hebben supers het maar mee te doen.Zo werkt het niet. Als je een brood gaat kopen met een biljet van 500 euro of 200 euro mag de super het weigeren.
Alle reacties Link kopieren
Bij de c1000 hebben ze al een aparte pin-kassa. Ik snap het nut er niet zo van...dan ben je 10 seconde sneller aan de beurt..nou nou, wat een overwinning.
Ben enerzijds harstikke voor. Er zullen wat minder overvallen zijn op winkeliers. Ik heb bijna nooit geld in mijn portemonnee bedenk ik me net. Anderzijds liggen banken en de betaalsystemen redelijk vaak plat. Sta je dan met je kar boodschappen en kun je niet betalen... Dus als het systeem stabieler is ben ik wel voor....
quote:Oriane schreef op 26 december 2010 @ 11:15:

Ben enerzijds harstikke voor. Er zullen wat minder overvallen zijn op winkeliers. Ik heb bijna nooit geld in mijn portemonnee bedenk ik me net. Anderzijds liggen banken en de betaalsystemen redelijk vaak plat. Sta je dan met je kar boodschappen en kun je niet betalen... Dus als het systeem stabieler is ben ik wel voor....Dan geef je een machtiging af. Dat gebeurt al jaren: supermarkten hebben formulieren - en tegenwoordig zelfs speciale kassabonnen - waarmee je bij storing van het pinsysteem een eenmalige machtiging kunt afgeven.
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 26 december 2010 @ 11:17:

[...]





Dan geef je een machtiging af. Dat gebeurt al jaren: supermarkten hebben formulieren - en tegenwoordig zelfs speciale kassabonnen - waarmee je bij storing van het pinsysteem een eenmalige machtiging kunt afgeven.Dan gaan we dus eigenlijk weer terug naar het tijdperk van de eurocheques? Daarbij, lekker makkelijk frauderen dan. Wat als je helemaal geen geld op je rekening hebt staan? Wordt een dure grap voor supermarkten om alle klanten achter de broek aan te zitten die voor honderden euro's boodschappen hebben gedaan, maar achteraf geen cent te makken hebben.
quote:Zanne schreef op 26 december 2010 @ 11:09:

[...]





Zo werkt het niet. Als je een brood gaat kopen met een biljet van 500 euro of 200 euro mag de super het weigeren.Ja, overdrijven is ook een kust, ik heb het over normale omstandigheden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mevrouw75 schreef op 26 december 2010 @ 11:03:

[...]





Deze is nieuw voor mij. Leg eens uit?

(Je zet je schrap, dus had hier op gerekend)

Oke. Ik denk dat die generatie in het gezin een wel heel belangrijke plaats heeft ingenomen, waarbij alles op hén gericht was (en waarbij kapitalen aan ze werd uitgegeven). Als gevolg daarvan vinden ze het heel vanzelfsprekend alles te krijgen wat ze willen.

Voorbeeld.

Laatst een vrouw bij de kassa bij AH die haar pincode vergeten was. Kan gebeuren. Ze belde naar iemand, die was er niet, en vervolgens bood de vrouw achter haar aan haar boodschappen voor te schieten. Let wel, een bedrag meer 170 euro, en ze kenden elkaar niet. Gironummer en adres werd gegeven en ze kon haar boodschappen meenemen.

Wat mij opviel, was dat zij, in de eerste plaats, geen enkel excuus maakte aan de mensen achter haar in de rij die echt lang moesten wachten, het was heel druk, en ten tweede, dat zij de vrouw die haar spontaan te hulp schoot, op geen enkele wijze bedankte.

Terwijl ik naar huis wandelde bedacht ik dat het een typische reaktie van een dertiger was.

Ze vond het heel logisch dat ze meteen hulp kreeg.



Maar ik scheer natuurlijk niet alle dertigers over één kam.
Uiteindelijk gaan we toch wel die kant op. Contant geld zal hoe dan ook gaan verdwijnen. Alles in ons leven wordt steeds meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd.



In dit geval denk ik idd dat het voor ouderen niet handig zal zijn, maar laten we eerlijk zijn, de ouderen die hier echt niet mee overweg kunnen zullen in steeds mindere mate gaan voorkomen. Omdat uiteindelijk de 50-ers van nu die gewend zijn aan pinnen de ouderen van later zullen zijn.



Het is misschien voor sommige mensen even omschakelen, maar dat was het ook toen we de euro kregen. En daar is nu iedereen hopelijk toch ook wel aan gewend geraakt. Alle nieuwe dingen zijn eng. Maar ik denk dat dit wel een hele goede ontwikkeling is. Zeker als je straks overal kunt pinnen, dus ook bijvoorbeeld bij de ijsboer. En voor de kleine bedragen zullen ''ze'' nog wel iets gaan uitvinden, zodat ook kinderen nog boodschapjes kunnen doen.



Kortom het lijkt mij geen slechte ontwikkeling
quote:Zanne schreef op 26 december 2010 @ 11:09:

[...]





Zo werkt het niet. Als je een brood gaat kopen met een biljet van 500 euro of 200 euro mag de super het weigeren.Ik las deze week geloof ik op nu.nl een artikel over Telfort winkels waar ook alleen nog maar gepind kon worden. En volgens Telfort was een en ander zeer goed uitgezocht en zij mochten dit dan juridisch gezien ook echt wel doen. Dus hieruit kun je opmaken dat een winkelier contant geld dus mag weigeren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 26 december 2010 @ 11:21:

[...]



Ja, overdrijven is ook een kust, ik heb het over normale omstandigheden.



Ik overdrijf inderdaad.



Ik wilde aangeven dat de opmerking 'Winkeliers moeten contant geld accepteren omdat het een wettig betaalmiddel is' niet waar is.
Alle reacties Link kopieren
Ja, want 1 en 2 eurocent zijn ook nog steeds wettelijk betaalmiddelen, maar winkeliers mogen die dus ook weigeren.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
@Cici; Ik denk dat je daar gelijk in hebt, het is een onvermijdelijke ontwikkeling. Maar wat mij stoort in deze, is dat het altijd lijkt dat dit soort dingen zsm moeten worden doorgedrukt, ipv eerst eens even te kijken of alle pinsystemen daar wel op zijn berekend, of het gewoon op zijn beloop laten, want volgens mijn wordt het grootste deel van alle betalingen sowieso al gepind. Iets mee stimulans, en voila, je hebt bijna geen contante betalingen meer.
Alle reacties Link kopieren
Juridisch zal het best kloppen, je verleend als winkelier een dienst en daar mag je voorwaarden aan verbinden.

Zo mochten ze toch ook bij kleine bedragen 50 cent

extra vragen per pintransactie.



Maar ik vind het wel heel erg "Big Brother" worden, ik

ga nu even overdrijven maar ik zie het nog gebeuren

dat mijn zorgverzekeraar aan de hand van mijn

pintransacties commentaar gaat leveren op mijn ziekte

verzuim:



Goh Gijs, 3 pakjes shag per week, 2 kratten bier en

4 x chips en dan hebben we nog even uw internetprovider

geraadpleegd, 3 x per week tot 1 uur 's nachts on-line

is niet bevorderlijk voor uw nachtrust en de pagina's die

u bezoekt, tjonge, jonge, het is duidelijk dat u weer

vrijgezel bent, onze medewerkers kregen er rode oortje van.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
quote:hollebollegijs schreef op 26 december 2010 @ 11:40:

Juridisch zal het best kloppen, je verleend als winkelier een dienst en daar mag je voorwaarden aan verbinden.

Zo mochten ze toch ook bij kleine bedragen 50 cent

extra vragen per pintransactie.



Maar ik vind het wel heel erg "Big Brother" worden, ik

ga nu even overdrijven maar ik zie het nog gebeuren

dat mijn zorgverzekeraar aan de hand van mijn

pintransacties commentaar gaat leveren op mijn ziekte

verzuim:



Goh Gijs, 3 pakjes shag per week, 2 kratten bier en

4 x chips en dan hebben we nog even uw internetprovider

geraadpleegd, 3 x per week tot 1 uur 's nachts on-line

is niet bevorderlijk voor uw nachtrust en de pagina's die

u bezoekt, tjonge, jonge, het is duidelijk dat u weer

vrijgezel bent, onze medewerkers kregen er rode oortje van.Ja, ook zonder overdrijven gaat het veel te ver.
Alle reacties Link kopieren
Yasuko, dat jij je ergert zegt meer over jezelf.
quote:Jorina schreef op 26 december 2010 @ 11:39:

@Cici; Ik denk dat je daar gelijk in hebt, het is een onvermijdelijke ontwikkeling. Maar wat mij stoort in deze, is dat het altijd lijkt dat dit soort dingen zsm moeten worden doorgedrukt, ipv eerst eens even te kijken of alle pinsystemen daar wel op zijn berekend, of het gewoon op zijn beloop laten, want volgens mijn wordt het grootste deel van alle betalingen sowieso al gepind. Iets mee stimulans, en voila, je hebt bijna geen contante betalingen meer.



Volgens dit artikel bestaat nu 38% van het betalingsverkeer uit pintransacties. Dat betekent dat er dus nog een best grote catagorie is die anders betaald! Nu weet ik overigens niet wat er allemaal is meegenomen in dit betalingsverkeer uit het artikel, en/of bijv. I-Deal er ook bij zit...



http://www.nuzakelijk.nl/ ... consument-pint-meer-.html

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven