vrijwilligerswerk

22-07-2008 20:07 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het schijnt dat senioren in Nederland steeds minder tijd besteden aan vrijwilligerswerk (zie http://www.nu.nl/news/166 ... or_vrijwilligerswerk.html). Nou weet ik niet of zij hierin de trendsetters zijn voor Nederland, maar ik word hier niet vrolijk van. Vrijwilligerswerk is naar mijn idee heel erg nodig!



Vandaar mijn vragen:

Doe jij aan vrijwilligerswerk? Zo ja, wat, hoeveel en wat je er maar over wilt vertellen. Zo nee, waarom niet?

Maar ook: Moet dat werk eigenlijk wel door vrijwilligers worden gedaan? En wat valt er eigenlijk allemaal onder vrijwilligerswerk?



Ik dacht dat op de kleinkinderen passen of mantelzorg daar ook onder viel, maar volgens dit bericht niet.



Bij deze doe ik dus geen hele dag vrijwilligerswerk meer per week. Ik pas elke woensdag op mijn beide nichtjes, ben daar zelfs een dag minder voor gaan werken, krijg er geen geld voor, maar kennelijk valt het niet onder vrijwilligerswerk?
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
In mijn optiek is wat jij doet oppassen zonder dat je er geld voor krijgt ook vrijwilligerswerk. Want je werkt vrijwillig.



Maar wat is vrijwilligerswerk? Onbetaald werk, binnen een organisatie / zonder organisatievorm?



Ik doe alleen vrijwilligerswerk tijdens theaterfestivals. Hier krijg ik direct wat voor terug namelijk korting om de theatervoorstellingen te bekijken. Nu zit ik ook te overwegen om bij het filmhuis of bij het kleine theater hier vrijwilligerswerk te doen. Wat mij op dit moment een beetje tegenhoud is tijdgebrek en omdat ik nu met veel dingen tegelijk bezig ben.



Op mijn werk, werk ik ook met vrijwilligers. Het is ontzettend moeilijk om vrijwilligers te krijgen voor het kinderwerk. Ouders zijn blij dat zij een middagje de kinderen niet hebben en hebben geen motivatie om naast hun eigen kinderen zich ook in te zetten voor de buurtkinderen.

Buurtbewoners willen de verantwoordelijkheid niet dragen voor de buurtkinderen, het is een ver van mijn bed verhaal.

In mijn optiek moet je er ook wat voor terug krijgen, het moet je iets opleveren (kan ook immaterieel zijn) en helaas kan ik er weinig voor terug geven, alleen waardering, ervaring, begeleiding etc.
Alle reacties Link kopieren
Dat lijkt me toch nog wel onder vrijwilligerswerk vallen? Zeker als je het structureel (en onbetaald ;-) )doet.



Zelf heb ik verschillende dingen gedaan. Eén jaar lang iets wat me helaas een beetje herkenbaar maakt. Maar het was heel leuk en leerzaam (kostte sommige weken amper tijd, andere weken 20 uur. Gemiddeld denk ik rond de 10 u/wk)

Verder heb ik in het verleden bij verschillende verenigingen geholpen achter de bar, in commissies en als begeleiding. Ook heel leuk, maar omdat ik tussendoor een paar keer naar het buitenland ben geweest voor langere periodes, ben ik ermee gestopt. (het is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend, toch? ;-) )



Nu ben ik weer een beetje gesetteld in NL en wil in de toekomst zeker weer vrijwilligerswerk gaan doen. Het enige probleem is dat ik er geen vrij voor kan nemen, dus dat ik het wel naast mijn werk moet kunnen inplannen. Het lijkt me zelf heel leuk mensen te helpen met het leren van Nederlands, dus misschien geef ik me nog wel op voor dat nieuwe initiatief (taalmaatje of zoiets?).
Dat zeg ik....
Alle reacties Link kopieren
Hoi Tonkje,



Om antwoord te geven op je vragen :

Ja ik doe vrijwilligerswerk. Ik werk als vrijwilligster bij een danssoos voor verstandelijk gehandicapte mensen. Dat is altijd erg gezellig en het is gewoon mooi om te zien watvoor reacties je terugkrijgt van de mensen als je lekker met ze aan het dansen bent.

Ik weet niet of het werk is dat wel/niet door vrijwilligers gedaan moet worden, maar ik kan me voorstellen dat de mensen erbij gebaat zijn als ze begeleid worden door mensen die meer verstand hebben van de doelgroep en van dansen dan ik. Dat vind ik toch wel een beetje het "gevaar" van vrijwilligerswerk, dat mensen niet altijd deskundig zijn op het gebied waar ze dan vrijwilligerswerk doen. Maar zoals je zelf ook zegt, het is heel erg nodig



groetjes



mademoiselleterrible
Alle reacties Link kopieren
zeker is vrijwilligerswerk nodig.ik heb meegemaakt dat er verschillende projecten niet doorgingen vanwege het gebrek aan vrijwilligers.heel erg is dat.



mijn vw is voorrijden met de motor bij diverse wielerwedstrijden,leuk werk,daarvoor krijg ik n benzine vergoeding en een feestavond.



ook ben ik simulatie zorgdrager op een roc school,dan doe ik met de student een rollenspel.zo ben ik kraamvrouw geweest,verstandelijk gehandicapte,vervelende oude vrouw enz enz.

het is heel dankbaar werk en vaak komisch. ik kan t nooit laten om te improviseren wat vaak nodig is omdat veel studenten erg nerveus zijn en dichtklappen.
het leven is als n neus,haal eruit wat erin zit.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vroeger vaak vrijwilligerswerk gedaan, en ben nu naast mijn fulltime baan weer begonnen met vrijwilligerswerk. Ik ben taalcoach voor een Chinese leeftijdsgenote die in Nederland werkt en woont en de Nederlandse taal wil leren. Ik besteed hier ongeveer 2 uur per week aan, soms meer. Ik vind het goed dat dit door vrijwilligers wordt gedaan, als aanvulling op de taalcursussen die vaak wel door betaalde krachten worden gegeven.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind vrijwilligerswerk erg hard nodig. Ik ben dan ook erg voor de maatschappelijke stages die nu gedaan worden.



Zelf werk ik als medewerker bij een open huis in een achterstandswijk. Dit houdt in dat mensen die willen praten over allerlei zaken (godsdienst, huwelijk, seksualiteit, geld) bij mij terecht kunnen op bepaalde uren.



Ik krijg hier niks voor in de zin van materiele zaken maar wel heel veel ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik doe geen vrijwillerswerk. Ik werk gewoon 4 dagen per week om geld te verdienen en 1 dag pas ik op mijn kleindochter. En ik vind dat bij elkaar wel genoeg.
Alle reacties Link kopieren
@jojootje en websje:

Mijn wekelijkse oppaswerk heb ik altijd gezien als vrijwilligerswerk en dat blijf ik ook maar doen, ook al zeggen ze in dit nieuwsbericht dat ouderen minder tijd hebben voor vrijwilligerswerk omdat ze vaker op de kleinkinderen passen. Maar ik weet dat er meer mensen zijn die iets pas echt als vrijwilligerswerk zien als je het doet voor een organisatie of vereniging. Ik zie het verschil niet. Wat maakt het nu uit of jij met je oude buurvrouw afspreekt dat je elke woensdagmiddag een kopje thee komt drinken en een uur komt kletsen, of dat je je bij een organisatie meldt zodat zij een eenzame bejaarde voor je uitzoeken bij wie je dan wekelijks een kopje thee gaat drinken en een uur kletsen?
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe nu geen vrijwilligerswerk meer, maar heb dat in de periode 1993 t/m 2002 wel gedaan. Heel divers: in een aantal besturen als secretaris, in een buurthuis als barmedewerker en bij een speelzaal als groepsleidster.



Ik ben ermee gestopt omdat ik erg onregelmatig werk en ik het niet meer te combineren vond met mijn baan.
Alle reacties Link kopieren
Waarom doen 'senioren' minder vrijwilligerswerk dan voorheen? Vanwege 'een vollere agenda', staat in het genoemde artikel. Dus eigenlijk omdat ze meer met dingen voor zichzelf bezig zijn. Persoonlijke groei en tevredenheid, dat soort dingen, neem ik maar even aan.



Wanneer we tot ons zeventigste moeten werken, zal er nog minder vrijwilligerswerk door senioren gedaan worden, vermoed ik.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben eens op zoek gegaan naar een omschrijving of definitie van wat er nu eigenlijk wordt verstaan onder vrijwilligerswerk. (N.a.v. oppassen op kinderen of andermans honden uitlaten. Dat heb ik nooit als vrijwilligerswerk bestempeld. Dan kun je alle vriendendiensten wel vrijwilligerswerk gaan noemen.)



"Definitie vrijwilligerswerk



Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving.



Maar wanneer is er sprake van een georganiseerd verband? En als dat niet het geval is, telt het dan niet mee? Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, is een veel gehoorde kreet. Is het daardoor ook toch wat meer verplicht dan gedacht? En is er nooit sprake van een bepaalde vorm van betaling? En doen we het wel voor een ander of voor de samenleving of ook (een beetje) voor onszelf?



Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) vermeldt op haar site dat "om te voorkomen dat de term vrijwilligerswerk te pas en te onpas wordt gebruikt er criteria zijn ontwikkeld, namelijk:



Het werk moet een algemeen maatschappelijk belang dienen.

Het werk mag geen winstoogmerk hebben.

Het werk mag niet concurrerend zijn met betaald werk.

Het werk moet een aanvullend karakter hebben en geen betaald werk verdringen."



Deze criteria worden door uitkerings- en overheidsinstanties gehanteerd om te bepalen wat vrijwilligerswerk is, en wat niet. Het blijkt in de praktijk lastig om hier eenduidig mee om te gaan. "
Alle reacties Link kopieren
Omen schreef op 23 juli 2008 @ 11:49:

Waarom doen 'senioren' minder vrijwilligerswerk dan voorheen? Vanwege 'een vollere agenda', staat in het genoemde artikel. Dus eigenlijk omdat ze meer met dingen voor zichzelf bezig zijn. Persoonlijke groei en tevredenheid, dat soort dingen, neem ik maar even aan.
Ook, maar ze doen ook dingen waarvan onze regering nu juist graag wil dat ze die doen: betaald werk en mantelzorg. En met voor de kleinkinderen zorgen lijkt mij ook helemaal niks mis.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
tonkje schreef op 24 juli 2008 @ 07:43:

[...]

Ook, maar ze doen ook dingen waarvan onze regering nu juist graag wil dat ze die doen: betaald werk en mantelzorg. En met voor de kleinkinderen zorgen lijkt mij ook helemaal niks mis.
Niets mis met voor de kleinkinderen zorgen. Maar dat noem ik geen vrijwilligerswerk.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe nu geen vrijwilligerswerk (schuldsanering en dan moet er geld binnenkomen) maar ben het over 3 jaar wel van plan.



Ik denk dat senioren steeds minder vrijwilligerswerk doen omdat ze steeds vaker een betaalde baan moeten hebben om het financieel te redden.

Daarbij hebben ze hun hele leven al gewerkt en genieten ze van hun vrije dagen.

Tenminste.. ik denk dat het een van de redenen kan zijn.
Alle reacties Link kopieren
Omen schreef op 24 juli 2008 @ 10:40:

[...]





Niets mis met voor de kleinkinderen zorgen. Maar dat noem ik geen vrijwilligerswerk.




Nu en dan eens een middagje zou ik er ook niet onder scharen, maar als je een vaste oppasdag hebt? Officieel valt het misschien niet onder vrijwilligerswerk - volgens die mooie definities die jij had opgezocht - maar naar mijn idee is het dat wel degelijk.

Tenzij die sluwe opa's en oma's van tegenwoordig er geld voor vangen. ;)
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe ook vrijwilligerswerk voor 2 stichtingen. De tijd die ik er aan kwijt varieert enorm per week/maand. Het is ook maar net wat voor werk dr vrij komt en of ik tijd heb want ik doe het naast mijn parttime betaalde baan.
Ik beperk mij tot vriendendiensten, heb geen tijd voor of behoefte aan overige werkzaamheden waar ik niet voor betaald word. Kan niet van de lucht leven tenslotte. Moeten ze de werkelozen/bijstandstrekkers maar aan 't werk zetten.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe ongeveer 4 uur per week vrijwilligerswerk als gids op een kasteel (een dagdeel in het weekend). Ik werk daarnaast gewoon fulltime, maar vind het leuk om ook iets heel anders te doen. Samen met de leuke collega's maakt het ook dat ik het absoluut niet als werk voel, maar het gewoon echt leuk vind. Zodra ik dat niet meer vind, stop ik.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 25 jaar en ik doe vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis hier in het dorp. 1 keer in de week breng ik daar 's avonds koffie en thee rond. Het is erg leuk om te doen, de bewoners vinden het erg gezellig, want dan heeft er tenminste iemand eens oog voor ze en tijd voor een praatje.



Ik vind het belangrijk dat je niet alleen maar iets doet om geld binnen te halen. Het geeft een fijn gevoel om iets te doen voor je naaste terwijl je er niets voor krijgt. De dankbaarheid die je voelt moet al voldoende zijn.
...
Alle reacties Link kopieren
Wat een enorm vriendelijke opmerking zeg..... O_o
elninjoo schreef op 25 juli 2008 @ 09:23:

Moeten ze de werkelozen/bijstandstrekkers maar aan 't werk zetten.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat inderdaad om t gevoel wat je een ander kunt geven en daarbij dus weer aan jezelf. ;-]
queenie1 schreef op 25 juli 2008 @ 11:39:



Ik vind het belangrijk dat je niet alleen maar iets doet om geld binnen te halen. Het geeft een fijn gevoel om iets te doen voor je naaste terwijl je er niets voor krijgt. De dankbaarheid die je voelt moet al voldoende zijn.
Alle reacties Link kopieren
ik zwem 1x per week (met uitzondering van schoolvakanties want dan gaat het niet door) met een meervoudig gehandicapten jongen. Ben er ongeveer 2 uur mee bezig. De dagbesteding waar hij zit (die ook het zwemmen organiseer) wil nog wel eens vragen of je bij wat extra dingetjes wil helpen. Zo willen ze in september een middag naar de kermis gaan, tja en als je flink wat rolstoelers heb, heb je ook wat extra handen nodig. Vaak wil ik met zulke dingen ook helpen (mits het uitkomt met mijn rooster, werk onregelmatig)
dogcrazy schreef op 25 juli 2008 @ 12:22:

Wat een enorm vriendelijke opmerking zeg..... O_o





[...]

Niets ten nadele van mensen die door gezondheidsproblemen niet kúnnen werken, die hebben een geldige reden, maar waarom zou je mensen die zelf voor hun inkomen moeten zorgen ook nog vrijwilligerswerk willen zien doen terwijl er ook hordes met mensen zijn die een hele dag thuis zitten en aan 't eind van de maand geld krijgen? Laat die dan lekker aan de slag gaan om hun uitkering te mogen behouden.
Alle reacties Link kopieren
elninjoo schreef op 25 juli 2008 @ 14:26:

[...]





Niets ten nadele van mensen die door gezondheidsproblemen niet kúnnen werken, die hebben een geldige reden, maar waarom zou je mensen die zelf voor hun inkomen moeten zorgen ook nog vrijwilligerswerk willen zien doen terwijl er ook hordes met mensen zijn die een hele dag thuis zitten en aan 't eind van de maand geld krijgen? Laat die dan lekker aan de slag gaan om hun uitkering te mogen behouden.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven