Waarom hangt de vlag vandaag halfstok

06-05-2009 13:50 61 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het is me al op verschillende plekken opgevallen.

Bij een overheidsgebouw bij ons naast het werk hangt de Nederlandse vlag half stok en eentje verderop ook.

Weet iemand waarom?

Via google kon ik niets vinden
"ik ben het, Barbabelladingdong"
Alle reacties Link kopieren
Maar ik had het idee dat ik er in de verte (werk in Den Haag en kan ongeveer op de daken van de ministeries kijken) daar nog een vlag half stok zien hangen. Maar misschien inderdaad verkeerd gezien doordat ik die andere half stok hing
"ik ben het, Barbabelladingdong"
Alle reacties Link kopieren
quote:nlies schreef op 06 mei 2009 @ 14:09:

[...]





Een vlag mag wel na zonsondergang hangen als hij verlicht wordt door schijnwerper ofzo

Kwam ik achter toen ik voor bedrijf waar ik werkte iets moest uitzoeken over vlagvoorschriften

Klinkt wel logisch, eigenlijk.



Leuk om mijn vlagetiquette weer eens te kunnen bijwerken!
Alle reacties Link kopieren
Vandaag is de dader begraven. Maar daar zal niet voor gevlagd worden neem ik aan. Ik kan nergens vinden dat er vandaag ook slachtoffers begraven zouden worden.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Vandaag is toch de sterfdag van Pim Fortuin? Of zit ik er nu echt heel erg naast?
Oh zie net dat overheidsgebouwen vlaggen. Zouden die daarvoor vlaggen?
Alle reacties Link kopieren
als er een wout of een brandweerman dood gaat/begraven wordt gaan op de bureaux/kazernes ook vlaggen halfstok.

ik denk idd dat het voor de marechaussee-medewerker is.
Alle reacties Link kopieren
ik hoop/denk niet dat overheidsgebouwen voor pimmetje vlaggen.. Er gaan zo vaak politici dood.
Alle reacties Link kopieren
quote:RosieRo schreef op 06 mei 2009 @ 14:29:

ik hoop/denk niet dat overheidsgebouwen voor pimmetje vlaggen.. Er gaan zo vaak politici dood.Maar er zijn niet zo vaak politieke moorden.....
Alle reacties Link kopieren
nee okee, maar dan nog, hij was nog geeneens verkozen tot enig ambt. Het lijkt me heeeel sterk als het voor de Goddelijke Kale was.
Alle reacties Link kopieren
Aanhangers herdenken sterfdag Pim Fortuyn

Uitgegeven: 6 mei 2009 06:04

Laatst gewijzigd: 6 mei 2009 06:03



ROTTERDAM - Het is woensdag zeven jaar geleden dat de politicus Pim Fortuyn werd vermoord. Fortuyn wordt om 18.06 uur, het tijdstip waarop hij werd doodgeschoten, herdacht in Rotterdam. Bij het standbeeld voor de politicus wordt een minuut stilte in acht genomen.



De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal bij de herdenking aanwezig zijn.



De bijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Beeld van Pim, Stichting Vrienden van Pim Fortuyn en de Pim Fortuyn Foundation, staat ook in het teken van het drama van Koninginnedag in Apeldoorn.





Mediapark



Aanhangers van Fortuyn vertrekken in de ochtenduren al naar het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn werd vermoord, en de begraafplaats Driehuis-Westerveld.



Voor het vervoer is één bus gereserveerd; de organisatoren verwachten 35 belangstellenden. Na terugkeer in Rotterdam is er een stille tocht.



© ANP
Alle reacties Link kopieren
Vlaginstructie



Oranje wimpel bij de vlagVoor de Nederlandse vlag bestaat een vlaginstructie van de Nederlandse overheid voor aan de overheid gerelateerde instellingen, die aangeeft wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt, en op welke manier.



De data waarop de vlag gehesen wordt van rijksgebouwen liggen vast in een instructie van de minister-president van 22 december 1980. Aan particulieren, bedrijven en instellingen wordt gevraagd deze instructie, zo veel als mogelijk is, te volgen. Dit laatste is echter niet verplicht. Een bespreking van de instructie uit 1980, met een aanvulling van 21 april 1999, volgt hieronder.



Bij het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen "uitgebreid vlaggen" en "beperkt vlaggen". Uitgebreid vlaggen wil zeggen dat de vlag wordt uitgestoken van alle rijksgebouwen, zoals gebruikelijk is op Koninginnedag. Bij "beperkt vlaggen" steekt men de vlag alleen uit van de hoofdgebouwen van de departementen en van de hoofdgebouwen van de instellingen die niet (rechtstreeks) onder de departementen vallen. Dit zijn de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, het Kabinet der Koningin en de Hoge Raad der Nederlanden.





[bewerken] Vaste data voor het vlaggen

Er is een aantal vaste data waarop van de rijksgebouwen of uitgebreid (UV) of beperkt (BV) gevlagd moet worden. Als een datum op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, wordt op de tussen haakjes vermelde datum gevlagd. Bij verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en op Koninginnedag mag de vlag in combinatie met een oranje wimpel worden gehesen (W).



31 januari (1 februari) Verjaardag van Koningin Beatrix BV W

10 april (11 april) Verjaardag Prinses Ariane BV W

27 april (28 april) Verjaardag van de Prins van Oranje, Prins Willem-Alexander BV W

30 april (29 april) Koninginnedag UV W

4 mei (4 mei) Nationale Dodenherdenking, met halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd). UV

5 mei (5 mei) Nationale Bevrijdingsdag UV

17 mei (18 mei) Verjaardag Prinses Máxima BV W

26 juni (27 juni) Verjaardag Prinses Alexia BV W

15 augustus (16 augustus) Formeel einde Tweede Wereldoorlog UV

3e dinsdag in september Opening van de Staten-Generaal (alleen in Den Haag) UV

7 december (8 december) Verjaardag Prinses Amalia BV W

15 december (16 december) Koninkrijksdag BV





[bewerken] Oranje wimpel

Op Koninginnedag en op de hierboven vermelde verjaardagen van leden van de Koninklijke familie wordt de vlag gehesen met oranje wimpel. De vlag wordt zonder oranje wimpel gehesen bij alle andere gelegenheden.





[bewerken] Vlaggen bij bijzondere gelegenheden



Vlag op de vuurtoren van UrkBij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (geboorte, huwelijk, overlijden) zal er telkens een speciale regeling komen, die van geval tot geval bekend zal worden gemaakt. In ieder geval wordt er niet op een zondag gevlagd. Tijdens officiële bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht. Zowel bij het overlijden van Prinses Juliana als bij het overlijden van Prins Bernhard werd de Oranjewimpel vervangen door een zwarte rouwwimpel.





[bewerken] Officieel protocol

NB: dit protocol is voor overheidsinstellingen. Burgers en bedrijven wordt verzocht dit protocol te volgen maar zijn daartoe niet verplicht.



Een vlag is een eerbetoon aan een natie en hoort daarom niet 's nachts buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer een landsvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen. Er is een eenvoudige vuistregel voor het uiterlijke tijdstip van neerhalen van de vlag. Dit is het moment wanneer er geen zichtbaar verschil meer is tussen de afzonderlijke kleuren van de vlag.

Een vlag mag de grond niet raken.

Op de Nederlandse vlag behoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht (zie Versieringen). Ook het gebruik van een vlag louter voor versiering behoort te worden nagelaten. Wel mag vlaggendoek voor versiering -bijvoorbeeld in de vorm van draperieën- worden gebruikt.

De oranje wimpel wordt officieel alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en op Koninginnedag. De oranje wimpel moet minimaal dezelfde lengte hebben of iets langer zijn dan de diagonaal van de vlag.



[bewerken] Halfstok vlaggen

Het halfstok hijsen van de vlag behoort op de volgende wijze te geschieden: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. De vlaginstructie schrijft expliciet voor dat er halfstok gevlagd moet worden, in tegenstelling tot de mogelijkheid dat er rouw getoond moet worden met de vlag. Dit veroorzaakt bij voortduring problemen met situaties waarin halfstok vlaggen niet mogelijk of niet gebruikelijk is, zoals met vlaggen vastgemaakt aan een vlaggenstok.



Halfstok vlaggen van rijksgebouwen vindt in ieder geval plaats op 4 mei en daarnaast wanneer de minister-president hiervoor een bijzondere vlaginstructie uitvaardigt omdat gebeurtenissen in binnen- of buitenland daartoe aanleiding geven.





[bewerken] Het hijsen van meer vlaggen

Bij het hijsen van meer vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen. Daar behoort dus de Nederlandse vlag. Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Als de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag komen, is de opstelling in het (met de rug naar de vlaggen): Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts en gemeentelijke vlag links. De vlaginstructie maakt hierbij een uitzondering voor een gemeentelijke aangelegenheid, waarvoor de volgorde van provincievlag en gemeentevlag omgekeerd moeten worden. Indien naast een landsvlag vlaggen van andere naties worden gehesen, is voor de onderlinge rangorde over het algemeen in de eerste letter van de namen van de betrokken landen in de Franse taal bepalend. De vlaginstructie geeft hier echter geen uitsluitsel over, maar geeft aan dat er contact opgenomen moet worden met de Directie Kabinet en Protocol.





[bewerken] Opvouwen van de vlag

De juiste wijze voor het vouwen van de vlag is als volgt: de vlag wordt langs de banen in drieën gevouwen, zodat alleen de rode en de blauwe baan zichtbaar blijven (de witte baan is tussen de beide andere verscholen). Vervolgens wordt de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen, met de blauwe baan naar buiten. Het dubbelvouwen wordt nogmaals herhaald.



bron: wikipedia
Alle reacties Link kopieren
Op het Erasmus MC hangt de vlag ook halfstok. Een ziekenhuis is toch geen overheidsgebouw? Maar wel weer in Rotterdam, dus misschien dat het wel voor Pim Fortuyn was?
Alle reacties Link kopieren
Het Erasmus MC is een academisch ziekenhuis dus van de overheid :

valt onder het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, net als alle universiteiten.

De sterfdag van Pim Fortuyn is geen officiële gelegenheid waarbij de NL-vlag halfstok mag hangen.

Wel hebben sommige Rotterdammers op zijn sterfdag de Rotterdamse groen-wit-groene vlag halfstok hangen.

De vlaggen op de overheidsgebouwen zullen dus wel met de slachtoffers van 30 april te maken hebben.
Alle reacties Link kopieren
raar woord eigenlijk "vlag" als je het zo tig keer leest
Alle reacties Link kopieren
de begrafenis van de betreffende marechaussee-medewerker is niet vandaag maar morgen
Alle reacties Link kopieren
Maar dan nog klopt er iets niet waarom die vlaggen half stok hingen. Als de begrafenis van de marechaussee morgen is, waarom dan nu half stok hangen. En het Erasmus zal zich aan de officiele vlaginstructie houden en niet voor Pim Fortuyn half stok hangen.



Dus ergens klopt er iets niet. 6 mei staat nergens vermeld als officiele vlag dag. Half stok of niet
"ik ben het, Barbabelladingdong"
Alle reacties Link kopieren
quote:Xander68 schreef op 06 mei 2009 @ 13:59:

[...]





Sterfdag Pim Fortuyn?? Daar mag de vlag niet voor buiten hangen hoor.... Je mag de Nederlandse vlag vlaggen wanneer je wilt, dus ook dit zou mogen...je mag alleen niet bij alle gelegenheden de Oranje wimpel erbij hangen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben vandaag nog langs het Erasmus gelopen, maar ik heb geen vlag gezien...
Alle reacties Link kopieren
Op het ziekenhuis. Heb het onthouden omdat ik dacht: 'wat gek, de vlag hangt halfstok, zouden ze m vergeten zijn van 4 mei?'



Maar na een hele dag zijn we er dus nog steeds niet achter waarom er vandaag vlaggen halfstok hangen??
6 Mei is de dag van Pim Fortuyn (vlag halfstok).

Gegoogled en uitgekomen op actiefront.nl.
Alle reacties Link kopieren
eehh actiefront bepaalt niet de vlagdagen voor overheidsgebouwen hoor. Fortuindag is geen officiele dag.
quote:RosieRo schreef op 07 mei 2009 @ 00:57:

eehh actiefront bepaalt niet de vlagdagen voor overheidsgebouwen hoor. Fortuindag is geen officiele dag.Ik kan er ook niets aan doen, Ik heb het niet verzonnen. Sorry hoor.
Alle reacties Link kopieren
nee, snap ik wel, ik bedoel meer dat die vlaggen er hogswrsch niet hangen voor fortuin. Het staat wel op de site maar die groep heeft geen enkele invloed.
Maar ik kan geen enkele andere reden vinden, dus ik denk dat ze er toch voor Fortuyn hangen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het raar. Ik kan me echt niet voorstellen dat het erasmus de vlag halfstok gaat hangen voor de sterfdag van Fortuyn. En de marachaussee al helemaal niet.
"ik ben het, Barbabelladingdong"

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven