Entertainment alle pijlers

Het Italiaanse Dorp: Ollolai

17-07-2018 20:24 2557 berichten
Alle reacties Link kopieren
Nieuwe realitysoap bij RTL4, dagelijks om 21:30U: 10 gezinnen krijgen de kans om voor 1 euro een vervallen huis te kopen in Sardinië. Er zijn 5 huizen beschikbaar, de nieuwe eigenaren moeten meer leven in de brouwerij brengen maar ook met een goed ondernemingsplan komen om een bijdrage te leveren aan de plaatselijke economie.
De dorpsraad beslist welke 5 gezinnen er mogen komen wonen.
Wie kijkt er mee?

Met dank aan Nachtvlinder 1977 hier een overzicht van de 5 stellen die inmiddels aan het avontuur begonnen zijn. Hun achtergrond en foto’s vind je op pagina 7 van dit topic.

Brenda Braet (38) & Diederik Braet (36)
Komen uit Ouderkerk a/d Amstel.Brenda en Diederik willen een speel- en leerboerderij voor kinderen opzetten rond Ollolai. Met geiten, een ezel en konijntjes. Daarmee hopen ze bij te dragen aan de verjonging van de bevolking van het 1600 zielen tellende dorpje.

Marije Graafsma (27) & Ovan Abdullah (30)
Komen uit ’t Harde.Hun modelabel willen ze in Ollolai doorzetten en werken met de lokale mensen. Daarnaast willen ze een sleep & experience neerzetten om zo het echte binnenland van Sardinië te leren kennen. Voor hun is dit geen bevlieging, maar iets waar ze al jaren over nadenken. Marije heeft eerder naar het 1 euro project in Ollolai gekeken en was al enthousiast.

Sandra Liebe (47) & Marcello Carlino (45)
Komen uit Hippolytushoef. Dit stel wil in Ollolai een stokerij opzetten, waarbij ze drie lijnen willen realiseren en op de markt gaan brengen. Daarnaast zullen ze een taverne opzetten waar ze de producten kunnen verkopen en waar mensen lekker een drankje en hapje kunnen doen.

Chantal Theunissen (48) & Paul Bax (49)
Komen uit Venlo. De focus leggen Paul en Chantal op de pijnbestrijding en revalidatie patiënten. Er zijn veel mensen die een dergelijke behandeling in het buitenland zouden willen volgen. Ollolai, dat in de Blue Zone ligt, is de perfecte omgeving om intensieve trajecten aan te bieden. Dit willen Paul en Chantal combineren met het aanbieden van een vakantie voor deze mensen.

Danielle van de Heerik (26) & Joey van Essen (31)
Komen uit Den Haag. Plan bruiloften organiseren in Ollolai.
nienkejj wijzigde dit bericht op 26-07-2018 15:34
68.47% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Pindakaasjes schreef:
12-09-2018 00:00
Het kan zijn dat de programmamakers dit beeld vooral breed uitmeten en versterken, maar wat ik zie is dat S&M vooral veel lopen te lanterfanten.
Na al die weken/maanden vind ik hun uiteindelijke resultaten teleurstellend.
Een verfje op de muren, een kapstok en een douchekop.. wat heb ik nog gemist?
Ze slapen zelfs nog steeds met het matras op de grond.
Leuk, dat bramen plukken en drankjes brouwen aan de keukentafel, of citroentjes op je auto spuiten.. maar verder zie ik weinig zinvolle resultaten.
Ze hebben ook geen geld denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop wel voor ze dat de Limonello gaat lopen, daar hebben ze toch het hardst aan gewerkt.
Alle reacties Link kopieren
nina1966 schreef:
12-09-2018 09:33
Ze hebben ook geen geld denk ik.
Iig weinig, echt geen denk ik niet.
Alle reacties Link kopieren
Vivamensje schreef:
12-09-2018 09:38
Ik hoop wel voor ze dat de Limonello gaat lopen, daar hebben ze toch het hardst aan gewerkt.
Ik ook, oprecht.
@vivamensje: dat je voorstelt om de manier van comuniceren en de inhoud van de communicatie hier leuk te houden, weet ik zeer op prijs te stellen! Nogmaals mijn dank. Ik zal me er zeker aan houden.
Ollolai is een dorp dat net zoals veel andere dorpen – ook in Nederland, Duitsland en België – te maken heeft met een sterke ontgroening en vergrijzing. Jonge mensen trekken weg om elders een baan te vinden en daar ook een nieuw bestaan op te bouwen. De burgemeester wil met dit initiatief dit proces stoppen en proberen Ollolai weer aantrekkelijk voor jonge mensen te maken.

Ollolai heeft qua toerisme misschien wel wat te bieden, maar beduidend minder dan bekende kustplaatsen op Sardinië. Zou je als nieuwbakken stel in Ollolai dan alles op toerisme moeten zetten om in je levensonderhoud te voorzien? Of inzetten op activiteiten met kinderen? Wat dat betreft, gokken Brenda en Diederik geheel verkeerd, denk ik. Iets ernaast zoeken, wat zekerheid geeft, lijkt me verstandig. Datzelfde geldt voor de onderneming van Daniëlle en Joey. Marije en Orvan zetten veel breder in met hun modelabel. Ze krijgen via dit programma een fantastisch podium en dat gun ik ze van harte. Ze zijn slim, ondernemend, creatief en flexibel. Ze komen er wel denk ik. Hun sleep&experience is leuk voor erbij. Of daar nog veel animo voor is, als de belangstelling voor het tv programma voorbij is, waag ik te betwijfelen. Sandra en Marcello zijn letterlijk en figuurlijk echte smaakmakers in het programma. Ook voor hen geldt hetzelfde: kun je leven van het exporteren van één drankje als Ollolai bij het publiek in de vergetelheid geraakt? Het idee van de taverne in Ollolai blijft een beetje hangen en ook dit zal geen inkomsten opleveren, waarvan ze in hun onderhoud kunnen voorzien. En het opknappen van het huis? Ze lijken er nog geen plannen/ideeën voor te hebben. misschien hebben ze er te weinig financiële middelen voor. Ik hoop dat ze het gaan redden. Ze hebben alles op de kaart van Ollolai gezet. Chantal en Paul gaan er vooralsnog niet wonen. Die zitten met veel touwtjes in Nederland vast. Pijnbestrijding en revalidatie is wel een hot item. Als iemand met chronische pijn kan ik erover meepraten wat een goede therapeut voor je kan betekenen. Daar is overal wel markt voor, ook op Sardinië. Het klimaat daar is natuurlijk voor bepaalde chronische kwalen erg aangenaam. Met een B&B ernaast best een aardig idee lijkt me.
Pindakaasjes schreef:
11-09-2018 23:20
Echt volkomen mee eens. Ik heb nu alle afleveringen gezien en hoe idyllisch ik het dorp er ook uit vind zien, en hoe mooi ik de omgeving ook vind. Ik zou er amme nooit niet mezelf of mijn onderneming willen vestigen.
Te leeggelopen, te verpauperd, te vergrijst, te star, te stil, te vastgeroest en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ollolai is ook typisch een dorp dat na het zomerseizoen in een diepe, en lange winterslaap sukkelt.
En dan lijken de dagen me er erg lang duren. Geen tourristen, weinig inkomsten, weinig zon, weinig familie of vrienden bij je, lege straten enz...
Iedereen is nu nog vol enthousiasme.. maar laten we eerst maar eens zien hoe ze 2 winters verder nog over denken.
Als inderdaad de toeristen wegblijven, de jeugd weer naar plaatsen trekken om te studeren of werken na de zomervakantie, blijft de grijsheid en eenzaamheid over na het laatste september feest. En dan ga je het missen om even op je fiets te springen en naar de Hema te gaan, even bakkie koffie in de stad met je vriendin, even langs wippen bij je ouders, de gezelligheid in de winkelstraat rond sinterklaas en kerst etc etc.
En voor verhuur zijn huizen niet aantrekkelijk in saai dorp zonder dicht bij zee te zijn en zonder lekker ruime tuin met zwembad. de straatjes en huizen doen mij benauwd aan. Ik vermoed dat het huisjes worden waar men van april tot eind september af en toe komt. Ovan en Marije blijven misschien maar zullen regelmatig internationale trips hebben met hun mode als het eenmaal loopt. Ze zullen dit als rustige thuisbasis zien. B en D komen geen steek verder en zullen een andere uitdaging zoeken vermoed ik, je ziet ze ook helemaal niet aan hun huis werken. J en D zullen het huis misschien in verkoop doen net als klushuis in den Haag en leukere locatie voor klussen of bruiloften zoeken. C en P hebben een lekker vakantie huis voor weinig geld. En S en M gaan nooit een taverne openen, ze mijden alle kontakten met bewoners op feesten etc, dus bewoners zullen ook niet in hun taveerne komen. Maar ze wonen voor een prikkie en hebben geen werkdruk, dat zal voor hen genoeg zijn misschien.
Alle reacties Link kopieren
Als ze een auto hebben, kunnen ze toch naar de kust of grotere steden gaan als ze zich vervelen? En als ze de rust zoeken, blijven ze in Ollolai. Ze kunnen zelfs een baan in een stad op Sardinië vinden en gaan forenzen. Misschien mag dat volgens hun contract pas na 3 jaar ofzo, of na het einde van het programma, maar ik denk dat er op Sardinië best mogelijkheden zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat in Sardinie het meeste geld omgaat in het toerisme en daaraan gerelateerde sectoren en dan vooral in de zomermaanden.
Daar is niet veel werk in te vinden, dat je het hele jaar kunt doen.
Wel veel rijke toeristen, dat is goed nieuws voor O en M/ Amkina.
Niet alleen Ollolai is economisch niet best eraan toe, het hele eiland volgens mij, er zal ook wel bijna overal leegloop zijn naar het vasteland.
Maar als ik het mis heb, verbeter me dan.
whateverever wijzigde dit bericht op 12-09-2018 21:41
7.88% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
grasklokje schreef:
12-09-2018 20:12
Als inderdaad de toeristen wegblijven, de jeugd weer naar plaatsen trekken om te studeren of werken na de zomervakantie, blijft de grijsheid en eenzaamheid over na het laatste september feest. En dan ga je het missen om even op je fiets te springen en naar de Hema te gaan, even bakkie koffie in de stad met je vriendin, even langs wippen bij je ouders, de gezelligheid in de winkelstraat rond sinterklaas en kerst etc etc.
En voor verhuur zijn huizen niet aantrekkelijk in saai dorp zonder dicht bij zee te zijn en zonder lekker ruime tuin met zwembad. de straatjes en huizen doen mij benauwd aan. Ik vermoed dat het huisjes worden waar men van april tot eind september af en toe komt. Ovan en Marije blijven misschien maar zullen regelmatig internationale trips hebben met hun mode als het eenmaal loopt. Ze zullen dit als rustige thuisbasis zien. B en D komen geen steek verder en zullen een andere uitdaging zoeken vermoed ik, je ziet ze ook helemaal niet aan hun huis werken. J en D zullen het huis misschien in verkoop doen net als klushuis in den Haag en leukere locatie voor klussen of bruiloften zoeken. C en P hebben een lekker vakantie huis voor weinig geld. En S en M gaan nooit een taverne openen, ze mijden alle kontakten met bewoners op feesten etc, dus bewoners zullen ook niet in hun taveerne komen. Maar ze wonen voor een prikkie en hebben geen werkdruk, dat zal voor hen genoeg zijn misschien.
2 van de 5 koppels is geen geweldige score, zeker niet als 1 koppel zich isoleert van het dorpsleven.
Vertrek B en D is al lang voorspeld hier, ik ben wel benieuwd of en wanneer / hoe het gaat gebeuren.
O en M woonden in Nederland ook al in een dorp, de jetset zit in de zomer op een paar km afstand en ze wonen straks goedkoop in een mooi huis, of die S&E nu een succes wordt of niet, als Amkina al redelijk loopt zitten ze er goed bij.
Wel nieuwsgierig naar het feest dat J en D gaan organiseren, ik hoop dat ze me positief verrassen.
grasklokje schreef:
12-09-2018 20:12
En S en M gaan nooit een taverne openen, ze mijden alle kontakten met bewoners op feesten etc, dus bewoners zullen ook niet in hun taveerne komen. Maar ze wonen voor een prikkie en hebben geen werkdruk, dat zal voor hen genoeg zijn misschien.
Denk ook dat die taveerne er niet komt, waarschijnlijk is het voor die plaatselijke kroeg al lastig genoeg. Of ze er daadwerkelijk kunnen blijven wonen, dat vraag ik me af?
Aan de koop hangt de verplichting om te verbouwen, van wat ik gelezen heb zijn de kosten hiervoor gemiddeld € 30.000,- .
In 3 jaar tijd verbouwen, dus € 10.000,- per jaar, plus kosten om te kunnen leven .... en dat allemaal van de limonello?
Werkdruk genoeg lijkt mij zo ;-)
Alle reacties Link kopieren
Oemayra schreef:
12-09-2018 23:55
Denk ook dat die taveerne er niet komt, waarschijnlijk is het voor die plaatselijke kroeg al lastig genoeg. Of ze er daadwerkelijk kunnen blijven wonen, dat vraag ik me af?
Aan de koop hangt de verplichting om te verbouwen, van wat ik gelezen heb zijn de kosten hiervoor gemiddeld € 30.000,- .
In 3 jaar tijd verbouwen, dus € 10.000,- per jaar, plus kosten om te kunnen leven .... en dat allemaal van de limonello?
Werkdruk genoeg lijkt mij zo ;-)
@ taverne: eens.
S en M denken dat ze klaar zijn met verbouwen, voor 1000 euro maximaal.
Gemeente was het daar niet mee eens bij de inspectie.
Dat gezegd zijnde dat huis was in de beste staat van de 5 en de verbouwing gaat ze veel minder als 30.000 euro kosten, als ze het serieus aanpakken, dat geluk hebben ze al.
J en D hebben meer kosten, O en M komen rond dat bedrag uit, B en D zullen ook wel meer kosten hebben, P en C geen idee.
Als je je als stel daadwerkelijk in Ollolai wil vestigen, er een onderneming wil opzetten en wil integreren in de plaatselijke gemeenschap zul je ook de taal moeten leren. Ook voor een baan in loondienst op het eiland - voor zover die er al te vinden zijn - is het beheersen van de taal noodzakelijk. Bij een aantal deelnemers staat het leren van de taal op een laag pitje.
Wat zijn overigens de "sancties" van de burgemeester als deelnemers niet aan de voorwaarden voldoen? Gesteld dat een koppel hun huis niet of onvoldoende opknapt binnen 3 jaar, onvoldoende integreert in de lokale gemeenschap of onvoldoende bijdraagt aan meer leven in de brouwerij?
Alle reacties Link kopieren
@ Nuancee:
De gemeente kan uiteindelijk het huis terugvorderen als jij het na 3 jaar niet in die staat gebracht hebt, die ze minimaal verwachten.
Ik denk echter dat je dan eerst nog een laatste kans krijgt, ze willen immers van die huizen af en juist niet ervoor verantwoordelijk zijn.
Businessplan, bewoning en Italiaans spreken zou ik dan zeker niet zwaar meewegen, anders vallen teveel kopers af en zitten ze met veel te veel half af zijnde huizen.

De gestelde voorwaarden zijn voorwaarden van het soort dat je stelt om duidelijk te maken dat iets niet vrijblijvend is en niet om ze heel erg strikt te gaan handhaven, geef je de kopers van 1 euro huizen geen enkele voorwaarde kunnen veel mensen het project ''vergeten'' of op de heel lange baan schuiven, dat willen ze voorkomen.
@whateverever, betekent dit dan dat het bewoonbaar maken van de bouwvallige huizen het hoofddoel is van het initiatief van de gemeente?
Ik heb de aanloop naar de serie en de eerste afleveringen gemist en weet het dus niet. Ik ging ervan uit dat de koppels ook een bijdrage moesten leveren aan de gemeenschap en er iets moesten betekenen voor de plaatselijke economie. Of is dat ondergeschikt aan het opknappen van de huizen? Als dat zo is, had de gemeente ze ook aan vastgoedhandelaren kunnen verkopen, lijkt me zo.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet wat de burgermeester echt beoogd.
Hij wil Ollolai verlevendigen, wat een zeer moeilijk te bereiken doel is en van onroerend goed af, wat iets makkelijker te realiseren is.
Vastgoedhandelaren willen die huizen niet voor 1 euro, omdat de investeringen zich niet lonen bij latere verkoop, je zult wel naar particulieren moeten gaan kijken.
Maar pin me er niet op vast wat ik nu zeg, ik denk dat Efisio je ook geen compleet eerlijk antwoord zal geven.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik me kan herrinneren is dat ze in Ollolai een bedrijf moesten starten om meer leven in de brouwerij te krijgen. Daarbij ook de verplichting om het huis binnen 3 jaar op te knappen. Ze hoeven er niet permanent te wonen, (liever wel)
want Joey en Daniëlle hebben al in het begin bij hun presentatie aangegeven dat ze niet permanent in Ollolai zouden gaan wonen. Toch werden ze uitgekozen door de burgemeester. Ik neem aan dat ze ook voor het tv programma een contract hebben moeten tekenen, misschien krijgen ze wel wat betaald voor het meedoen?
Alle reacties Link kopieren
Vivamensje schreef:
13-09-2018 12:02
Wat ik me kan herrinneren is dat ze in Ollolai een bedrijf moesten starten om meer leven in de brouwerij te krijgen. Daarbij ook de verplichting om het huis binnen 3 jaar op te knappen. Ze hoeven er niet permanent te wonen, (liever wel)
want Joey en Daniëlle hebben al in het begin bij hun presentatie aangegeven dat ze niet permanent in Ollolai zouden gaan wonen. Toch werden ze uitgekozen door de burgemeester. Ik neem aan dat ze ook voor het tv programma een contract hebben moeten tekenen, misschien krijgen ze wel wat betaald voor het meedoen?
Dat klopt inderdaad.
Ik heb het er meer over hoe ze na 3 jaar die regels gaan uitleggen.
Niet zozeer over wat er nu gaande is.

En er zijn 2 contracten in het spel bij de kandidaten.
1 met Blue Circle en 1 met de gemeente Ollolai, ze overlappen elkaar alleen soms.
Of ze geld krijgen voor de deelname, geen idee, de uitzendingen gaven me het idee van niet.
Maar dat kan vakwerk zijn van de redactie.
Of ze betaald krijgen voor het meedoen? Door de gemeente Ollolai of door RTL? Ik weet het niet.
Wel eerlijk van Daniëlle en Joey om al bij de presentatie te zeggen dat ze er niet permanent gaan wonen. Van Chantal en Paul kan ik me ook voorstellen dat ze zich er niet definitief huisvesten. Beide hebben goedlopende ondernemingen in Venlo, Chantal zelfs meerdere en zij zit in Venlo in de gemeenteraad. Als ze haar zetel wil behouden, moet ze in de gemeente Venlo woonachtig zijn.
Van Brenda en Diederik weet ik niet of ze alles in Nederland definitief hebben achtergelaten. Sandra en Marcello dacht ik wel.
Is het opknappen van zo'n bouwval echt te bekostigen met €30.000? Dat is dan toch in vergelijking met Nederlandse huizen erg goedkoop.
Ik hoop dat het in de komende afleveringen er ook over gaat hoever ze zijn met hun plannen uit de presentaties. Wat hun plannen voor de komende tijd zijn? Dat mis ik toch wel een beetje, temeer omdat dat wel zo wordt aangekondigd. Of is het zo dat kijkers liever smeuïge scenes willen zien als blote voeten op de eettafel, scheldpartijen, onenigheden, mislukkingen? Dat kan natuurlijk. :lol:
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat kan voor dat budget, ik vind het zelf ook weinig.
Alleen S en M en O en M hebben volgens mij echt alles achtergelaten.
Het trouwseizoen is natuurlijk ook eindig en de bruiloften brengen dan toch geld in het laatje bij lokale bedrijven.
Ik wil ook wel mensen zien ondernemen trouwens.
Als Marije en Ovan naamsbekendheid krijgen in de modewereld en vanuit Ollolai opereren, is dat natuurlijk interessant voor het dorp. Brengt publiciteit en leven in de brouwerij, misschien ook wel rijke modekopers. Mode is toch een belangrijk iets in Italië. Pijnbestrijding en revalidatie kan natuurlijk ook voor het dorp zijn betekenis gaan hebben. Heel veel kuuroorden in Duitsland bijv hebben aantrekkingskracht op een bepaald publiek. Ze zoeken er een hotel,pension of B&B en maken gebruik van de plaatselijke horeca, bezoeken misschien ook wel lokale bezienswaardigheden.
Diederik is een echte horecaman. Die zou naast zijn foodtruckfestivals misschien toch iets met de Ollolaise aardappelboeren kunnen bedenken: Friet van Died :yes: , gemaakt van Ollolaise aardappelen, voorgebakken en ingevroren in het diepvriesvak in de Sardijnse supermarkten. Of een cateringservice voor al die bejaarden daar met tafeltje dek je.
anoniem_374915 wijzigde dit bericht op 13-09-2018 13:47
0.48% gewijzigd
Ovan!

In Noorwegen en Canada heb je ook van die uitgestorven gehuchten krimpregio's. Daar kun je goedkoop gaan wonen en de gemeente helpt je dan met van alles. Voorwaarde is vaak wel dat je daar kinderen krijgt of van plan bent te krijgen.
Die burgemeester heeft goed nagedacht bij plan en ook bij zijn selectie, Blue Circle ook. Anders kan ik de keuze voor Sandra en Marcello niet helemaal begrijpen. Zij zijn vooral smaakmakers, kijkcijferkanonnen.
anoniem_374915 wijzigde dit bericht op 13-09-2018 13:14
48.41% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
@ Nuancee;
de lokale bevolking heeft niet veel koopkracht en is koppig.
Je zult het van mensen van buitenaf moeten hebben, totdat de Ollolezen echt flinke erop vooruit zouden gaan, dat kan nog lang duren, 1 euro huizen zijn maar een deel ervan dat te bereiken.
Ze zullen wel frieten eten van een Belg maar mensen die zelf niet meer kunnen/ willen koken krijgen eten van hun buren/kinderen, dat ze lusten.
Italiaans eten gekookt door een Belg, daar zitten ze niet op te wachten.
Alle reacties Link kopieren
kintsugi schreef:
13-09-2018 13:11
Ovan!

In Noorwegen en Canada heb je ook van die uitgestorven gehuchten krimpregio's. Daar kun je goedkoop gaan wonen en de gemeente helpt je dan met van alles. Voorwaarde is vaak wel dat je daar kinderen krijgt of van plan bent te krijgen.
Dat eist Efisio nog niet.
Breng hem niet op ideeën. :)
Alle reacties Link kopieren
Nuancee schreef:
13-09-2018 13:11
Die burgemeester heeft goed nagedacht bij plan en ook bij zijn selectie, Blue Circle ook. Anders kan ik de keuze voor Sandra en Marcello niet helemaal begrijpen. Zij zijn vooral smaakmakers, kijkcijferkanonnen.
Dat kan idd zo zijn.
Misschien kwamen ze die dag ook wel coherent over.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven