Entertainment
alle pijlers
Verloren kinderen (npo)
dinsdag 22 november 2022 om 08:27
Wie kijkt dit ook? Ik vind het zo ongelooflijk veel treurigheid bij elkaar dat ik niet weet wat ik moet zeggen. Wat een ellende is er toch om ons heen. En die kinderen, wat moet daarvan terecht komen? Het is een cirkel waar men niet uit lijkt te komen. Het kost de samenleving klauwen met geld. Ik ben er wisselend boos en heel erg verdrietig over. En tel mijn zegeningen want wat hebben we het goed.
vrijdag 25 november 2022 om 21:05
Ja ik snap een deel ook wel. En ergens denk ik: als ik tig trauma’s had gehad dan was ik wellicht ook zo bang voor de wereld buiten de voordeur als die Marjolein. Die vrouw heeft denk ik een groot deel van haar volwassen leven in een soort eigen gecreëerde wereld geleefd. Beetje los van de realiteit. Die man trok het geld binnen en zij kon een beetje moederen, beetje huishouden, beetje yoga doen, beetje traumaverwerking.tatlitatli schreef: ↑25-11-2022 13:15Ach die Marjolijn. Ik snap een deel van haar wanhoop wel. Als je kinderen echt niet in het schoolse systeem lijken te passen, is dat enorm pijnlijk. Waarschijnlijk is wat ze in beginsel wilde en heeft gezegd allemaal heel redelijk, maar ze zijn daar een pad in geslagen van wantrouwen en afwijzing van het reguliere systeem. Ik heb er op allerlei FB groepen voor hb ouders meer op deze manier zien afwapperen.
Ik heb destijds ook bewust gekozen om het in zekere zin maar op te geven zodat zoon schoolgaand zou blijven. We hebben hem toen af en toe thuis gehouden om bij te komen. En dan onder het mom van fysieke ongemakjes ipv te benoemen wat er werkelijk speelde. Mijn ervaring is dat je anders een pad ingaat waar je heel lastig goed uitkomt als ouders.
Ik snap ook dat mijn man (GZ-psycholoog) en ik (onderwijs) de juiste taal spreken en zo toch wel een heel stuk extravaganter gedrag van zoon dan die drie kinderen een heel stuk minder ‘interessant’ kunnen ‘maken’ voor gealarmeerde derden (een mentor). Wij melden alles keurig, delen ieder onderzoeksresultaat met school. Laten zoon van tijd tot tijd door een testbatterij trekken maar houden alles in eigen beheer. Over mijn lijk dat mijn kind de vernieling ingedraaid wordt door JZ, jeugd GGZ of zo’n gezinscoach van 22 lentes die de gemeente op je af stuurt na een wachttijd van 13 maanden. We doen genoeg om te boek te staan als meewerkend, pro-actief en betrokken ouders i.p.v. zorgmijders en ontkenners.
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 25 november 2022 om 22:48
Absoluut eens. En ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat er ondertussen dus ook zulke gezinnen bestaan. Waar kinderen het met de dood moeten bekopen en nadien blijkt dat er een batterij hulpverleners omheen stonden, maar dit niet konden voorkomen.lemoos2 schreef: ↑25-11-2022 20:48Wat ik denk na alle afleveringen te hebben gezien:
- de lat ligt in NL wel erg laag om ‘probleemgezin’ te worden genoemd
- lijkt onderhand wel een industrie, die hulpverlening
En:
- why the F zit er zo’n batterij aan tijd en onderzoeken op zo’n gezin met die drie HB/ass/noem maar op kinderen waar ik leerlingen heb die al dik een jaar op een wachtlijst staan waar de thuissituatie echt letterlijk iedereen moment kan ontploffen?!
Die moeder heeft natuurlijk wel diverse issues wat ze ook erkent. Maar die ligt niet stomdronken om 13.00 op de bank met een baby boven waar al 8 uur niemand naar heeft omgekeken, ze trekt niet met een doorgesnoven kop een puber om 02.00 uit bed om te ‘feesten’, ze laat zich niet tegen betaling uitwonen in de huiskamer midden op de dag met kinderen in huis…
Deze gezinnen hebben het zwaar. Er gebeuren schadelijke dingen. En toch hebben ze liefde, eten, kleding en gaan (inmiddels weer) naar school.
vrijdag 25 november 2022 om 23:04
Maar daar zit toch een denkfout? Jullie hebben deze hulp niet nodig en kunnen de verantwoordelijkheid aan om alles wat je kind nodig heeft zelf goed te managen. Dat doe je niet om jeugdzorg op afstand te houden, dat doe je omdat je kind het nodig heeft.lemoos2 schreef: ↑25-11-2022 21:05Ja ik snap een deel ook wel. En ergens denk ik: als ik tig trauma’s had gehad dan was ik wellicht ook zo bang voor de wereld buiten de voordeur als die Marjolein. Die vrouw heeft denk ik een groot deel van haar volwassen leven in een soort eigen gecreëerde wereld geleefd. Beetje los van de realiteit. Die man trok het geld binnen en zij kon een beetje moederen, beetje huishouden, beetje yoga doen, beetje traumaverwerking.
Ik snap ook dat mijn man (GZ-psycholoog) en ik (onderwijs) de juiste taal spreken en zo toch wel een heel stuk extravaganter gedrag van zoon dan die drie kinderen een heel stuk minder ‘interessant’ kunnen ‘maken’ voor gealarmeerde derden (een mentor). Wij melden alles keurig, delen ieder onderzoeksresultaat met school. Laten zoon van tijd tot tijd door een testbatterij trekken maar houden alles in eigen beheer. Over mijn lijk dat mijn kind de vernieling ingedraaid wordt door JZ, jeugd GGZ of zo’n gezinscoach van 22 lentes die de gemeente op je af stuurt na een wachttijd van 13 maanden. We doen genoeg om te boek te staan als meewerkend, pro-actief en betrokken ouders i.p.v. zorgmijders en ontkenners.
Kun je dat niet als ouders, heb je geen inzicht, verergert jou gedrag de problemen of veroorzaak je gedrag de problemen van je kind, zoals deze bij Marjolein, dan is dat wat een kind de vernieling in draait. Niet de bemoeienis van hulpverlening.
Hulpverlening kan sowieso niet overnemen wat ouders zouden moeten doen, alleen ouders helpen hoe zij het zelf moeten doen.
Dat hulpverlening niet altijd helpend is en soms problemen verergerd door een verkeerde aanpak, dat komt zeker voor. Voor veel problematiek van kinderen of in gezinnen is geen pasklare oplossing voor handen en de wachtlijsten zijn zeker een ding wat escalerend kan werken.
zaterdag 26 november 2022 om 08:25
Dat is zeker zo en daarnaast heeft jeugdzorg ook geen beter alternatief te bieden. Astrid is zelf al uit huis geplaatst toen ze twee mnd was.maasje schreef: ↑25-11-2022 22:48Absoluut eens. En ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat er ondertussen dus ook zulke gezinnen bestaan. Waar kinderen het met de dood moeten bekopen en nadien blijkt dat er een batterij hulpverleners omheen stonden, maar dit niet konden voorkomen.
Deze gezinnen hebben het zwaar. Er gebeuren schadelijke dingen. En toch hebben ze liefde, eten, kleding en gaan (inmiddels weer) naar school.
zaterdag 26 november 2022 om 08:33
Ik snapte vooral niet waarom dat gezin met die dochter Nohemy meedeed. Alleen omdat het zwaar is? Ik vond dat zij het supergoed deden. Ik heb ook een zoon met ass en ik weet hoe zwaar en uitputtend het kan zijn en ik heb geregeld heel wat minder pedagogisch verantwoord gereageerd dan dat ik hun zie doen. Ik zie haar en mijn kinderen echt niet als verloren kinderen, ze krijgen alle liefde van de wereld en de hulp en structuur die nodig is.
zaterdag 26 november 2022 om 08:35
Vond het ook geen probleemgezin. Het lijkt me wel lastig om zo klein te wonen. Even ontsnappen is er bijna niet bij.fryskefaam schreef: ↑26-11-2022 08:33Ik snapte vooral niet waarom dat gezin met die dochter Nohemy meedeed. Alleen omdat het zwaar is? Ik vond dat zij het supergoed deden. Ik heb ook een zoon met ass en ik weet hoe zwaar en uitputtend het kan zijn en ik heb geregeld heel wat minder pedagogisch verantwoord gereageerd dan dat ik hun zie doen. Ik zie haar en mijn kinderen echt niet als verloren kinderen, ze krijgen alle liefde van de wereld en de hulp en structuur die nodig is.
zaterdag 26 november 2022 om 08:55
hagelslagjes schreef: ↑25-11-2022 13:02Ik snap eigenlijk niet dat als je jezelf pijn doet, zoals Marjolijn, dat je de blauwe beten die je zelf hebt gemaakt zo laat zien aan je kinderen met een shirt met korte mouwen. Ik vind het ook erg dat de kinderen haar zo moeten troosten de hele tijd. Door hun hoogbegaafdheid worden ze wellicht wat overschat. Het zijn nog kinderen.
Dat dacht ik ook toen ik die blauwe plekken zag. Eerst dacht ik: ze heeft die blauwe plekken van het verhuizen, slepen, sjouwen en stoten. Maar dichterbij waren het duidelijk bijtafdrukken. En niet 1 of 2, maar een heleboel. Dat liet ze heel goed zien met haar korte mouwen. Ze doet aan automutilatie en verbergt dat niet.
Verderop in die aflevering (nadat jeugdzorg aan de deur had gestaan) zit ze huilende op een bed. Oudste zoon was boven en komt geschrokken aangesneld omdat hij zijn moeder hoorde gillen terwijl hij onder de douche stond.
Hij probeert haar te troosten, aait haar over haar hand, kijkt naar haar hand en vraagt: "is dit van net?" Ja, antwoordt Marjolijn, ik had weer een stressaanval en moest weer bijten!"
"Niet doen mam! Doe dat nou niet mam!" aldus de zoon die duidelijk van streek is.
Die scène vond ik echt heel verdrietig om te zien. Ook hoe Marjolijn dan begint van: "oh sorry, ik hoor natuurlijk jou te troosten i.p.v andersom" waarop ze opnieuw begint te huilen.
Zoon begint haar opnieuw te troosten en zich te verontschuldigen. "Jij kunt er toch niks aan doen mam?!" Het komt door 'hun'.
Vervolgens besluiten moeder en zoon dat zoon zich moet gaan verstoppen voor het geval er een inval in hun woning komt. Marjolijn acht die kans zeer groot aanwezig.
Zoon gaat zich verstoppen.
Nogmaals, ik vond dit echt afschuwelijk om te aanschouwen. Wat anderen ook al schreven: zo ontzettend toxisch!
Ik hoop zo ontzettend dat Marjolijn hulp gaat krijgen, af en toe een gesprekje met een hulpverlener zal niet voldoende zijn (die zal ze ook niet binnenlaten denk ik). Die vrouw zit héél diep.
Ik voel ook medelijden naar haar. Ik zie geen slechte of getikte moeder, maar wel een vrouw die de weg echt volledig kwijt is.
zaterdag 26 november 2022 om 09:02
Vind het wel jammer dat de nadruk binnen het gezin op Marjolein ligt. Absoluut is het waar dat de kinderen hun gedrag hebben aangepast om moeder comfortabel te houden. Zeer zorgelijk. Er is echter ook een vader in het gezin die dit volledig laat gebeuren. Geen enkele kritische vraag over gehoord.Pindakaasjes schreef: ↑26-11-2022 08:55Dat dacht ik ook toen ik die blauwe plekken zag. Eerst dacht ik: ze heeft die blauwe plekken van het verhuizen, slepen, sjouwen en stoten. Maar dichterbij waren het duidelijk bijtafdrukken. En niet 1 of 2, maar een heleboel. Dat liet ze heel goed zien met haar korte mouwen. Ze doet aan automutilatie en verbergt dat niet.
Verderop in die aflevering (nadat jeugdzorg aan de deur had gestaan) zit ze huilende op een bed. Oudste zoon was boven en komt geschrokken aangesneld omdat hij zijn moeder hoorde gillen terwijl hij onder de douche stond.
Hij probeert haar te troosten, aait haar over haar hand, kijkt naar haar hand en vraagt: "is dit van net?" Ja, antwoordt Marjolijn, ik had weer een stressaanval en moest weer bijten!"
"Niet doen mam! Doe dat nou niet mam!" aldus de zoon die duidelijk van streek is.
Die scène vond ik echt heel verdrietig om te zien. Ook hoe Marjolijn dan begint van: "oh sorry, ik hoor natuurlijk jou te troosten i.p.v andersom" waarop ze opnieuw begint te huilen.
Zoon begint haar opnieuw te troosten en zich te verontschuldigen. "Jij kunt er toch niks aan doen mam?!" Het komt door 'hun'.
Vervolgens besluiten moeder en zoon dat zoon zich moet gaan verstoppen voor het geval er een inval in hun woning komt. Marjolijn acht die kans zeer groot aanwezig.
Zoon gaat zich verstoppen.
Nogmaals, ik vond dit echt afschuwelijk om te aanschouwen. Wat anderen ook al schreven: zo ontzettend toxisch!
Ik hoop zo ontzettend dat Marjolijn hulp gaat krijgen, af en toe een gesprekje met een hulpverlener zal niet voldoende zijn (die zal ze ook niet binnenlaten denk ik). Die vrouw zit héél diep.
Ik voel ook medelijden naar haar. Ik zie geen slechte of getikte moeder, maar wel een vrouw die de weg echt volledig kwijt is.
zaterdag 26 november 2022 om 09:16
Om eerlijk te zijn, zijn dit dus het soort gezinnen die ik had verwacht te zien bij de titel van het programma. Niet omdat ik als kijker wil smullen van nog meer drama of ellende maar omdat ik oprecht vind dat het geen verloren gezinnen zijn of hopeloze situaties waar je nooit meer uitkomt.lemoos2 schreef: ↑25-11-2022 20:48Wat ik denk na alle afleveringen te hebben gezien:
- de lat ligt in NL wel erg laag om ‘probleemgezin’ te worden genoemd
- lijkt onderhand wel een industrie, die hulpverlening
En:
- why the F zit er zo’n batterij aan tijd en onderzoeken op zo’n gezin met die drie HB/ass/noem maar op kinderen waar ik leerlingen heb die al dik een jaar op een wachtlijst staan waar de thuissituatie echt letterlijk iedereen moment kan ontploffen?!
Die moeder heeft natuurlijk wel diverse issues wat ze ook erkent. Maar die ligt niet stomdronken om 13.00 op de bank met een baby boven waar al 8 uur niemand naar heeft omgekeken, ze trekt niet met een doorgesnoven kop een puber om 02.00 uit bed om te ‘feesten’, ze laat zich niet tegen betaling uitwonen in de huiskamer midden op de dag met kinderen in huis…
De in bed gebrachte gezinnen hebben elk op hun eigen manier problemen maar zeker van gezin Amsterdam of Rotterdam zal vrijwel elke leerkracht of anders schooldirecteur er eentje in het vizier hebben.
Gezin Vriezenveen vind ik heel ingewikkeld. Ik zie de kinderen ook niet als "verloren" maar denk wel dat door de welbespraaktheid en intelligentie het niet per se makkelijker is om een beetje een weg te vinden in het leven als daarnaast zoveel psychische problematiek speelt.
Dit gezin had beter gepast in een programma over kopp-kinderen denk ik.
zaterdag 26 november 2022 om 09:16
Prolo schreef: ↑26-11-2022 09:02Vind het wel jammer dat de nadruk binnen het gezin op Marjolein ligt. Absoluut is het waar dat de kinderen hun gedrag hebben aangepast om moeder comfortabel te houden. Zeer zorgelijk. Er is echter ook een vader in het gezin die dit volledig laat gebeuren. Geen enkele kritische vraag over gehoord.
Dat is waar, maar hij is dan ook het minste in beeld geweest. Vaak aan het werk. Dat moet ook wel als je meerdere huizen en verhuizingen moet bekostigen. Geen volwaardig excuus, dat weet ik. Maar hij heeft gewoon een andere rol binnen het gezin. Misschien is het ook een beetje vluchtgedrag van hem.
Ik vraag me af of Marjolijn zich überhaupt een beetje door hem zou laten sturen.
Tijdens dat facetime gesprek wat we konden meevolgen, hoorde je hem herhaaldelijk zeggen: "mag ik ook eens uitpraten? Ik kan geen gesprek met je voeren op deze manier, kun je ook eens even naar mij luisteren? Ik probeer je te kalmeren maar jij wil alleen maar discussie, probeer eens rustig te worden!"
En dat lijkt Marjolijn gewoon niet te tolereren waarna ze weer steun, troost en bijval bij haar kinderen gaat halen.. niet bij haar volwassen partner of een andere volwassene.
zaterdag 26 november 2022 om 09:21
Helemaal eens met jou en lemoos. Zonder daarmee te bagetalliseren, want alle gezinnen kunnen zeker ondersteuning gebruiken. Variërend van praktische ondersteuning om ouders te ontlasten of te helpen bij huishouden/administratie, tot gratis anti conceptie en iemand waar eerst een vertrouwensband mee wordt opgebouwd en die daarna zonder oordeel de juiste hulptroepen inschakelt (traumahulp, hulp bij passend onderwijs).maasje schreef: ↑25-11-2022 22:48Absoluut eens. En ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat er ondertussen dus ook zulke gezinnen bestaan. Waar kinderen het met de dood moeten bekopen en nadien blijkt dat er een batterij hulpverleners omheen stonden, maar dit niet konden voorkomen.
Deze gezinnen hebben het zwaar. Er gebeuren schadelijke dingen. En toch hebben ze liefde, eten, kleding en gaan (inmiddels weer) naar school.
zaterdag 26 november 2022 om 09:21
Mee eens.maasje schreef: ↑25-11-2022 22:48Absoluut eens. En ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat er ondertussen dus ook zulke gezinnen bestaan. Waar kinderen het met de dood moeten bekopen en nadien blijkt dat er een batterij hulpverleners omheen stonden, maar dit niet konden voorkomen.
Deze gezinnen hebben het zwaar. Er gebeuren schadelijke dingen. En toch hebben ze liefde, eten, kleding en gaan (inmiddels weer) naar school.
dokje wijzigde dit bericht op 26-11-2022 09:39
1.15% gewijzigd
zaterdag 26 november 2022 om 09:23
Hoe zit het ook alweer; 60% vd ouders van een kind met ASS krijgt te kampen met burnout klachten?fryskefaam schreef: ↑26-11-2022 08:33Ik snapte vooral niet waarom dat gezin met die dochter Nohemy meedeed. Alleen omdat het zwaar is? Ik vond dat zij het supergoed deden. Ik heb ook een zoon met ass en ik weet hoe zwaar en uitputtend het kan zijn en ik heb geregeld heel wat minder pedagogisch verantwoord gereageerd dan dat ik hun zie doen. Ik zie haar en mijn kinderen echt niet als verloren kinderen, ze krijgen alle liefde van de wereld en de hulp en structuur die nodig is.
zaterdag 26 november 2022 om 09:33
Inderdaad, ik had ook ontzettend te doen met Merel. Hoe je haar tijdens het omkleden voor een dagje strand, hoorde breken boven omdat haar bikini bandje losschoot. En ze huilde naar Gerson: "mijn hoofd, mijn hoofd, hoe hou ik dit vol?!!!"
En dan even later weer vol in haar rol van verdraagzame, geduldige, gezellige en pedagogisch verantwoorde moeder op het strand zitten met de Kids.
Terwijl je de uitputting van haar gezicht kon aflezen. Haar partner is lief en helpt zichtbaar waar hij kan, maar Merel is duidelijk de spil van het gezin. Ik vond het loodzwaar voor ze.
anoniem_6666bc6591591 wijzigde dit bericht op 26-11-2022 09:36
0.60% gewijzigd
zaterdag 26 november 2022 om 09:35
Ik denk, omdat vader door hulpverleners als niet dragend wordt gezien? Dat alles op de schouders van moeder terecht komt?fryskefaam schreef: ↑26-11-2022 08:33Ik snapte vooral niet waarom dat gezin met die dochter Nohemy meedeed. Alleen omdat het zwaar is? Ik vond dat zij het supergoed deden. Ik heb ook een zoon met ass en ik weet hoe zwaar en uitputtend het kan zijn en ik heb geregeld heel wat minder pedagogisch verantwoord gereageerd dan dat ik hun zie doen. Ik zie haar en mijn kinderen echt niet als verloren kinderen, ze krijgen alle liefde van de wereld en de hulp en structuur die nodig is.
Terwijl ik vond dat hij het prima doet.
Aan de andere kant, dat meisje heeft 10 weken intern gezeten. Dat is op zo'n jonge leeftijd wel signaal dat ouders er zonder deze hulp samen er niet uitkwamen. (wat goed voor te stellen is, het is zwaar en ingewikkeld).
Maar eens dat Nederland een is beetje doorgeslagen in problematisering. Terwijl juist in de ernstigere gevallen hulpverlening er de handen af kan trekken wegens niet voldoende zware hulp aanwezig.
Ik vind trouwens wel dat Nederland in het algemeen slechtere leefomstandigheden krijgt, en dan niet enkel fysiek in de vorm van woonruimte, maar stresslevel van de samenleving is de afgelopen jaren echt enorm omhoog gegaan. Dat heeft impact op kwetsbare doelgroepen.
zaterdag 26 november 2022 om 09:43
Weet ik zo net nog niet hoor. Ik zie er ook wel een "voorkomen is beter dan genezen" beleid in.
Er is onmogelijk zicht op iedere ernstige, of zelfs gevaarlijke gezinssituatie. Was dat maar zo! Maar bij de gezinnen waarbij duidelijk signalen opgepakt worden, wil men er tijdig inspringen om escalatie te voorkomen.
zaterdag 26 november 2022 om 09:58
Door de transitie jeugdzorg en sowieso in de GGZ worden de lichte problemen geholpen en de zwaardere juist niet. Aan de lichtere problematieken valt meer geld te verdienen dan aan de zwaardere. Gelukkig wordt dit nu erkend en zijn er plannen om jeugdzorg te veranderen. Het systeem op zich is niet zo goed. De hulpverlening an sich wel.Pindakaasjes schreef: ↑26-11-2022 09:43Weet ik zo net nog niet hoor. Ik zie er ook wel een "voorkomen is beter dan genezen" beleid in.
Er is onmogelijk zicht op iedere ernstige, of zelfs gevaarlijke gezinssituatie. Was dat maar zo! Maar bij de gezinnen waarbij duidelijk signalen opgepakt worden, wil men er tijdig inspringen om escalatie te voorkomen.
Maar juist door het systeem en de wijze van financiering zie je dat problemen die nooit problemen waren of gewoon bij opgroeien hoorden, als probleem worden gezien. Ik geloof dat iets van 15 of 20% van de jeugd volgens de definitie psychische problemen heeft waarvan 11% hulp krijgt.
Dat is wel erg veel.
zaterdag 26 november 2022 om 10:00
Ik ben het met je eens dat de titel keuze niet zo aardig of handig is.
Had er 'zorg kinderen' van gemaakt ofzo.
Ik vond de opmerking in de intro: "ze kosten ons jaarlijks miljarden" ook wel een lekker verwijtende toon hebben. Daarmee ga je al een soort bozig naar de gezinnen kijken.
Maar ik denk dat de documentaire maakster dit heel bewust heeft gedaan om de kijkers te prikkelen in hun vastgeroeste vooroordelen en ideeën. Ze laat eerst een stereo plaatje zien: "Kijk,, weer zo'n waardeloos, onverbeterlijk en geldslurpend gezin" En daarna gaat ze er dieper op in.. worden er allerlei kanten blootgelegd.
Dit zijn riskante onderwerpen voor een documentaire maker. Ik denk dat Sahar alle emoties aan de kijker heeft meegegeven. Van boosheid, ergernis, onbegrip, machteloosheid, spot en medelijden.
zaterdag 26 november 2022 om 10:05
Dank voor deze uitleg. Ik schrik er wel van. Ook jeugdzorg heeft dus een verdienmodel..Dokje schreef: ↑26-11-2022 09:58Door de transitie jeugdzorg en sowieso in de GGZ worden de lichte problemen geholpen en de zwaardere juist niet. Aan de lichtere problematieken valt meer geld te verdienen dan aan de zwaardere. Gelukkig wordt dit nu erkend en zijn er plannen om jeugdzorg te veranderen. Het systeem op zich is niet zo goed. De hulpverlening an sich wel.
Maar juist door het systeem en de wijze van financiering zie je dat problemen die nooit problemen waren of gewoon bij opgroeien hoorden, als probleem worden gezien. Ik geloof dat iets van 15 of 20% van de jeugd volgens de definitie psychische problemen heeft waarvan 11% hulp krijgt.
Dat is wel erg veel.
Ik ben vaak ook te naïef..
zaterdag 26 november 2022 om 10:17
Wat was dat nou eigenlijk? Dat Astrid plots aan een andere instantie werd overgedragen? Ze was vertrouwd met haar eerdere begeleider,(s).. plots moest dat anders?
Ze was compleet overstuur! "Nu moet ik voor de honderdste keer mijn situatie gaan uitleggen" huilde ze.
Het moest nog op papier gezet worden ook.. het lukte haar niet!
Waarom dit steeds vergen van die vrouw??
Ze was compleet overstuur! "Nu moet ik voor de honderdste keer mijn situatie gaan uitleggen" huilde ze.
Het moest nog op papier gezet worden ook.. het lukte haar niet!
Waarom dit steeds vergen van die vrouw??
zaterdag 26 november 2022 om 10:25
Ja. Het Nederlands systeem is echt rot. Niet de hulpverlening an sich. Maar je hebt in de ggz overproblematisering waardoor mensen of kinderen met zeer lichte problematiek (wat eerst bij het leven hoorde) hulp krijgen terwijl de mensen met echte zware problemen het nakijken hebben. Daar valt, cru gezegd, geen winst aan te behalen.Pindakaasjes schreef: ↑26-11-2022 10:05Dank voor deze uitleg. Ik schrik er wel van. Ook jeugdzorg heeft dus een verdienmodel..
Ik ben vaak ook te naïef..
Dat deze gezinnen hulp hebben, lijkt mij zeer gerechtvaardigd.
https://nos.nl/artikel/2406853-deel-jeu ... rige-winst
zaterdag 26 november 2022 om 10:26
Ik vermoed dat dit te maken heeft met de aanbestedingsprocedure die onlangs heeft plaatsgevonden in Amsterdam, en de transitie naar buurtteams. Waar voorheen hulpverleners bij de gezinnen thuiskwamen, is nu het beleid om mensen zoveel mogelijk naar de buurtteams te laten gaan. Een hoop specialistische hulp is generalistisch geworden, en door de aanbestedingen zijn een hoop mensen geswitched van ondersteuningsorganisatie (en dus de bekende gezichten).Pindakaasjes schreef: ↑26-11-2022 10:17Wat was dat nou eigenlijk? Dat Astrid plots aan een andere instantie werd overgedragen? Ze was vertrouwd met haar eerdere begeleider,(s).. plots moest dat anders?
Ze was compleet overstuur! "Nu moet ik voor de honderdste keer mijn situatie gaan uitleggen" huilde ze.
Het moest nog op papier gezet worden ook.. het lukte haar niet!
Waarom dit steeds vergen van die vrouw??
Deze verandering is zeker niet alleen slecht. Maar door mijn vrijwilligerswerk in de wijk voor “kwetsbare” mensen heb ik van dichtbij gezien hoeveel onrust dit oplevert. (En ik ken helaas ook wat schrijnende verhalen).
Die aanbestedingsprocedures an sich leveren overigens een hoop onrust op. Voor clienten en ook voor zorgverleners..
zaterdag 26 november 2022 om 10:34
Dit maak ik dus als financiële onafhankelijke hulpverlener dagelijks mee. Het peloton aan hulpverleners en instanties ga ik niet eens meer bij houden.Pindakaasjes schreef: ↑26-11-2022 10:17Wat was dat nou eigenlijk? Dat Astrid plots aan een andere instantie werd overgedragen? Ze was vertrouwd met haar eerdere begeleider,(s).. plots moest dat anders?
Ze was compleet overstuur! "Nu moet ik voor de honderdste keer mijn situatie gaan uitleggen" huilde ze.
Het moest nog op papier gezet worden ook.. het lukte haar niet!
Waarom dit steeds vergen van die vrouw??
Contracten met gemeenten lopen af per 1 januari. Gemeente gaat een nieuw contract aan met de dan voordeligste instantie. Hup, de hulpverleners van 2021 eruit en we starten zonder enige vorm van overdracht in 2022 met een blanco nieuwe hulpverlener. En dit gaat straks in 2023 weer opnieuw.
En dan nog de individuele hulpverleners, die ziek, ander werk, burn out, zwanger, weggaan etcetera. En dan een collega die het overneemt.
Soms heb ik na 6 jaar 15 verschillende contactpersonen in het dossier staan. Om gek van te worden.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
zaterdag 26 november 2022 om 10:45
Ach.. Je, zus...Doreia* schreef: ↑26-11-2022 10:34Dit maak ik dus als financiële onafhankelijke hulpverlener dagelijks mee. Het peloton aan hulpverleners en instanties ga ik niet eens meer bij houden.
Contracten met gemeenten lopen af per 1 januari. Gemeente gaat een nieuw contract aan met de dan voordeligste instantie. Hup, de hulpverleners van 2021 eruit en we starten zonder enige vorm van overdracht in 2022 met een blanco nieuwe hulpverlener. En dit gaat straks in 2023 weer opnieuw.
En dan nog de individuele hulpverleners, die ziek, ander werk, burn out, zwanger, weggaan etcetera. En dan een collega die het overneemt.
Soms heb ik na 6 jaar 15 verschillende contactpersonen in het dossier staan. Om gek van te worden.
Wat erg!
Eigenlijk vergelijkbaar met wat ik meemaakte met cliënten die 'eindelijk' goed ingesteld waren op medicatie.
En dan was er weer een nieuwe deal/contract afgesloten met een farmaceutisch bedrijf.. en na tig deliriums vonden wij onze weg dan wel weer opnieuw.
God allemachtig mensen!
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in