Geld & Recht alle pijlers

financiele vraag mbt (nog niet) scheiding

18-01-2010 19:28 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Even een vraagje..



Mijn schoonzus ligt in scheiding, maar het is allemaal nog niet afgerond. Haar a.s. ex-man heeft per 1 maart een nieuwe baan. Maar hij is ook bezig om een woning te gaan zoeken. Wat zij zich afvraagt en ik vervolgens niet gegoogled krijg is hoe het dan zit met de financien.



Zijn salaris zal dan naar verwachting op zijn eigen rekening gestort worden , van die nieuwe rekening heeft zij geen pas (uiteraard) maar zij blijft dus in de huurwoning wonen en hij gaat er dus uit. Hoe zit dat dan ? Mag hij dan zijn salaris dan gewoon zelf houden, of gaat dan toch nog gezamenlijk ? Ik dacht eerst dat je dan gescheiden was van tafel en bed maar dat heb ik te letterlijk genomen vrees ik.



Dus concreet: mag hij zijn salaris voor zichzelf houden of moet hij, totdat de scheiding is uitgesproken, haar deel naar haar overmaken. Zij kan niet van haar eigen inkomen rondkomen. Moet zij event. al toeslagen aan gaan vragen dan ?



Wie weet de weg of antwoorden ...
Alle reacties Link kopieren
Als zij nog niet gescheiden zijn dient hij gezamenlijk met haar in hun vaste lasten te voorzien.



Haar vaste lasten zijn die van hem en andersom. Pas als je gescheiden bent komt daar verschil in, dan zal eventueel een alimentatiebetaling worden vastgesteld.



Kortom zolang zij getrouwd zijn is niks van hem en niks van haar (tenzij ze op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn)
Alle reacties Link kopieren
quote:poldervrouw schreef op 18 januari 2010 @ 19:28:

Even een vraagje..



Zijn salaris zal dan naar verwachting op zijn eigen rekening gestort worden , van die nieuwe rekening heeft zij geen pas (uiteraard) maar zij blijft dus in de huurwoning wonen en hij gaat er dus uit. Hoe zit dat dan ? Mag hij dan zijn salaris dan gewoon zelf houden, of gaat dan toch nog gezamenlijk ? Ik dacht eerst dat je dan gescheiden was van tafel en bed maar dat heb ik te letterlijk genomen vrees ik.Alleen een wedervraag: op wiens naam staat het huurcontract? Als het op zijn naam staat en hij gaat weg, dan kon dat nog wel eens een probleem worden..
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Ligt het alimentatie vraagstuk er niet aan of er kinderen in het spel zijn?
Alle reacties Link kopieren
Het huurcontract staat op haar naam, hij zal daar worden uitgeschreven. Hij heeft van de woningbouw een aantal jaren meegekregen zeg maar zodat hij kan reageren met redelijke kans op succes.



Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.



Alimentatie is nog niet van toepassing, ze zijn immers nog niet gescheiden, die hele handel en wandel loopt nog, net als partnerallimentatie. De hele boel ligt pas sinds kort bij HAAR advocaat, hij heeft voor zover wij weten nog geen advocaat. Ze hebben 1 kind waarvoor in eerste instantie een omgangsregeling komt maar ik heb hem al horen praten over mogelijk co-ouderschap. Maar wij mengen ons er verder niet in. Zij vroeg dit mij omdat zij geen toegang heeft tot internet en haar advocaat op vakantie is. Ik kon het niet zo 1,2,3 vinden hoe dit wettelijk zit. Ik kan me van alles voorstellen qua redelijkheid maar is dat dan ook zo.



Dus als ik het goed begrijp veranderd er niets ook al woont hij ergens anders ?
Alle reacties Link kopieren
o ja.. moet zij dan nog iets regelen of moet er iets vastgelegd worden zodat gegarandeerd is dat hij zijn verplichtingen nakomt totdat de scheiding definitief is (en dan gaan de allimentatie regelingen etc. in)
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
ook als ze nog niet gescheiden zijn ? Want daar gaat het hier om. Ze zijn nog NIET gescheiden maar hij gaat wel het huis uit.Volgens mij heeft ze dan nl. geen recht op bijstand
quote:poldervrouw schreef op 18 januari 2010 @ 20:10:

ook als ze nog niet gescheiden zijn ? Want daar gaat het hier om. Ze zijn nog NIET gescheiden maar hij gaat wel het huis uit.Volgens mij heeft ze dan nl. geen recht op bijstandjazeker wel, bij mijn scheiding duurde het een half jaar vanaf het moment dat mijn ex man weg was tot het moment dat de scheiding er officieel door was. Ik kreeg wel degelijk een bijstanduitkering ookal waren we officieel nog getrouwd.
Poldervrouw. Wat attent van je dat je voor je schoonzus informatie aan het inwinnen bent. Een helpende hand bieden bij een scheiding is altijd fijn. Scheiden is niet niks, dus een goede vriendin aan haar zijde is top. Mijn ervaring leert dat je financieel pas dingen voor jezelf kunt houden als de scheiding daadwerkelijk uitgesproken is. In dit geval geldt dat ook voor het salaris van haar toekomstige ex, mits hij blijft voldoen aan de maandelijkse lasten die er nog steeds zijn. Hij kan zijn salaris wel op een aparte rekening laten storten, maar hij is verplicht een bijdrage over te maken naar zijn toekomstig ex-vrouw om zo te delen in de maandelijkse lasten. Dit soort vragen dient je schoonzus ook bij haar advocaat neer te leggen. Overigens jammer dat ze dit niet met 1 advocaat kunnen oplossen, want dat scheelt een hoop kosten. Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
CMLgirly.. Inderdaad lastig. HAar advocaat heeft echter aangegeven dat het niet slim is om samen 1 te nemen omdat hij nogal dwars doet over van alles en alles wantrouwt. Ik heb dit ook al voorgesteld, maar dat is verder hun zaak. Haar advocaat is op vakantie vandaar dat ik heb aangeboden dit even op te zoeken .. maar het was niet even.. het is niet zo helder.



Maar ik ben al een eind op weg, zoals het antwoord van dangeensuus. Ik wist dit dus niet en ik zal eens verder zoeken bij de de sociale dienst website..
Alle reacties Link kopieren
Gewist.

Het modereerbeleid van Viva is beneden elk peil.



,
\'Ach, en als ik wat minder wil internetten, dan zet ik gewoon een gewas in dat wat langzamer groeit!\'
Alle reacties Link kopieren
Ze kan voorlopige voorzieningen aanvragen bij de rechtbank, dan wordt eea vastgelegd (bijvoorbeeld bij wie het kind voorlopig woont en hoe de omgang geregeld wordt, wie er in het huis blijft wonen, kinder/partneralimentatie) en dit geldt totdat de echtscheiding een feit is (en dat is pas zo als de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand). Vergis je niet, als er een echtscheidingverzoek wordt ingediend, komt er een verweertermijn voor de wederpartij, dan moet er vervolgens een zitting worden gepland, na de zitting duurt het 4 tot 6 weken tot er een beschikking komt en dan heb je 3 maanden de tijd voor hoger beroep. Als je het eens bent over de echtscheiding zelf, teken je beiden een verklaring van berusting en kan de es worden ingeschreven. Iemand die kwaad wil laat die beroepstermijn helemaal voorbij gaan en pas dan kan de griffier

een verklaring non appel afgeven en kan de beschikking worden ingeschreven. Er gaan dus vaak maanden overheen voordat een echtscheiding een feit is. en dan hebben het nog niet over de boedelafwikkeling, daar wordt als mensen het niet eens zijn nog eens een aparte procedure over gestart.
Alle reacties Link kopieren
Beste poldervrouw,



In de wet staat vermeld dat duurzame ontwrichting van een huwelijk de enige reden is op basis waarvan een echtscheiding kan worden uitgesproken. Er is sprake van duurzame ontwrichting als de verhouding binnen het huwelijk zo moeilijk is geworden dat het eigenlijk niet meer mogelijk is om nog langer bij elkaar te blijven en er ook geen uitzicht bestaat op herstel.



De echtscheidingsprocedure is een procedure bij de rechtbank. Men heeft hiervoor een advocaat nodig. De procedure begint met een verzoekschrift ingediend door de advocaat van de verzoekende partij. De andere partij ontvangt binnen veertien dagen een afschrift van het verzoek via de deurwaarder en kan dan binnen zes weken verweer voeren via een advocaat. Het is niet verplicht om verweer te voeren. Wanneer men geen verweer wenst te voeren kan men verstek laten gaan dan wel een verklaring tekenen waarin men zich refereert aan het oordeel van de rechtbank. De rechtbank zal na ontvangst van het verweerschrift een zitting plannen. Na de zitting zal de rechtbank een beslissing nemen. Deze beslissing heet een beschikking.

De echtscheiding is pas definitief wanneer de beschikking is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand in de gemeente waar het huwelijk is gesloten. De inschrijving kan pas wanneer de termijn voor hoger beroep is verstreken. Als men niet in hoger beroep wenst te gaan kan een akte van berusting worden getekend en kan de beschikking eerder worden ingeschreven. De inschrijving moet worden gedaan binnen zes maanden nadat de uitspraak in kracht van gewijsde is gegaan, anders verliest de beschikking zijn geldigheid en moet de gehele procedure opnieuw worden opgestart.



De rechter kan bij de echtscheidingsbeslissing dan wel op een later moment aan de echtgenoot, die niet over voldoende middelen van bestaan beschikt en deze ook niet kan verwerven, op verzoek bepalen dat deze recht heeft op een uitkering tot levensonderhoud welke de andere echtgenoot zal moeten betalen. De rechter kan een uitkering toekennen en is hier dus niet toe verplicht. Wanneer de alimentatie niet toereikend is, bestaat er mogelijk recht op een bijstandsuitkering.



Bij een scheiding van tafel en bed blijft het huwelijk officieel in stand, alle rechten en plichten van een huwelijk blijven bestaan. Alleen de gemeenschap van goederen wordt ontbonden. Dit kan een oplossing zijn wanneer men bijvoorbeeld vanwege het geloof geen echtscheiding wenst. De procedure is gelijk aan de echtscheidingsprocedure, men heeft dus ook voor deze procedure een advocaat nodig. De scheiding van tafel en bed is definitief nadat de beschikking is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister (sinds 1 juni 2001). De scheiding van tafel en bed eindigt door verzoening of echtscheiding. Drie jaar na de uitspraak scheiding van tafel en bed kan een procedure ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed gestart worden. De termijn van drie jaar kan verkort worden op verzoek van een echtgenoot wanneer de andere echtgenoot zich gedurig schuldig maakt aan wangedrag in zodanige mate dat voortduring van het huwelijk niet langer gevraagd kan worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Courage schreef op 19 januari 2010 @ 09:21:

Nog even een gedachte van mij terwijl ik dit las.

Als zij nu nog samen voor de vaste lasten moeten zorgen, betekent dat dan niet dat ook naar zijn huurkosten gekeken moet worden?

Oftewel: zijn salaris is van hen beiden maar de dubbele vaste lasten die zij hebben ook? Dit zou het bedrag dat van zijn salaris naar haar moet misschien kunnen verkleinen?



(hopelijk komt de advokaat snel terug van vakantie).





Precies.. dat maakt het nu zou lastig.



ZIj heeft een laag eigen inkomen waarmee ze onmogelijk haar eigen vaste lasten kan betalen. Hij heeft een normaal inkomen (zeg even 1800 euro netto) maar heeft dan ook eigen vaste lasten. Hoe regel je dit dan ? Kan ze dan niet alvast huur-en zorg toeslag aanvragen bijvoorbeeld of moet ze direct naar de sociale dienst.
Alle reacties Link kopieren
quote:Loket1 schreef op 19 januari 2010 @ 10:00:

Beste poldervrouw,



In de wet staat vermeld dat duurzame ontwrichting van een huwelijk de enige reden is op basis waarvan een echtscheiding kan worden uitgesproken. Er is sprake van duurzame ontwrichting als de verhouding binnen het huwelijk zo moeilijk is geworden dat het eigenlijk niet meer mogelijk is om nog langer bij elkaar te blijven en er ook geen uitzicht bestaat op herstel.

Lief loket harstikke fijn maar dat vroeg ik niet.. Ik wil weten hoe het gaat met de vaste lasten als hij het huis uit is en zij het niet alleen kan opbrengen.
Alle reacties Link kopieren
quote:dangeensuus schreef op 18 januari 2010 @ 20:23:

[...]

jazeker wel, bij mijn scheiding duurde het een half jaar vanaf het moment dat mijn ex man weg was tot het moment dat de scheiding er officieel door was. Ik kreeg wel degelijk een bijstanduitkering ookal waren we officieel nog getrouwd.Klopt helemaal! Niets aan toe te voegen dus.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:elianne69 schreef op 19 januari 2010 @ 16:41:

[...]





De antwoorden zijn vaak een beetje standaard bij het Loket



Laat je schoonzus er op letten dat hij zich inderdaad uitschrijft anders moet ze hem bij de gemeente "in onderzoek" laten zetten. Voor de sociale dienst is dan duidelijk dat hij er niet zou wonen. Evt. kan de scoiale dienst een huisbezoek ter controle doen maar daar hoef je niet voor te vrezen hoor. Het schijnen gewoon mensen te zijn die daar werken Als schoonzus aan kan tonen dat de echtscheiding in gang is gezet(papieren van de advocaat) is er al veel duidelijk.



super duidelijk dit.. Ze moet dus naar de sociale dienst en als de wiederweerga toeslagen gaaan aanvragen ook al is ze nog niet officieel gescheiden..



thnks

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven