Geld & Recht alle pijlers

Geld tegoed vorige werkgever.

11-12-2008 12:20 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn partner is per 1 september opgestapt bij zijn vorige werkgever vanwege een beter aanbod bij een andere (zijn huidige) werkgever. Hij heeft hiervoor gewoon de maand opzegtermijn aangehouden en al zijn werkzaamheden netjes afgerond.



Bij zijn laatste uitbetaling met alle overige tegoeden zoals vakantiegeld werd er op zijn loonstrook vermeld: 'Voorschot: - bedrag'. Dit bedrag heeft hij echter nooit ontvangen!



Nu heeft hij geprobeerd dit netjes op te lossen over de afgelopen maanden maar telkens geen reactie. Afgelopen 3 december heeft hij dan ook een aangetekende loonsvorderingsbrief gestuurd met daarin de termijn van zeven dagen om alsnog uit te betalen.



Zoals je al kan raden: nog steeds geen reactie en geen geld op de rekening. Alleen een telefoontje van de ex-werkgever dat hij niet van plan is dit nog uit te betalen.



Nu vragen wij ons af hoe we dit verder het best op kunnen lossen?

Rechtsbijstand? Rechter? IncassoBureau?...
Alle reacties Link kopieren
Heeft hij een rechtsbijstandverzekering??
Alle reacties Link kopieren
Ja, wij hebben een rechtsbijstandsverzekering maar (ja heel dom...) het onderwerp 'arbeid' er niet bij ingenomen. Nu gaan wij dit natuurlijk direct aanpassen maar daar hebben we nu niets aan natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Bel even het juridisch loket, of de vakbond voor advies. De vakbond kun je ook bellen als je er geen lid van bent, mij hebben ze goed geholpen.
Alle reacties Link kopieren
Weet je echt zeker dat hij nooit een voorschot heeft ontvangen? Bij sommige bedrijven krijg je dat meteen bij indiensttreden, en tussendoor declareer je dan op basis van bonnetjes. Zo kan het bedrijf namelijk nooit het verwijt krijgen dat de medewerker iets uit eigen zak moest betalen. En zo'n voorschot wordt dan over alle jaren gewoon meegenomen, dus je kunt het zelf makkelijk vergeten als je ergens lang werkt.
Alle reacties Link kopieren
Warschijnlijk heeft te te maken met de berekening van het vakantiegeld. Vakantiegeld bouw je op over een heel jaar, maar het wordt uitbetaalt in mei. In sommige bedrijven wordt de reservering berekend van mei tot mei, maar doorgaans is het in mei uitgekeerde bedrag een gedeelte al opgebouwde rechten ( van januari tot mei. het gedeelte van juni t/m december is dan als voorschot uitgekeerd. Omdat je vriend niet het hele jaar volmaakt, heeft ie ook geen recht op de hele reservering en moet ie dat "voorschot" dus terugbetalen.

Dat bedrag heb je dus in mei ontvangen als vakantiegeld.
Alle reacties Link kopieren
Hij heeft echt nooit een voorschot ontvangen en nee het heeft ook niet te maken met een verkeerde berekening van het vakantiegeld.



Het gaat echt om een flink bedrag waar mijn partner 100% recht op heeft.
jah idd, bel het juridisch loket of vakbond ofso.. ga eventueel langs een boekhouder... misschien heb je toch wat over het hoofd gezien...
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij krijg je vakantie geld altijd achteraf gezien. Dus vakantiegeld over periode 01-06-2007 tot 01-06-2008 ontvang je bij het salaris van eind mei 08.



Als je ergens uit dienst gaat krijg je juist nog een stukje vakantiegeld bij je laatste salaris, te weten de periode van 01-06 tot datum uit dienst.



Balen dat je geen rechtsbijstand rubriek arbeid hebt, wie weet kan de bond je inderdaad helpen. Succes
Alle reacties Link kopieren
quote:mindbody schreef op 11 december 2008 @ 13:23:

Hij heeft echt nooit een voorschot ontvangen en nee het heeft ook niet te maken met een verkeerde berekening van het vakantiegeld.



Het gaat echt om een flink bedrag waar mijn partner 100% recht op heeft.Voordat je het hoog opspeelt, kun je niet eerst even contact met dat bedrijf opnemen over waar dat voorschot betrekking op heeft? Misschien kunnen zij het je zo uitleggen. Anders heb je een heel juridisch circus opgetuigd, terwijl er misschien niets aan de hand is...
Alle reacties Link kopieren
Het bedrag is door de ex-werkgever zogenaamd ingehouden tot mijn partner alle werkzaamheden goed zou afsluiten en dan zou het bedrag alsnog uitbetaald worden.



Mijn partner heeft tot ruim een maand nadat hij er niet meer werkte via de telefoon en mail nog ex-collega's geholpen om er zo zeker van te zijn dat alles goed afgesloten zou zijn. Volgens alle ex-collega's waar mijn partner nog contact mee heeft is alles meer dan goed achter gelaten.



De ex-werkgever is er zo eentje van eigen regels verzinnen en heeft gewoonweg verteld dit bedrag niet meer te gaan uitbetalen.



Het is dus zeker dat dit juridisch opgelost moet gaan worden...
Alle reacties Link kopieren
Wat mij bevreemd is hier het woord 'voorschot'. Een voorschot hoor je meestal terug te betalen, niet terug te ontvangen. Tenzij jij je baas een voorschot hebt gegeven op iets maar dat is niet gebruikelijk.



Ik zou idd nog maar eens goed navragen waar dit voorschot voor staat.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Hij heeft dit op de loonstrook vermeld als: 'voorschot MIN bedrag', alsof hij dat bedrag al eens eerder heeft uitbetaald aan mijn partner en dat nu dus in mindering werd gebracht op de laatste uitbetaling.



Dit is echter met 100% zekerheid niet het geval.
@Mindbody



Ik adviseer je om in elk geval een advocaat in te schakelen nu. Je hebt een sterke zaak want de werkgever kan niet aantonen dat er ooit teveel is uitbetaald wat nu in mindering zou moeten worden gebracht (want er is niets). Bovendien kan je vriend wel aantonen dat hij het bedrag nog moet ontvangen (want hij heeft een overeenkomst en kan aantonen dat volgens overeenkomst uiteindelijk een deel nog niet betaald is. Bovendien heeft hij al een brief verzonden over dit onderwerp). Tot slot is het nog zo dat een werkgever NOOIT zomaar een inhouding op het salaris mag doen zonder uitdrukkelijke toestemming van de medewerker (zelfs niet als het een terechte inhouding betreft!).



Vaak zien mensen dat het al helpt als een advocaat een briefje stuurt. Dan laat je namelijk zien dat je het serieus neemt en dat je eist waar je recht op hebt, ongeacht de wegen die je daarvoor moet bewandelen.



Wat je eventueel nog als tussenstap zou kunnen doen, is een brief sturen waarin je bevestigt wat de werkgever mondeling aan de telefoon heeft gezegd en tevens aangeeft dat jullie de vordering uit handen geven aan jullie advocaat en de werkgever op voorhand aansprakelijk stellen voor alle te maken kosten (zoals advocaat en procedurekosten). Reageert hij daar niet - of niet naar tevredenheid - op, dan echt direct een advocaat er op zetten!
En wat ik bijna vergeet: begin direct met een logboek van alle gebeurtenissen. Noteer datum/tijd van telefoongesprekken, wie je gesproken hebt, waarover, enz. Noteer vooral ook al die keren dat het eventueel niet lukt (daarmee ontrekt de werkgever zich aan het "goed werkgeverschap" en daar worden rechters meestal niet zo vrolijk van).
Alle reacties Link kopieren
Wat stond er in die laatste aangetekende brief? Want je moet je werkgever gaan aanmanen en in gebreke stellen bij niet betalen en zeggen dat als ze niet tot betaling overgaan je ze in rechte zult betrekken en de wettelijke rente zult eisen. Bij het juridisch loket kunnen ze helpen met zo'n brief maar niet met de procedure. Als je geen lid bent van de vakbond moet je daarvoor zelf iemand inschakelen, een advocaat bijvoorbeeld maar dat is best duur en ik weet niet hoeveel geld je nog krijgt. Anders kun je dit ook zelf doen want het is bij de kantonrechter en dan heb je geen procesvertegenwoordiging nodig. Kijk of je dan hulp kan krijgen van een deurwaarder (die heb je altijd nodig om de dagvaarding uit te brengen)
Alle reacties Link kopieren
quote:Sarah2006 schreef op 11 december 2008 @ 13:42:

Volgens mij krijg je vakantie geld altijd achteraf gezien. Dus vakantiegeld over periode 01-06-2007 tot 01-06-2008 ontvang je bij het salaris van eind mei 08.



Dat is dus niet altijd het geval. Vlgens mij is dit per CAO verschillend. Bij mijn vorige baan was dat iid zo dat je alleen achteraf kreeg. In mijn huidige baan is een gedeelte voorschot en dit staat ook hel duidelijk op mijn loonstrook van mei. als het dus toch vakantiegeld zou betreffen, kun je dat terugvinden op die loonstrook. Daarnaaast zou het ook nog een verrekening van teveel opgenomen vakantiedagen kunnen zijn. als je maar een gedeelte van een jaar werkt, zijn je vakantiedagen ook naar rato. Heb je er dan "teveel"opgenomen, moet je die ook terugbetalen.



Als je ergens uit dienst gaat krijg je juist nog een stukje vakantiegeld bij je laatste salaris, te weten de periode van 01-06 tot datum uit dienst. Ligt dus helemaal aan hoe de reserveringen zijn opgebouwd. Vaak merk je niets van het terugbetalen omdat het verrekend wordt met vrije dagen die je nog over hebt, of met je eindejaarsuitkering.

Balen dat je geen rechtsbijstand rubriek arbeid hebt, wie weet kan de bond je inderdaad helpen. SuccesIdd balen van je rechtsbijstand, maal als je lid bent van de bond kunnen zij je verder helpen. hoop dat je iig snel duidelijkheid krijgt en geld waar je recht op hebt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zojuist namens mijn partner een brief opgesteld met daarin een laatste waarschuwing loonvordering. Dat hij 5 werkdagen heeft om dit te betalen en als het voor 19 december niet op de rekening staat bijgeschreven alles wordt overgedragen aan onze advocaat. Natuurlijk ook eraan toegevoegd dat het bedrag dan zal worden verhoogd met de wettelijke rente en wachtgeld en dat alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten op hem worden verhaald.



Is dat een goede brief? Dan stuur ik hem vandaag nog in tweevoud met de post mee, 1 aangetekend en 1 met normale post.
Het lijkt mij zo een hele goede brief, maar wacht ook het commentaar van Jojo even af, zij is juridisch beter onderlegd dan ik.
Alle reacties Link kopieren
oppassen dat hij niet te lief is want dan is het geen in gebreke stelling, dus:



Geachte heer / mevrouw,



Ondanks verschillende verzoeken van mijn kant heeft u x bedrag wat ik nog tegoed heb nog niet ontvangen. Op 3 december stuurde ik u een aangetekend schrijven met het verzoek het bedrag binnen 7 dagen na dagtekening te voldoen. Helaas heb ik moeten constateren dat ik het geld nog niet heb ontvangen.



Gezien het bovenstaande stel ik u hierbij dan ook in gebreke en sommeer ik het bedrag a x euro zo snel mogelijk, danwel binnen 5 dagen na dagtekening van dit schrijven alsnog te voldoen op rekening x om zo een juridische procedure te voorkomen.



Mocht ik op 16 december constateren dat het geld niet op mijn rekening staat dan ben ik genoodzaakt om de zaak uit handen te geven aan mijn advocaat waarvan de kosten op u zullen worden verhaald. Tevens zal ik de wettelijke rente en de kosten van de deurwaarder bij u in rekening brengen.



Hoogachtend,
Alle reacties Link kopieren
Even een update:



Gisteren heeft mijn partner meerdere malen contact gehad met zijn ex-werkgever. Aangezien zijn ex-werkgever nu met flinke dreigementen komt en het moeilijk is hier verder op in te gaan zonder anonimiteit te verliezen op het forum, zal ik dit topic hier graag zien zakken.



In ieder geval bedankt voor de reacties.
Alle reacties Link kopieren
jeetje vervelend zeg. Je hebt het trouwens over contact gehad met de ex werkgever. Neem aan dat dit waarschijnlijk dan over de telefoon of persoonlijk geweest is? Dit kun je beter niet doen want alle toezeggingen of afwijzingen staan dan niet op papier en je gaat elkaar dan toch alleen maar verwijten lopen maken. Gewoon alles per brief wisseling afhandelen met evt advocaat als dat qua bedrag de moeite loont.



sterkte!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven