Geld & Recht alle pijlers

Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

25-06-2021 19:40 32 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik wonen al een poos samen, zonder dat er iets op papier staat. En zonder dat we partners zijn voor de belastingdienst. Maar nu gaan we samen een huis kopen, en leek het ons handig om wat afspraken vast te leggen.

In eerste instantie dachten we aan een testament en samenlevingscontract, maar we schrokken wat van de kosten. Niet dat we het ons niet kunnen permitteren, maar het is toch wel aardig wat geld. Toen we met iemand anders het erover hadden vroeg die zich af waarom we dan niet voor een geregistreerd partnerschap gaan, dat zou minder kosten en dan is alles in één keer geregeld. Wat zijn jullie ervaringen met beide constructies?
Hetvrijewoord schreef:
26-06-2021 10:33
Wat is duur? Ik vond het reuze meevallen, je kunt voor dit soort eenvoudige zaken prima een notaris op prijs selecteren, er is best wat verschil.

Wij hebben toen we samen een huis kosten een samenlevingscontract en testament laten opstellen. Dat testament is enorm belangrijk.

Wat Yoehoehoehoe schrijft is gesneden koek en zal een notaris je allemaal uitleggen.
Laat je inderdaad goed informeren door een notaris. Als je het eenmaal hebt getekend kun je moeilijk weer terug of het even laten aanpassen. Ik ben heel blij dat we goed zijn geïnformeerd en zodra wij trouwplannen hebben, zullen wij ook dan weer naar de notaris gaan voor advies (huwelijkse voorwaarden).
Alle reacties Link kopieren
KamilleT schreef:
25-06-2021 22:52
Ik denk dat het bij families met echt Vermogen meestal wel goed geregeld is. Als dat niet zo is, zal dat wel de bedoeling van de overledenen zijn geweest.
Het kan de bedoeling zijn dat als een van de twee overlijdt, dat de ander door kan blijven leven zoals ze dat samen deden.
Als ze vrijwel gelijktijdig overlijden is dat helemaal niet aan de orde, en dan is het toch niet de bedoeling geweest dat het toeval bepaalt welke familie alles erft.
Alle reacties Link kopieren
Reep-Chocolade schreef:
25-06-2021 19:56
Wij hebben een samenlevingscontract gedaan en testamenten. Een duur grapje. Maar we waren nog maar 1,5 jaar bij elkaar. Achteraf vraag ik me af waarom niet direct geregistreerd partnerschap?

Een vriendin van mij wilde ook gaan voor samenlevingscontract. Maar toen ze zag hoe duur het was besloten ze geregistreerd partnerschap te doen. Toen ik met de papieren aankwam (beide dyslectisch) besloten zo dan maar om direct te trouwen, hoeven die papieren maar 1 keer.
Wij hebben ook voor het huwelijk gekozen
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een samenlevingscontract afgesloten toen wij een huis kochten. Daar zat een dertigdagenclausule in, mochten we binnen dertig dagen na elkaar overlijden. Testamenten hebben we toen niet opgemaakt.

Toen we gingen trouwen, vormde het samenlevingscontract de basis voor de huwelijkse voorwaarden en hoefde daar dus weinig voor geregeld te worden.

Een testament hoeft alleen opgesteld te worden als je wensen hebt die buiten de wettelijke regelingen om geregeld moeten worden. Daar heb je echt het advies van een notaris voor nodig.

Wij hebben pas testamenten laten opstellen toen bleek dat wij echt geen nageslacht kunnen produceren. We hebben zowel een levenstestament als een overlijdenstestament.

Mijn advies is echt om je te laten adviseren door de notaris.
Alle reacties Link kopieren
Toen mijn vriend en ik ons huis kochten, hebben we een samenlevingscontract laten opstellen. Vooral ik had daar veel belang bij. Ik heb namelijk behoorlijk wat eigen geld ingelegd. Mijn vriend niet. Daarnaast heb ik ook de gehele verbouwing bekostigd en de inrichting betaald.

Destijds studeerde mijn vriend namelijk nog, terwijl ik al een aantal jaren fulltime werkte. Ik woonde toen ook nog bij mijn ouders. Ik heb in die jaren dus lekker kunnen sparen. Hoe dan ook. Doordat mijn vriend nog studeerde, zou hij ook niet veel bijdragen aan de vaste lasten...

Meer dan genoeg reden dus om een samenlevingscontract te laten opstellen, waarin dit allemaal is vastgelegd. In ons samenlevingscontract staat overigens ook dat mijn vriend mijn afbetaalde gedeelte van het huis krijgt, mocht ik komen te overlijden. Máár, in het contract staat ook dat mijn spaargeld mijn ouders toekomt. Als ik later kinderen heb, dan is het spaargeld voor hun. Ik laat het liever niet na aan mijn vriend. Ik ben een heus spaarvarken, en hij absoluut niet. Hij zou er direct een grote nieuwe auto van kopen, ook al heeft hij die niet nodig. Nou, mijn zegen heeft hij dus niet, haha.
Alle reacties Link kopieren
Echt. Nu zuinig zijn, kan voor problemen later zorgen. Ga naar een notaris.
Because when you stop and look around this life is pretty amazing.
Alle reacties Link kopieren
d-purevision schreef:
29-06-2021 20:40

Máár, in het contract staat ook dat mijn spaargeld mijn ouders toekomt. Als ik later kinderen heb, dan is het spaargeld voor hun. Ik laat het liever niet na aan mijn vriend. Ik ben een heus spaarvarken, en hij absoluut niet. Hij zou er direct een grote nieuwe auto van kopen, ook al heeft hij die niet nodig. Nou, mijn zegen heeft hij dus niet, haha.
Dat staat niet in het samenlevingscontract; of het staat in een testament, of het volgt uit de wet omdat zonder testament je erfgenamen volgens de wet (ouders en broers en zussen) je privé-bezittingen erven die niet op grond van het samenlevingscontract naar de partner gaan.
Zullen we proberen het een beetje gezellig te houden?!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven