Geld & Recht
alle pijlers
Geweigerd verzorgingshuis
woensdag 26 juni 2024 om 11:22
Partner wil na jaren op bezoek bij ouder in het verzorgingstehuis. Vader zit gesloten wegens Korsakov. Hij werd geweigerd bij de deur. Bij navraag of dit niet een fout was werd verteld dat broertje het contact persoon is. En dat elke vorm van contact eerst besproken zou moeten worden met broertje. Partner heeft geen telefoonnummer van broertje en kreeg deze ook niet bij navraag. Partner is de oudste van de 2 kinderen. Mag dit zomaar?
Er is namelijk nooit wat voorgevallen, wel is het contact verwaterd over de jaren. Toch wil ik partner hier in steunen als hij wel de behoefte heeft om daar op bezoek te gaan. Kan hij hier nog wat mee? En zowat wat?
Er is namelijk nooit wat voorgevallen, wel is het contact verwaterd over de jaren. Toch wil ik partner hier in steunen als hij wel de behoefte heeft om daar op bezoek te gaan. Kan hij hier nog wat mee? En zowat wat?
donderdag 27 juni 2024 om 13:03
Het uitgangspunt is dat ieder mens wilsbekwaam is en beslist over zijn eigen leven.Champoo schreef: ↑27-06-2024 12:02Wat een rare zaak is dit. De man van TO wil zijn vader bezoeken, maar mag dat niet omdat zijn broer (de contactpersoon) dat niet goed vindt, en de contactgegevens kunnen ook niet worden verstrekt. Man van TO is dus volledig afhankelijk van de welwillendheid van zijn broer (die er waarschijnlijk niet is) om contact op te nemen.
Ik vraag me vooral af of vader met Korsakov nog iets te willen heeft, of dat het allemaal gewoon normaal is dat één van zijn kinderen besluit wie hij wel en niet mag zien. Ik krijg er een benauwend gevangenisgevoel bij en hoop dat ik tzt wat meer rechten heb.
Maar de meeste mensen gaan niet uit vrije wil op een gesloten afdeling wonen. Het moment dat een gesloten afdeling nodig is, is het moment dat je meestal ook niet meer goed in staat bent de regie over je eigen leven te voeren (want anders zou het je allemaal nog wel zelfstandig lukken en is die opname niet nodig).
Op het moment dat iemand (op bepaalde gebieden) niet meer wilsbekwaam is, wordt een andere persoon aangewezen die als wettelijk vertegenwoordiger optreedt. Soms is die andere persoon min of meer "vanzelfsprekend" degene die de meeste zorg verleent (in goed overleg tussen familieleden of zelfs met de patiënt zelf), dat is vooral het geval in liefdevolle situaties waar mensen graag voor elkaar zorgen en goed door een deur kunnen met elkaar.
Soms is het niet vanzelfsprekend wie die aangewezen persoon is. Ofwel omdat de patiënt zelf van mening is dat er helemaal niets met hem aan de hand is (gebrek aan ziekte-inzicht, kenmerk van Korsakov). Ofwel omdat de patiënt geen mensen om zich heen heeft die voor hem willen zorgen (ook vaak het geval bij mensen met Korsakov). In dat soort situaties kan de rechter besluiten dat het wel degelijk nodig is, en iemand aanwijzen. Dat kan wederom een familielid zijn, indien bereid, en anders een professioneel mentor/bewindvoerder.
Deze wettelijk vertegenwoordiger doet als het goed is precies dat; de belangen van de patiënt, die dat zelf niet meer kan, vertegenwoordigen. In dit geval treedt het broertje dus op als wettelijk vertegenwoordiger. Misschien door de rechter benoemd, misschien door vader zelf aangewezen, misschien tegen wil en dank omdat er verder niemand anders was. Op het moment dat de zorginstelling vindt dat broertje niet goed de belangen van vader behartigt (bijv omdat broertje vanwege wrok een andere zoon bij de vader weghoudt, terwijl vader elke avond in bed ligt te huilen over het gemis, ik chargeer even lekker), zullen zij daarop actie ondernemen en andere vertegenwoordiging bedingen, al dan niet door de rechter aangewezen. Maar als zij (net als de broer die vertegenwoordiger is) van mening zijn dat het niet in het belang van patiënt is om onverwachts bezoek van een verloren zoon te krijgen, dan is het weigeren aan de deur juist exact de manier waarop het recht van de patiënt wordt uitgeoefend.
donderdag 27 juni 2024 om 13:05
Dit.Selene schreef: ↑27-06-2024 12:26Wie zegt dat dat van broer niet mag?
Meestal is er een lijst met namen van mensen die op bezoek mogen komen. Dat man TO daar na jaren geen contact met zowel vader als broer niet op staat lijkt me logisch.
Net als dat het logisch is dat het verzorgingstehuis wil dat dit netjes geregeld is. En ook logisch dat zij zich niet in familiezaken gaan mengen.
Ik begrijp werkelijk niet wat er allemaal bij gehaald wordt.
donderdag 27 juni 2024 om 13:07
donderdag 27 juni 2024 om 13:19
Het tehuis kan contact opnemen met broer en eventueel nummer van man van TO doorgeven.
donderdag 27 juni 2024 om 13:20
Er is toch helemaal niet gezegd dat ze geen verzoek tot contact willen doorgeven?
Maar heeft de partner van TO überhaupt wel geprobeerd zelf contactgegevens van broer te achterhalen? Want dat lijkt me het meest logische.
donderdag 27 juni 2024 om 13:43
Je hebt het topic niet gelezen geloof ik, maar ergens in een van mijn eerste berichten adviseer ik het telefoonnummer aan het tehuis tevreden met het verzoek dit aan broer te geven.
En als ze zich niet in zo’n wespennest willen begeven, wat ik zeer goed zou begrijpen, dan kan de man van TO hem via social media bezoeken, op zijn huisadres bezoeken en anders inderdaad nog via een advocaat proberen bezoek te krijgen.
Haal even adem ofzo.
donderdag 27 juni 2024 om 13:57
Jij hebt het topic niet gelezen. Ik adviseer dat op pagina 1 ook al. Maar blijkbaar vinden mensen hier dat het tehuis dat nummer niet hoeft door te geven. Dat vind ik raar en ik zou verwachten dat ze dat gewoon doen.Selene schreef: ↑27-06-2024 13:43Je hebt het topic niet gelezen geloof ik, maar ergens in een van mijn eerste berichten adviseer ik het telefoonnummer aan het tehuis tevreden met het verzoek dit aan broer te geven.
En als ze zich niet in zo’n wespennest willen begeven, wat ik zeer goed zou begrijpen, dan kan de man van TO hem via social media bezoeken, op zijn huisadres bezoeken en anders inderdaad nog via een advocaat proberen bezoek te krijgen.
Haal even adem ofzo.
Verder zit ik hier gewoon heel relaxed te forummen en is mijn ademhaling normaal.
donderdag 27 juni 2024 om 14:01
Nee. Een RM heet nu een ZM. Zorgmachtiging.
https://hulpgids.nl/recht/wettelijke-re ... machtiging
lorrelies wijzigde dit bericht op 27-06-2024 14:03
0.19% gewijzigd
Ja wat!? Pannekoek! Doei! ©
donderdag 27 juni 2024 om 14:01
Dat hoeven ze niet. Ze zijn geen postbode of mediator in familiegevoel hè.jojojo schreef: ↑27-06-2024 13:57Jij hebt het topic niet gelezen. Ik adviseer dat op pagina 1 ook al. Maar blijkbaar vinden mensen hier dat het tehuis dat nummer niet hoeft door te geven. Dat vind ik raar en ik zou verwachten dat ze dat gewoon doen.
Verder zit ik hier gewoon heel relaxed te forummen en is mijn ademhaling normaal.
De man van TO heeft het contact laten verwateren, een beetje moeite doen om het weer aan te halen zal hem geen kwaad doen.
donderdag 27 juni 2024 om 14:20
Die broer is mogelijk ook curator of bewindvoerder. TO kan het beste even zoeken in het curateleregister en zich via de rechtbank in contact laten brengen. Als broer weigert aan een bezoekregeling mee te werken dan heeft hij daar zwaarwegende (bewijsbare) redenen voor nodig, zoals dat het medisch onverantwoord is of dat vader dat niet wil.
Aanvulling: in het meest verregaande geval kan broer een klacht indienen bij de rechter-commissaris die toeziet op het bewind, en daar is geen advocaat voor nodig. Als andere broer niet hard kan maken dat het bezoekverbod in het beste belang van vader is dan zal de rc daar een aanwijzing voor geven.
donderdag 27 juni 2024 om 14:53
Het tehuis MAG dat nummer niet eens geven. Iets met AVG enzo. Dat nummer is door broer aan de organisatie gegeven met een bepaald doel: contact tussen het tehuis en broer over de verzorging/toestand/noden/problemen... van vader. En mag buiten dat doel om, niet gedeeld worden.
donderdag 27 juni 2024 om 15:22
Het gaat dan ook om het nummer man TO via tehuis naar broer.OlleGrieze schreef: ↑27-06-2024 14:53Het tehuis MAG dat nummer niet eens geven. Iets met AVG enzo. Dat nummer is door broer aan de organisatie gegeven met een bepaald doel: contact tussen het tehuis en broer over de verzorging/toestand/noden/problemen... van vader. En mag buiten dat doel om, niet gedeeld worden.
donderdag 27 juni 2024 om 15:24
Precies. En pas als de rechter het afklopt heb je recht op informatie. Anders gewoon helemaal niet. Zou wat zijn dat ik de medische dossiers van ouders zomaar in mag zin.
donderdag 27 juni 2024 om 15:27
Inderdaad. Andersom mag uiteraard niet.
Maar als broer binnenkort weer bij vader op bezoek komt dan geef je dit toch ook door. Je hebt toch een gesprek met hem af en toe hoe het met zijn vader gaat en dan laat je toch ook vallen dat zijn broer en neef zijn lang geweest. Rapporteer je dat ook niet ergens?
donderdag 27 juni 2024 om 15:32
Aan wie vraag je dit?jojojo schreef: ↑27-06-2024 15:27Inderdaad. Andersom mag uiteraard niet.
Maar als broer binnenkort weer bij vader op bezoek komt dan geef je dit toch ook door. Je hebt toch een gesprek met hem af en toe hoe het met zijn vader gaat en dan laat je toch ook vallen dat zijn broer en neef zijn lang geweest. Rapporteer je dat ook niet ergens?
donderdag 27 juni 2024 om 15:42
Nee dat klopt niet. Als de rechter akkoord gaat met de aangewezen mentor is de mentor verantwoordelijk voor de beslissingen aangaande zorgbeslissingen. Voor die tijd krijg je als eerstegraads gewoon de info aangaande afspraken en behandrlingsmogelijkheden.
donderdag 27 juni 2024 om 16:09
Dus ik kan dat nu van mijn ouders gewoon allemaal maar opvragen, en zijn van mij, omdat we eerstegraads familie zijn? Bijzonder.
donderdag 27 juni 2024 om 16:30
donderdag 27 juni 2024 om 16:35
Dat is toch nog helemaal niet aan de orde?
De partner van TO heeft helemaal nog geen contact gehad of hij op visite kan.
Je kunt in elk geval niet na jaren geen contact zomaar onaangekondigd ineens een gesloten afdeling oplopen om eens je vader met korsakov te bezoeken omdat jij dat wilt en je hebt geen ‘recht’ op bezoek omdat je eerste graad familielid bent.
Ja wat!? Pannekoek! Doei! ©
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in