Geld & Recht
alle pijlers
Kind 18, kinderalimentatie, kostgeld? [Lege OP]
donderdag 16 maart 2023 om 18:43
Nou maar hopen dat jou niks overkomt in het leven. Dan ga je nog een harde pijp roken met zo'n instelling.appelwangetje schreef: ↑16-03-2023 16:23Ik hoef geen medelijden. Mensen moeten gewoon eens wat beter nadenken over keuzes en consequenties.
Ik heb het prima voor elkaar zelf voor gewerkt en heel trots op.
Kostgeld triggert idd het slechtste in mij. Omdat ik überhaupt van mening ben als je al vind dat je Kostgeld moet vragen dat je dat doet om je kind idd te leren dat leven geld kost maar dat geld zet je dan opzij voor als je kind de deur uit gaat en geef je t terug niet Kostgeld vragen om jou tekorten op te vangen
donderdag 16 maart 2023 om 19:01
En weer even terug naar TO.
Heb jij zicht op wat er inmiddels op die rekening staat? Want als jullie daar al vanaf geboorte voor sparen, zou daar toch een leuk bedrag op moeten staan. En dat staat op zijn naam, maar is jullie spaargeld. Voor zoon.
Hij hoeft het niet per direct op zoons naam te zetten, maar het zou wel redelijk zijn als jij inzicht hebt in dat spaarbedrag voor zijn studie.
Vader van mijn kind en ik hebben ook vanaf geboorte gespaard voor de studie, op een rekening op mijn naam. Soms zijn daar dingen van betaald zoals een fiets om naar het middelbaar onderwijs te kunnen fietsen, een laptop. Maar altijd in overleg. Mijn ex kreeg van mij regelmatig een update over wat er op die rekening stond. Kind is inmiddels meerderjarig maar wel studerend. Op het moment dat mijn ex vraagt naar de status, krijgt hij een kopie van het rekeningoverzicht.
donderdag 16 maart 2023 om 19:20
Zo'n soort dingen kunnen alleen mensen bedenken bij wie het geld komt aanwaaien, zoon zal toch zijn studie moeten bekostigen, zijn kleding, sport, ziektekosten, zakgeld etc.. dat wat de moeder zeg maar allemaal van de alimentatie en kinderbijslag betaalde voor zoon, dat zal zoon nu zelf moeten gaan betalen, en dat vader geld wil sparen is leuk, maar zoon moet ondertussen gewoon ergens van leven. En het gat dat valt als de kinderbijslag wegvalt plus de alimentatie plus KGB is vaak honderden euro's en kan moeder niet altijd zomaar even opvangen en daarbij haar in huis wonende zoon nog onderhouden. Dus wat je nu zegt is weggelegd voor rijke mensen.Anne1235 schreef: ↑15-03-2023 18:03Hij is onderhoudsplicht maar ik lees ook dat de verzorgende ouder niks meer te zeggen heeft over de kinderalimentatie en het de betalende ouder vrij staat met het kind zelf afspraken te maken over het geld.
Het gaat er dus om dat moeder er niks mee te maken heeft. Natuurlijk kan zoon zeggen tegen vader dat hij de kinderalimentatie echt liever op zijn eigen rekening als op een spaarrekening wil hebben. Maar misschien vindt zoon het wel fijn dat het geld gespaard wordt voor over 1,5 jaar. Dat is aan vader en zoon. Niet aan moeder.
donderdag 16 maart 2023 om 20:41
Dit.Purplepeanut schreef: ↑16-03-2023 19:20Zo'n soort dingen kunnen alleen mensen bedenken bij wie het geld komt aanwaaien, zoon zal toch zijn studie moeten bekostigen, zijn kleding, sport, ziektekosten, zakgeld etc.. dat wat de moeder zeg maar allemaal van de alimentatie en kinderbijslag betaalde voor zoon, dat zal zoon nu zelf moeten gaan betalen, en dat vader geld wil sparen is leuk, maar zoon moet ondertussen gewoon ergens van leven. En het gat dat valt als de kinderbijslag wegvalt plus de alimentatie plus KGB is vaak honderden euro's en kan moeder niet altijd zomaar even opvangen en daarbij haar in huis wonende zoon nog onderhouden. Dus wat je nu zegt is weggelegd voor rijke mensen.
Als kind 18 jaar wordt en dus meerderjarig, is hij zelf verantwoordelijk voor zijn financiën. Zowel voor zijn inkomsten, als zijn uitgaven.
Inkomsten zijn stufi, toeslagen, salaris en bijdragen van zijn ouders, waaronder alimentatie én bijdrage in natura van de ouder waar hij woont.
Uitgaven zijn studie, vervoer, verzekeringen, kleding, telefoon, sport en hobbies, uitgaan, kadootjes etc.
Ik snap niet zo goed dat mensen kunnen denken dat een meerderjarig thuiswonend kind op dezelfde manier onderhouden kan worden door de ouder waar hij woont, als daarvoor.
Aan de andere kant snap ik ook niet goed dat dit ouders ‘ overvalt’. Je weet al een tijdje (duh) dat je kind meerderjarig gaat worden en dat er dingen gaan veranderen, daar bereid je je toch op voor? Zowel in je eigen huishoudboekje als in overleg met je kind.
donderdag 16 maart 2023 om 21:11
die achteruitgang in inkomen zie je natuurlijk van mijlenver aankomen maar dat wil nog niet zeggen dat je met je ex makkelijk tot overeenstemming komt over betaling van kosten/studie van inwonende kind (ook niet als je dat lang van te voren aankaart) en ook niet dat je dat gat in je budget zomaar even opvangt. Zeker met alle toegenomen kosten (energierekening, hallo) en straks alle wegvallende toeslagen zal het toch lastig worden om rond te komen, dus ook al komt het niet als een verrassing heb je het gat niet zomaar weer gedicht (en ja ik wil graag meer uren werken en ben aan het solliciteren etc) .
vrijdag 17 maart 2023 om 16:43
Misschien zou je de definitie van projecteren even opzoeken? Daarnaast, als je de volwassen leeftijd hebt bereikt, dan teer je niet enkel meer op de zak van je ouder(s), niets met keuzes te maken en is gewoon een consequentie van volwassen worden. Dus heb je evt een bijbaan naast je studie, zoals zovelen, en draag je bij in je eigen onderhoudskosten.appelwangetje schreef: ↑16-03-2023 16:07Dat is allemaal heel vervelend voor jou maar zoals gezegd niet de verantwoordelijkheid voor van je kind en dat is waar ik over val omdat ouders in een situatie komen al dan niet Bewust of onbewust de consequenties daarvan projecteren op hun kinderen.
vrijdag 17 maart 2023 om 19:26
Die jongen is volwassen maar alimentatie loopt niet voor niets tot de 21. Je hebt als ouders onderhoudsplicht voor levensonderhoud en studie voor kinderen tot 21. Dat geldt ook voor To! Waarom zou alleen vader moeten bijdragen tot de 21? Moeder klaagt dat ze gekort gaat worden en tekort komt. Wat gaat zij dan bijdragen tot die jongen 21 wordt? Ze kan toch haar bijdrage in natura geven aan kost/inwoning. Voor de rest regelt hij het zelf qua financiën. De gelden die zij kreeg, krijgt hij nu zelf om dat te kunnen doen. Laat hem dus ook zelf zijn studie, kleding, rijlessen etc. betalen. Kom je dan echt niet uit, To?
zaterdag 18 maart 2023 om 17:26
Mrsduck de bijdrage van TO is verrekend tijdens de vaststelling van de kinderalimentatie toen TO en ex uit elkaar gingen. TO draagt nu wel degelijk bij aan de kinderalimentatie, alleen haar bijdrage is lager dan die van haar ex, zodat haar ex het restant aan haar moet betalen.MrsDuck schreef: ↑17-03-2023 19:26Die jongen is volwassen maar alimentatie loopt niet voor niets tot de 21. Je hebt als ouders onderhoudsplicht voor levensonderhoud en studie voor kinderen tot 21. Dat geldt ook voor To! Waarom zou alleen vader moeten bijdragen tot de 21? Moeder klaagt dat ze gekort gaat worden en tekort komt. Wat gaat zij dan bijdragen tot die jongen 21 wordt? Ze kan toch haar bijdrage in natura geven aan kost/inwoning. Voor de rest regelt hij het zelf qua financiën. De gelden die zij kreeg, krijgt hij nu zelf om dat te kunnen doen. Laat hem dus ook zelf zijn studie, kleding, rijlessen etc. betalen. Kom je dan echt niet uit, To?
TO gaat dus behoorlijk last hebben van het verlies aan inkomen door het stoppen van kinderbijslag en kindgebonden budget.
On topic TO: zorg ervoor dat het spaargeld van je kind zsm op zijn naam komt te staan.
Je ex zal kinderalimentatie moeten blijven betalen op de door jouw zoon aangewezen bankrekening. Heeft je zoon vanaf zn 18e misschien ook recht op een soort van stufi? Als dat ca 100 euro per maand is, is dat misschien even hoog als de kinderbijslag?
Ik vraag me af of het niet zinvol zou zijn om een herberekening aan te vragen bij het LBIO. Maar dat kan ook negatief uitpakken aangezien het bijbaantje van je zoon ook meetelt in de berekening.
zaterdag 18 maart 2023 om 20:35
Moeder klaagt is de negatieve insteek,je kan het ook formuleren als moeder constateertMrsDuck schreef: ↑17-03-2023 19:26Die jongen is volwassen maar alimentatie loopt niet voor niets tot de 21. Je hebt als ouders onderhoudsplicht voor levensonderhoud en studie voor kinderen tot 21. Dat geldt ook voor To! Waarom zou alleen vader moeten bijdragen tot de 21? Moeder klaagt dat ze gekort gaat worden en tekort komt. Wat gaat zij dan bijdragen tot die jongen 21 wordt? Ze kan toch haar bijdrage in natura geven aan kost/inwoning. Voor de rest regelt hij het zelf qua financiën. De gelden die zij kreeg, krijgt hij nu zelf om dat te kunnen doen. Laat hem dus ook zelf zijn studie, kleding, rijlessen etc. betalen. Kom je dan echt niet uit, To?
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in