Geld & Recht alle pijlers

Nieuwbouw + mantelzorg en gedeelde financiën

31-01-2024 13:28 52 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Situatie is als volgt:

Ouders op hoge leeftijd (richting 90) met een te groot huis. Bij verkoop een overwaarde van ruim 400.000 euro. Vader hulpbehoevend met zorgindicatie.
Wij (man, ik en kinderen) kunnen een kavel kopen voor nieuwbouw. De wens is een vrijstaand huis met daaraan een mantelzorg woning, of een woning die we (tijdelijk) in 2 woningen kunnen verdelen zodat ouders op hetzelfde terrein wonen. Wij willen groter wonen, zij kleiner. We zijn ook de enige, want enigskind en willen graag dat ze in de buurt zitten.
Volgens bestemmingsplan en regelgeving mantelzorg mag dit. 1 belangrijk detail: wij hebben het geld niet voor dit hele project. Wat we willen: overwaarde ouders + overwaarde van onszelf + wij een deel hypotheek en dit samen op 1 hoop en daarvan dit huis bouwen.

Mag dit?

Ouders willen ons graag helpen, wij erven uiteindelijk alles en ze helpen ons liever bij leven. Echter zit hun geld in stenen, als ze nu verkopen moet er een tijdelijke woning komen voor een jaar.
Uiteraard gaat dit verhaal ook langs een financieel adviseur, maar omdat ik van alles aan het uitzoeken ben dacht ik de vraag eens hier te stellen en kijken of mensen er ervaring mee hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heel herkenbaar, een moeder die op hoge leeftijd nog pienter en alert is. Maar dan wél mede doordat één van de kinderen (bij voorbaat) veel wegneemt en oplost.

Zo'n moeder die met strenge hand altijd het huishouden en de kinderen en alles bestierde en een vader die eigenlijk altijd gehoorzaamde als een soort van "oudste kind" in het gezin waar moeder de scepter zwaait. Na pensionering schikt de man zich in die rol; hij was immers altijd van huis en werkte fulltime dus 'thuis' daar ging moeder de vrouw over. Tot zover hoe het in die generatie nu eenmaal vaak ging/gaat; herkenbaar dus.

Waar het vervolgens vaak fout gaat is als vader komt te overlijden. Het kind dat altijd al het meeste zorgde / enig kind is / het dichtste bij woont / alleenstaand is, blijkt dan vaak de klos te zijn: moeder zet het 'heersen en commanderen' over haar echtgenoot ná diens overlijden soms 1-op-1 over op het kind waar zij altijd al meer op leunde dan zij besefte.
Kan héél lastig en ongemakkelijk worden.

Afijn, is niet een antwoord waar je om vroeg; wél een punt waar je misschien nog eens rustig over na wil denken - jij kan als enige inschatten of/hoe groot een dergelijk 'risico' aanwezig is (of kan ontstaan).
Maar het lijk zo van buitenaf alsof moeder al behoorlijk aan het 'sturen' is. Met als lokkertje dat de erfenis op deze manier mogelijk deels belastingvrij kan worden doorgegeven? Met als keerzijde het risico (even heel onaardig gezegd, maar het kan zijn dat je onmiddellijk begrijpt wat ik bedoel te zeggen) dat zij je daarmee voor de toekomst volledig kan claimen. In alles.

Denk ook even verder in de tijd. Stel over 12 jaar: dan is moeder 96 jaar. Hoe oud zijn jij en je man dan, zijn jullie dan al met pensioen? En wat is dan de leeftijd van de kinderen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Als eerste moet je je afvragen, wil je zó dicht bij je moeder wonen?

Indien je dat echt wilt, wat wil je vader? Het lijkt alsof hij wil blijven.

De optie van een bestaande andere woning, die al netjes en af is, evt met een mantelzorgwoning in de tuin, is die er ook?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven