Geld & Recht
alle pijlers
Schutting op erfgrens
zondag 20 maart 2022 om 14:44
Wij gaan binnenkort starten met het aanleggen van de tuin met een erfafscheiding. Onze kavel ligt op een grondstuk die in de toekomst verder verkaveld gaat worden. Voorlopig zijn wij de enige bewoners. Wij zijn ervan op de hoogte dat een erfafscheiding altijd samen met buren overeengekomen (bepaald en betaald) moet worden. Alleen, wij hebben geen buren om zaken mee te bespreken. Als wij de schutting nu op de erfgrens zetten, kunnen toekomstige buren daar moeilijk over gaan doen?
zondag 20 maart 2022 om 15:02
Om deze reden hebben wij de schutting volledig op ons erf gezet. Het is onze schutting en wij zijn als enige ook verantwoordelijk voor het onderhoud. En wanneer de nieuwe buren de schutting bijv niet mooi zouden vinden hadden zij ook nog alle ruimte om een schutting op hun erf te zetten. Bleek achteraf niet nodig dus prima opgelost zo.
zondag 20 maart 2022 om 15:06
zondag 20 maart 2022 om 15:20
zondag 20 maart 2022 om 15:22
Ze bedoelt dat als je de schutting 5cm binnen de erfgrens plaatst en deze situatie blijft 30 jaar (ofzo) zo, dan kan het lijken dat die strook van 5cm bij een ander kavel hoort. En dan gewoonterecht of zoiets. Ik weet het fijne er ook niet van, maar bij de Rijdende Rechter zitten veel van dat soort gevallen.
zondag 20 maart 2022 om 15:40
In eenzelfde situatie heb ik de omheining (hekwerk waartegen planten kunnen groeien) op de erfgrens gezet. Toen er na vijf jaar achterburen kwamen hebben we daar gewoon eens mee om de tafel gezeten hoe en wat en is het achterstuk vervangen door iets waar we beiden mee konden leven. Dat had geen haast dus tussen bespreken en uitvoeren zat een jaar. De buren links en rechts vonden het allang fijn dat er al iets stond dus die hebben letterlijk aangehaakt.
zondag 20 maart 2022 om 15:41
Wie er komt wonen doet er niet toe. Je moet nu overleggen met de huidige eigenaar, dat is je buurman op dit moment. Je gaat toch ook niet alvast in gesprek met mensen die over 5 jaar wellicht de woning kopen als de eerste eigenaar er dan misschien wel uit gaat? Alleen de huidige situatie is van belang. Je mag volgens mij aan deze eigenaar zelfs het mee betalen vragen als de schutting op de erfgrens komt. Maar ik kan me voorstellen dat hij dat een stuk kritischer wordt op welke schutting het gaat worden...
zondag 20 maart 2022 om 15:48
.Irma3110 schreef: ↑20-03-2022 15:41Wie er komt wonen doet er niet toe. Je moet nu overleggen met de huidige eigenaar, dat is je buurman op dit moment. Je gaat toch ook niet alvast in gesprek met mensen die over 5 jaar wellicht de woning kopen als de eerste eigenaar er dan misschien wel uit gaat? Alleen de huidige situatie is van belang. Je mag volgens mij aan deze eigenaar zelfs het mee betalen vragen als de schutting op de erfgrens komt. Maar ik kan me voorstellen dat hij dat een stuk kritischer wordt op welke schutting het gaat worden...
De projectontwikkelaar is de grond in delen, per jaar aan het verkopen. Kan me niet voorstellen dat hij zich onze buurman voelt. Hij is het op papier wel maar hij heeft zoveel grond daar en er is pas 1/10e bebouwd momenteel.
zondag 20 maart 2022 om 15:51
Dit inderdaad. Keer meegemaakt.Lorem_Ipsum schreef: ↑20-03-2022 15:22Ze bedoelt dat als je de schutting 5cm binnen de erfgrens plaatst en deze situatie blijft 30 jaar (ofzo) zo, dan kan het lijken dat die strook van 5cm bij een ander kavel hoort. En dan gewoonterecht of zoiets. Ik weet het fijne er ook niet van, maar bij de Rijdende Rechter zitten veel van dat soort gevallen.
zondag 20 maart 2022 om 17:10
Als u een nieuwbouwwoning heeft gekocht en de kavel naast dat van u is nog niet verkocht, dan heeft u het recht een schutting te plaatsen op de erfgrens. Wanneer de kavel na verloop van tijd wel bewoond is, dan kunt u de buren niet verplichten om mee te betalen aan de schutting. De buren kunnen op hun beurt u niet verplichten de schutting te verwijderen. Ze kunnen wel een schutting plaatsen tégen uw schutting, op hun eigen perceel.
Bron: kadasterdata.nl
Bron: kadasterdata.nl
zondag 20 maart 2022 om 17:27
zondag 20 maart 2022 om 17:27
Hij hoeft zich ook niet je buurman te voelen. Hij is eigenaar van de grond grenzend aan jouw perceel en is daarmee degene met wie je moet "onderhandelen" over je schutting. Als de buren een huis huren, is ook degene met wie je moet praten, de verhuurder. Dat is de beslissingsbevoegde. En dat is hier niet anders.
zondag 20 maart 2022 om 20:15
Dit is mooie informatie. En geldt dat ook voor lei-lindes en struiken?Jonesboro schreef: ↑20-03-2022 17:10Als u een nieuwbouwwoning heeft gekocht en de kavel naast dat van u is nog niet verkocht, dan heeft u het recht een schutting te plaatsen op de erfgrens. Wanneer de kavel na verloop van tijd wel bewoond is, dan kunt u de buren niet verplichten om mee te betalen aan de schutting. De buren kunnen op hun beurt u niet verplichten de schutting te verwijderen. Ze kunnen wel een schutting plaatsen tégen uw schutting, op hun eigen perceel.
Bron: kadasterdata.nl
maandag 21 maart 2022 om 07:19
Struiken, bedoel je dan haag? Ja dat mag.
Leilindes vallen onder een boom, daarvoor moet je even informeren bij de gemeente. Die moeten standaard 2 meter buiten de erfgrens behalve als de gemeente daarop een uitzondering deling heeft gemaakt. In onze gemeente mag hierop 50 cm vd erfgrens.
Google is je beste vriend. Via burenrecht kun je veel vinden, vereniging eigen huis ook, en de gemeente. Succes.