Geld & Recht
alle pijlers
Twee huurwoningen op naam?
maandag 6 februari 2023 om 21:28
Mijn vriend wil een woning huren (particulier) maar verdient niet genoeg (je moet iets van 4x de huur verdienen). Nu wil hij het graag op naam van ons beiden zetten (en dan in zijn eentje daar gaan wonen en huur betalen). Maar ik heb zelf een huurwoning (sociaal). Kan ik in de problemen komen met twee huurwoningen op mijn naam? Ik wil uiteindelijk iets kopen en wil natuurlijk geen nadelig effect hiervan.
Je vraagt je wel eens af: 'Waar hebben wij het aan verdiend?
maandag 6 februari 2023 om 22:36
Dit gaat volgens mij niet over garant staan, maar medehuurder worden?KooktMetKnoflook schreef: ↑06-02-2023 22:34Het maakt niet uit of je hem vertrouwt.
Die inkomensgrens is er voor een reden. Namelijk dat hij zijn huur moet kunnen betalen.
Dat heeft niks te maken met vertrouwen, maar met genoeg euro's.
Iedereen wil best zijn rekeningen betalen zolang hij genoeg geld heeft.
Het gaat erom wat iemand doet als er net niet genoeg geld is. 'vertrouwen' maakt geen geld, er komen geen bankbiljetten uit.
Als hij niet genoeg geld heeft, komen er 1000 mooie verhalen. En verklaringen. En beloftes. Maar uiteindelijk kan het geld van jouw rekening komen.
Garant staan kan over 1 of 5 jaar echt iets betekenen. Het is niet een loze krabbel op een formuliertje zodat je lief iets kan krijgen. Het betekent echt letterlijk dat jij garantie geeft. En blijft geven.
Zoals iemand hierboven schreef: Als de verhuurder vindt dat hij niet genoeg geld heeft om dat huis te huren, dan betekent dat niet dat de verhuurder een naar mens is, of op hem neerkijkt of het mis heeft. Je vriend heeft te weinig geld en hij wil iets dat te duur is.
( op papier dan)
Of is het wel een garant staan?
maandag 6 februari 2023 om 22:37
En als je huurtoeslag ontvangt en blijkbaar ook nog een tweede huis kan betalen mag je fijn al je huurtoeslag terug betalen met mogelijk nog een.boete er bovenop.
maandag 6 februari 2023 om 22:39
nee:
"Onder huurfraude en woonfraude verstaan we verschillende soorten oplichting rondom woningen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van woonfraude of adresfraude. Bij woonfraude gaat het om onrechtmatige bewoning, illegale onderverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning. Hebben we het over adresfraude, dan hebben we het over het inschrijven op een ander adres, dan waar daadwerkelijk verbleven wordt."
Het zou dan adresfraude zijn.
Je hoeft niet overal iets van te vinden.
maandag 6 februari 2023 om 22:41
maandag 6 februari 2023 om 22:43
Snap ik
Maar als ze dit wel zo suggereert bij het aangaan van de overeenkomst of is het een verzoek tot garantstelling
maandag 6 februari 2023 om 22:47
Wat het ook precies is, het is fraude en dus in principe strafbaar zoals ik al zei.puck-en-hans schreef: ↑06-02-2023 22:39nee:
"Onder huurfraude en woonfraude verstaan we verschillende soorten oplichting rondom woningen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van woonfraude of adresfraude. Bij woonfraude gaat het om onrechtmatige bewoning, illegale onderverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning. Hebben we het over adresfraude, dan hebben we het over het inschrijven op een ander adres, dan waar daadwerkelijk verbleven wordt."
Het zou dan adresfraude zijn.
maandag 6 februari 2023 om 23:03
maandag 6 februari 2023 om 23:15
Scheefwonen is niet verboden. Als jij dus veel meer bent gaan verdienen sinds je een sociale huurwoning hebt betrokken mag dat ook. Je kan er niet uitgezet worden.Moiren schreef: ↑06-02-2023 23:03Nee, natuurlijk mag dat niet. Een sociale huurwoning krijg je, omdat je iets anders niet kan betalen. Dus mag je er vanzelfsprekend niet nog een huis bij huren. Daarmee geef je te kennen geen sociale huurwoning meer nodig te hebben.
Maar bel je woningbouwvereniging en vraag het
Je mag ook een flink vermogen hebben en een sociale huurwoning betrekken.
Dus garant staan lijkt me niet op voorhand al verboden/uitgesloten.
maandag 6 februari 2023 om 23:19
Het gaat niet om garant staan maar om samen met haar vriend het huis te huren zodat ze aan de inkomen eis voldoen maar er niet daadwerkelijk gaan wonen.
Wel op het huurcontract maar niet ingeschreven staan op dat adres.
maandag 6 februari 2023 om 23:23
Nee, en is ook geen fraude.Siri schreef: ↑06-02-2023 23:15Scheefwonen is niet verboden. Als jij dus veel meer bent gaan verdienen sinds je een sociale huurwoning hebt betrokken mag dat ook. Je kan er niet uitgezet worden.
Je mag ook een flink vermogen hebben en een sociale huurwoning betrekken.
Dus garant staan lijkt me niet op voorhand al verboden/uitgesloten.
Meetekenen voor de huur van een huis waar je niet gaan wonen is niet verboden (tenzij in het contract expliciet staat dat je er zelf moet wonen). Garant staan terwijl je een sociale huurwoning hebt ook niet.
Je wordt ook niet uit je sociale huurwoning gezet omdat je ‘blijkbaar geld genoeg hebt’. De voorwaarden voor sociale huur gelden bij aangaan van de huurovereenkomst, als je daarna meer gaat verdienen, zetten ze je er niet uit. Je verliest ook je recht op huurtoeslag niet (wat iemand anders benoemde) als je gewoon aan de voorwaarden voldoet. En het is ook al geen woon of adres fraude als je gewoon ingeschreven blijft op het adres waar je ook daadwerkelijk woont.
Het enige waar het fraude zou kúnnen zijn, is als er in het contract staat dat je verklaart geen andere huur verplichtingen te hebben. Maar dat staat lang niet in alle contracten (niet in die die ik onder ogen heb gehad in elk geval).
Wat overblijft, is dat het gewoon onverstandig is voor jezelf. Mocht er stront aan de knikker komen, ben jij mede verantwoordelijk. Vriend komt in de problemen, jij mag meebetalen. Jullie gaan uit elkaar, maar hij wil niet weg: jij blijft aansprakelijk voor zijn huis, ook als je al lang niet meer samen bent.
Oftewel: dat moet je gewoon niet willen.
Maar de stelligheid waarmee iedereen roept dat het verboden, fraude of strafbaar zou zijn, dat hoeft helemaal niet.
dinsdag 7 februari 2023 om 00:06
Maar niet meer dan (ongeveer) € 31.000,- toch?Siri schreef: ↑06-02-2023 23:15Scheefwonen is niet verboden. Als jij dus veel meer bent gaan verdienen sinds je een sociale huurwoning hebt betrokken mag dat ook. Je kan er niet uitgezet worden.
Je mag ook een flink vermogen hebben en een sociale huurwoning betrekken.
Dus garant staan lijkt me niet op voorhand al verboden/uitgesloten.
Every woman deserves a man that destroys her lipstick, not her mascara.
dinsdag 7 februari 2023 om 00:10
Zit in theorie geen grens aan. Tot het moment dat je vermogen zo groot is dat je vanuit de rente meer kan verdienen dan de inkomensgrens die geldt voor sociale huur.
Maar een sociale huurwoning betrekken met 300.000 euro op de bank? In principe geen enkel probleem. Ze kijken naar je inkomen, niet je vermogen.
dinsdag 7 februari 2023 om 00:16
Durf ik echt niet om te wedden.LuciFee2023 schreef: ↑07-02-2023 00:14Het gaat niet om scheefwonen duh, maar om een sociale woning te huren en dan nog een huis te willen huren. Voor een ander.
Wedden dat de woningbouw daar wel wat van vindt.
Want het is niet zonder meer verboden. Zeker niet als het een constructie als garantstelling betreft.
dinsdag 7 februari 2023 om 00:17
dinsdag 7 februari 2023 om 00:18
Huurbescherming is een zeer groot goed.
En de reden dat mensen scheefwonen is niet omdat ze dat perse willen, maar omdat er geen andere woningen beschikbaar zijn.
dinsdag 7 februari 2023 om 00:19
Het gaat niet om garant staan.
Ze wil als medehuurder op het contract gaan staan zodat er op papier genoeg verdiend wordt om aan de inkomens eis van de verhuurder te voldoen.
dinsdag 7 februari 2023 om 00:22
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in